Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

14 jan 2014

Yoga en hoge bloeddruk, ontstressen maar!

/
Geplaatst door
/
Comments2

Yoga en hoge bloeddruk. In deze stressvolle tijden hebben steeds meer mensen last van een verhoogde bloeddruk. Ik krijg dan ook steeds meer vragen of Yoga goed kan helpen om de bloeddruk te verlagen.

En gelukkig is het mogelijk (en bewezen) dat Yoga kan bijdragen aan het verlagen van je bloeddruk. Zelfs medicatie blijkt in sommige gevallen niet meer nodig. Waarom? Lees verder!

yoga en hoge bloeddruk

Ontspanning en bewustwording door Yoga en hoge bloeddruk

Gedurende de dag verandert de hoogte van je bloeddruk. Dit is afhankelijk van allerlei factoren. Bijvoorbeeld beweging, heftige gesprekken, gewoon achter je bureau zitten. Regelmatig Yoga beoefenen en letten op Yoga voeding, zorgen voor meer ontspanning in het lichaam.

Ontspannende oefeningen zijn belangrijk. Je voelt je minder gejaagd en minder gestrest, waardoor de bloeddruk ook zal verlagen. Als je gestrest bent maakt je lichaam namelijk verschillende stoffen aan die er voor doen zorgen dat je aderen vernauwen en je bloeddruk omhoog gaat. Langdurige stress is dus gerelateerd aan de hoogte van je bloeddruk.

Doordat je je lichaam door Yoga beter leert kennen en gebruiken, kun je ook eerdere klachten van bijvoorbeeld een hoge bloeddruk signaleren en hier bewuster mee om gaan.

Daarbij zorgt bewustwording van je lichaam ervoor dat je rustiger kunt blijven in stressvolle situaties. Het actieve zenuwstelsel wordt afgezwakt.

Beoefenen van Yoga en hoge bloeddruk

Bij het beoefenen van Yoga en hoge bloeddruk is het aan te raden dit onder begeleiding te doen. Een goede Yogadocent kan je op een goede manier begeleiden en tijdens de oefeningen observeren.

Bij een beginner-Yogales zit je in principe altijd goed. Geef van te voren bij de Yogadocent aan dat je last hebt van een hoge bloeddruk.

Er zijn heel veel Yoga oefeningen die een positief effect hebben op het menselijk lichaam. Door de rust in jezelf te vinden en je lichaam goed te leren kennen, werkt dit automatisch ook erg positief voor mensen met een hoge bloeddruk.

Ook werken diverse meditaties erg positief en ontspannend.

Toch zijn er een aantal punten die je mee kunt nemen tijdens het beoefenen van Yoga en een hoge bloeddruk:

  1. Kom tijdens de oefeningen niet te snel omhoog, of ga niet te snel omlaag met je hoofd. Als je van een staande houding over gaat in een zittende houding, is het aan te raden rustig af te rollen met je hoofd. Snel en recht naar beneden gaan is minder aan te raden. Je kunt bij te snel overschakelen duizeligheid ervaren.
  2. Let op bij oefeningen waarbij het hoofd lager is dan het bekken. Op de lange termijn kunnen deze oefeningen helpen om de bloeddruk te verlagen, maar het is niet verstandig om direct 3 minuten op je hoofd te gaan staan.
  3. Laat het hoofd niet lang naar beneden hangen.
  4. Doe oefeningen die je borst openen, zodat je meer ruimte krijgt om te ademen vanaf het bekken in de borst. Bijvoorbeeld de Cobra houding of de Krijgerhouding.
  5. Beweeg binnen je eigen grenzen. Leer jezelf uit te dagen, maar forceer niet. Dit heeft juist een negatieve uitwerking op jezelf en kan zorgen voor lichamelijke klachten.

Ademhaling bij Yoga en hoge bloeddruk

De Yoga ademhaling is misschien nog wel het aller belangrijkste. Veel mensen ademen verkeerd en oppervlakkig, helemaal als ze zich bevinden in stressvolle situaties.

Door rustig te ademen geef je aan het onderbewuste gedeelte van je hersenen aan dat je  in een ontspannende situatie bent en dat het niet nodig is om al die stresshormonen aan te maken.

Een gejaagde en oppervlakkige ademhaling staat voor je onderbewustzijn namelijk gelijk aan rennen, vluchten en overleven. Geen wonder dus dat je dan veel stresshormonen aanmaakt. Als je rustig ademhaalt is dit precies het omgekeerde en zal dus ook je bloeddruk lager worden.

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

2 Responses

Laat een reactie achter