Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

8 jun 2021

Je houding verbeteren – 4 oefeningen voor een beter postuur!

/
Geplaatst door
/
Comments0

Onze houding verbeteren wordt steeds belangrijker. We zitten namelijk meer dan ooit wat er vaak toe leidt dat onze lichaamshouding verslechterd. Veel lichamelijke klachten die we ervaren zijn hierop terug te herleiden.

Yoga kan je ontzettend goed helpen om je lichaamshouding te verbeteren waardoor je lekkerder in je vel zit. In dit blog geef ik je daarom graag tips over hoe je dit aanpakt! Je komt onder andere te weten:

  • Welke klachten je kunt krijgen door een verkeerde lichaamshouding 
  • Met welke oefeningen je je postuur kunt verbeteren
  • Hoe Yoga kan helpen met het je houding verbeteren
  • Hoe je doeltreffend en snel je postuur verbeterd

En nog veel meer!

houding verbeteren

Het belang van je houding verbeteren

Een verkeerde lichaamshouding kan vervelende klachten tot gevolg hebben. Een van deze klachten is last van de onderrug.

Wanneer je lichaamshouding niet goed is en je lichaam uit balans is, kun je last krijgen van de onderrug. De onderrug draagt voor een groot deel het gewicht van je torso en wanneer deze niet netjes “in lijn” is, kunnen de spieren in de onderrug pijnlijk aanvoelen.

Naast onderrugklachten kan een verkeerde lichaamshouding ook zorgen voor ademhalingsproblemen.

Ademhalingsproblemen zijn vaak gerelateerd aan de ruimte die je creëert in de borst. Wanneer hier onvoldoende ruimte is krijgen je longen geen ruimte om goed uit te zetten. Het gevolg daarvan is dat je kortademig wordt en sneller buiten adem bent.

Klachten die je ervaart door een verkeerde lichaamshouding, kun je door bepaalde oefeningen doeltreffend bestrijden.

4 oefeningen om je postuur te verbeteren

Je houding verbeteren hoeft niet lastig te zijn. Door effectieve oefeningen toe te passen krijg je snel resultaat, denk daarbij bijvoorbeeld aan de volgende oefeningen:

1. Het bekken kantelen

Door je bekken iets naar voren te kantelen, stimuleer je de natuurlijke holling in je onderrug. Je rug vormt zich daardoor meer naar de natuurlijke curve van je ruggengraat waardoor je houding verbetert.

Zorg er bij het kantelen van je bekken voor dat je dit lichtjes doet en niet teveel, anders ga je teveel naar voren hangen.

2. Leid met je hart in plaats van je hoofd

Wanneer we naar voren willen lopen, gebeurd het vaak dat we ons hoofd lichtjes naar voren uitsteken. Probeer in plaats daarvan een houding aan te nemen waarbij je “leid met je hart”.

Steek hiervoor in plaats van je hoofd, je borst iets naar voren. Zorg er daarnaast ook voor dat je je kin iets naar achter brengt. Je lichaamshouding zal hierdoor sterk verbeteren.

3. Rol je schouders naar achteren

Door je schouders lichtjes naar achter te rollen loop je iets meer rechtop. Wanneer je hoofd niet te ver naar voren uitsteekt en je de schouders naar achteren brengt neemt de druk op je nek sterk af.

Dit is een veelvoorkomende oorzaak voor nekklachten, die hierdoor vrij simpel verholpen kunnen worden.

4. Breng je navel lichtjes naar achteren en let op je ademhaling

Breng je navel lichtjes richting de ruggengraat. In plaats van dat je heel erg naar voren gaat bewegen train je hiermee je houding om rechterop te staan.

Combineer dit met een goede ademhaling, waarbij je deze als het ware vanuit het bekken omhoog laat komen tot het puntje net onder je keel. Je creëert hiermee tijdens je inademing meer lengte in de ruggengraat waardoor je meer rechtop komt.

Span bij de uitademing de bekkenbodemspieren lichtjes aan, waardoor je de ruimte in je ruggengraat blijft claimen.

Je houding verbeteren door Yoga

Naast de oefeningen van hierboven, zijn asanas een fantastische basis om op alle mogelijke manieren aan je houding te werken.

Afhankelijk van wat je wilt verbeteren aan je houding kun je de juiste asanas gebruiken om dit doeltreffend te trainen.

Meer ruimte in de ruggengraat krijgen

Wanneer je meer ruimte in je ruggengraat wilt creëeren, kun je bijvoorbeeld aan de slag gaan met de Berghouding en de Maansikkelhouding. Beide houdingen zorgen voor een verlenging van de ruggengraat, waardoor je een rechtere houding ontwikkelt.

Houding verbeteren door het openen van de borst

Wanneer je wilt werken aan het openen van je borst is de Cobrahouding een geschikte asana. Je leert hierbij je borst naar voren te laten komen waardoor je niet alleen je houding verbetert, maar tegelijkertijd meer ruimte voor je ademhaling krijgt.

Ook de Brughouding kan je goed helpen bij het openen van de borst. Deze houding wordt door veel mensen als erg prettig ervaren en is naast een borstopener ook een fantastische ontspanningsoefening.

Pijn in de onderrug bestrijden

Wanneer je last hebt van pijntjes in je onderrug, kan de Dangling pose je goed helpen. In deze houding verminder je de stress in het gebied van de onderrug namelijk enorm.

Je postuur verbeteren op doeltreffende wijze

Je houding verbeteren lukt alleen wanneer je asanas op een goede manier uitoefent. Doe je dit niet, dan loop je het risico je houding te verslechteren of lichamelijke klachten uit te lokken. Zorg er daarom altijd voor dat je goed weet hoe je asanas correct uitvoert.

Ben je onzeker of je de asanas wel goed onder de knie hebt? Dan raden we je sterk aan om deze onder begeleiding van een gecertificeerde Yogadocent uit te voeren.

Ook kun je ervoor kiezen om er direct mee aan de slag te gaan, waar en wanneer het jou uitkomt. We hebben speciaal hiervoor een beginnerscursus voor je samengesteld waar je heel veel aan zult hebben. Klik op de afbeelding hieronder om de cursus te bekijken 🙂

Cursus Yoga stap voor stap

Hoe heeft Yoga jou geholpen om lichamelijke klachten te verminderen? Laat het me weten in een reactie 🙂

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter