Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

26 jan 2017

Yoga armbalances zijn een makkie, toch?

/
Geplaatst door
/
Comments4

Yoga armbalances worden vaak als uitdagend en lastig gezien. Niet alleen voor beginners, maar ook voor gevorderde Yogi’s.

En dat is logisch, want als je jezelf slechts een paar minuten op zoiets als Instagram begeeft, kom je Yogi’s tegen waarvan je niet eens kunt ontdekken hoe ze het überhaupt voor elkaar krijgen om in die Yoga houding te kunnen blijven balanceren.

Maar…

Als je dan toch zelf de moed bij elkaar geraapt hebt om je voeten van de mat te krijgen en je gewicht richting je handen te brengen, kun je uiteindelijk niets anders doen dan de voorkant van je mat van heel dichtbij bekijken.

yoga armbalances

Yoga armbalances? Niets voor mij!

Ook voor mij leek het in het begin een onmogelijke opgave. En ik zal je eerlijk bekennen, dat ik inmiddels ook weet hoe mijn Yoga mat smaakt en ruikt.

Toen ik de allereerste keer tijdens een Yoga les in aanraking kwam met een Yoga armbalance, dacht ik direct:

Yeah right, dit wordt natuurlijk één grote grap, maar let’s do it! Je bent fit, je buurman kan het ook, hoppatee!’

Vervolgens deed ik een poging om mezelf letterlijk even snel in de houding te gooien en direct werden mijn weggestopte onzekerheden bevestigd. In de kreukels. Neus op de mat. Haren voor mijn ogen.

Klaar. Dit was totaal niet aan mij besteed.

Of wel…?

Mijn interesse werd stiekem toch gewekt… Want terwijl ik daar totaal niet mindful op mijn mat in een hele oncharmante houding lag, zag ik om mij heen zo tussen mijn bezwete haarslierten door, een aantal mensen heel rustig in de armbalance houding komen.

‘Mmm… interessant.’ Dacht ik.

En nu, na een aantal jaren ervaring met inmiddels succesvollere Yoga armbalances, deel ik graag een handig stappenplan met je waarmee je vandaag nog aan de slag kunt gaan.

Of je nu een beginner of meer gevorderde yogi bent. 🙂

Yoga armbalances in een ander perspectief zien

Yoga armbalances worden vaak als erg uitdagend en onbereikbaar gezien. Voor mij was dat ook het geval.

Tot het moment dat ik daar op de grond in de kreukels lag. En ik de Yoga armbalance ineens vanuit een heel ander perspectief zag.

Mijn ego was down. Ik dacht even niet na. En het denken maakte plaats voor iets wat op dat veel meer zin maakte… Mijn focus verplaatste zich naar het observeren van de opbouw van de Yoga armbalance van diegene naast mij op de mat. Rustig en mindful.

Het leek wel alsof mijn buurman in slow motion bewoog. Wow, wat een controle!

Opbouw bij Yoga armbalances

Dus ik stond op en probeerde het opnieuw. Rustig en met aandacht. Stap voor stap. Oké zijn met waar je nu bent en tot waar je op dit moment komt. Ego even opzij, focus aan.

‘Opbouw Mel, opbouw.’

Maar terwijl mijn adem stokte, merkte ik dat het moeilijk was om die focus naar de houding te blijven verplaatsen in plaats van de gedachten in mijn hoofd…

Terwijl ik inmiddels in een soort van onderonsje beland was tussen mijzelf: ‘opbouw, opbouw’ en mijn ego: ‘verder, sneller’, merkte ik dat ik geen stap verder kwam.

Ik moest me focussen. Hoe kon ik nu mijn aandacht verplaatsen van mijn ego naar… Ja, wát eigenlijk?

Focustraining door Yoga armbalances

Yoga armbalances zijn een perfecte focustraining. Want waar je je aandacht naartoe stuurt, gaat ook je energie naartoe. Je begrijpt dat als je gedachten afdwalen, de kans dus ook groot is dat je de balans verliest in een armbalance.

Opbouw van de Yoga armbalances is dus zeker van groot belang. Integreer de spieren die je nodig hebt om in de houding te komen.

En adem vooral door. Gebruik die volledige Yoga ademhaling! Wow, wat een verademing! Zowel in je hoofd als in je lijf!

Maar goed…dan komt ineens het moment dat je even in de lucht balanceert.

En dat is ENG! En oncomfortabel! Wat nu?!

Comfortzone en Yoga armbalances

Yoga armbalances geven je de mogelijkheid om het stukje net buiten je comfort zone te leren ontdekken.

Het is dus zeker belangrijk dat je mindful start met armbalances. Werk stap voor stap naar een armbalance toe en ontdek daarbij iedere keer een klein stukje buiten je comfort zone.

En ik hoef je inmiddels niet meer te vertellen wat de gevolgen kunnen zijn als je jezelf zomaar ongecontroleerd in een Yoga armbalance gooit.

(Deze tips zijn overigens geen garantie dat je neus of billen de Yoga mat nooit zullen raken hè? Dat stukje net buiten je comfortzone, kan ook af en toe een klein beetje oncomfortabel zijn ;-)) 

Beginnen met Yoga armbalances

Nu je misschien een aantal handige tips gelezen hebt, wil je het liefste direct aan de slag met Yoga armbalances.

Zeker doen!

Maar voordat je met Yoga armbalances begint is het super belangrijk om het lichaam op te warmen.

Een opwarming zoals bijvoorbeeld de Zonnegroet, kan ervoor zorgen dat de energie door het lichaam gaat stromen en dat je de spieren in het lichaam wakker maakt en opwarmt.

Het fijnste is om een op maat gemaakte Yoga les te ontwerpen, waarbij je alle spieren die je nodig hebt tijdens de armbalance opwarmt en waarbij je na de armbalance ook het lichaam weer tot rust brengt.

Als dat op dit moment wat lastig is, dan raad ik je aan om lekker te starten met een aantal keren de Zonnegroet. Bekijk hier onze video:

Warm daarbij ook de polsen op en kijk naar een versie van de Yoga armbalance die bij je past. Dit kan dus een aanpassing van een Yoga armbalance zijn of misschien ook wel een uitbreiding. Na afloop van deze houding bouw je jouw practice af met een paar fijne stretches.

Durf jij deze Bakasana al in een ander perspectief te zien?

Good luck! 🙂

P.S. En mocht je een Yogi zijn die al bekend is met een aantal Yoga armbalances, dan kun je jezelf misschien eens iets verder uitdagen met onderstaande video:

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

4 Responses

  1. Carlijn

    Wat een fijne stukjes schrijven jullie, duidelijk vooral. Ik ga ermee aan de slag. Ik dacht juist dat ik eerst meer spieropbouw moest ‘kweken’ voor deze houdingen, maar dat hoeft dus niet?!

    1. Melanie

      Hi Carlijn,

      Wat super leuk om te horen dat je zo blij bent met onze blogs! 🙂
      Vaak wordt gedacht dat je heel veel spierkracht moet hebben om aan armbalances te beginnen,
      maar de focus en ademhaling doet meer dan je denkt. 😉
      Dat wil niet zeggen dat je geen spierkracht gebruikt, maar door het aansturen en integreren van de juiste spieren, in combinatie met de focus en ademhaling ben je al een heel eind op weg! Kijk daarbij welke versie of aanpassing van de armbalance bij je past. Net een klein beetje buiten je comfortzone en zie wat het je brengt en leert.

      Succes ermee!
      Groetjes,
      Mel

  2. Kay-Cee

    Hoi,

    Heel herkenbaar dit, ik ervaarde dit met de kraai houding.
    Uiteindelijk met geduld, bewust worden van wat je aan het doen bent, hoe je lichaam reageert en youtube video’s heb ik de houding op weten te bouwen en kan ik deze goed uitvoeren inmiddels

Laat een reactie achter