Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

10 jan 2017

7 Avondroutine tips voor een heerlijke nacht

/
Geplaatst door
/
Comments0

Op diverse websites lees je steeds meer over hoe mensen een ochtend routine hebben.

Ook onder Yogi’s is een ochtend routine populair. Het helpt je namelijk om je dag te kickstarten, ‘me-time’ in te plannen en de rust van de ochtend mee te nemen tijdens de rest van je dag.

Een ochtend routine is dus ontzettend belangrijk.

Laatst bedacht ik me dat ik eigenlijk ook een avond routine heb. Ik doe vaak min of meer dezelfde dingen in de avond.

Wel moet ik zeggen dat ik hier minder streng in ben dan bij mijn ochtend routine. Toch is mijn avond routine ontzettend belangrijk. Ik heb zelden een nacht waarin ik slecht slaap en wordt altijd uitgerust wakker.

Dit is natuurlijk ontzettend belangrijk als je ook een goede ochtend routine wilt hebben.

Mijn avond routine is niet een specifiek vast patroon, maar er zijn wel een aantal dingen die ik elke dag, of meerdere dagen per week doe.

Hieronder zeven avond routine tips die je helpen om het meeste uit je avonden te halen en een goede nachtrust te hebben.

avond routine

7 Avond routine tips

1. Yoga / fitness oefeningen + luisterboek

Mijn avond routine begint meestal aan het einde van de middag. Ik weet dat ik aan het begin van de dag het meest productief ben, dus ik plan dan over het algemeen mijn meest belangrijke taken in.

Gedurende de dag ben ik meestal redelijk productief en werk ik hard. En aan het einde van de middag merk ik meestal dat de focus en productiviteit weg is. Daarom besluit ik vaak om mijn laptop of andere dingen waar ik mee bezig ben aan de kant te schuiven en nog wat fysieke inspanning te leveren.

Dit zijn bijvoorbeeld specifieke asanas waar ik aan wil werken of meer fitness-achtige oefeningen om meer kracht of flexibiliteit op te bouwen in bepaalde gebieden.

Vaak luister ik tijdens deze oefeningen naar een audioboek of podcast. Tijdens mijn ochtend Yoga sessies wil ik juist de stilte opzoeken en luister ik zelf niet eens naar muziek, maar aan het eind van de middag vind ik het heerlijk om naar iets inspirerends te luisteren.

2. TV uit na 8 uur

Ik kijk nauwelijks naar de televisie. Het enige wat ik soms doe is een serie volgen via Netflix. Omdat ik vaak de hele dag door met Yoga en alles wat er mee te maken heeft bezig ben, is het soms ook lekker om daar even niet aan te denken. En een leuke serie is dan een mooie uitkomst (Now watching: House of cards).

Ik kijk dan meestal een of twee afleveringen maar de TV gaat meestal uit rond 8 uur.

3. Bedenken wat ik de volgende dag wil doen

Ik heb niet echt een vast moment waarop ik dit doe, maar voordat ik naar bed ga neem ik altijd een moment de tijd om te bedenken wat ik de volgende dag ga doen. En dat schrijf ik op. Zo weet ik dat mijn belangrijkste taken op papier staan en is mijn hoofd leeg als ik ga slapen.

4. Wandeling maken

Ik vind het heerlijk om ’s avonds een stukje te gaan lopen. Frisse lucht, donkere hemel en een beetje natuur.

De natuur en buiten zijn helpt me er altijd aan herinneren dat alles is zoals het moet zijn. De natuur doet niets verkeerd. Het is er gewoon. Bovendien brengen alle geuren, kleuren en geluiden je helemaal terug naar het hier en nu.

5. Yogi Tea

Om mezelf alvast voor te bereiden op de nacht drink meestal een aantal koppen thee van het merk Yogi Tea. Thee drinken is een vast onderdeel van mijn avond routine.

Het helpt me om gehydrateerd te blijven tijdens de nacht en uitgerust en energiek wakker te worden. Bovendien heeft het een kalmerende werking op mijn lichaam en geest.

6. Lezen

Ik luister naar mijn lichaam wat betreft slapen. Dat betekent dat ik ga slapen als ik moe ben. De tijden waarop ik naar bed ga verschillen dus.

Vroeger deed ik dit anders, maar het past beter bij me om te luisteren naar de behoeften van mijn lichaam. Het heeft naar mijn mening geen zin om te gaan slapen als je lichaam niet moe is. Het lichaam is ontzettend complex en intelligent en het geeft exact de juiste signalen wanneer het behoefte heeft aan slaap.

Een boek lezen is daarom vaak een onderdeel van mijn avond routine. Dit doe ik totdat ik merk dat ik moe begin te worden. Meestal duurt dit niet langer dan een half uur. Bovendien heeft lezen een ontspannende werking op me en ben ik zo in staat om me goed voor te bereiden op de nacht.

7. Yoga Nidra

Een van mijn favoriete dingen om te doen voordat ik ga slapen is Yoga Nidra. Tijdens Yoga Nidra is het niet de bedoeling dat je in slaap valt, maar een Yoga Nidra sessie helpt wel om je hele systeem op verschillende vlakken tot rust te brengen. Je brengt je lichaam en geest tot diepe ontspanning voordat je gaat slapen waardoor de kwaliteit van je nachtrust ontzettend hoog is en je uitgerust wakker wordt.

Ik doe ongeveer twee of drie keer per week een Yoga Nidra sessie.

Als ik niet kan slapen….

Als ik merk dat ik toch niet kan slapen doe ik alsnog een Yoga Nidra sessie als ik dit nog niet gedaan heb.

Als ik al wel Yoga Nidra gedaan heb, dan focus ik me op mijn ademhaling. Ik doe niet de volledige Yoga ademhaling, omdat deze juist energiek is. Meestal probeer ik mijn adem door mijn lichaam te volgen en de uitademing langer en subtieler te maken.

Dit stimuleert een zenuw die de nervus vagus het en kalmeert je zenuwstelsel. Dit helpt je om over te schakelen van de activiteit van de dag naar de rust van de nacht.

Deel jouw avond routine!

Ik ben benieuwd of jij ook ee avond routine hebt. Pas je bepaalde tips en technieken toe die je helpen om je avonden en nachten beter te maken? Lijkt je avond routine op die van mij of doe je juist iets heel anders?

Laat het me weten in de reacties hieronder!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter