Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

20 jan 2022

23 Mindfulness tips voor meer balans in je leven

/
Geplaatst door
/
Comments5

Mindfulness.

Het lijkt zo eenvoudig. Maar waarom kost het de meeste mensen dan zo ontzettend veel moeite om mindful te leven en Mindfulness toe te passen in het dagelijkse leven?

Ons leven wordt gedomineerd door technologie. Er gaat geen uur voorbij of je kijkt even op Facebook, checkt je mail of je stuurt een appje naar je beste vriend(in).

Juist hierdoor is het zo moeilijk om in het moment zelf te leven. We staan nauwelijks meer stil bij de wereld om ons heen en de schoonheid ervan.

En dit is ook precies de reden dat Mindfulness nu zo populair is.

Mensen beseffen weer dat het geluk in de kleine dingen zit. Ze leren dat het leven zich niet afspeelt in hun telefoon of computer, maar daarbuiten. Ze willen weer genieten van die kleine dingen waar ze gelukkig van worden.

Maar hoe leef je dan in het moment? Want het beseffen is één ding, echt mindful leven is een tweede. En dat kan best lastig zijn.

In deze blog hebben wij daarom 23 Mindfulness tips voor je op een rijtje gezet!

Vraag en antwoord

1.Wat is mindfulness?

Mindfulness betekent aandacht aanwezig zijn. Je bent met je volle aandacht bij het huidige moment.

2.Wat zijn de voordelen van mindfulness?

Het helpt je om beter om te gaan met je gedachten en emoties. Het is behulpzaam bij heel veel dingen zoals stress, angst, focus, relaties en creativiteit.

Wil je meer voordelen weten? Kijk dan eens naar deze 11 wetenschappelijke bewezen voordelen van mindfulness.

In onderstaande video legt Rolf uit wat mindfulness precies is.

23 Mindfulness tips

1. Doe één ding tegelijk.

Stop met multi-tasken. Focus je op één ding. Doe het rustig en doe het goed.

2. Doe dingen langzaam en met aandacht.

Wees met je volle aandacht bij de dingen die je doet en doe ze met aandacht.

3. Doe minder.

We willen graag alles wat andere mensen ook doen. Dit hoeft niet. Doe minder en alleen de dingen waar jij je goed bij voelt.

4. Doe dingen niet gelijk achter elkaar.

Neem een korte pauze tussen twee verschillende activiteiten. Zo kan je de ene taak even van je af zetten en je weer opladen voor een nieuwe taak.

5. Doe minimaal een kwartier per dag helemaal niets.

Geen smartphone, geen tv, geen boek. Doe gewoon even helemaal niets en geniet van het moment.

6. Stop met piekeren over de toekomst, vestig je aandacht op het heden.

Er kunnen talloze dingen gebeuren in de toekomst. De meeste dingen waar je je zorgen over maakt zullen echter nooit gebeuren. Stop met piekeren en richt je aandacht op het heden.

7. Blijf met je volle aandacht bij het gesprek als je met iemand praat.

Luister voor de volle honderd procent als je met iemand in gesprek bent. Houd je telefoon in je zak en toon interesse in je gesprekspartner.

8. Eet rustig en met aandacht.

Wees dankbaar voor het voedsel wat je hebt. Eet het met aandacht en doe geen andere dingen tijdens het eten.

9. Leef wat rustiger en minder hectisch.

Laat het leven niet met een sneltreinvaart aan je voorbij gaan. Leef rustig en leer genieten van kleine dingen.

10. Maak van schoonmaken en koken je meditatie moment.

Voor vele mensen een last, maar koken en schoonmaken zijn ideale momenten om te mediteren. Doe het met je volle concentratie. Als je gefrustreerd raakt, concentreer je dan weer op je adem en laat de spanning los.

11. Slaap meer.

Veel mensen hebben door hun drukke leven te weinig slaap en zijn daardoor snel geprikkeld. Probeer een half uurtje langer te slapen en je zal je meer uitgerust en fitter voelen.

Lees ook eens onze tips voor Yoga voor het slapen gaan, wat je helpt bij een betere nachtrust.

12. Help andere mensen (zonder er iets voor terug te verwachten).

Een van de belangrijkste Mindfulness tips die ik je kan geven is om andere mensen te helpen. Je krijgt er zo ontzettend veel dankbaarheid voor terug.

mindfulness tips

13. Beweeg meer.

Als je lekker, gezond en Mindful wil voelen is een gezond lichaam belangrijk. Zorg daarom dat je voldoende beweging krijgt.

14. Mediteer elke dag.

Mediteren is ontzettend gezond. Het brengt je aandacht bij het hier en nu en ontdoet je van alle stress en hectiek. Lees hier een aantal meditatie tips voor beginners.

15. Eet gezond.

Bij een gezonde geest hoort een gezond lichaam. Zorg daarom dat je niet te veel ’troep’ naar binnen werkt. Probeer bijvoorbeeld eens het Paleo dieet.

16. Wees dankbaar.

In plaats van altijd meer te willen, leer tevreden en dankbaar zijn met wat je hebt.

17. Zet je telefoon een tijdje uit.

Wees eens even een tijdje niet bereikbaar. Stuur even geen appje. Check even geen email. Zet je telefoon even lekker een avondje uit.

18. Richt je op je adem als je stress hebt.

Iedereen heeft wel eens last van stressvolle momenten. Probeer ze niet te vermijden, maar te accepteren. Concentreer je een aantal momenten op je adem als je last hebt van stress.

19. Vergeef jezelf.

Je bent niet perfect. Niemand is perfect. Accepteer jezelf zoals je bent en vergeef jezelf voor de fouten die je maakt.

20. Rijd langzaam.

Het verkeer is een van die dingen waar de meeste mensen erg gestresst door raken. Zorg dat jij niet zo iemand bent. Rijd langzaam en geniet van je ritje ;-).

21. Ga eens wandelen.

In plaats van allen buiten komen om je van punt A naar B te verplaatsen, ga een lekker een stukje wandelen. Ga naar buiten om het ‘buiten zijn’.

22. Kijk minder televisie.

Alle programma’s op tv stoppen je hoofd vol met 1001 gedachten. Laat de televisie voor wat het is. Lees bijvoorbeeld eens een boek, ga naar buiten of probeer Yoga.

23. Wees ‘open-minded’.

Wees ruimdenkend. Sta open voor nieuwe dingen. Wees niet bang om te veranderen. Wordt een student van het leven en leer zo veel mogelijk.

Hoe pas je deze Mindfulness tips toe?

Je kunt vast wel even vooruit met deze Mindfulness tips, maar probeer ze niet allemaal te gelijk toe te passen, denk aan Minfulness tip #1 & #3 ;). Pak 2 of 3 van deze tips en probeer ze een week lang iedere dag toe te passen.

Schrijf de Mindfulness tips die bij jou passen op en draag ze bij je. Lees ze een paar keer per dag zodat ze goed in je geheugen blijven zitten. Als je gewend bent aan het toepassen van die Mindfulness tips kan je weer 1 of 2 nieuwe proberen.

Doe het vooral rustig aan en kijkt wat het beste voor je werkt.

No hurries, No worries, Be Mindful!

Wil je graag meer weten over Mindfulness en aan de slag met praktische tips en oefeningen voor meer Mindfulness in je leven?

Dan is onze online Mindfulness cursus misschien wel iets voor je:

Mindfulness voor het dagelijkse leven: Hoe ga je van Chaotisch & Gestresst naar Rustig en Gelukkig?Mindfulness

Heb je zelf goede Mindfulness tips die je met ons zou willen delen? Reageer dan hieronder met jouw beste tips!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

5 Responses

  1. Melanie

   Hoi Diane!

   Ja de boeken van Jon Kabat-Zinn vind ik altijd erg goed. Hij is ook een van de grondleggers van Mindfulness in de westerse wereld. Kijk bijvoorbeeld eens naar dit boek: http://bit.ly/1Ke8g77

   Verder werken we zelf achter de schermen ook aan een uitgebreide Mindfulness cursus. Dit duurt wel nog een paar maandjes. Binnenkort komt er eerst een Yoga beginnerscursus online :-).

   Groetjes!

    1. Melanie

     Dankje Pearl! Ja we zijn achter de schermen met veel mooie dingen bezig! Erg spannend en leuk allemaal :-). Je krijgt er vanzelf bericht van als het zo ver is! Namaste

Laat een reactie achter