Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

16 dec 2014

Yoga oefeningen voor Fibromyalgie, ontspan in een gespannen lijf!

/
Geplaatst door
/
Comments6

Yoga oefeningen voor Fibromyalgie, zijn deze er eigenlijk wel? Een vraag die ik inmiddels al vaker voorbij heb horen komen.

Voor mij een onderwerp waar ik me zeker de afgelopen tijd in verdiept heb, vooral omdat mijn moeder last heeft van deze soort reuma. Ik zag haar ongemakken en dagelijkse pijn. Altijd aanwezig, de ene dag meer dan de andere. Maar altijd een ongemak die je dagelijks met je mee draagt.

En vervolgens volgen er meerdere mensen om je heen met ongeveer dezelfde klachten. Omdat ik graag in mogelijkheden denk, kwam bij mij de volgende vraag naar boven:

Is Yoga en de beweging en inspanning die daarbij komt kijken dan eigenlijk wel geschikt voor Fibromyalgie patiënten?

En als het al positief zou kunnen werken, welke oefeningen kun je dan eigenlijk wel, of welke kun je  maar beter laten? Iemand die altijd last van zijn spieren heeft, slecht kan ontspannen, maar waar ook de spieropbouw en het spierherstel minimaal is.

Waarom zou je jezelf als Fibromyalgie patiënt dan gaan pesten met Yoga oefeningen? Dan moet je wel echt met goede redenen komen!

Hieronder ga ik graag in op de voordelen van Yoga oefeningen voor Fibromyalgie, inclusief tips die ervoor kunnen zorgen dat je op een verantwoorde manier toch een goed resultaat kunt behalen.

yoga oefeningen voor fibromyalgie

Waarom Yoga oefeningen voor Fibromyalgie positief werken

Er zijn diverse manieren om Yoga oefeningen voor Fibromyalgie toe te kunnen passen. Belangrijk is wel om eerst te weten wat Fibromyalgie precies inhoudt. Voor iedere patiënt kan deze vorm van reuma, ook wel ‘weke delen reuma’ genoemd, een andere uitwerking hebben.

Fibromyalgie patiënten hebben vaak last van hun spieren en het bindweefsel.

Kort gezegd staan Fibromyalgie patiënten erom bekend dat ze slecht reageren op Cortisol. De hoeveelheid Cortisol is bij mensen met Fibromyalgie lager dan gemiddeld. Dit resulteert in chronische pijn, stress, slapeloosheid en vermoeidheid.

Daarbij bereiken mensen met Fibromyalgie nooit de zogenoemde diepe slaap, ook wel delta-slaap genoemd. Dit is het stadium waarin spierherstel plaatsvindt en de diverse weefsels de mogelijkheid krijgen om te herstellen. Behalve de uitputtende werking, dus ook een groot nadeel bij het spierherstel.

Meer informatie over Fibromyalgie en de diverse oorzaken kun je vinden via deze link.

Yoga staat erom bekend ontspannend en stressverlagend te werken. Uit onderzoek is gebleken dat Yoga oefeningen voor Fibromyalgie patiënten ook erg positief kunnen werken, mits je gebruik maakt van een goede aanpak. Hieronder de diverse voordelen op een rij.

Voordelen van Yoga oefeningen voor Fibromyalgie

Er zijn diverse voordelen te benoemen waarom Yoga oefeningen voor Fibromyalgie patiënten erg positief zijn. Zoals hierboven beschreven zorg je er op deze manier met diverse Yoga oefeningen voor dat je betere ontspanning krijgt en dat de stress vermindert.

Het sympathisch zenuwstelsel, dat met name bij inspanning actief is, wordt doormiddel van Yoga oefeningen verminderd. Hierdoor ben je beter in staat om te ontspannen.

Ook helpen Yoga oefeningen voor Fibromyalgie ervoor dat je hartslag naar beneden gaat. Op deze manier wordt je rustiger, maar ben je ook in staat om beter adem te halen.

Zoals eerder beschreven hebben Fibromyalgie patiënten zonder medicatie eigenlijk altijd last van hun spieren. Deze worden constant geprikkeld om zich aan te spannen. Door een betere ontspanning, kun je doormiddel van Yoga ook pijnvermindering ervaren.

Hoe voer ik Yoga oefeningen voor Fibromyalgie uit?

Hoe voer ik yoga oefeningen voor Fibromyalgie dan eigenlijk uit als ik altijd last heb van mijn spieren? Misschien zal het je verbazen, maar ook Fibromyalgie patiënten hebben vele mogelijkheden op het gebied van Yoga.

Wel zou je kunnen zeggen dat je als Fibromyalgie patiënt met een ander doel de Yoga les binnenstapt. Niet zoals we in andere artikelen aangeven om jezelf uit te dagen, maar in dit geval om vooral meer rust en ontspanning te vinden.

Hieronder 6 voorbeelden van diverse Yoga oefeningen voor Fibromyalgie patiënten.

1. De ademhaling. Juist de Fibromyalgie patiënten staan erom bekend dat ze erg veel last kunnen hebben van een verkeerde ademhaling. Door een verhoogde hartslag vaak een te snelle en oppervlakkige ademhaling.

Door gebruik te maken van de buikademhaling en het in de Yoga les toepassen van de totale Yoga ademhaling, breng je rust en meer ontspanning in je lijf en geest. Je kunt diverse ademhalingsoefeningen zelfs gewoon op een stoel toepassen.

2. Ontspanning. Ook al vraagt je lichaam om het constant aanspannen van je spieren, adem de rust in de diverse houdingen. Vechten tegen de Fibromyalgie heeft geen zin, je zult er mee om moeten leren gaan. Probeer het te accepteren en maak jezelf het zo comfortabel mogelijk in de diverse Yoga oefeningen voor Fibromyalgie.

3. Gebruik hulpmiddelen. Bij het uitvoeren van de diverse houdingen (Asana’s) is het belangrijk om het jezelf zo gemakkelijk mogelijk te maken. Daag jezelf niet teveel uit, want dat heeft bij Fibromyalgie niet zoveel zin.

Patiënten met deze ziekte zijn van nature gewend de grens op te zoeken en daar het liefste nog net iets overheen te gaan. Doe dat niet. Kijk naar je mogelijkheden en pas de houdingen aan met diverse blokken, handdoeken, bolsters, kussens etc. Rust en ontspanning is je doel!

4. Restoratieve Yoga. Een mooie manier om rust en ontspanning te vinden is het beoefenen van Restoratieve Yoga. Hierbij ondersteun je diverse houdingen met hulpmiddelen en houd je de houdingen voor lange tijd aan.

Natuurlijk kun je ook een aantal statische Hatha Yoga oefeningen integreren, maar kijk hierbij naar je eigen mogelijkheden. En ga natuurlijk niet over je grenzen heen ;-).

Doe bijvoorbeeld eens deze Restorative Yoga les met ons mee:

5. Muziek. Soms kan het gebruik van muziek net even iets meer ontspanning teweeg brengen. Kijk wat bij je past. Doordat veel Fibromyalgie patiënten vaak druk bezig zijn, kan de focus op muziek goed werken als je diverse houdingen voor langere tijd aanhoudt.

Maar nogmaals, kijk ook hierbij weer wat je zelf als prettig ervaart.

6. Mediteer. Doormiddel van meditatie, in welke houding dan ook, leer je jezelf beter kennen en je gedachten, lijf en de pijn beter los te koppelen van elkaar. En mediteren kan iedereen. En voor iedereen is er een geschikte comfortabele zithouding.

Of je nu op de grond zit, in kleermakerszit of op een stoel, zolang je voor langere tijd comfortabel kan zitten, kun je de diverse voordelen van meditatie ervaren.

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

6 Responses

 1. Mirjam

  Ook ik ben een dochter van een fybromyalgie patiënt.
  Daarom is bij mij op jonge leeftijd ook een test uitgevoerd en bleek dat ook ik fybromyalgie heb. Inmiddels ben ik 39 jaar en kan ik zeggen dat ik er tot nu toe nog prima vanaf kom. Natuurlijk heb ik ook wel slechtere dagen maar die zijn te verwaarlozen. Ik beoefen al vele jaren yoga en geloof er in dat yoga alle eer verdiend aan mijn gesteldheid.

  Daarnaast heb ik sinds een jaar een zware hernia.
  Elke ochtend doe ik trouw de zonnegroet.en hierdoor kan ik zonder medicijnen pijnloos de dag door.

  1. Melanie

   Hoi Mirjam,

   Wat fijn dat Yoga je helpt om je klachten te verminderen.
   Zolang je binnen je eigen mogelijkheden in plaats van beperkingen blijft denken,
   kun je daar zoveel voordelen mee behalen. Daar ben jij een mooi voorbeeld van, dankjewel :-)!

 2. Mireille

  Ik kreeg ook te horen fibro nou , het bleek heel iets anders te zijn , ik bleek een terkort aan vit B12 te hebben .
  Dus spuiten geen pillen die moeten ook door de darmen . Dus ik raad echt iedereen met fibro aan laat je bloed na kijken , zit je rond de 200 ga spuiten .
  Echt geweldig .

  1. Melanie

   Hi Mireille,

   Dankjewel voor je berichtje! Bedankt voor je aanvulling.
   Altijd goed om jezelf eens extra te laten checken. 🙂

   Fijne dag!

 3. yvonne

  Hallo Melanie,

  In eerste plaats een hele fijne Blog er staan mooie voorbeelden en ideeën in.
  Ik ben zelf werkzaam bij vitaliteit bedrijf Optima Forma en ik begin volgende week met een groep van 10 mensen die allemaal fibromyalgie hebben. ik ben druk bezig om en methode te bedenken die bij hun past en omdat de dames absoluut niet op de grond willen zitten of liggen ga ik met e op een stoel de oefeningen doen waaronder natuurlijk ademhaling oefeningen maar heb je tips voor oefeningen zittend op de stoel?

  1. Melanie

   Hi Yvonne,
   Dankje voor je reactie! Hartstikke mooi dat je hier een methode voor aan het ontwikkelen bent.
   Wij zijn helaas niet gespecialiseerd in stoel Yoga oefeningen, maar veel Yoga houdingen als gedraaide houdingen etc. kun je wel gemakkelijk aanpassen naar een stoel versie. 🙂 Door uit te gaan van het doel van de houding en daarbij een geschikte aanpassing vinden op een stoel, kom je een heel eind.

   Succes ermee!
   Groetjes,
   Mel

Laat een reactie achter