Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

7 mrt 2014

5 tips voor Yoga tegen stress

/
Geplaatst door
/
Comments0

We hebben het al eens eerder gezegd; steeds meer mensen hebben last van stress en komen bij hun zoektocht om het te verlichten bij Yoga terecht.

Door de drukte van het dagelijkse leven hebben veel mensen nauwelijks meer de tijd om te ontspannen. Best wel zonde vinden wij, aangezien ontspanning zorgt voor een frisse kijk op dingen en een goede focus.

Het beoefenen van Yoga tegen stress kan daarom een goede oplossing zijn om weer wat ‘relaxter’ te worden.

Hieronder leggen we je uit wat voor Yoga oefeningen tegen stress je kunt doen.

yoga tegen stress

Wat is stress en hoe ontstaat het?

Je zou het misschien niet zeggen, maar stress is in principe iets goeds. Wij mensen erven stress van velen duizenden jaren terug.

Stress zorgde in die tijd voor een verhoogde focus waardoor je meer alert werd. Best wel handig natuurlijk in een omgeving waaraan je bloot werd gesteld aan de krachten van de natuur en wilde dieren.

Dit soort stress is dus eigenlijk heel goed.

Alleen is onze levenswijze en levensomgeving heel erg veranderd, en zorgt stress tegenwoordig juist voor veel problemen bij veel mensen.

Veel mensen hebben wel eens last van stress en dat is geen enkel probleem. Wanneer het wel een probleem wordt, is als je er dagelijks last van hebt en het je leven gaat beheersen.

Spanningen komen op in het hele lichaam, je krijgt last van allerlei lichamelijke en mentale klachten en je kunt gewoon niet meer goed functioneren.

Grote verantwoordelijkheid, deadlines en prestatiedruk in ons dagelijkse leven kunnen hier bijvoorbeeld voor zorgen.

Deze vorm van stress is niet prettig en hier wil je zo snel mogelijk van af. Yoga tegen stress kan hierbij heel goed helpen en dit kan bijvoorbeeld ook de bloeddruk helpen verlagen.

Hieronder geven we 5 tips die je direct kunt toepassen.

Yoga tegen stress, 5 tips

1. Voor de eerste Yoga oefening tegen stress ga je om te beginnen in de kleermakerszit zitten. Zorg dat je stevig aan de grond zit en gemakkelijk. Probeer zoveel mogelijk spanning in je lichaam los te laten. Leg je handen losjes op de knieën neer. Sluit de ogen en focus op de adem diep in de buik. Probeer 5 tellen in te ademen, en 5 tellen uit. Na een minuut of 5 tot 10 zal je jezelf een stuk rustiger voelen.

2. De volgende Yoga tegen stress oefening doe je staand. Ga gemakkelijk staan met de voeten op heup-breedte. Laat de schouders losjes hangen en ga rondjes draaien met je nek. Zorg dat je het hoofd goed naar achter en de zijkanten buigt. Draai na 2 minuten de andere kant op.

3. Ga nu op handen en knieën zitten. Concentreer je weer op de adem. Laat bij de volgende inademing de buik ietsje zakken en maak een holle rug. Kijk omhoog en laat het hoofd wat naar achter vallen. Als de uitademing komt laat je de rug langzaam bol worden. Duw het hoofd dat wat naar beneden. Ga hier een aantal minuten mee door op het tempo van het ademritme.

4. Bij deze Yoga tegen stress oefening laat je de zitbeentjes zakken tot op de hielen en leg je de armen naast je neer. Plaats je hoofd op de grond en probeer jezelf te ontspannen. Laat bij elke uitademing meer spanning los waardoor je steeds dieper in de houding komt.

5. Tot slot ga je comfortabel liggen op je rug en zorg je dat je dat je het warm hebt. Sluit de ogen en probeer zoveel mogelijk spanning los te laten. Dit kan je bijvoorbeeld doen door verschillende spieren in je lichaam aan te spannen en daarna los te laten. Blijf ongeveer 10 minuten liggen en probeer aan niks te denken.

We hopen dat Yoga tegen stress jou door middel van deze oefeningen wat meer rust kan geven. Probeer als je de tijd hebt, deze oefeningen dagelijks toe te passen. Dit kan in een half uurtje in de ochtend of avond gedaan worden.

Wil je wat uitgebreider lezen over Yoga in het dagelijkse leven kan je jezelf inschrijven om ons gratis Ebook te ontvangen.

Klik op deze link voor meer informatie over ons gratis Ebook.

Bonus tip voor Yoga tegen stress

 Ooit wel eens van Yoga Nidra gehoord?

Dit is een krachtige en traditionele techniek uit de Yoga waarbij je bewust leert om tot diepe ontspanning te komen.

Yoga Nidra is goed voor stress en tal van stress-gerelateerde klachten.

Wil je meer info over Yoga Nidra? Of zelf aan de slag met Yoga Nidra? Klik dan op de afbeelding hieronder.

Yoga Nidra

Ontvang ons gratis Ebook!

Download direct ons gratis Ebook t.w.v. € 17! Laat je email achter en je kan meteen beginnen met lezen! Ook word je gratis lid van onze nieuwsbrief met leuke Yoga tips en info!

Laat een reactie achter