5 Yoga Heupopeners voor meer flexibiliteit
Yoga heupopeners. Wat zijn dat precies?
Heupopeners zorgen ervoor dat het heupgebied soepeler en flexibeler wordt. Wanneer dit gebied soepel en goed in balans is, heeft dit een positief effect op de rest van je lichaam.
Maar ga zeker niet zomaar zonder voorbereiding en warming-up voluit de heupen stretchen. Yoga Heupopeners dien je te doen met aandacht, geduld en onder goede begeleiding van de Yoga ademhaling.
In dit blog vind je 5 fijne heupopeners voor meer flexibiliteit en lees je waarom Yoga heupopeners zo belangrijk zijn.
Het bekken en mijn heupen zijn twee plekken waar ik persoonlijk vaak het meeste weerstand voel tijdens mijn Yogapractice. Ik heb hard moeten werken de afgelopen jaren om dit gebied een beetje open en flexibeler te krijgen. Ik ben hierin niet de enige. Bij de meeste mensen zijn dit de gebieden waar ze de meeste restricties voelen. Dit komt onder andere doordat we veel tijd zittend spenderen. Dit maakt veel van onze spieren rondom het bekken en de heupen korter en minder soepel. – Rolf
5 Yoga Heupopeners voor meer flexibiliteit in de heupen
1. Happy baby pose (Ananda Balasana)
Moeilijkheid: Beginner
Kom op je mat liggen en breng je knieën naar je borst. Pak met je handen de buitenkant van je voeten vast. Zorg dat de afstand tussen je knieën breder is dan je torso.
Creëer weerstand door je voeten in je handen te drukken en met je handen je voeten naar beneden te trekken. Probeer diep in het bekken te ademen.
Lees hier meer over happy baby pose.
2. Frog pose (Mandukasana)
Moeilijkheid: Beginner
Kom op handen en knieën zitten. Het beste is om deze houding over de breedte van je mat te doen. Breng je knieën nu langzaam uit elkaar totdat je een stretch voelt. De kuiten en voeten hou je op de grond.
Houd je enkels in één lijn met je knieën. Kom naar beneden op je onderarmen. Adem nu diep door in het bekken.
Je kunt deze Yoga heupopener uitdagender maken door je knieën verder uit elkaar te brengen.
Lees hier meer over frogpose.
3. Kameelhouding (Ustrasana)
Moeilijkheid: Licht-gevorderd
Kom op handen en knieën zitten. Breng het zitvlak nu richting de hielen en ga als het ware met het zitvlak op de onderbenen zitten.
Pak nu met je handen je hielen/enkels vast. Adem uit. Inademend duw je het bekken richting het plafond en blijf je dat bekken van je kruin wegduwen. Op deze manier bescherm je de onderrug.
Ook kun je het zitvlak omhoog houden en van bovenaf met je handen de weg naar je hielen vinden. Maar ook hier is het heel erg belangrijk dat je het bekken van de kruin weg blijft duwen.
Vervolgens blijf je hier voor 6 tot 9 Yoga ademhalingen. Daarna kom je rustig omhoog met het bovenlichaam.
Lees hier meer over Ustrasana.
4. Duifhouding (Eka Pada Rajakapotasana)
Moeilijkheid: Gevorderd
Strek vanuit de neerwaartse hondhouding je rechterbeen weg in de lucht. Op de uitademing breng je je rechterbeen naar voren en leg je die dwars voor je neer met de knie naar de buitenkant. Je linkerbeen leg je languit naar achteren weggestrekt.
Buig je linkerknie en breng je voet zoveel mogelijk richting je hoofd. Blijft het bekken kantelen. Kijk nu of je met je linkerhand je linkervoet beet kunt pakken. De rechterhand hou je op de mat.
Mocht je al meer flexibiliteit hebben, dan kun je kijken of dieper achterover kunt buigen en met beide handen je linkervoet kunt beetpakken. Dit maakt deze Yoga Heupopener nog veel uitdagender.
Herhaal de houding hierna aan de andere kant.
Lees hier meer over de duifhouding.
5. De Danser (Natarajasana)
Moeilijkheid: Gevorderd
Vanuit de Berghouding breng je je gewicht op je linkerbeen. Je rechterbeen buig je nu langzaam en je breng je voet naar achteren omhoog. Pak met je rechterhand, je rechtervoet vast.
Je linkerbeen blijft gestrekt, maar je overstrekt de knie niet. Houd het been dus een heel klein beetje gebogen.
Het staartbeen blijf je richting de mat bewegen, terwijl je je voet omhoog brengt. Je blijft het staartbeen richting de mat bewegen, omdat je zo voorkomt dat je gemakkelijk in je onderrug kunt gaan hangen.
Het is juist de bedoeling dat je lengte maakt in de ruggengraat en dus ook in de onderrug, in plaats van dat je in de onderrug gaat ‘hangen’.
Breng de navel richting de ruggengraat. Adem in, adem ruimte in de borst en duw de rechter voorvoet tegen de rechterhand. Je linkerarm breng je naar voren. Blijf in de houding voor 6 tot 9 ademhalingen.
Als het je lukt kun je ook proberen om de voet met beide handen vast te pakken, terwijl je de armen over het hoofd richting de voet beweegt. Kom daarna rustig en met aandacht terug naar Tadasana. Wissel nu van kant.
Lees hier meer over Natarajasana.
Waarom zijn Yoga Heupopeners belangrijk?
Het gebied rondom je bekken is een belangrijk gebied in je lichaam. Je bekken is eigenlijk het centrum en de basis vanuit waar de rest van je lichaam beweegt.
Je benen kunnen helpen om vooruit te bewegen en te lopen doordat ze verbonden zijn met het bekkengebied. En ook je ruggengraat stapelt zich wervel voor wervel netjes omhoog vanuit het bekken.
Niet alleen fysiek gezien zijn je bekken en je heupen belangrijk, maar ook emotioneel gezien. Je slaat namelijk veel emoties op in dit gebied. De emoties kunnen voor zowel fysieke, mentale als energetische blokkades in je lichaam zorgen.
Yoga Heupopeners kunnen helpen om deze blokkades in bepaalde plekken van dit gebied weer op te heffen. Maar vaak voelen deze houdingen in het begin wel oncomfortabel. Dit komt mede door de opgeslagen emoties in dit gebied.
Een van de beste manieren om meer ruimte te vinden in het heupgebied en de rest van het lichaam is door Yin Yoga te doen. In de video hieronder kun je dat eens proberen 🙂
Welke van deze 5 Yoga Heupopeners vind jij het meest uitdagend?
Afhankelijk van je flexibiliteit en je mobiliteit kunnen bovenstaande Yoga Heupopeners erg uitdagend zijn.
Onthoud dat het er niet om gaat hoe de houding er uit ziet, maar wat het met je doet. En daarnaast is het belangrijk dat de houding je dient en verder brengt, in plaats van blessures veroorzaakt.
Forceer daarom nooit iets en werk rustig aan het verbeteren van je flexibiliteit in je heupen door deze Heupopeners.
Een regelmatige practice is belangrijk. Flexibiliteit gaat stapje voor stapje, niet van de ene op de andere dag. Neem dus de tijd en varieer in houdingen en in soorten yoga. Wissel bijvoorbeeld hatha en yin af. Zo kun je het meeste resultaat boeken.
Wanneer je uitgebreider aan de slag wilt met het vinden van meer ruimte in het heupgebied en de rest van je lichaam, raad ik je zeker aan om eens een kijkje te nemen op ons practice platform.
Hier vind je talloze Yin Yoga lessen en andere vormen van Yoga waar je zeker wat aan zult hebben zoals de Basis flexibiliteit cursus bijvoorbeeld 🙂
Hoe werk jij aan meer ruimte in je lichaam? Laat het me weten in een reactie hieronder!
Dit vind jij ook leuk!
Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘♀️🤸
Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.Begin direct
Yoga inspiratie mails 🙏
Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.
De kameelhouding is voor mij een uitdaging, want ik zie hier op de foto dat je nek ook best wel mee moet doen. Ik heb een beetje atrose in mijn nek dus het kraakt en is stijf. Dus ben benieuwd of ik dit ga redden. gr lia.
Hi Lia, Er zijn verschillende varianten van de kameelhouding die je kunt doen. Als je je handen op je onderrug plaats kun je zo ver naar achteren buigen als je zelf wilt. Luister daarbij dus naar je lichaam. Pijn is een no-go. Succes met oefenen!
Dankjewel voor jouw reactie op mijn schrijven. gr Lia
Ook voor mij is de kameel het lastigs… mooi stukje acceptatie en doorzettingsbermogen om dit tóch te gaan oefenen! Ik denk n.l. dat het een groot deel van mijn al levenslange fysieke beperking in mijn onderrug kan verlichten… snel met m’n eigen yogajuf bespreken!
Super bedankt voor deze prachtige site en goede uitleg! Voor deze beginnend enthousiasteling is het echt een fantastische inspiratiebron!
Xxx
Hi Annemarie,
Zeker een goed idee om wat extra informatie in te winnen als je niet zeker bent over de uitvoering.
Super leuk om te horen dat je zo blij bent met de site, daar doen we het voor!
Hoi Melanie,
Dank voor deze blog. Wat is dan een goede warming up voor je heupen?
Ik zie heel vaak dat je bijv. de heupen ”foamrollt” en dat je dan in een soort lunge de stretch opzoekt. De ene
persoon geeft aan dat je eerst je bekken moet kantelen en de andere niet. Wat is het verschil en wanneer pas je wat toe?
Alvast hartelijk dank!
Groetjes,
Anne
Hi Anne,
Het verschil kan zitten in de meer Yin benadering (waarbij er geen uitlijning is, zoals het kantelen van het bekken), maar je meer richt op het langer stretchen van een bepaald gebied in je lichaam. Hierbij is het vaak de bedoeling dat je de oefening langer vasthoudt en het bindweefsel aanspreekt. Bij de Yang benadering is het belangrijk om je bekken te kantelen en zo de onderrug te beschermen. Hierbij blijf je vaak minder lang in een houding en beweeg je bijvoorbeeld door in een serie of naar een volgende houding.
Succes! 🙂
Dag Melanie
Dank je wel voor je snelle reactie. Heel duidelijk! Ik kreeg namelijk last van de rug. Is de yingbenadering dan wel goed als je zo je rug kan beschadigen ook al ondervind je de voordelen van de stretch?
Vriendelijke groet
Anne
Ik heb echt enorm moeite met de duif, het lukt gewoon niet 🙁
Hi Roxy,
Dat is heel begrijpelijk hoor, dus geen zorgen 🙂 Je kunt in de Duifhouding een Yogariem gebruiken die je aanbrengt om de wreef van je voet en met je hand vastpakt. Hierdoor wordt de houding een stuk toegankelijker 🙂
Groetjes,
Sven
Hi, ben op zoek naar Yoga oefeningen om beter te kunnen hardlopen. Hebben jullie tips, focus heupen openen voor langere stappen.
Hi Armin,
Zou je ons wellicht even een mailtje kunnen sturen hierover?
Dan helpen we je daar heel graag verder.
Groetjes,
Stephanie
Happy with Yoga