Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

29 jan 2014

Yoga voeding, 8 tips voor een gezonde levensstijl!

/
Geplaatst door
/
Comments11

Yoga voeding is een belangrijk aspect van de Yoga lifestyle. Door goed voor jezelf te zorgen, zal je motor beter en langer kunnen blijven draaien.

Geïnspireerd door het boek de Paleo Revolutie hebben we voor jou 8 tips genoteerd met betrekking tot Yoga voeding, die jou kunnen helpen om meer energie te krijgen en je fitter te voelen. Daarbij kunnen eventuele lichamelijke klachten zelfs vermeden of bestreden worden!

yoga voeding

Hoe Yoga voeding  zorgt voor meer energie

 1. Eet zoveel mogelijk verse producten. Denk hierbij vooral aan groenten, fruit en eiwitten (ongezouten en ongebrande noten en peulvruchten). Biologisch is een pré, aangezien deze producten onbespoten en kwalitatief het beste zijn.
 2. Laat groenten niet te lang koken, hierdoor verliest de groente vitaminen. Voeg deze in een gerecht dus zo laat mogelijk in de pan toe.
 3. Bak in gezonde olie, bij voorkeur kokosolie of olijfolie. Een natuurlijk product dat bovendien tot zeer hoge temperatuur verhit kan worden zonder te verbranden. Verbrande boter kan schadelijk zijn.
 4. Laat bewerkt voedsel zoveel mogelijk staan. Bewerkt voedsel (dus ook brood) bevat veel onnodige toevoegingen die zelfs slecht voor een mens kunnen zijn. Deze kunnen op den duur ook leiden tot lichamelijke klachten.
 5. Eet langzaam en kauw daarbij met aandacht je eten. Doordat je langzamer eet, kauw je goed en kan je eten beter verteerd worden. Ook zul je sneller een voller gevoel krijgen en dus minder snel overeten. Daarbij geniet je meer van je maaltijd en proef je wat je eet!
 6. Alles met mate. Zorg ervoor dat je niet teveel kookt of op tafel zet. Je maag heeft even de tijd nodig om aan te geven dat het vol zit. Stiekem kun je in die tussentijd al een aantal happen teveel naar binnen gewerkt hebben. Zonde!
 7. Let op suikers! Gezonde natuurlijke vetten (met mate) zijn goed voor je lichaam. Deze worden op de juiste manier omgezet in energie.Helaas worden in producten (ook in de light producten) vaak natuurlijke vetten vervangen voor suikers of worden suikers extra toegevoegd. Juist de overbodige suikers worden omgezet in vet en zijn de dikmakers. Jammer!
 8. Breng veel variatie aan in je voeding. Durf deze nieuwe variaties aan te brengen. Er is (ook in de supermarkt) zoveel lekkere natuurlijke Yoga voeding te vinden en te ontdekken!

Wat je bereikt door de juiste Yoga voeding

Doordat je de juiste Yoga voeding gebruikt, zul je je beter in je vel voelen. Je lichaam neemt de voeding goed op en kan deze snel omzetten in energie. Door goed voor jezelf te zorgen, wordt je fitter, krijg je meer energie en levenskracht.

Daarnaast is bewezen dat doormiddel van deze levensstijl overtollig vetpercentage verminderd wordt.

Ook kan doormiddel van de Yoga Lifestyle een hoge bloeddruk verlaagd worden.

Daarbij is het ook van belang dat je beweegt. Laat hierbij kracht, conditie en lichte inspanning (als wandelen) elkaar afwisselen. Beweging is goed, maar te vaak zware inspanning leveren kan leiden tot overbelasting en stress.

Ook is het erg belangrijk lichaam en geest optimaal met elkaar in verbinding te brengen. Doormiddel van Yoga leer je je bewust te zijn van je eigen lichaam en geest.

Probeer negatieve punten als stress en slecht slapen uit de weg te gaan. Deze zullen jouw ontwikkeling alleen maar belemmeren.

Hoe meer je de gehele Yoga lifestyle beoefent, hoe beter je de positieve uitwerking hiervan zult ervaren. Combineer Yoga, bewegen en gezond eten. Waarom niet vandaag al?

Yoga voeding is gezond, maar ook heel erg lekker!

Vaak wordt gedacht dat Yoga voeding heel moeilijk te vinden is. Dat het duur is, je moeilijk lekkere recepten kunt maken en men simpelweg niet weet waar te beginnen. Onzin!

Wij raden het boek De Paleo Revolutie aan. Paleo leert je terug te gaan naar de natuurlijke producten waar onze oermensen ook groot mee geworden zijn. En daarbij met heerlijke recepten.

Wil je liever een echt ‘Paleo kookbijbel’ met 101 supergezonde recepten? Check dan het kookboek 101 Paleo recepten.

Wij zijn erg enthousiast, volgen Paleo op de voet, experimenteren met lekkere recepten en houden jullie daarvan uiteraard graag op de hoogte! Doe je met ons mee? 🙂

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 1700+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

11 Responses

  1. Hallo Irene,

   Ik ben zelf geen voedingsexpert, maar heb wel verschillende diëten geprobeerd en bij het Paleo dieet voel ik me verreweg het beste. Uiteraard zijn er verschillende soorten Kokosolie en lang niet alle soorten zijn gezond. Het beste is om biologische Kokosolie te gebruiken.

   Lees ook eens dit artikel op Paleo.nl over Kokosproducten:

   http://www.paleo.nl/kokos-en-paleo/

    1. Hallo Irene,

     Ik heb de discussie over Paleo en Superfoods een aantal maanden geleden gevolgd. Het voedingscentrum is er niet enthousiast over, maar heeft van andere kanten ook weer veel kritiek gehad.

     Je hebt dus helemaal gelijk dat het lastig om te bepalen wat nu waarheid is. Ik heb in ieder geval persoonlijk veel positieve effecten met het Paleo dieet en hoor ook veel positieve reacties van andere mensen.

     Maar natuurlijk is niet iedereen hetzelfde en moet je vooral goed naar je lichaam luisteren. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor Yoga houdingen. Als je pijn hebt in een houding dan is het niet verstandig om die houding alsnog geforceerd uit te gaan voeren. Dan moet je hulpmiddelen gebruiken of de houding helemaal niet doen.

     Met voeding precies hetzelfde, als je op je cholesterol moet letten, is het niet handig om producten te eten die dit verhogen.

     Ik geloof ook niet in één dieet wat voor iedereen werkt. Mocht je toch het Paleo dieet willen proberen, neem de basisprincipes dan als uitgangspunt en maak aanpassingen in het dieet waar dat nodig is.

     Veel succes er mee!

     Groetjes, Melanie

  1. Melanie

   Hoi Amalia,

   Dankjewel voor je reactie!
   Tof om te horen dat je ook bezig bent met Paleo en dat het je helpt bij jouw Yoga lifestyle.

   Succes ermee! 🙂

 1. Spike's Place

  Olijfolie is helaas niet zo geschikt om in de bakken, want het oxideert namelijk redelijk snel. Hoe meer verzadigd het vet, des te minder reageert het met zuurstof en des te beter is het om in te bakken. Onbewerkte kokosolie is bijvoorbeeld zo’n verzadigd vet. De relatie tussen verzadigd vet en (verhoogd) cholesterol is allang achterhaald. De enige vetten die je écht moet vermijden, zijn transvetten.
  Live healthy, be happy! 🙂

 2. Annemiek

  Voordat ik met yoga begon. Snoepte ik best wel veel. Chips, drop, chocolade, alles ging erin. Ik ben nu pas een maand bezig met yoga, maar ik zal eerlijk zeggen, sinds ik daarmee bezig ben, is de drang naar zout, zoet en vet drastisch afgenomen.

  In plaats daarvan eet ik veel liever fruit. Als ik nu een chocolade reep pak, heb ik na 3 stukjes genoeg, daarvoor ging de hele reep met gemak op.

  Ik heb ook het gevoel dat ik sneller vol zit dan voorheen. Dus het werkt echt, je leert zoveel beter te luisteren naar je lichaam!

  Gr Annemiek.

  1. Sven Poldervaart

   Bedankt voor je reactie Annemiek!

   Supergaaf om te horen dat Yoga je op zoveel verschillende manieren helpt. Het is mooi om te zien dat Yoga je ook naast de mat helpt met het vinden wat goed voor je is! 🙂

  1. Rolf

   Hi Nicole!

   Paleo is inderdaad niet vegetarisch. Maar wij vinden het Paleo dieet een goede start om natuurlijker en bewuster te gaan eten. In die zin is het dus zeker geschikt voor Yogi’s. Natuurlijk heeft ieder dieet zijn sterke en zwakke punten, maar veel mensen voelen zich heel goed met Paleo.

   Het is overigens niet zo dat je als Yogi per se geen vlees eet. Ik heb daar een keer een blog over geschreven, zie:

   https://www.happywithyoga.com/food/yoga-vegetarisch-eten/

   Groetjes,

   Rolf

Laat een reactie achter