Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

31 mei 2023

De flexibiliteit van je gewrichten verbeteren met Yoga

/
Geplaatst door
/
Comments0

De flexibiliteit van je gewrichten verbeteren. Wist je dat Yoga je hier uitstekend bij kan helpen?

Misschien herken je wel dat je het gevoel hebt dat je ‘vast’ zit in je lichaam. Je merkt dat je flexibiliteit is afgenomen naarmate je ouder bent geworden of dat je bijvoorbeeld verkorte spieren hebt gekregen door het beoefenen van explosieve sporten.

Yoga kan de flexibiliteit van de gewrichten enorm verbeteren door het consistent uitvoeren van yogahoudingen. Hierdoor zal je algehele gezondheid verbeteren en zit je letterlijk lekkerder in je vel.

In deze blog kom je meer te weten over:

  • Hoe yoga de flexibiliteit van de gewrichten kan verbeteren
  • Wat flexibiliteit eigenlijk is
  • Flexibiliteit vs mobiliteit
  • Wat de belangrijkste gewrichten zijn
  • Waardoor de flexibiliteit beperkt wordt

En nog veel meer! Lees je mee?

De flexibiliteit van je gewrichten verbeteren met Yoga

Hoe kan yoga de flexibiliteit van je gewrichten verbeteren?

Yoga helpt bij het verbeteren van de flexibiliteit van de gewrichten. Door het doen van yoga verbetert je algehele houding en worden je spieren losgemaakt.

Daarnaast ontstaat er ruimte en bewegingsvrijheid in je lichaam wat ervoor zorgt dat de flexibiliteit van de gewrichten verbetert. Kortom, beweging, ontspanning en warme spieren zorgen ervoor dat de flexibiliteit van de gewrichten verbetert.

Wat is flexibiliteit eigenlijk?

Flexibiliteit is het vermogen om je spieren tot een bepaalt punt op te rekken. Hoe verder je je spieren op kunt rekken, des te leniger je bent. Flexibiliteit is te trainen door het doen van stretches, zodat de spiervezels verlengen.

Echter is ieder lichaam uniek. Het verschilt hierom per individu hoe flexibel het lichaam uiteindelijk kan worden.

Flexibiliteit vs mobiliteit

Om de flexibiliteit van de gewrichten te verbeteren is mobiliteit heel belangrijk. Mobiliteit gaat over hoe ver een bepaald gewricht in een bepaalde richting kan bewegen. Hoe mobieler het gewricht is, des te verder je het gewricht kan bewegen.

Flexibiliteit geeft aan hoe ver je de spieren op kunt rekken. Dit is een belangrijk verschil. Mobiliteit gaat dus over de flexibiliteit van de gewrichten en flexibiliteit gaat over hoe ver je de spieren op kunt rekken.

Wat zijn de belangrijkste gewrichten?

De belangrijkste gewrichten zijn: het heupgewricht, het kniegewricht, het ellebooggewricht en het schoudergewricht. Deze gewrichten worden onderverdeeld in verschillende categorieën.

De meest beweeglijke gewrichten noemen we synoviale gewrichten. Het schoudergewricht, het ellebooggewricht, het polsgewricht, het heupgewricht, het kniegewricht en het enkelgewricht vallen onder deze categorie.

Ook heb je nog gewrichten die alle kanten op kunnen draaien. Deze gewrichten worden ook wel kogelgewrichten genoemd. Het schoudergewricht valt hieronder.

Daarnaast heb je nog scharniergewrichten, zoals het ellenboog-, en kniegewricht. Deze gewrichten kunnen alleen op en neer bewegen.

Ook heb je het rolgewricht welke ervoor zorgt dat de ellepijp en het spaakbeen om elkaar heen kunnen draaien. Tot slot het zadelgewricht welke ervoor zorgt dat tussen de duim en handwortel beweging op twee vlakken mogelijk gemaakt wordt.

Waardoor wordt flexibiliteit beperkt?

Flexibiliteit wordt beperkt door verkorte of gespannen spieren. Wanneer een spier op spanning staat, is het lastig om deze te verlengen. Hierdoor wordt de flexibiliteit beperkt.

Een verkeerde lichaamshouding en stress kunnen hiervan de oorzaak zijn. De spieren van krachtsporters zijn veelal verkort door het ‘oppompen’ van de spieren. De flexibiliteit neemt hierdoor af, waardoor stijfheid toeneemt en het bewegingsbereik van de spieren afneemt.

Het is hierom belangrijk om naast krachttraining te blijven stretchen. Onvoldoende vocht en het aannemen van een verkeerd voedingspatroon beperkt de flexibiliteit van de spieren.

Goede hydratatie geeft de spier meer elasticiteit, waardoor je de spier verder kunt oprekken. Daarnaast zijn voldoende eiwitten en micronutriënten nodig om de spieren soepel te laten bewegen.

Klachten die kunnen ontstaan bij een verminderde flexibiliteit zijn:

  • Stijfheid
  • Ontstekingen
  • Hoofdpijn
  • Vermoeidheid
  • Chronische klachten, zoals een hernia
  • Spijsverteringsklachten

Zo draagt yoga bij aan het verbeteren van de flexibiliteit en mobiliteit van de gewrichten

Yoga draagt bij aan het verbeteren van de flexibiliteit en mobiliteit van de gewrichten. Tijdens yoga voer je dynamische en statische stretches uit. Door dynamische stretches uit te voeren, worden de spieren warm.

Een warme spier is beter in staat om zich te ontspannen. Tijdens statische stretches houd je een houding langer aan, waardoor de spieren verlengd worden en de flexibiliteit toeneemt.

In dynamische en statische stretches stretch je de spieren passief. Hierbij komt geen kracht en controle kijken. De spieren zullen hierdoor verlengen en wellicht zul je leniger worden.

Echter neemt je mobiliteit niet toe. Wanneer je actief gaat stretchen door mobiliteitsoefeningen uit te voeren, zul je naast flexibiliteit ook kracht en stabiliteit nodig hebben om in dezelfde houdingen het bewegingsbereik van de gewrichten te vergroten.

Kortom, een passieve duifhouding zal alleen de spieren verlengen, terwijl een actieve duifhouding het bewegingsbereik van de gewrichten verbetert. Ook verbetert je stabiliteit en bouw je kracht op door het doen van mobiliteitsoefeningen.

Er zijn verschillende soorten yoga die helpen om de flexibiliteit en mobiliteit van de gewrichten te verbeteren. Tijdens yin yoga blijf je langer in de houding liggen, waardoor de spieren langer opgerekt worden.

Tijdens Yin Yoga wordt het bindweefsel gehydrateerd en soepel gehouden, waardoor de spieren soepel blijven en het bewegingsbereik rondom de gewrichten vergroot.

Tijdens vinyasa yoga voer je dynamische bewegingen uit. Hierdoor kan energie weer vrij gaan stromen en opgeslagen afvalstoffen in de spieren kunnen afgevoerd worden. Daarnaast worden de spieren warm en worden deze verlengt tijdens dynamische stretches.

Hatha yoga is een vorm van yoga waarbij kracht en stabiliteit komt kijken. Door actief of passief te stretchen, wordt de flexibiliteit en mobiliteit van de gewrichten vergroot.

Kortom, yoga houdt de gewrichten soepel, sterk en stabiel. Probeer gerust eens de les hieronder om dit zelf te ervaren!

3 yogaoefeningen om de flexibiliteit en mobiliteit van de gewrichten te verbeteren

1. Halve duifhouding

Tijdens de halve duifhouding leg je de focus op het openen van het heupgebied. De liezen, quadriceps, psoas en heupflexoren worden gestretcht. Zo voer je de halve duifhouding uit:

  • Breng je rechterbeen gebogen naar voren en zorg dat je rechterhiel voor je linker lies ligt.
  • Je linkerbeen leg je zo ver mogelijk gestrekt naar achteren.
  • Zorg dat je de heupen op één lijn houdt en buig vanaf hier naar voren.
  • Zoek een lichte stretch op in het gebied van de heupen en liezen.
  • Blijf voor 2 tot 5 minuten in de houding liggen.

2. Halve zadel

Deze houding kan in het begin als intens worden ervaren, maar is heel effectief om de bovenbeenspieren te stretchen. Om in de halve zadel te komen, voer je de houding als volgt uit:

  • Strek je linker-, of rechterbeen naar voren en kom als ware op je andere been zitten.
  • De voet van het gebogen been is een beetje schuin, zodat er niet te veel druk op komt.
  • Leun naar achteren en kom liggen op je rug. Is dit lastig… dan kun je ook een bolster of kussen onder je rug leggen voor verhoging.
  • Zoek een milde vorm van stretch op in je bovenbeen, maar forceer niet!
  • Blijf voor 2 tot 5 minuten in de houding liggen.

3. Koeienkop

De koeienkop kan weerstand geven als je erg vastzit in het gebied rondom de nek en schouders. In stapjes voer je de houding als volgt uit:

  • Je rechterbovenarm neem je mee op omhoog en deze komt tussen je schouderbladen.
  • Duw je rechterbovenarm een klein beetje naar buiten, zodat er weerstand op komt te staan.
  • Blijf rechtop zitten in de houding, maar forceer niet. Lukt het om een stapje verder te gaan, reik dan zoveel mogelijk met je linkerhand naar je rechterhand. Uiteraard hoeven de handen elkaar niet te raken.
  • Blijf rechtop zitten, open de borst en ervaar weerstand bij je bovenste gebogen arm. Eventueel kun je een sjaal of weerstandsband gebruiken als je het lastig vindt om je handen naar elkaar te reiken.
  • Houdt de houding per kant voor ongeveer 1 minuut aan.

Kortom, door actieve en passieve stretches uit te voeren, verbetert de flexibiliteit van de gewrichten. Yoga draagt hieraan bij door het doen van statische of dynamische stretches. Daarnaast verbetert je algehele stabiliteit, kracht en zul je merken dat je leniger wordt naarmate je vaker yoga zult beoefenen.

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter