Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

2 aug 2021

Tijd vinden voor je practice – Hoe pak je dat aan?

/
Geplaatst door
/
Comments2

Tijd vinden voor je practice is niet altijd makkelijk. We leiden namelijk vaak een druk leven met volgeplande agenda’s.

Veel mensen wijzen een drukke baan of het hebben van een gezin aan als de grote boosdoeners. Ze zorgen ervoor dat we lastig tijd voor onszelf kunnen vinden, en voor je het weet is de dag alweer om.

Tijd vinden voor jezelf en je practice is echter ontzettend belangrijk om in balans te blijven. Goed zijn voor anderen begint tenslotte bij het goed zorgen voor jezelf.

In dit blog geef ik je daarom graag een paar nuttige tips, zodat je toch op de mat kunt blijven stappen! Je komt bijvoorbeeld te weten:

 • Hoe je meer tijd voor je practice kunt vinden in verschillende situaties
 • Wanneer het beste moment is om te practicen
 • Hoe je een ruimte voor jezelf inricht voor meer resultaat in je practice

En nog veel meer!

Tijd vinden voor je practice

Tijd vinden voor je practice en je gezin

Een druk leven kan ons belemmeren om de tijd te vinden voor onze practice. Vaak is het hebben van een gezin hier een belangrijk oorzaak van. Wanneer je een gezin hebt, zijn er namelijk altijd mensen om je heen.

Natuurlijk is dat hartstikke gezellig, maar voor de diepgang van je practice werkt het niet bevorderend. Afleiding en geluid horen bij het hebben van kinderen, en een rustig moment creëeren voor jezelf is dan een grote uitdaging.

Ook liggen je prioriteiten met een gezin vaak ergens anders dan bij tijd voor jezelf. Schoonmaken, spelen met de kinderen en andere praktische zaken kosten veel tijd. Je practice schiet er hierdoor al snel bij in.

Toch is het belangrijk om tijd voor je practice te reserveren. Het zorgt er namelijk voor dat je regelmatig even een momentje voor jezelf pakt waardoor je in balans blijft.

Je bent hierdoor fitter, gelukkiger, minder prikkelbaar en meer in balans. Niet alleen jij plukt daar de vruchten van, maar ook iedereen om je heen.

Onderschat het belang hiervan niet. Wanneer je als ouder niet in balans bent heeft dit namelijk invloed op het hele gezin. Door aan jezelf te werken, werk je dus automatisch ook aan je gezin en dat is eigenlijk best mooi toch? 🙂

In de video hieronder vertellen we je hier graag nog iets meer over.

Tijd vinden voor je practice, hoe doe je dat?

Dat Yoga goed is voor jezelf en de mensen om je heen klinkt natuurlijk mooi. De vraag is alleen, waar je moet beginnen. Ik geef je daarvoor graag een aantal goede tips die ik hieronder met je deel.

Betrek de kinderen bij je practice

De eerste tip die ik je graag mee geef, is het betrekken van je kinderen bij je practice. Hoewel dit natuurlijk hartstikke mooi klinkt, ligt er wel een gevaar op de loer. Door te practicen met kinderen stel je namelijk niet jezelf centraal, maar hen.

Om een goede diepgang te vinden in je practice is het vaak verstandiger om deze alleen te doen. Combineer je practice dus alleen met de kinderen als dit kan.

Tijd reserveren voor jezelf

Een andere methode om de balans te vinden tussen Yoga en je gezin, is door tijd te reserveren voor jezelf.

Stel hierbij iedereen op de hoogte waar en wanneer je graag practiced. Leg desnoods uit waarom je dit zo belangrijk vindt, zodat het hele gezin je keuze respecteert en je de ruimte geeft.

Tijd reserveren voor jezelf is ook ontzettend belangrijk om een gezonde relatie met je partner te behouden. Het zorgt er namelijk voor dat je dingen kunt overdenken of even die ontspanning kunt vinden die je nodig hebt.

Een ruimte voor jezelf inrichten

Een ruimte voor jezelf inrichten is een andere methode die ontzettend goed kan werken. Niet iedereen zal deze mogelijkheid hebben, maar als je de ruimte hebt, is het heerlijk om je terug te trekken op een plek die echt van jou is.

Je kunt hierbij denken aan een kamer, of bijvoorbeeld een tuinhuisje. Alles waar jij je prettig voelt kan een goede plek zijn om je even heerlijk terug te trekken.

Wanneer is het beste moment om te practicen?

Momenten om te practicen zijn er vaker dan je misschien denkt.

Wanneer je kinderen al wat ouder zijn, kun je hierbij denken aan momenten dat ze op school zijn, bij de oppas, sporten, of bij vrienden zijn. Al deze momenten zijn kansen die je kunt grijpen om tijd voor jezelf en je practice te nemen.

Met jonge kinderen is de situatie vaak anders. Omdat ze vaak nog de hele dag thuis zijn vragen ze tenslotte meer tijd en zorg. In dat geval kan een avondpractice dus uitkomst bieden. Bekijk goed in welke situatie je zit, en waar je de tijd kunt vinden voor jezelf.

Het tijdstip van je practice

Wanneer je eenmaal hebt bepaald op welk moment je kunt practicen, is het ook belangrijk om de inhoud van je practice hier op aan te passen.

Wanneer je bijvoorbeeld een avondpractice vol zonnegroeten doet, wek je zoveel energie op dat je slaapproblemen kunt krijgen. Bepaal dus eerst op welk tijdstip je kunt practicen, en stem daar vervolgens de inhoud van je practice op af.

 

Lukt het jou altijd om tijd te vinden voor je practice? En heb je nog goede tips om tijd voor je practice te vinden? Laat het hieronder even weten! 🙂

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

2 Responses

 1. Lis

  Ik vond jouw eerdere tip echt een hele verademing: je hoeft niet áltijd een uur of anderhalf te practisen. Een korte practise om een dagelijkse flow te hebben werkt voor mij fantastisch! Soms 20 mins, een half uur of zelfs 10 mins. En je voelt echt het effect. Dus nogmaals dank voor deze o-zo-simpele tip, maar je moet er wel op komen 😉

  1. Rolf

   Hi Lis! Mooi inzicht inderdaad! We denken vaak dat we altijd superlang op de mat moeten staan, maar vaak is dit niet realistisch. Een korte practice kan ook heel effectief zijn en op deze manier bouw je aan de routine en de gewoonte. Als je een of twee keer per week wat langer de tijd hebt kan je een wat langere practice doen voor wat meer verdieping! Succes met oefenen! 🙂

Laat een reactie achter