Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

3 mrt 2014

Derde chakra, een vurig zelfvertrouwen!

/
Geplaatst door
/
Comments0

Het derde Chakra, ook wel het navel Chakra of zonnevlecht Chakra (Solaris Plexus) genoemd. In het Sanskriet draagt het ook wel de naam Manipura.

Blijheid, energie, zelfwaardering en controle over jezelf staat centraal. De kracht om te bereiken wat je wilt. Op het moment dat dit derde Chakra in evenwicht is, kun je er voor jezelf en voor een ander zijn.

Het derde Chakra is de kern van je lichaam. Ook wel het krachtcentrum van je lichaam genoemd. Verschillende Chakra’s komen samen bij het navel Chakra.

Je bent vol vertrouwen, maar durft ook kwetsbaar te zijn. Je voelt de kracht van binnen. ‘Ik kan en wil’ staat centraal.

Het element vuur is van belang. Vuur straalt kracht en warmte uit, die typerend zijn voor het derde Chakra. Warme zonnestralen die jouw lichaam van binnenuit verwarmen.

Het derde Chakra staat in relatie met de lever, spieren, de milt, de maag en de spijsvertering.

derde chakra

Wat er gebeurt als mijn derde Chakra niet optimaal functioneert

Op het moment dat het derde Chakra niet optimaal functioneert willen we het liefste zelf de regie hebben en de macht hebben over anderen.

Ook hebben we angst om onze emoties te laten zien. De liefde met anderen te delen. Naar buiten toe gedraagt men zich erg oppervlakkig. Het opkroppen van deze emotionele uitingen kan uiteindelijk leiden tot angst, woede en verdriet.

Let er dus op, vooral als je net begint met het uitvoeren van Yoga oefeningen, dat je niet zomaar zelf wat uit gaat proberen. Ook het op een verkeerde manier openen van de verschillende Chakra’s kan vervelende gevolgen hebben. Vraag dus, vooral in het beginstadium, een professional om de juiste aanpak.

Het optimaal laten functioneren van het derde Chakra

Veel verschillende oefeningen (Asana’s) kunnen je helpen om het derde Chakra optimaal te laten functioneren. Met name gedraaide houdingen kunnen hierbij goed zijn. Ook kan de Yoga Zonnegroet ervoor zorgen dat het derde Chakra op een juiste manier geactiveerd wordt.

Elk Chakra heeft zijn eigen symbool en kleur. Bij het derde Chakra hoort de kleur geel. Men zegt ook wel dat als je het derde Chakra positief wilt stimuleren dat het werkt om je te omringen met gele elementen en het eten van gele vruchten en kruiden. Anderen beweren dat dit juist helemaal niet van toepassing is.

Belangrijk is dat je de Chakra’s niet zomaar afzonderlijk van elkaar gaat openen. In vele gevallen weet men niet welk Chakra er geopend is of meer geopend moet worden. Dit kan nare gevolgen hebben. Open daarom ten aller tijde alle Chakra’s tegelijk.

Een van de meest effectieve manieren om met de chakra’s te werken, is door middel van meditatie technieken. Onderstaande chakra meditatie kun je doen om te werken met de chakra’s:

Hieronder een overzicht van de zeven hoofdchakra’s:

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 1700+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter