Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

5 jul 2024

25 redenen waarom Yoga gezond is – de voordelen van Yoga op een rij!

/
Geplaatst door
/
Comments9

Is Yoga gezond?

Misschien ben je nog helemaal niet begonnen met Yoga, of misschien ben je al jaren bezig…Maar we beoefenen allemaal Yoga met een bepaalde reden.

Om je heen en op Internet hoor je verschillende redenen waarom Yoga gezond is. Hoewel een goede gezondheid niet het nummer één doel is van Yoga, is het een belangrijk bijproduct. Het is wel de reden dat veel mensen met Yoga starten.

Wie wil er immers niet gezonder, energieker en vitaler zijn?

Je lichaam is je tempel; het voertuig waarmee je op de wereld rondloopt. Een sterk en flexibel lichaam is belangrijk om het beste uit jezelf te halen. – Rolf

Een gezond lichaam en een gezonde geest zijn de basis voor een gelukkig leven. Laten we daarom eens kijken naar de gezondheidsvoordelen van Yoga. Waarom is Yoga gezond en waar is yoga eigenlijk goed voor?

yoga gezondheid

Is yoga gezond?

Dat lijkt me duidelijk ;). Ja! Yoga heeft zowel fysieke, emotionele, mentale als spirituele voordelen.

Hieronder deel ik 25 redenen met je waarom Yoga gezond is.

25 redenen waarom Yoga gezond is

In onderstaande video neem ik alvast 5 belangrijke gezondheidsvoordelen van yoga. In de tekst hieronder vind je er nog veel meer.

 

1. Vergroot je flexibiliteit

Een van de meest bekende voordelen van Yoga is dat het je flexibiliteit vergroot. Door het regelmatig stretchen van de spieren worden je spieren flexibeler.

Je lichaam wordt hierdoor beweeglijker en vitaler. De kans op blessures is hierdoor kleiner en er is meer ruimte in het lichaam.

Overigens hoef je absoluut niet lenig te zijn om yoga te kunnen beoefenen! Het is ook belangrijk om te begrijpen dat iedereen een andere lichaamsbouw heeft en dat niet iedereen op elk gebied even flexibel zal zijn (of worden).

2. Versterkt je spieren

Afhankelijk van welke soort Yoga je doet, helpt Yoga om je spieren te versterken. Sommige houdingen hou je minuten lang vast en dit versterkt je spieren.

Je zult misschien merken dat als je langer Yoga beoefent, je lichaamsbouw ook zal veranderen.

3. Verbetert je lichaamshouding

Door onze manier van leven hebben we vaak een slechte lichaamshouding. We zitten veel en vaak ineengezakt. Dit is over het algemeen heel slecht voor onze lichaamshouding.

Yoga helpt je om je bewuster te worden van je lichaam en je lichaamshouding hiermee te verbeteren.

4. Helpt je beter slapen

Als je een druk leven hebt is het soms lastig om de ‘uit-knop’ te vinden. Drukke dagen zorgen ervoor dat je gedachten in bed door blijven ratelen. Je komt moeilijker in slaap en de slaap die je krijgt is van mindere kwaliteit.

Yoga helpt je om je zintuigen en en gedachten tot rust te brengen. Hierdoor kan je jezelf beter kalmeren en dingen loslaten. Onder andere ontspanningsoefeningen en een avondroutine kunnen helpen om beter en dieper te slapen.

Doe bijvoorbeeld eens deze stretches voor het slapengaan!

5. Versterkt je botten

Dat Yoga gezond is omdat het je spieren flexibeler en sterker maakt wist je waarschijnlijk al. Maar wist je ook dat het zelfs je botten sterker maakt?

Het langer vasthouden van houdingen zorgt ervoor dat je botten versterkt worden en dat je minder kans hebt op bijvoorbeeld osteoporose.

6. Verbetert je bloedcirculatie

De grote variatie aan houdingen die je bij Yoga doet, helpen je om de bloedcirculatie te verbeteren. Niet alleen doordat je je inspant, maar ook door de aard van de houdingen.

Houdingen met de benen in de lucht helpen bijvoorbeeld om de bloedstroom in de benen te verbeteren. Erg fijn als je bijvoorbeeld vaak last hebt van zware en vermoeide benen en gezwollen voeten.

Gedraaide houdingen geven de organen in de torso een lichte massage wat de bloedcirculatie in de organen stimuleert. Zo zijn er nog een aantal manieren waarop de Yoga gezond is voor het verbeteren van je bloedcirculatie.

7. Verbetert je zuurstofopname

Een van de belangrijkste elementen van Yoga is de ademhaling. Door op een andere manier te ademen en de volledige capaciteit van je longen te benutten, neem je meer zuurstof op in je lichaam.

Je lichaam heeft zuurstof nodig om te kunnen functioneren, dus wanneer je een betere en efficiëntere zuurstofopname hebt, is dit goed voor je lichaam om tal van redenen.

Een van de meest voor de hand liggende redenen is je energieniveau. Cellen hebben zuurstof nodig om energie in je lichaam aan te maken.

Als je meer zuurstof in je lichaam hebt, krijg je simpel gezegd dus ook meer energie tot je beschikking.

Bovendien zorgen de verschillende pranayama en retentieoefeningen ervoor dat je zuurstofopname efficiënter wordt.

8. Verbetert je CO2 afscheiding

Terwijl je lichaam zuurstof wil opnemen, moet het CO2 weer afscheiden. CO2 is als het ware een afvalproduct van je lichaam en moet zo efficiënt mogelijk het lichaam uit kunnen komen.

Wanneer je bijvoorbeeld te snel adem haalt, hebben je longen niet genoeg tijd om zuurstof op te nemen en CO2 af te scheiden. Gevolg is dat er een te hoge CO2 waarde in je bloed aanwezig is.

Hierdoor kunnen allerlei klachten ontstaan. De Yoga ademhaling helpt je om dit proces goed in balans te krijgen.

yoga gezond

9. Helpt je om afvalstoffen af te scheiden

Ooit wel eens van detoxen gehoord? Detoxen is eigenlijk ontgiften. Door onze manier van leven houden we vaak te veel afvalstoffen in het lichaam vast. Over de jaren heen kan dit voor veel complicaties zorgen.

Eens in de zoveel tijd detoxen kan daarom een goed idee zijn. Met name gedraaide houdingen helpen je bij dit detox-proces.

De organen krijgen een massage waardoor opgehoopte afvalstoffen vrij worden gemaakt en het lichaam kunnen verlaten.

10. Verlaagt je bloeddruk

Tegenwoordig hebben er redelijk wat mensen te maken met een te hoge bloeddruk. Vaak is dit wederom een gevolg van de levensstijl die we hebben.

Yoga kan helpen om de bloeddruk weer omlaag te brengen. Vooral ontspanningsoefeningen zoals savasana en meditatie kunnen hierbij helpen.

Zelf heb ik mensen in de les gehad die alleen al door een andere manier van ademhalen hun bloeddruk substantieel om laag hebben gebracht.

Ook ruimte maken in het lichaam door verschillende houdingen kan er voor zorgen dat de bloeddruk lager wordt.

11. Helpt je om oud zeer te verwerken

Wanneer er iets heftigs in ons leven gebeurd, stoppen we dit het liefste zo snel mogelijk weg. We verwerken het niet echt, waardoor het onbewust op de achtergrond aan ons blijft vreten.

Dit kan leiden tot diverse klachten. Denk aan bepaalde spanningen in het lichaam, emotionele blokkades, minder energie en bepaalde gebieden in het lichaam die minder goed functioneren.

Je lichaam en geest zijn direct met elkaar verbonden. Verschillende meditaties, ontspanningsoefeningen en fysieke houdingen kunnen je gezamenlijk helpen bij het verwerken van dit oude zeer.

12. Helpt je met de basis van een gezonde levensstijl

Vaak wil je gezonder gaan leven door direct ontzettend veel dingen tegelijk te veranderen. Sporten, dieet, Yoga, mediteren, vaker naar buiten etc.

Maar door zoveel tegelijk te willen, heb je vaak een gebrek aan focus waardoor je vaak terug zal vallen in je oude gewoontes.

Een van de redenen waarom Yoga gezond is, is onder andere omdat het je helpt om een basis te leggen voor andere gezonde gewoontes.

Je zal merken dat wanneer je focust op het doen van Yoga, dat andere gezonde gewoontes vaak al bijna automatisch zullen gaan, doordat je bewuster leeft.

13. Verbetert je focus

Door zoveel mogelijk in het moment te zijn en bewust te ademen is je aandacht altijd in het hier en nu.

Deze focus train je niet alleen in uitdagende houdingen zoals bijvoorbeeld armbalances, maar ook al door simpelweg je aandacht te brengen naar de ademhaling in een neerwaartse hond.

Hierdoor dwaalt je aandacht niet vaak af maar ben je juist in staat om je te focussen op het ding waar je mee bezig bent.

yoga gezond

14. Verbetert je balans

Hiermee bedoel ik niet alleen bij evenwichtsoefeningen.

Hoewel de balanshoudingen in Yoga je helpen om te focussen en je evenwicht te trainen, is Yoga daarnaast gezond omdat het helpt om balans in je leven te creëren.

Balans is uiteindelijk de sleutel naar een gelukkig leven. Weten wanneer je rust moet nemen en wanneer je door kunt zetten.

15. Helpt je ontspannen

Binnen de Yoga, meditatie en Mindfulness kom je ontzettend veel ontspanningsoefeningen tegen. Deze oefeningen helpt je onder andere om minder stress te ervaren. De ademhaling speelt hier een grote rol in.

Je leert je lichaam hier eigenlijk mee schakelen tussen inspanning en ontspanning.

Wil je meer informatie en tips over yoga tegen stress? Lees dan deze blog

En mocht je direct zo enthousiast geworden zijn en direct aan de slag willen gaan met Yoga oefeningen tegen stress, dan kun je dat hier doen:

16. Reset je zenuwstelsel

De mate waarin jij je ontspannen en relaxed voelt, wordt door een groot gedeelte geregeld door je zenuwstelsel. Ontspanning is fijn, maar je lichaam moet zich ook kunnen inspannen.

Wanneer je heel erg gestresst bent, of juist helemaal niet vooruit te branden bent, betekent dit dat je zenuwstelsel voor een gedeelte in de war is. Het kan niet goed meer schakelen tussen inspanning en ontspanning.

Een van de redenen waarom Yoga gezond is, is omdat het je helpt om je zenuwstelsel weer te resetten en hier meer controle over te krijgen.

Hierdoor kan je goed schakelen tussen inspanning en ontspanning wanneer dat nodig is.

17. Maakt je rug sterker

Veel mensen hebben te maken met fysieke klachten, waarbij rugklachten een van de belangrijkste is. Binnen de Yoga zijn er zes verschillende typen houdingen:

 1. Vooroverbuigingen
 2. Achteroverbuigingen
 3. Extensies
 4. Gedraaide houdingen
 5. Inversies
 6. Laterale houdingen

Al deze houdingen helpen stuk voor stuk op een bepaalde manier om je rug sterker, flexibeler en vitaler te maken.

voordelen yoga

18. Helpt je om beter voor jezelf te zorgen

Zoals ik hierboven al heb aangegeven is je lichaam het voertuig waarmee je op deze aarde rond loopt.

Hoe beter je het voertuig leert besturen, hoe beter je in de richting van je doelen kunt gaan. Yoga helpt je om dit te realiseren.

Als er bepaalde mankementen zijn, wil je die zo snel mogelijk oplossen. Maar nog beter is het voorkomen van deze mankementen.

Door Yoga hou je je lichaam en geest gezond zodat je met zoveel mogelijk energie achter je doelen aan kunt gaan. Yoga helpt je dus om meer bewustzijn over de gezondheid van je lichaam en geest te krijgen en deze vervolgens zo gezond mogelijk te houden. – Rolf

19. Helpt je om ruimte te maken in je lichaam

Een van de redenen waarom Yoga gezond is, is omdat het je helpt om ruimte te maken op gebieden waar je voorheen misschien spanning vast hield of blokkades aanwezig waren.

Blokkades en spanningen zorgen ervoor dat energie niet goed door het lichaam kan stromen. De ruimte die je maakt door het doen van Yoga helpt je dus om je lichaam beter en efficiënter te benutten.

20. Maakt je energieker

Yoga zorgt ervoor dat je lichaam fitter wordt en dat gaat gepaard met meer energie. 

Daarnaast consumeren stress, zorgen en piekeren ontzettend veel van je energie. Hierdoor voel je je snel futloos.

Maar wanneer je door middel van Yoga, meditatie en Mindfulness jezelf minder gestresst maakt, zorgt dit ervoor dat er meer energie overblijft voor belangrijke dingen.

21. Verbetert je spijsvertering

Yoga bevordert de spijsvertering op verschillende manieren. Onder andere door de houdingen. Hierdoor worden de organen gestimuleerd en functioneren ze beter.

Maar ook je zenuwstelsel speelt een rol. Wanneer je gestresst bent, is je lichaam in ‘survival-modus’.

Wanneer dit het geval is, geeft je lichaam minder aandacht aan processen zoals de spijsvertering, herstel en je gelukkig voelen.

Waarom zou je lichaam zich hier druk om maken als het denkt dat het in een levensbedreigende situatie is?

Door jezelf tot rust te brengen en aan je zenuwstelsel te laten weten dat er niets is om je druk over te maken, schakelt je systeem over naar ontspanningsmodus. In deze modus kan het dingen zoals je spijsvertering weer goed laten verlopen.

22. Verhoogt je zelfwaardering

We maken ons vaak druk over wat de rest van de wereld van ons vindt. Dit is ongezond, want het zorgt vaak voor de nodige stress.

Een andere reden waarom Yoga gezond is, is omdat het helpt om je zelfwaardering te vergroten. Jij bent goed genoeg, en het maakt niet uit wat de rest van de wereld van je vindt.

Be yourself, because everyone else is already taken.

23. Kan pijn verminderen

Of het nu rugklachten, nekklachten, gewrichtspijn of wellicht een zwaardere aandoening zoals reuma is, Yoga kan in veel gevallen helpen om de pijn te verlichten. Daarbij moet je wel goed nadenken over welke vorm van Yoga je gaat beoefenen.

Niet iedere Yogavorm is geschikt bij alle klachten.

Experimenteer dus vooral met het type Yoga dat je volgt en kijk welk effect het heeft op de klachten die je ervaart. Een klein beetje onderzoek via Google kan je al in de goede richting helpen.

24. Verhoogt je veerkracht

Het doet er niet toe hoe vaak je valt. Wat belangrijk is, is hoe vaak je weer opstaat. Yoga verhoogt je bewustzijn en leert je omgaan met weerstand. Dit kan je in veel gevallen helpen om sterker terug te komen uit moeilijke situaties.

Een balans vinden in het iedere keer bewust opzoeken van een klein beetje weerstand, zal groei stimuleren. Niet alleen op de Yogamat, maar ook in het dagelijkse leven.

In plaats van je uit het veld te laten slaan, weet je dat je een bepaalde kracht, rust en veerkracht hebt om hier weer sterker uit te komen.

Dit leer je op je mat en tijdens de meditaties wanneer je jezelf af en toe bewust confronteert met angsten en uitdagingen. Op zoek naar dat kleine stukje buiten je comfortzone. Dat stukje waar groei gestimuleerd wordt!

25. Helpt je om je medicijngebruik te verminderen

Wanneer we bepaalde klachten ervaren, gaan we vaak naar de dokter en krijgen we hiervoor een pilletje.

Dit pilletje onderdrukt te symptomen zodat we hier geen last meer van hebben. Maar het neemt de oorzaak van de klachten vaak niet weg.

De oorzaak ligt vaak dieper en is in veel gevallen terug te leiden naar je levensstijl.

Yoga is een bepaalde manier van leven en helpt je om bewuster te worden van de levensstijl die je hebt en de gevolgen daarvan.

Vaak kun je met een aantal aanpassingen je medicijngebruik verminderen of zelfs helemaal stoppen. Overleg dit natuurlijk wel altijd met je arts!

Waarom doe je aan yoga?

Inmiddels heb je gelezen dat Yoga gezond is. Maar de vraag is vooral: waarom stap JIJ op de mat? Wat is JOUW reden?

Omdat het hip is? Omdat andere mensen het doen? Omdat BN’ers het doen?

Het is ontzettend fijn dat Yoga steeds populairder aan het worden is, maar populariteit zou niet de reden moeten zijn waarom je met iets start. Zeker niet met Yoga.

Mensen die Yoga doen omdat anderen dat ook doen, zijn eigenlijk een soort schapen. Schapen volgen andere schapen. Wanneer die andere schapen iets anders gaan doen, betekent dat dat zij ook weer iets anders gaat doen.

Zonde, want Yoga heeft ontzettend veel voordelen. Dus dit wil je niet.

‘The very heart of Yoga practice is abhyasa – steady effort in the direction you want to go.’

Ik zeg dit omdat ik je wil uitdagen. Want ik hoop dat je na het lezen van deze blog jezelf een aantal vragen stellt.

 • ‘Waar is Yoga goed voor?’
 • ‘Waarom doe ik aan Yoga?’
 • ‘Wat motiveert mij om elke dag weer op de mat te stappen?’
 • ‘Aan welke aspecten wil ik werken wanneer ik op de mat sta?’
 • ‘Wat wil ik bereiken door het beoefenen van Yoga?’

Het beantwoorden van deze vragen voor jezelf zorgt ervoor dat jouw practice uiteindelijk authentiek is. Dat JIJ zelf authentiek bent.

Dat je niet zomaar een serie van bewegingen en houdingen volgt, omdat iemand anders zegt dat het goed voor je is en diegene er toevallig ook nog leuk en gezond uitziet. Maar het doet vanuit je eigen overtuigingen en nieuwsgierigheid.

Antwoord op deze vragen zorgt voor jouw focus en commitment. Ongeacht wat anderen doen.

Hoor je jouw Yogadocent(e) aan het begin van de les wel eens zeggen om een intentie te bedenken? Dit is waar het om gaat. Wat is je intentie tijdens de les? Waar focus je op?

Intentie geeft je richting

Als je een intentie zet, is dat hetgeen waar je focus naar toe gaat. En hoe beter je kunt focussen, hoe minder energie het kost.

Yoga is goed voor allerlei verschillende dingen. Dit komt omdat het een levenswetenschap is in plaats van een sport. – Rolf

Waar je je aandacht op richt, dat is hetgeen wat zich zal ontwikkelen.

Stel je eens voor dat jouw energie als licht is. Wil je dat het alle kanten op schijnt zonder duidelijke intentie, of wil je dat het in één lijn gericht wordt en zo gefocust is als een laser? Wat is er krachtiger denk je?

Wat je haalt uit het beoefenen van Yoga is dus waar je je op focust. Dat is hetgeen wat zal groeien.

Waar is Yoga goed voor?

Als mensen mij vragen waar yoga goed voor is, zeg ik meestal dat ik deze vraag niet kan beantwoorden voor hen. Het is namelijk heel persoonlijk.

Een quote die dit mooi weergeeft is deze:

‘Yoga is the journey of the self, through the self, to the self.’ – The Bhagavad Gita.

Het is jouw eigen reis op zoek naar jouw eigen authenticiteit. Die authenticiteit is er al, hij gaat alleen schuil achter de vele dingen waarmee we onszelf omringen en identificeren.

De echte ontdekking die je zult moeten maken is hetgeen wat overblijft als je alles waarmee je jezelf omringt weghaalt. Wie en waar ben je dan?

Dus de vraag “Waar is Yoga goed voor?” kan alleen jij beantwoorden door dagelijks op je mat te stappen en jezelf de juiste vragen te stellen. En door de juiste intenties te hebben.

Volg geen Yogalessen omdat iemand anders zegt dat het goed voor je is. Probeer zelf te ervaren wat het met je doet.

Daarvoor zal je een omslag moeten maken. Een omslag van denken en begrijpen naar voelen. Alleen als je daadwerkelijk kan voelen wat Yoga met je doet, zal je in staat zijn op Yoga te begrijpen.

Niet andersom.

De reden waarom mensen starten met Yoga is vaak gerelateerd aan het fysieke lichaam, maar de reden waarom ze blijven hangen is omdat ze een deel van zichzelf ontdekken wat verborgen zat achter alles waarmee ze zichzelf omringden.

Het meest effect zul je ervaren als je iedere dag op de mat stapt. Dat hoeft niet iedere dag een uur te zijn, maar de discipline hierin helpt je om het vol te houden. Zo heb je iedere dag een moment voor jezelf.

Onze ervaringen met gezondheid en Yoga

Rolf: Een van de grote voordelen die ik zelf merk sinds ik begonnen ben met Yoga is dat ik veel meer energie heb. Mijn lichaam is fitter en gezonder.

Melanie: Een van de dingen die ik zelf goed merk is dat mijn focus gedurende de dag veel beter is waneer ik ’s ochtends een Yogasessie doe.

Ben je enthousiast geworden en wil je beginnen met Yoga?

Zoals je hebt kunnen lezen is Yoga gezond om tal van verschillende redenen. Er zijn er vast nog veel meer te bedenken.

Ik snap het als je misschien enthousiast geworden bent en eens wilt kijken wat Yoga voor jou kan doen.

Om je op weg te helpen hebben we een online Yoga introductiecursus gemaakt. In 9 lessen leer je alle basishoudingen en oefeningen op je eigen tempo en vanuit huis aan. Klik hier om meer te weten te komen over deze cursus.

Cursus Yoga stap voor stap

Naast de Yoga stap voor stap cursus nodigen we je ook graag uit om ons Practice Platform te bekijken met talloze Yogalessen in verschillende Yogavormen 🙂  Practice platform


Mis je nog voordelen van Yoga in dit blog? Deel ze dan met ons in een reactie hieronder! 🙂

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

9 Responses

 1. Mylène

  Goedenavond.

  Dank u voor uw mooie site. Ik wil allang yoga gaan beoefenen.
  Nu heb ik een lichte ontsteking in mijn schouder, ben bij een osteopaat – en iemand die mij behandeld heeft geweest, met speciale gaven- net als ik helende gaven heeft gekregen. Hij zei dat het langzaam beter gaat worden, daar geloof ik in.
  Kan nu niet optimaal mijn arm strekken. Mijn osteopaat zei dat ik yoga mag doen.
  Welke vorm kan u mij aanbevelen ?
  Kundalini misschien ?

  Dank u voor zover.

  Groetjes,
  Mylène.

 2. Anneke

  Hallo mijn naam is Anneke,en doe al een paar maanden aan yoga,
  Het is heerlijk en ik vindt het leuk maar als ik thuis ben krijg ik het niet opgebracht om te oefenen.
  Ik raad iedereen yoga aan vanwege de rust wat je krijgt en de flexibiliteit van de spieren en gewrichten.
  Is er ook een nieuwsbrief waar ik me op kan inschrijven?
  Vriendelijke groet Anneke 🙏

  1. Sven Poldervaart

   Hi Anneke!

   Wat leuk! 🙂 Het tijdsprobleem waar je tegenaan loopt komt bij veel mensen voor, we hebben daarom dit blog geschreven waarin we je tips geven over hoe je toch tijd kunt vinden voor je practice.

   Verder zal ik je ook even toevoegen aan onze nieuwsbrief. Groetjes!

Laat een reactie achter