Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

7 mei 2022

Lenig worden, ook als ik helemaal niet lenig ben?

/
Geplaatst door
/
Comments2

Lenig worden; ik vind dit altijd een lastig iets…

Iedereen heeft namelijk zijn eigen mogelijkheden en beperkingen. Zo zal de ene persoon lichamelijk meer mogelijkheden hebben in een bepaald gebied dan een ander.

We zijn fysiek gezien allemaal anders gebouwd, dus lenig worden is en relatief concept. Waar de ene persoon zo zijn of haar neus naar de knieen brengt, is dit voor een ander persoon misschien onmogelijk.

Dit hoeft niet eens met lenigheid te maken hebben, maar kan bijvoorbeeld ook aan de anatomie van je skelet te maken hebben. Het is dus niet altijd een kwestie van flexibiliteit en lenigheid.

Wel is het mogelijk om flexibeler te worden dan je nu bent. We vergelijken onszelf daarmee niet met anderen, maar met onszelf. En leniger worden dan je nu bent kan altijd.

Een goede manier hiervoor is Yoga.

Leniger worden is niet het hoofddoel van Yoga, maar het is wel een heel mooi bijkomend voordeel. Door de Yoga houdingen krijg je meer ruimte en vrijheid in je lichaam, omdat je spanningen (die je onbewust vasthoudt) loslaat.

Je verlengt je spieren en je verstevigt ze. Lenig worden is dus mogelijk, maar altijd binnen je eigen grenzen.

Om ervoor te zorgen dat je de lenigheid bevordert, is het aan te raden om drie keer per week te oefenen. Zo bouw je kracht en flexibiliteit op en kun je dit ook beter onderhouden.

Om je een goed overzicht te geven van wat je kunt doen om leniger te worden delen we graag wat meer info in dit blog, zo kom je bijvoorbeeld te weten:

  • Wat het nut is van lenigheidsoefeningen
  • Waarom de ene persoon leniger is dan de andere persoon
  • Welke lenigheidsoefeningen je thuis kunt doen
  • Hoe Yoga aan het begin van je dag helpt om je lenigheid te verbeteren
  • Hoe je lenigheidsoefeningen goed uitvoert
  • Waar je aan de slag kunt gaan om leniger te worden

En nog veel meer!

lenig worden oefeningen yoga

Vraag en antwoord

1.Wat is het nut van het bevorderen van je lenigheid?

Leniger worden is niet het doel van onze practice, maar het is fijn om meer ruimte in je lichaam te hebben zodat je beter kunt bewegen en vrijer kunt ademen.

Als je een oefening uitvoert geldt over het algemeen, dat hoe dieper je de oefening kunt uitvoeren, hoe meer je spieren worden belast en dus getraind.

2.Wat is het verschil tussen Yoga en gewoon stretchen?

Er zijn een aantal grote verschillen tussen gewoon stretchen en Yoga. Een van de grote verschillen is dat Yoga met de ademhaling werkt. Yogi’s zijn van mening dat de ademhaling lichaam een geest met elkaar in verbinding brengt.

Daarbij zijn, van oudsher, alle stretchoefeningen die je doet binnen de Yoga bedoeld om spanningen uit het lichaam te werken, rust in je hoofd te krijgen en comfortabel te kunnen zitten voor een diepe meditatie.

3.Waarom is de ene persoon leniger dan de andere?

Lenigheid en flexibiliteit heeft te maken met je spieren en pezen. Hoe flexibeler deze zijn, hoe meer ruimte je hebt in je lichaam.

Ook heeft het te maken met je skelet. Spieren en pezen kun je tot een bepaalde mate trainen om soepeler te worden. De structuur van je skelet is nauwelijks te beïnvloeden. Dus wanneer een bot een ander bot raakt, is dat je fysieke grens.

lenigheid verbeteren

Lenigheid – wat heb je daaraan?

Onze lenigheid is voor een belangrijk deel het resultaat van de levensstijl die we leiden, en door onze levensstijl van de afgelopen decennia zijn we veel lenigheid verloren.

In Nederland hebben we vaak een kantoorbaan, of ander werk waarbij we veel achter een bureau zitten. Doordat we veel zitten en minder bewegen, verliest ons lichaam flexibiliteit.

Op zich is dat niet zo gek, wanneer je je lichaam niet uitdaagt heb je geen lenigheid nodig, waardoor je spieren als het ware verkorten.

Daarnaast hebben veel mensen stress. Stress zorgt voor een extra spanning op het lichaam en de spieren, die de flexibiliteit niet ten goede komen.

Een gestresste levensstijl die we voornamelijk zittend doorbrengen, kan zorgen voor veel lichamelijk en geestelijke klachten, die we deels door middel van lenigheidsoefeningen kunnen verhelpen.

De relatie tussen lenigheid en fysieke en mentale klachten

Lenigheid en fysieke en mentale klachten staan met elkaar in verbinding.

We zitten vaak voorover gebogen, of hangen onderuitgezakt achter ons bureau, met een slechte lichaamshouding tot gevolg.

We krijgen hierdoor rugklachten, nek- en schouderklachten, of we halen niet optimaal adem. Een slechte lichaamshouding blokkeert namelijk ook een goede ademhaling. Dit heeft effect op je mind, je stressniveau, en hoe je je fysiek voelt.

Je lichaamshouding is vaak een weerspiegeling van je mind. Hoe je je mentaal voelt, manifesteert zich in je fysieke lichaam. Dit is hoe je mind in feite je lichaam wordt.

Bevorderen van je lenigheid – hoe helpen Yoga oefeningen daarbij?

Yoga is een ontzettend goede manier om je lenigheid te trainen en te verbeteren.

Het draait om veel meer dan alleen maar lenig worden, maar als dit je motivatie is om eens een keer een lesje te proberen, dan is dat prima.

Later zul je ontdekken dat Yoga nog veel meer voordelen heeft die de kwaliteit van je leven verbeteren.

In het fysieke gedeelte van een Yoga practice doe je meestal een aantal stretchoefeningen die asanas genoemd worden.

Asanas helpen je om ruimte te creëren in het lichaam. Ruimte voor de ademhaling en de doorstroming van energie.

Daarnaast is het doel om fysieke spanningen uit het lichaam te krijgen, zodat je geest tot rust kan komen.

Bij het lenig worden is het van belang dat je eerst gebruik maakt van een goede warming-up. Hierdoor worden je spieren warm, komt de doorbloeding op gang en kun je optimaal stretchen. Dit is essentieel.

In onderstaande video delen we 3 belangrijke tips om je lenigheid te bevorderen.

Begin je dag met Yoga

Wanneer je het koud hebt en rillerig bent, voelt je lichaam veel stijver en strammer aan. De doorbloeding is op dat moment niet goed waardoor je minder lenig bent.

Hetzelfde geld overigens voor wanneer je net wakker wordt. Ook als je een tijd in je bed hebt gelegen is de doorbloeding niet optimaal. Je bent ’s ochtends daarom vaak stijver en minder flexibel dan later op de dag.

Dit is de reden waarom het zo fijn is om je dag met Yoga te starten.

Bij een goede warming-up in de ochtend kun je binnen de Yoga bijvoorbeeld denken aan de Zonnegroet. Hierbij worden de verschillende spiergroepen op een verantwoorde manier opgewarmd.

Denk bij de uitvoering van de Zonnegroet aan een langzame opbouw. Begin je koud en wil je graag je spieren opwarmen, start dan rustig en bouw het tempo langzaam op. De Zonnegroet zelf bevordert ook al het lenig worden.

Daarnaast kun je natuurlijk ook gebruik maken van andere series Asana’s. Hanteer hier ook een langzame opbouw.

Blijf tijdens de oefeningen goed doorademen. Bij Yoga leidt de adem de beweging, zodat je meer ruimte kunt krijgen in de oefeningen. Je ontspant, maar krijgt tegelijkertijd meer ruimte.

lenig worden

3 lenigheidsoefeningen voor thuis

Doordat ieder lichaam anders is, zal het per persoon verschillen waar hij of zij de flexibiliteit wil bevorderen. De volgende oefeningen om lenig te worden richten zich alle drie op verschillende gebieden in het lichaam.

Denk ook weer bij deze oefeningen aan je eigen grenzen. Wat heb ik nodig en wanneer moet ik stoppen? Forceer niet, want dit kan juist blessures veroorzaken.

Met een langzame opbouw kom je veel verder!

Onderstaande lenigsheidsoefeningen kun je makkelijk zelf thuis doen.

1. Neerwaartse hond

Neerwaartse hond (hamstrings, rug en schouders). Hierbij begin je op handen en knieën. Armen onder de schouders, knieën op heupbreedte recht onder de heupen.

Krul de tenen in de mat en duw je billen in een uitademing omhoog. Je armen zijn gestrekt, je hoofd is in het verlengde van je rug tussen de armen. Je voeten probeer je zo ver mogelijk naar de grond te krijgen. Kijk hierbij tot hoe ver het goed voelt.

Blijf even in deze houding, maar let erop dat je niet in je schouders gaat hangen. Stop op het moment dat het genoeg is.

2. Vlinderen

Vlinderen (flexibiliteit van het bekken). Hierbij plaats je de voetzolen tegen elkaar. Je rug en nek zijn recht en uitgestrekt naar het plafond. De handen plaats je bij de enkels of de tenen. Nu ga je met de knieën een vlinderbeweging maken.

Probeer het gebied van het bekken zoveel mogelijk te ontspannen. Houd vast op het diepste punt en blijf daar even. Daarna kun je met een rechte rug ook langzaam naar voren bewegen terwijl je in deze houding zit.

lenig worden met yoga

3. Paschimottanasana

Zittende tang (onderrug). Leg je benen lang naar voren neer. Op een uitademing laat je je handen over je benen naar voren glijden. Het bovenlichaam strekt zich eerst zo ver mogelijk naar voren. Op een inademing kom je weer terug.

Herhaal deze oefening een aantal keren, pak je enkels vast of een andere plek op de benen. Jouw eigen maximale punt. Blijf hier even en adem door in deze houding. Let op dat je het bovenlichaam blijft strekken.

En variatie op deze oefening kan zijn dat je benen in kleermakerszit legt of in een V-vorm naar voren. In dit geval schuif je de handen op de grond zo ver mogelijk naar voren.

Sluit de oefeningen af met een volledige ontspanning, zodat het lichaam na de inspanning even kan rusten.

Lenig worden? – Doe mee met onze cursus basis flexibiliteit

Als je meer begeleiding en structuur wil kun je mee doen met onze basis flexibiliteit cursus op het Practice platform.

Stap voor stap geven we hier aandacht aan verschillende categorieën en basisprincipes die het hele lichaam steeds soepeler en leniger maken.

Je kunt deze cursus overal en onbeperkt volgen wanneer je een account hebt bij onze online Yoga studio.

Onderstaande les is een online Yoga les uit deze cursus basis flexibiliteit.

3 belangrijke tips voor het bevorderen van je lenigheid

In plaats van je te richten op tal van verschillende lenigheidsoefeningen om je flexibiliteit te verbeteren, is het vooral belangrijker om je te richten op de basisprincipes die je helpen om leniger te worden.

Deze kan je dan namelijk toepassen in iedere oefening.

1. Houd houdingen langer vast

Uit onder andere dit onderzoek blijkt dat we significant onze lenigheid verbeteren wanneer we stretches voor minimaal dertig seconden vasthouden.

Oefeningen langer vasthouden zorgt ervoor dat de spieren en pezen de tijd krijgen om zich aan te passen aan de houding. Hoe langer je in een houding blijft, hoe meer spanning er losgelaten kan worden.

Je gaat hierdoor na verloop van tijd meer ontspanning in de houding ervaren, en je lenigheid en flexibliteit nemen toe.

Binnen de Yin Yoga worden houdingen wel 3 tot 10 minuten aangehouden. De focus ligt hier op het stretchen van het bindweefsel. Dit is net zo belangrijk als het stretchen van de spieren!

2.  Adem naar de weerstand

Wanneer we dieper in een houding willen komen om lenigheid te trainen, houden we vaak onze adem in. Onbewust doen we dit wel vaker wanneer we willen presteren. Alsof we de wereld even stil willen zetten zodat we een voorsprong kunnen nemen.

Toch werkt dit vaak averechts. Vanuit de Yoga gebruiken we de adem juist om dieper in houdingen te komen en leniger te worden.

Hoewel dit misschien een beetje gek klinkt, werkt het vaak goed om je voor te stellen dat je ademt naar het gebied waar je weerstand voelt tijdens je stretch.

Met de inademing probeer je naar het gebied van spanning toe te ademen. En met de uitademing laat je spanning in het gebied los en kijk je of je ietsje dieper in de houding kunt komen. Zonder te forceren uiteraard.

Met de ademhaling stuur je signalen door je lichaam. Wanneer je een diept stretch opzoekt, trekt de spier samen om schade te voorkomen. Dit wordt gedaan door de elektrische signalen van je zenuwstelsel.

Een ongecontroleerde, snelle en oppervlakkige ademhaling activeert het sympathische zenuwstelsel. Dit creëert stress in het lichaam en spanning op de spieren waardoor je minder diep in een houding kunt komen.

Maar door met aandacht en geduld te werken onder begeleiding van de ademhaling kan je zo langzaam meer ruimte krijgen in een stretch en leniger worden.

lenigheid quote

3. Maak gebruik van hulpmiddelen

Het gebruik van hulpmiddelen heb ik lang onderschat. Ik had dat niet nodig, want ik kon het zelf wel. Mijn eigen ego zat mij in de weg om leniger te worden. Maar hulpmiddelen kunnen een groot verschil maken bij het trainen van je lenigheid!

Neem als voorbeeld maar eens de kleermakerszit.

Omdat we gewend zijn om op stoelen en banken te zitten, hebben veel mensen erg weinig ruimte in hun bekken, heupen en hamstrings. Dit zorgt ervoor dat ze vaak veel ongemak ervaren wanneer ze in de kleermakerszit op de grond gaan zitten.

Een bolle rug. Hoge knieën. Spanning in het bekken. Dit zijn allemaal dingen die je vaak ziet.

Maar door simpelweg een hulpmiddel, bijvoorbeeld een Yogablok, te gebruiken om op te zitten, kunnen we onze zit ietsje verhogen, een kleine holling in de onderrug creëren en veel makkelijker rechtop zitten.

Zo zijn er bij Yoga en stretchoefeningen nog talloze manieren waarop we hulpmiddelen zoals blokken, handdoeken, kussens en riemen kunnen gebruiken om lenigheid te trainen.

Ze maken je stretches simpelweg veel efficiënter.

4. Oefen met regelmaat

Uiteindelijk zijn al deze tips waardeloos als je niet met regelmaat oefent.

Het is daarom van belang dat je een regelmatige practice hebt. Het liefst iedere dag wel even, maar minstens een aantal keren per week.

Een uurtje per week naar de Yogales wordt al snel teniet gedaan als je de rest van de week zittend op de bank of achter je bureau doorbrengt. Liever elke dag 10 minuten even stretchen, dan een keer in de week een uurtje.

Zorg er daarnaast voor dat je niet uren en dagenlang achter elkaar zit. Dit is funest voor de flexibiliteit en soepelheid van je spieren.

Tot slot…

Het maakt niet uit welke leeftijd je hebt of hoe je lichaam gebouwd is, deze tips zijn voor iedereen van toepassing. Hoe lenig je op dit moment bent maakt niet uit. Begin op jouw beginpunt waar je nu bent, vergelijk jezelf niet met anderen en bouw het rustig op.

En onthoud:

Snel lenig worden bestaat niet!

Je lichaam heeft tijd en ruimte nodig om zich aan te passen. Oefen met regelmaat en oefen bewust, zonder te forceren. Dit is de snelste manier om zonder blessures leniger te worden.


Welke tips heb jij om je lenigheid te verbeteren? Deel het met me in een reactie onder dit blog!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

2 Responses

  1. Desiree

    Hoi,

    Wat een mooie en leuke en interessante website met prachtige artikelen. Ik ben net begonnen met lezen en mij te verdiepen in de Yoga.Omdat ik pas begin is dit een mooie start om met de basis te beginnen.Ik sta om 6.00 op en begin met de zonnegroet. Ik zou dan ook heel graag de Yin Yoga willen volgen.
    Warme groet,
    Desiree

    1. Sven Poldervaart

      Hi Desiree,

      Wat leuk dat je ons ontdekt hebt! Je bent zeker op de juiste plek om meer over Yoga te weten te komen 🙂 En op ons practice platform vind je talloze Yin lessen, misschien is dat wat voor je!

      Groetjes 🙂

Laat een reactie achter