Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

25 jun 2023

De kunst van bewust leven – 27 manieren om dagelijks bewuster te leven

/
Geplaatst door
/
Comments1

Bewust leven, hoe doe je dat?

Dit is blog heb ik geschreven na onze Yogareis naar Cambodja. Al vanaf het begin van de die reis voelde ik het kriebelen om een blog over bewust leven te schrijven.

Waarom?

Cambodja is een prachtig land, maar jeetje, wat laten de mensen in Cambodja veel afval rondslingeren. Van plastic tasjes tot oude kleren tot papieren verpakkingen, bijna overal waar je kijkt ligt het.

En helaas is Cambodja niet het enige land waar dit zo is. Ik was een aantal jaren geleden in Indonesië en ook hier ligt ontzettend veel troep op de grond.

Niet gek, want verwerken van afval, kost per persoon 5 á 10 euro. Vaak verdienen de mensen maar 100 of 200 euro. 5 procent van je broodnodige inkomen spenderen aan verwerken van afval is voor deze mensen gewoon ontzettend veel.

Zeker wanneer je je niet heel erg bewust bent van de gevolgen van al dit afval voor het milieu…

Ik neem het de mensen daar ook niet kwalijk, ze weten niet beter. Maar het motiveert me wel om zelf een stapje extra te zetten als het gaat om bewust leven.

Niet alleen op individueel gebied, maar ook de dingen die ik kan doen om de planeet te beschermen; de impact die je hebt.

Dit hangt trouwens nauw met elkaar samen. Als je meer Mindful bent over de keuzes die je maakt en jouw persoonlijke doelen, dan maak je vaak ook bewustere keuzes die deze doelen ondersteunen.

Bewust zijn van jezelf, leidt vaak tot een bewust leven en dat leidt weer tot bewustere keuzes over de impact die je op de planeet en de mensen daarop hebt.

In deze blog ga ik dieper in op bewust leven. Je komt te weten:

  • Wat bewust leven is
  • Waarom veel mensen niet bewust leven
  • 27 manieren om dagelijks bewust te leven

Lees je mee?

bewust leven

Vraag en antwoord

1.Hoe leef je bewust?

Bewust leven draait voor een groot deel om mindfulness. Het gaat erom dat je bewust aanwezig bent van moment tot moment.

Het kan ook betekenen dat je meer bewuste keuzes maakt in je leven, bijvoorbeeld op het gebied van relaties, milieu en duurzaamheid.

2.Hoe kun je bewuster leven?

Het is belangrijk dat je voor jezelf bepaalt wat bewust leven voor jou is. Welke dingen vind je belangrijk in het leven? Waar wil je graag aandacht aan besteden? Wat voor impact heeft jouw leven op het leven om je heen? Wat is haalbaar?

Als je daar antwoorden op vindt, kun je je leven daar op inrichten.

Wat is bewust leven?

Hierboven heb ik al een kleine introductie gemaakt, maar bewust leven kan je op verschillende manieren invullen.

Op individueel gebied kan het zijn dat je meer Mindful wilt zijn. Niet de hele dag doorkomen op de automatische piloot, maar zo veel mogelijk bewust aanwezig gedurende de dag.

Het kan betekenen dat je meer bewuste keuzes in je leven maakt, in plaats van automatische keuzes.

Voor mij betekent bewust leven ook dat wat je doet in een lijn is met wie je bent en de dingen waarvoor je staat. Waarom zou je dingen doen waar je zelf niet achter staat?

Het houdt daarnaast in dat de dingen die je doet je helpen om persoonlijk te groeien.

Een andere manier van bewust leven is hetgeen waar ik het eerder over had. Welke impact heb jij op de wereld om je heen? Wat consumeer je? Hoe leef je? Welke impact heeft dat op de natuur en op mensen in armere landen?

Of je het nu wilt of niet, jouw leven heeft een impact. Bewust leven en bewust zijn van de impact die jouw leven heeft is belangrijk.

Mensen in armere landen zijn vaak minder ontwikkeld, hebben minder middelen om zich te ontwikkelen, ze maken minder bewuste keuzes voor zichzelf en de planeet met als gevolg dat er bijvoorbeeld veel troep langs de wegen ligt.

bewust leven

Ze zijn bezig met overleven in plaats van hun bewustzijn te ontwikkelen.

Bewust leven houdt naar mijn mening dus niet alleen in dat je bewust bent van je eigen gedachten en acties, maar ook de impact hiervan op de wereld en mensen om je heen.

In onderstaande video leg ik nog wat meer uit over het belang van leven in het hier en nu.

Waarom leven veel mensen niet bewust?

Niet alleen in ontwikkelingslanden, maar ook in de Westerse wereld zijn veel mensen niet met bewust leven bezig. Ze leven min of meer op de automatische piloot.

Veel mensen balanceren een beetje tussen overleven en het vergaren van de primaire levensbehoeften en het beleven van plezier. Oftewel tussen angst en plezier.

Als je kijkt naar de chakra’s dan wordt dit een stuk duidelijker. Het gevoel van angst en de eerste levensbehoeften is gerelateerd aan het eerste chakra, Mooladhara. Mooladhara bevindt zich helemaal onderin het bekken.

Dit is ook de reden waarom Yogahoudingen die er op gericht zijn om meer ruimte te krijgen in het bekken, vaak emoties met zich mee kunnen brengen. Die slaan we namelijk vooral op in het bekkengebied.

Het beleven van plezier is gerelateerd aan het tweede chakra, Swadhisthana. Op het moment dat je in je primaire basis behoeften hebt voorzien, kan je je gaan richten op het beleven van plezier.

Helaas blijven veel mensen hier steken. Het is of overleven, of plezier maken en alles hiertussen. Dit resulteert vaak in het gevoel dat er iets mist in hun leven.

Plezier maken is leuk, maar het is vaak puur op jouw individuele behoeften gericht. Er is geen hoger doel of persoonlijke ontwikkeling. Waarom denk je dat veel mensen die ontzettend rijk zijn vaak nog steeds ongelukkig zijn?

Als we meer uit het leven willen halen moeten we verder kijken dan alleen angst en plezier.

We zullen bewuster moeten gaan leven en ons richten op hoe we een krachtig mens kunnen worden, hoe we zoveel mogelijke liefde en compassie kunnen ontwikkelen.

En ook op hoe we onze eigen authenticiteit kunnen uitdragen en hoe we ons spiritueel kunnen ontwikkelen.

Al deze elementen zijn gerelateerd aan de hoger gelegen chakra’s. Combineer dit en je leert je ware authenticiteit kennen, je zelfontplooiing of zelfrealisatie.

Pak de controle over je leven

De beste versie van jezelf die bewust is van zijn eigen denken en handelen en de impact hiervan op de wereld en mensen om zich heen.

Bewuster leven houdt dus in dat je meer controle krijgt over je leven.

Dat je bewuste keuzes maakt in plaats van handelt op de automatische piloot en de massa volgt. Het houdt in je dat je nadenkt over de gevolgen die jouw acties hebben.

Je bent je bewust van de situatie en achtergronden van andere mensen in plaats van dat je iedereen wil overtuigen van jouw persoonlijke visie.

Bewust leven houdt in dat je een leven leeft dat je wilt, in plaats van een leven wat toevallig op je pad komt. Dat je er voor kiest om een authentiek persoon te zijn met een eigen visie en missie.

Dus wat kun je doen om dagelijks meer bewust te leven?

Mindful leven in een drukke wereld kan een behoorlijke uitdaging zijn. In onderstaande video help ik je hierbij op weg.

Dagelijks bewust leven – 27 manieren

De titel van deze blog zegt het al…‘De kunst van bewust leven’. Bewust leven is een kunst. Het zal niet van de ene op de andere dag veranderen. Het is een levensstijl. Een vaardigheid die je niet zomaar van de ene op de andere dag beheerst.

Heeft Pablo Picasso meesterlijke schilderijen leren maken binnen één dag?

Dacht het niet.

Bewust leven is niet iets wat je één keer doet, maar een gewoonte die je kunt vormen voor de rest van je leven. En wanneer je dat doet, zal de rest van de wereld je er dankbaar voor zijn.

1. Reflecteer op je dagelijkse routine

Een van de beste dingen die je kunt doen om bewuster te leven, is door eerst te kijken naar je dagelijks patronen en routines.

Wat zijn de dingen die je dagelijks doet? Waarom doe je deze dingen? Hoe voel je je door het doen van deze dingen? Brengen ze je dichter naar je doelen toe? Hoe je je leven leeft van dag tot dag is uiteindelijk de manier waarop je je leven leeft.

Reflectie op je dagelijkse gewoontes is belangrijk.

2. Reflecteer op je relaties

‘Je bent het gemiddelde van de 5 mensen waarmee je het meeste tijd spendeert’.

Een bekende uitspraak. Ik ben het er niet 100 procent mee eens, maar er zit zeker een kern van waarheid in.

Als je veel negatieve ingestelde mensen in je leven hebt, is de kans groter dat je zelf ook vaker neigt naar het negatieve. Andersom geldt hetzelfde.

Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar de tijd die je spendeert met de mensen van wie je houdt. Zie je ze vaak genoeg en laat je zien dat je van ze houdt?

3. Reflecteer op je werk

Vaak spenderen we een groot gedeelte van onze tijd aan het werk wat we doen. Ik vind het belangrijk dat wat ik doe, mij ook voldoening geeft. Iets waar ik zo veel tijd aan spendeer, moet iets zijn wat in lijn ligt met mijn eigen missie en visie.

Het is niet altijd makkelijk om veranderingen te maken in je werksituatie wanneer je het niet helemaal naar je zin hebt, er moet immers ook gewoon brood op de plank komen.

Maar met creativiteit, moed en doorzettingsvermogen zijn er op termijn zeker veranderingen mogelijk richting een betere situatie. Ik heb het vaak genoeg zien gebeuren.

4. Reflecteer op de dingen die je koopt

Sinds mijn reis naar Cambodja en het afval wat langs de wegen in rivieren ligt, ben ik me veel meer bewust geworden van de dingen die ik koop. Ik was het al, maar nu nog meer.

Welke impact heeft jouw consumptiegedrag op de wereld? Is goedkoop altijd beter? Is meer altijd beter?

We zijn vaak wel bereid om te betalen voor de producten zelf, maar niet voor de verwerking van het afval van deze producten. Gevolg: We laten met zijn allen een enorme ecologische voetafdruk achter.

De laatste jaren is dit het beste terug te zien in de opwarming van de aarde met alle gevolgen van dien. Bewust leven betekent verantwoordelijkheid nemen voor de manier waarop je consumeert en de gevolgen daarvan.

We moeten met zijn allen meer verantwoordelijkheid nemen op dit gebied.

Ik heb voor mezelf de volgende regel gesteld: “Ik mag al de middelen vergaren die ik maar kan, als de wereld er uiteindelijk maar een betere plek door wordt.”

bewuster leven

5. Wat is jouw unieke bijdrage aan de wereld?

Bewust leven houdt in dat je regelmatig nadenkt over jouw visie en missie. Welke unieke dingen draag je bij aan de wereld?

Ga niet als een zombie door het leven met alleen interesse in je eigen welzijn / welvaart. Probeer iets na te laten.

Het hoeft niet per se iets groots te zijn. Een goede daad voor iemand die het minder dan jij heeft kan al een mega-impact hebben voor die persoon.

6. Hoe spendeer je je tijd?

Dit hangt samen met het eerste punt. Aan welke dingen spendeer je je tijd?

Word je er echt gelukkig van als je ’s avonds 4 uur lang voor de t.v. zit? Hoe zou je leven er uit zien als je een van die uurtjes (of meer) spendeert aan meditatie, Yoga of het lezen van een inspirerend boek?

1 uur per dag is 7 uur per week. Dat is bijna een hele werkdag extra die je per week vrij hebt om jezelf persoonlijk te ontwikkelen en te werken aan je dromen.

7. Probeer elke week iets nieuws

Verbreed je horizon. Nieuwe dingen doen is goed voor je brein. Je maakt nieuwe verbindingen in je brein aan. Nieuwe verbindingen die je keihard nodig hebt om je bewustzijn naar een nieuw niveau te tillen.

8. Reis als dat mogelijk is

Oké dit kun je misschien niet dagelijks doen, maar ook reizen helpt om je horizon te verbreden. Ontdek nieuwe landen en nieuwe culturen. Hoe staan andere mensen in het leven? Wat maken zij dagelijks mee? Leer van de wereld om je heen.

9. Ontmoet nieuwe mensen

Wees een mensen-mens. Wees oprecht geïnteresseerd in anderen. Probeer van ze te leren. Ontdek wat ze te zeggen hebben en waarom ze doen wat ze doen. Leer om anderen te begrijpen vanuit hun perspectief.

10. Wees je bewust van wat je eet

Welke brandstof stop je dagelijks in je lichaam? Is het voeding die gezond is en je energie geeft? Of voeding die je uitput en waar je ziek van wordt?

En welke impact heeft de voeding die je eet op de wereld? Is het duurzaam? Hebben mensen die voor jouw voeding gezorgd hebben eerlijk hun deel van de winst gekregen?

11. Vertel de waarheid

Vertel de waarheid aan jezelf en aan anderen.

Aan jezelf omdat je niet bewust kunt leven als je niet in staat bent om dingen te zien zoals ze zijn.

Hou jezelf niet voor de gek, maar accepteer hoe je leven er op dit moment uit ziet. Accepteer het en ga aan de slag om vanaf daar je bewustzijn te ontwikkelen en te groeien als persoon.

Vertel ook anderen de waarheid. Liegen is het verbergen van wie je echt bent. Vaak liegen mensen om lagere bewustzijn te verbloemen. Vertel de waarheid en neem verantwoordelijkheid voor die waarheid en je verhoogt onmiddellijk je bewustzijn.

12. Probeer ruimte te krijgen tussen prikkel en reactie

Je bewustzijn en je persoonlijke vrijheid ligt in de tijd/ruimte tussen prikkel en reactie.

Het is het verschil tussen leven of geleefd worden. Als je direct en onbewust reageert op elke prikkel die bij je binnen komt, word je geleefd en zit je eigenlijk gevangen.

Als er ruimte zit tussen de prikkel en jouw reactie, heb je tijd om een bewuste keuze te maken over hoe je reageert. Op dit moment heb je controle over je leven en de beslissingen die je maakt. Je leeft dan bewust en je bent vrij.

13. Mediteer

Waarom? Lees dit blog eens!

14. Beschouw je lichaam als een tempel

Wees je niet alleen bewust van wat je eet, maar ook in hoe je je lichaam reinigt, verzorgt en traint. Waar je je aandacht op richt zal zich ontwikkelen.

15. Hou een dagboek bij

Een dagboek of journal zorgt voor een stukje reflectie. Reflectie op je eigen gedachten en wat er speelt in je leven zorgt voor een stukje bewustzijn en dus voor een bewuster leven.

16. Heb compassie

Het hebben van compassie is een teken van een hoger bewustzijn. Iedereen kan anderen de schuld geven en boos worden op zijn medemens. Het is de makkelijkste weg.

Als je compassie hebt betekent dit dat je jezelf hebt door ontwikkeld en in staat bent om vanaf een hoger niveau van bewustzijn naar een bepaalde situatie te kijken en je in te leven in je medemens.

17. Ontwikkel een ‘groei-mindset’ i.p.v. vaste overtuigingen

Ben je van mening dat dingen nu eenmaal zijn zoals ze zijn en dat ‘jij nu eenmaal zo bent’? En denk je dat hier niets aan te veranderen is?

Misschien is het tijd om je mening te herzien.

Dingen kunnen veranderen. Jij kunt veranderen. Je leven kan veranderen.

Als je vroeger een koppig persoon was, wil dat niet zeggen dat je dit altijd bent. Wanneer je in een arm gezin geboren bent, betekent dat niet dat je je hele leven arm zult zijn. Als je nu iets niet kunt, betekent dat niet dat je het nooit kan leren.

Je zit niet vast in een bepaald hokje, maar je kan groeien en jezelf ontwikkelen.

18. Daag jezelf uit

Wil je bewust leven? Daag jezelf dan regelmatig uit!

Niet alleen groei je als persoon door deze uitdagingen, waardoor ook je bewustzijn groeit…Maar je kan ook meteen je bewustzijn testen.

Hoe?

Door te kijken waar je aandacht naar toe gaat wanneer je uitgedaagd wordt en uit je comfort zone bent. Als je in staat bent om tijdens grote uitdagingen de rust en focus te bewaren ben je goed op weg!

Hetzelfde geldt overigens voor uitdagende Yogahoudingen; Waar richt je je aandacht op wanneer je lichaam het fysiek zwaar heeft? Hoe reageer je daarop?

19. Wees dankbaar

Dankbaarheid is een vorm van bewustzijn. Als je dankbaar bent voor wat en wie je allemaal hebt in je leven betekent dit dat je hier bewust van bent.

bewustzijn vergroten

20. Leef duurzaam

Duurzaam leven is belangrijk als je bewust wilt leven.

Wees je bewust van de dingen die je consumeert. Probeer zo veel mogelijk dingen te consumeren die geen schade toe brengen aan de planeet en andere mensen. Doe je best om kleine veranderingen te maken naar een duurzame leefstijl.

Je denkt misschien dat jouw handelen een speld in een hooiberg is en dat het er niet toe doet….dit is niet waar. Jij bent belangrijk en wat jij doet in de wereld eveneens.

Ook jouw kleine bijdragen zijn belangrijk en kunnen helpen om de wereld meer duurzaam te maken.

21. Plan tijd in voor de dingen die je belangrijk vindt

Bewust leven betekent ook bewust plezier maken. Je hoeft niet altijd maar te werken of dingen te doen waar je geen zin in hebt. Maak tijd voor de dingen die jij belangrijk vindt.

22. Word je bewust van je emoties en gedachten

Je bent wat je denkt dat je bent.

Per dag gaan er duizenden gedachten en emoties door je heen. 95 procent is min of meer hetzelfde als de dag daarvoor. Je kan je dus wel voorstellen dat het belangrijk is om aandacht te besteden aan wat je denkt.

Als je de kwaliteit van je gedachten verhoogt, verhoog je de kwaliteit van je leven.

Mindfulness kan hierbij helpen.

23. Twijfel niet aan jezelf

Twijfelen is een vorm van onzekerheid en lager bewustzijn. Als je iets doet en er in gelooft, ga er dan voor de volle 100 procent voor. Durf fouten te maken.

24. Werk aan je angsten

Angsten triggeren automatische reacties. Angsten zitten vaak zo diep dat we automatisch op bepaalde acties en denkpatronen overgaan wanneer we geconfronteerd worden met deze angsten. Niet echt Mindful dus.

Je kunt jezelf trainen en je bewustzijn vergroten door jezelf bewust te confronteren met je angsten.

25. Check in bij je ademhaling

Bewust leven houdt in dat je met je aandacht in het hier en nu bent. Niet piekerend over het verleden, of je zorgen makend over de toekomst, maar dit moment. Het enige moment waar het leven zich afspeelt.

Wat is hetgeen dat zich altijd in dit moment bevindt? Je ademhaling! Door in te checken bij je ademhaling breng je je aandacht terug naar het hier en nu en vergroot je je bewustzijn.

26. Luister naar anderen

‘When you talk, you are only repeating what you already know. But if you listen, you may learn something new.’ – The Dalai Lama

Je kunt van iedereen iets leren. Het maakt niet uit wat die persoon doet, waar hij/zij leeft en welke achtergrond hij/zij heeft.

27. Manage je ‘ego’

We zien de wereld door een bepaalde lens. We hebben allemaal onze normen en waarden en onze principes. Het is onderdeel van je ego.

Aan de ene kant is je ego goed, want je ego beschermt je. Je kunt terugvallen en vertrouwen op je ego.

Maar je ego staat vaak ook in de weg om dingen te zien zoals ze daadwerkelijk zijn. Is dit in conflict met jouw overtuigingen? Dan willen we onze ego vaak beschermen en laten we niet de beste kant van onszelf zien.

Je kunt bewuster leven door je te realiseren dat jij niet je ego bent. Het is slechts een verzameling van alles wat je hebt meegemaakt en de ervaringen en de overtuigingen die je hebt (samskara’s). Laat je ego niet te veel in de weg staan.

Je kunt dus op verschillende manieren bewuster leven en je bewustzijn vergroten. Ik ben er van overtuigd dat wanneer we met zijn allen dagelijks kleine stapjes nemen, we de wereld mooier, duurzamer en vriendelijker kunnen maken.

Bewuster leven met mindfulness

Zoals gezegd is mindfulness een belangrijk onderdeel van bewust leven. Wil je hiermee aan de slag maar weet je niet precies hoe?

Doe dan mee met de online cursus mindfulness.

Cursus Mindfulness


Ik ben erg benieuwd naar welke van deze tips jij toepast om bewuster te leven? Heb je nog andere bewust leven tips die je zou willen delen? Laat het me weten in de reacties hieronder!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

1 Response

Laat een reactie achter