Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

20 aug 2022

Yoga voeding, 8 tips voor een gezonde levensstijl!

/
Geplaatst door
/
Comments11

Yoga voeding is een belangrijk aspect van de Yoga lifestyle.

Voeding is de brandstof van je lichaam, hoofd en emoties. Daarmee heeft voeding dus een grote impact op hoe je je voelt.

Ook heeft voeding invloed op je asana en meditatie practice. Als je bijvoorbeeld veel en zwaar gegeten hebt, zul je merken dat mediteren daarna een stuk lastiger gaat.

En wanneer je veel stress hebt, of bijvoorbeeld veel sport kan de juiste, gezonde voeding ervoor zorgen dat je veel beter herstelt.

Maar wat is nou precies ‘gezonde (Yoga) voeding’? Wat moet je wanneer eten? En hoe zorg je ervoor dat eten leuk blijft en je je gezonde voedingspatroon vol kunt houden?

We leggen je het in dit blog uit! Je komt o.a. meer te weten over:

  • waarom het zo belangrijk is om gezond te eten
  • wat yoga voeding is
  • de basisprincipes van gezond eten
  • ayurvedische, orthomoleculaire en paleo voeding 
  • hoe je balans vindt in je voedingspatroon en hoe je eten leuk houdt
  • wat het belangrijkste is dat je moet weten over gezonde voeding

En nog veel meer. Lees je mee?

yoga voeding

Vraag en antwoord

1.Wat is yoga voeding?

Als er wordt gesproken over Yoga voeding wordt daarmee bedoelt dat je onbewerkte producten eet, het liefst zo vers mogelijk en met name veel groenten en fruit. Bovendien is het belangrijk dat je bewust en mindful eet.

2.Hoe weet je nou precies wat je moet eten?

Tjaa… dit hangt van zoveel dingen af. Hoe lang ben je? Hoeveel weeg je? Sport je veel? In welk klimaat woon je? Welk eten is er beschikbaar?

Maar het allerbelangrijkste is: waar voel jij je goed bij? Bij welke voeding en welke manier van eten voel jij je goed, het meest fit, energiek en blij? Durf verschillende dingen uit te proberen. Uiteraard helpen we je in deze blog op weg met veel tips 🙂

Wist je dat je met een paar aanpassingen wel 90 % gezonder kunt eten in minder tijd? Rolf deelt 6 tips met je in onderstaande video!

De voordelen van gezond eten

Laten we even beginnen bij het begin. Waarom zou je eigenlijk gezond willen eten?

Een van de meest genoemde redenen is het verkrijgen van meer energie. Maar er zijn nog een heleboel meer redenen te noemen zoals:

…en zo kunnen we nog wel even doorgaan!

Doordat je de juiste Yoga voeding gebruikt, zul je je beter in je vel voelen. Je lichaam neemt de voeding goed op en kan deze snel omzetten in energie. Door goed voor jezelf te zorgen, wordt je fitter, krijg je meer energie en levenskracht.

Wat is yoga voeding?

Wat is nou eigenlijk Yoga voeding?

Yoga voeding is eigenlijk niet echt een op zich zelf staand iets, het wordt vaak gelinkt aan andere voedingsrichtlijnen (zoals je hieronder ziet).

Als er wordt gesproken over Yoga voeding wordt daarmee bedoelt dat je onbewerkte producten eet, het liefst zo vers mogelijk en met name veel groenten en fruit. Bovendien is het belangrijk dat je bewust en mindful eet.

Ayurveda – 7 basisprincipes

Yoga heeft een sterke link met ayurveda.

Ayurveda is een eeuwenoude Indiase gezondheidsleer en richt zich vooral op voeding en leefstijl. Je kunt het zien als een vorm van geneeskunde en levenswijsheid.

Binnen de Ayurveda wordt er veelvuldig gebruik gemaakt van natuurlijke kruiden en mineralen. Het gebruik van dierlijke producten zoals melk, boter en yoghurt is ook toegestaan.

Het woord Ayurveda komt van ‘Ayus’ dat staat voor ‘leven’ en ‘Veda’ voor ‘kennis’ en dus kennis van het leven betekent.

Het mooie van Ayurveda is dat het uitgaat van het individu. Er zijn veel voedingsrichtlijnen waardoor jouw voedingsadvies er dus heel anders kan uitzien dan die van je familie of vrienden.

Aan sommige voeding heb je meer nood dan aan andere tijdens verschillende levensfases. Net zoals je luistert naar je lichaam tijdens de Yoga, is het ook belangrijk dat je naar je lichaam luistert aan tafel.

Hieronder vind je enkele richtlijnen om de Ayurvedische voedingsprincipes in jouw dagelijkse voedingsgewoonten te integreren.

1. Eet enkel wanneer je echt honger hebt

Dit is dus pas nadat de vorige maaltijd is verteerd. Dit duurt zo’n 3 tot 5 uur na het eten van je maaltijd. Wanneer je eet, is het ook belangrijk dat je niet je hele maag rond eet maar eerder zo’n 75%.

2. Eet in een rustige omgeving

Eten is een belangrijk proces dat je het best in een rustige omgeving doet. Wees ook bewust van je voeding en combineer het niet met andere bezigheden zoals lezen, werken of televisie kijken.

Ga dus bijvoorbeeld ’s ochtends even goed zitten voor een gezond ontbijt.

3. Neem je tijd, er is geen haast

Blijf nog 5 à 10 minuten aan tafel zitten na het eten om even op je gemak het eten te laten zakken.

4. Creëer vaste patronen en eet op dezelfde tijdstippen

Dit geeft je structuur en is goed voor een evenwichtig lichaam. Eet ook vast 3 maaltijden per dag.

Elke maaltijd heeft zijn eigen functie. Je middageten kan je aanschouwen als de hoofdmaaltijd, ’s avonds eet je een kleine maaltijd, en ’s ochtends breng je je maag op gang met een lichte maaltijd.

Vermijd ’s avonds zware voeding zoals vlees, kaas, kwark of andere producten rijk aan eiwitten.

5. Gekookte groenten zijn beter voor de vertering

Rauwe groenten, zoals salade eet je beter als bijgerecht. Kook het eten ook steeds vers. Voedsel opwarmen dat niet vers is, is geen aanrader. Ook kruiden helpen bij de vertering.

6. Drink geen ijskoude dranken tijdens het eten

Neem in plaats daarvan lauwe dranken. Drink kleine slokjes water tijdens het eten om het beter door te spoelen.

7. Voorzie je maaltijden van 6 verschillende smaken

Zout, zuur, zoet, bitter, scherp en wrang.

Dit zijn enkele basisadviezen uit de Ayurvedische voedingsleer, maar voor individuele adviezen is het belangrijke te weten welke constitutie je lichaam heeft om hier je voeding aan aan te passen.

yoga voeding

Orthomoleculaire voeding – 7 pijlers

In de yoga wereld hoor je ook veel over orthomoleculaire voeding.

Ortho betekent ‘goed’ en moleculaire heeft te maken met de moleculen in onze cellen. Het betekent dus; ‘de juiste voeding voor de moleculen in onze cellen zodat ons lichaam optimaal kan functioneren en gezond blijft.’

Vage klachten, zoals vermoeidheid, opgeblazen gevoel en huidproblemen verdwijnen vaak met een orthomoleculair basisvoedingspatroon!

De basis hiervan bevat 7 pijlers:

1.Voldoende brandstoffen

De voeding bevat voldoende brandstoffen. Dat betekent koolhydraten, vetten en eiwitten.

2.De juiste koolhydraten

De voeding bevat de juiste koolhydraten, namelijk langzame koolhydraten.

De snelle koolhydraten kosten ons lichaam te veel energie om het om te zetten. Langzame koolhydraten zitten bijv. in volkoren- en speltproducten, quinoa, groenten, boekweit, noten en zaden, havermout, peulvruchten en bonen.

3.Goede vetzuren

De voeding bevat de goede vetzuren, in de juiste balans. Dit betekent veel onverzadigde vetten en weinig verzadigde vetten. Onverzadigde vetten zitten bijvoorbeeld in vette vis, noten en plantaardige oliën.

4.Voldoende bouwstoffen

De voeding bevat voldoende bouwstoffen en de goede soort. Vooral eiwitten en onverzadigde vetten. Van de eiwitten probeer dan zoveel mogelijk plantaardige eiwitten te eten tov de dierlijke.

5.Macronutriënten in de juiste verhouding

De voeding bevat de macronutriënten in de juiste verhouding. Een optimaal verhouding is: eiwitten 30%, koolhydraten 40%, vetten 30%

6.Voldoende micronutriënten

De voeding bevat voldoende micronutriënten. Door veel te variëren en veel verse groente en fruit te eten krijg je veel verschillende vitamines, mineralen en fytonutriënten (dit zijn hele belangrijke werkzame stoffen in plantaardige voeding) binnen.

7.Geen of zo weinig mogelijk additieven

De voeding bevat geen of zo weinig mogelijk additieven. Deze stoffen kunnen het lichaam, met name de lever, overbelasten.

Paleo voeding

Ook paleo voeding wordt wel eens gelinkt aan Yoga voeding. Soms wordt paleo geassocieerd met veel vlees maar dat is eigenlijk niet waar het over gaat, dat past dan ook weer niet echt bij Yoga voeding ;).

Paleo leert je terug te gaan naar de natuurlijke producten waar onze oermensen ook groot mee geworden zijn.

Volgens de paleo richtlijnen eet je geen bewerkte voeding, eet je weinig koolhydraten en veel groenten.  En dat past natuurlijk wel weer bij Yoga voeding!

Als je je hierin wil verdiepen kun je eens kijken naar het boek De Paleo Revolutie. Wil je liever een echt ‘Paleo kookbijbel’ met 101 recepten? Check dan het kookboek 101 Paleo recepten.

Naast wat je moet eten, vraag je je misschien ook af wanneer je moet eten. Moet je nou wel of niet eten voor een yoga practice? Melanie legt het uit.

8 basis tips voor gezond eten

Bovenstaande richtlijnen verschillen op sommige vlakken van elkaar. Best verwarrend, want hoe weet je dan wat je moet eten?

Het is belangrijk om je te realiseren dat we allemaal andere mensen zijn met andere wensen en behoeftes. Wat voor de ene persoon goed werkt, hoeft dus niet per se voor een ander goed te werken.

Het zijn richtlijnen en je kan voor jezelf bepalen welke van deze bovenstaande dingen je wel en niet aanspreken. Probeer het vooral uit en merk hoe je lichaam reageert op iets, zo kom je er achter wat voor jou werkt!

Gelukkig zijn de richtlijnen ook weer niet extreem verschillend ;). Ze hebben een aantal basis dingen met elkaar gemeen. Dit zijn dan ook de belangrijkste punten om je op te focussen.

Dus ben je het even kwijt wat gezonde yoga voeding voor jou is? Weet je niet waar je moet beginnen? Start dan met de volgende 8 tips!

1.Eet zoveel mogelijk verse producten

Denk hierbij vooral aan groenten, fruit en eiwitten (ongezouten en ongebrande noten en peulvruchten). Biologisch is een pré, aangezien deze producten onbespoten en kwalitatief het beste zijn.

2.Laat groenten niet te lang koken

Door te lang koken verliezen de groenten vitaminen. Voeg deze in een gerecht dus zo laat mogelijk in de pan toe.

3.Bak in gezonde olie, bij voorkeur kokosolie

Een natuurlijk product dat bovendien tot zeer hoge temperatuur verhit kan worden zonder te verbranden. Verbrande boter kan schadelijk zijn.

4.Laat bewerkt voedsel zoveel mogelijk staan

Bewerkt voedsel (dus ook brood) bevat veel onnodige toevoegingen die zelfs slecht voor een mens kunnen zijn. Deze kunnen op den duur ook leiden tot lichamelijke klachten.

5.Eet langzaam en kauw daarbij met aandacht je eten

Doordat je langzamer eet, kauw je goed en kan je eten beter verteerd worden. Ook zul je sneller een voller gevoel krijgen en dus minder snel overeten. Daarbij geniet je meer van je maaltijd en proef je wat je eet!

6.Alles met mate

Zorg ervoor dat je niet teveel kookt of op tafel zet. Je maag heeft even de tijd nodig om aan te geven dat het vol zit. Stiekem kun je in die tussentijd al een aantal happen teveel naar binnen gewerkt hebben. Zonde!

7.Let op suikers

Gezonde natuurlijke vetten (met mate) zijn goed voor je lichaam. Deze worden op de juiste manier omgezet in energie.

Helaas worden in producten (ook in de light producten) vaak natuurlijke vetten vervangen voor suikers of worden suikers extra toegevoegd. Juist de overbodige suikers worden omgezet in vet en zijn de dikmakers. Jammer!

8.Breng veel variatie aan in je voeding

Durf deze nieuwe variaties aan te brengen. Er is (ook in de supermarkt) zoveel lekkere natuurlijke Yoga voeding te vinden en te ontdekken!

Hoe zorg je ervoor dat je gezond eten vol kunt houden?

De verleiding is misschien groot om na een drukke dag voor kant-en-klaar producten te kiezen, het is makkelijk, snel en kost weinig moeite.

Hoe zorg je er nou voor dat je ook op de moeilijkere momenten snel een gezonde maaltijd op tafel kunt zetten?

Maak een weekplanning

Als je de juiste spullen in huis hebt kun je altijd, zonder al teveel moeite, iets simpels maar wel gezonds klaarmaken.

Wat je hier kan helpen is het maken van een weekplanning. Dan hoef je niet last minute te bedenken wat je moet gaan koken. Zo doe je dat:

  1. Pak je agenda en kijk hoe je week eruitziet. Ben je ’s avonds weg? Bepaal hoeveel tijd je hebt om te koken en voor wie je allemaal moet koken. Misschien kun je op een bepaalde avond ook alvast voor de volgende dag alvast koken?
  2. Als je dit helder hebt kun je een boodschappenlijstje maken voor de hele week. Ga met je lijstje naar de supermarkt, boerenmarkt of groenteman of maak het jezelf nog makkelijker en bestel je boodschappen online. 
  3. Heb je de boodschappen in huis dan kun je kijken of je alvast wat kunt klaarmaken als voorbereiding. Je kunt bijvoorbeeld vast quinoa of kikkererwten koken en invriezen. Dan hoef je alleen nog verse ingrediënten toe te voegen voor een snelle maaltijd!

Vegetarisch of veganistisch eten

Voorkom emotie-eten en luister naar je lichaam

Als je eet wanneer je boos of gestresst bent of uit verveling, dan doe je jezelf geen goed. Vooral niet omdat je in deze gevallen vaak de slechte keuzes maakt.

Ook kauw je dan vaak te snel of bijna niet waardoor je eten niet goed wordt verteerd en zo ga je je nog slechter voelen.

Wees je je bewust van elke hap die je neemt, kauw goed en laat je lichaam aangeven wanneer je voldoende hebt gegeten. Wees jezelf er ook van bewust hoe je je voelt na het eten van verschillende dingen. Voel je je achteraf goed?

Misschien merk je reacties van je lichaam op bepaalde voeding. Je reacties op eten zijn heel persoonlijk en het is de moeite waard ze te herkennen.

Je lichaam geeft zelf goed aan wat het nodig heeft, alleen herkennen we de signalen niet altijd.

Als je moe bent, ben je misschien geneigd om te grijpen naar suiker omdat dat snel energie geeft. Alleen geven snelle suikers je even een goed gevoel, maar daarna voel je je weer net zo moe of nog meer moe dan daarvoor…

Luister goed naar je eigen lichaam: het geeft echt de signalen die jij nodig hebt!

Zoek naar de juiste balans

Yoga draait om het vinden van balans. Een goede balans vind je door een combinatie van beweging (sporten), mind (yoga en meditatie) en voeding.

Als je de basis goed hebt (niet te veel koolhydraten, voldoende eiwitten en vetten, weinig suiker, veel verse groente, veel water en weinig koffie) dan kun je hier en daar jezelf ook eens iets anders gunnen.

Wanneer je heel strak vast probeert te houden aan bepaalde voedingsrichtlijnen en jezelf vanalles gaat ontzien, gaat het plezier van eten er namelijk snel af. 

Laten we het vooral niet te moeilijk maken! Hou het voor jezelf haalbaar en leuk. Want alles wat moet, voelt niet goed. En alles wat je niet mag, wil je juist!

Je houdt het voor jezelf haalbaar en leuk door jezelf af en toe wel iets te gunnen. Pak daarna gewoon je gezonde basis gewoontes weer op :).

Het gaat om het 80/20 principe. 80% gezond dan hou je 20% over om te smokkelen en af en toe iets te eten wat niet zo gezond is.

Het allerbelangrijkste om te onthouden over gezonde voeding…

Gezonde voeding is heel belangrijk, maar je hebt er niks aan als je lichaam continu in stress verkeerd.

De yoga lifestyle gaat dat ook vooral om de combinatie van lichaam, geest, emoties en ziel. Dat betekent dat je goed zorgt voor je lichaam door te bewegen en er gezonde voeding in te stoppen en door regelmatig te ontspannen.

Het betekent ook dat je goed zorgt voor je mind door bijvoorbeeld yoga en meditatie. Je zorgt ook goed voor je mind door te affirmeren en jezelf regelmatig te voorzien van een digitale detox.

Zorg dus voor inspanning en ontspanning op alle vlakken van je leven.

En onthoud vooral ook het allerbelangrijkste: gezonde voeding is geen doel op zich. Gezonde voeding is een middel. Het zorgt ervoor dat jij lekker in je vel zit zodat jij die dingen kunt doen die jouw voldoening geven in je leven.

Want daar gaat het leven tenslotte uiteindelijk om!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

11 Responses

    1. Hallo Irene,

      Ik ben zelf geen voedingsexpert, maar heb wel verschillende diëten geprobeerd en bij het Paleo dieet voel ik me verreweg het beste. Uiteraard zijn er verschillende soorten Kokosolie en lang niet alle soorten zijn gezond. Het beste is om biologische Kokosolie te gebruiken.

      Lees ook eens dit artikel op Paleo.nl over Kokosproducten:

      http://www.paleo.nl/kokos-en-paleo/

        1. Hallo Irene,

          Ik heb de discussie over Paleo en Superfoods een aantal maanden geleden gevolgd. Het voedingscentrum is er niet enthousiast over, maar heeft van andere kanten ook weer veel kritiek gehad.

          Je hebt dus helemaal gelijk dat het lastig om te bepalen wat nu waarheid is. Ik heb in ieder geval persoonlijk veel positieve effecten met het Paleo dieet en hoor ook veel positieve reacties van andere mensen.

          Maar natuurlijk is niet iedereen hetzelfde en moet je vooral goed naar je lichaam luisteren. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor Yoga houdingen. Als je pijn hebt in een houding dan is het niet verstandig om die houding alsnog geforceerd uit te gaan voeren. Dan moet je hulpmiddelen gebruiken of de houding helemaal niet doen.

          Met voeding precies hetzelfde, als je op je cholesterol moet letten, is het niet handig om producten te eten die dit verhogen.

          Ik geloof ook niet in één dieet wat voor iedereen werkt. Mocht je toch het Paleo dieet willen proberen, neem de basisprincipes dan als uitgangspunt en maak aanpassingen in het dieet waar dat nodig is.

          Veel succes er mee!

          Groetjes, Melanie

    1. Melanie

      Hoi Amalia,

      Dankjewel voor je reactie!
      Tof om te horen dat je ook bezig bent met Paleo en dat het je helpt bij jouw Yoga lifestyle.

      Succes ermee! 🙂

  1. Spike's Place

    Olijfolie is helaas niet zo geschikt om in de bakken, want het oxideert namelijk redelijk snel. Hoe meer verzadigd het vet, des te minder reageert het met zuurstof en des te beter is het om in te bakken. Onbewerkte kokosolie is bijvoorbeeld zo’n verzadigd vet. De relatie tussen verzadigd vet en (verhoogd) cholesterol is allang achterhaald. De enige vetten die je écht moet vermijden, zijn transvetten.
    Live healthy, be happy! 🙂

  2. Annemiek

    Voordat ik met yoga begon. Snoepte ik best wel veel. Chips, drop, chocolade, alles ging erin. Ik ben nu pas een maand bezig met yoga, maar ik zal eerlijk zeggen, sinds ik daarmee bezig ben, is de drang naar zout, zoet en vet drastisch afgenomen.

    In plaats daarvan eet ik veel liever fruit. Als ik nu een chocolade reep pak, heb ik na 3 stukjes genoeg, daarvoor ging de hele reep met gemak op.

    Ik heb ook het gevoel dat ik sneller vol zit dan voorheen. Dus het werkt echt, je leert zoveel beter te luisteren naar je lichaam!

    Gr Annemiek.

    1. Sven Poldervaart

      Bedankt voor je reactie Annemiek!

      Supergaaf om te horen dat Yoga je op zoveel verschillende manieren helpt. Het is mooi om te zien dat Yoga je ook naast de mat helpt met het vinden wat goed voor je is! 🙂

    1. Rolf

      Hi Nicole!

      Paleo is inderdaad niet vegetarisch. Maar wij vinden het Paleo dieet een goede start om natuurlijker en bewuster te gaan eten. In die zin is het dus zeker geschikt voor Yogi’s. Natuurlijk heeft ieder dieet zijn sterke en zwakke punten, maar veel mensen voelen zich heel goed met Paleo.

      Het is overigens niet zo dat je als Yogi per se geen vlees eet. Ik heb daar een keer een blog over geschreven, zie:

      https://www.happywithyoga.com/food/yoga-vegetarisch-eten/

      Groetjes,

      Rolf

Laat een reactie achter