Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

31 aug 2021

Yoga tegen stress – Praktische oefeningen en tips

/
Geplaatst door
/
Comments0

Yoga tegen stress, het wordt steeds meer toegepast. Yoga heeft de afgelopen jaren namelijk enorm aan populariteit gewonnen omdat steeds meer mensen last hebben van stress (bron).

Vaak wordt een anti stress pil voorgeschreven om de symptomen van stress te onderdrukken. Maar wat als je dat niet wilt? Wat zijn goede alternatieve manieren om van stress af te komen?

Het antwoord hierop is Yoga, meditatie en Mindfulness. Steeds meer mensen komen bij hun zoektocht om stress te verminderen bij deze alternatieven terecht.

En gelukkig staan artsen en therapeuten hier ook steeds meer voor open.

Het beoefenen van Yoga tegen stress kan in de eerste plaats een goede oplossing zijn om weer wat ‘relaxter’ te worden.

Hieronder leggen we je uit wat voor Yoga oefeningen tegen stress je kunt doen. Je komt onder andere te weten:

 • Wat stress is en hoe het ontstaat
 • Waarom langdurige stress slecht voor je is
 • Hoe Yoga kan helpen om stress te bestrijden
 • Welke 5 oefeningen je helpen om stress tegen te gaan
 • En waar je aan de slag kunt gaan met anti stress Yoga

“Stress is caused by being ‘here’ but wanting to be ’there’.” – Eckhart Tolle

yoga tegen stress

Wat is stress en hoe ontstaat het?

Je zou het misschien niet zeggen, maar stress is in principe iets goeds. Het zit al duizenden jaren in onze biologie geprogrammeerd.

Stress zorgde in die tijd voor een verhoogde focus waardoor je meer alert werd. Best wel handig natuurlijk in een omgeving waaraan je bloot werd gesteld aan de krachten van de natuur en wilde dieren.

Dit soort stress is dus eigenlijk heel goed. Het helpt je om te overleven en jezelf te beschermen. Stress is dus een chemische reactie in ons lichaam. Dit ontstaat vanwege het voelen van druk.

In de video hieronder vertellen we je graag meer over hoe Yoga helpt om stress te verminderen.

Stress is een chemische reactie in je lichaam

De chemische reactie uit zich in jouw lichaam op verschillende manieren. Dit kan fysiek zijn maar ook emotioneel. Stress creëert spanning in je lichaam. 

Stress is per definitie niet iets negatiefs, het zorgt er alleen voor dat ons lichaam in opperste staat van paraatheid is. Dus het maakt ons lichaam actief om iets te gaan doen.

Zo kan een klein beetje stress ervoor zorgen dat we goed kunnen presteren voor bijvoorbeeld een belangrijk gesprek of een presentatie. 

helpt yoga tegen stress

Waarom is teveel en te lang stress slecht?

Teveel of een te lange periode met stress is wanneer stress niet goed meer is voor ons. Dit kan voor een burn-out zorgen of voor lichamelijke klachten.

Omdat we in een heel andere wereld leven als duizenden jaren geleden, is ons stress systeem een beetje in de wat. Hierdoor zorgt stress tegenwoordig juist voor veel problemen bij veel mensen.

Veel mensen hebben wel eens last van stress en dat is geen enkel probleem. Wanneer het wel een probleem wordt, is als je er dagelijks last van hebt en het je leven gaat beheersen.

Spanningen komen op in het hele lichaam, je krijgt last van allerlei lichamelijke en mentale klachten en je kunt gewoon niet meer goed functioneren. Het heeft zelfs invloed op je immuunsysteem waardoor er een scala van klachten zich kan manifesteren.

Dit zijn een aantal klachten die gerelateerd zijn aan langdurige stress:

 • Spanningen in het lichaam.
 • Hoge bloeddruk.
 • Burn-out.
 • Depressie.
 • Auto-immuunziekten.
 • Hartkloppingen.
 • Angst en nervositeit.
 • Gebrek aan focus en rust.

Grote verantwoordelijkheid, deadlines en prestatiedruk in ons dagelijkse leven kunnen hier bijvoorbeeld voor zorgen.

Deze vorm van stress is niet prettig en hier wil je zo snel mogelijk van af. Yoga tegen stress kan hierbij heel goed helpen en dit kan bijvoorbeeld ook de bloeddruk helpen verlagen, migraines helpen verminderen, spanningen in het lichaam verminderen en tal van andere voordelen.

Meer over wat stress precies is en wat het met je doet lees je hier.

Is Yoga echt zo goed tegen stress?

Wanneer we het hebben over Yoga, bedoelen we niet alleen maar de houdingen. We hebben het dan over Yoga als complete practice met houdingen, ademhalingsoefeningen, meditatie en ontspanningsoefeningen.

Er zijn tegenwoordig veel wetenschappelijke onderzoeken die op verschillende manieren aantonen dat Yoga in zijn totaliteit een ontzettend effectieve methode is tegen stress.

Dit komt met name door het effect wat Yoga heeft op het zenuwstelsel. Er werd altijd gedacht dat dit niet te beïnvloeden viel, maar steeds meer wetenschappelijk onderzoek toont aan dat we hier meer invloed op hebben dat we altijd gedacht hebben.

yoga tegen stress

Yoga tegen stress – 5 oefeningen

1. Ademhalen tegen stress

Voor de eerste Yoga oefening tegen stress ga je om te beginnen in de kleermakerszit zitten. Zorg dat je stevig aan de grond zit en gemakkelijk. Probeer zoveel mogelijk spanning in je lichaam los te laten.

Leg je handen losjes op de knieën neer. Sluit de ogen en focus op de adem diep in de buik. Adem met de volgende visualisatie mee:

Na een minuut of 5 tot 10 zal je jezelf een stuk rustiger voelen.

2. Yoga tegen stress – nekrotaties

De volgende Yoga tegen stress oefening doe je staand. Ga gemakkelijk staan met de voeten op heupbreedte. Laat de schouders losjes hangen en ga rondjes draaien met je nek.

Zorg dat je het hoofd goed naar achter en de zijkanten buigt. Draai na 2 minuten de andere kant op.

3. Kat-Koe Yoga oefening tegen stress

Ga nu op handen en knieën zitten. Concentreer je weer op de adem. Laat bij de volgende inademing de buik ietsje zakken en maak een holle rug.

Kijk omhoog en laat het hoofd wat naar achter vallen. Als de uitademing komt laat je de rug langzaam bol worden. Duw het hoofd dat wat naar beneden. Ga hier een aantal minuten mee door op het tempo van het ademritme.

4. Anti stress Yoga met de kindhouding

Bij deze Yoga tegen stress oefening laat je de zitbeentjes zakken tot op de hielen en leg je de armen naast je neer. Plaats je hoofd op de grond en probeer jezelf te ontspannen.

Laat bij elke uitademing meer spanning los waardoor je steeds dieper in de houding komt.

5. Savasana of Yoga Nidra tegen stress

Tot slot ga je comfortabel liggen op je rug en zorg je dat je dat je het warm hebt. Sluit de ogen en probeer zoveel mogelijk spanning los te laten.

Dit kan je bijvoorbeeld doen door verschillende spieren in je lichaam aan te spannen en daarna los te laten. Blijf ongeveer 10 minuten liggen en probeer aan niks te denken.

Ook kan je er voor kiezen om deze Yoga Nidra oefening tegen stress te doen:

We hopen dat Yoga tegen stress jou door middel van deze oefeningen wat meer rust kan geven. Probeer als je de tijd hebt, deze oefeningen dagelijks toe te passen. Dit kan in een half uurtje in de ochtend of avond gedaan worden.

Wat kan ik nog meer doen tegen stress? En welke Yoga helpt precies tegen stress?

Als je nog op zoek bent naar meer manieren om stress te verminderen zou je vooral kunnen denken aan meer rustgevende Yoga oefeningen. We hebben en Yoga tegen stress les voor je gemaakt op ons YouTube kanaal:

Ook werkt Yin Yoga vaak goed tegen stressklachten. Probeer deze les eens als je wilt kijken hoe Yin Yoga helpt tegen stress:

Bonus tip voor Yoga tegen stress

Yoga Nidra is een krachtige en traditionele techniek uit de Yoga waarbij je bewust leert om tot diepe ontspanning te komen.

Yoga Nidra is goed voor stress en tal van stress-gerelateerde klachten.

Naast de sessie die je kunt volgen op deze pagina, hebben we hier een heel online programma voor. Wil je meer info over Yoga Nidra? Of zelf aan de slag met Yoga Nidra? Klik dan op de afbeelding hieronder.

Yoga Nidra

Kijk daarnaast ook zeker eens op ons practice platform met talloze lessen met Yoga tegen stress!

practice platform

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter