Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

30 okt 2020

Lenig worden, ook als ik helemaal niet lenig ben?

/
Geplaatst door
/
Comments2

Lenig worden; ik vind dit altijd een lastig iets…

Iedereen heeft namelijk zijn eigen mogelijkheden en beperkingen. Zo zal de ene persoon lichamelijk meer mogelijkheden hebben in een bepaald gebied dan een ander.

We zijn fysiek gezien allemaal anders gebouwd, dus lenig worden is en relatief concept. Waar de ene persoon zo zijn of haar neus naar de knieen brengt, is dit voor een ander persoon misschien onmogelijk.

Dit hoeft niet eens met lenigheid te maken hebben, maar kan bijvoorbeeld ook aan de anatomie van je skelet te maken hebben. Het is dus niet altijd een kwestie van flexibiliteit en lenigheid.

Wel is het mogelijk om flexibeler te worden dan je nu bent. We vergelijken onszelf daarmee niet met anderen, maar met onszelf. En leniger worden dan je nu bent kan altijd.

Een goede manier hiervoor is Yoga.

Dit is niet het hoofddoel van Yoga, maar het is wel een heel mooi bijkomend voordeel. Door de Yoga houdingen krijg je namelijk meer ruimte en vrijheid in je lichaam. We houden namelijk vaak veel onbewuste spanning vast.

Je verlengt je spieren en je verstevigt ze. Lenig worden is dus mogelijk, maar altijd binnen je eigen grenzen.

Om ervoor te zorgen dat je de lenigheid bevordert, is het aan te raden om drie keer per week oefeningen uit te voeren die flexibiliteit vragen. Zo bouw je kracht en flexibiliteit op en kun je dit ook beter onderhouden.

Om je een goed overzicht te geven van wat je kunt doen om leniger te worden delen we graag wat meer info in dit blog, zo kom je bijvoorbeeld te weten:

 • Welke Yoga oefeningen helpen om leniger te worden
 • Hoe Yoga aan het begin van je dag helpt om je lenigheid te verbeteren
 • Hoe je lenigheidsoefeningen goed uitvoert
 • Waar je aan de slag kunt gaan om leniger te worden

En nog veel meer!

lenig worden oefeningen yoga

Lenig worden – hoe helpen Yoga oefeningen daarbij…?

Bij het lenig worden is het van belang dat je eerst gebruik maakt van een goede warming-up. Hierdoor worden je spieren warm, komt de doorbloeding op gang en kun je optimaal stretchen. Dit is essentieel.

Daarnaast heb je heel veel aan de 3 tips die we in deze video met je delen!

Begin je dag met Yoga

Wanneer je het koud hebt en rillerig bent, voelt je lichaam veel stijver en strammer aan. De doorbloeding is op dat moment niet goed waardoor je minder lenig bent.

Hetzelfde geld overigens voor wanneer je net wakker wordt. Ook als je een tijd in je bed hebt gelegen is de doorbloeding niet optimaal. Je bent ’s ochtends daarom vaak stijver en minder flexibel dan later op de dag.

Dit is de reden waarom het zo fijn is om je dag met Yoga te starten.

Bij een goede warming-up in de ochtend kun je binnen de Yoga bijvoorbeeld denken aan de Zonnegroet. Hierbij worden de verschillende spiergroepen op een verantwoorde manier opgewarmd.

Denk bij de uitvoering van de Zonnegroet aan een langzame opbouw. Begin je koud en wil je graag je spieren opwarmen, start dan rustig en bouw het tempo langzaam op. De Zonnegroet zelf bevordert ook al het lenig worden.

Daarnaast kun je natuurlijk ook gebruik maken van andere series Asana’s. Hanteer hier ook een langzame opbouw.

Blijf tijdens de oefeningen goed doorademen. Bij Yoga leidt de adem de beweging, zodat je meer ruimte kunt krijgen in de oefeningen. Je ontspant, maar krijgt tegelijkertijd meer ruimte.

Door je adem in te houden, zul je de oefeningen geforceerder en moeilijker uit kunnen voeren. Je spieren kunnen verstijven, waardoor het lenig worden wordt afgeremd.

lenig worden

3 Yoga oefeningen om lenig te worden voor jou!

Doordat ieder lichaam anders is, zal het per persoon verschillen waar hij of zij de flexibiliteit wil bevorderen. De volgende oefeningen om lenig te worden richten zich alle drie op verschillende gebieden in het lichaam.

Denk ook weer bij deze oefeningen aan je eigen grenzen. Wat heb ik nodig en wanneer moet ik stoppen? Forceer niet, want dit kan juist blessures veroorzaken.

Met een langzame opbouw kom je veel verder!

1. Neerwaartse hond

Neerwaartse hond (hamstrings, rug en schouders). Hierbij begin je op handen en knieën. Armen onder de schouders, knieën op heupbreedte recht onder de heupen.

Krul de tenen in de mat en duw je billen in een uitademing omhoog. Je armen zijn gestrekt, je hoofd is in het verlengde van je rug tussen de armen. Je voeten probeer je zo ver mogelijk naar de grond te krijgen. Kijk hierbij tot hoe ver het goed voelt.

Blijf even in deze houding, maar let erop dat je niet in je schouders gaat hangen. Stop op het moment dat het genoeg is.

2. Vlinderen

Vlinderen (flexibiliteit van het bekken). Hierbij plaats je de voetzolen tegen elkaar. Je rug en nek zijn recht en uitgestrekt naar het plafond. De handen plaats je bij de enkels of de tenen. Nu ga je met de knieën een vlinderbeweging maken.

Probeer het gebied van het bekken zoveel mogelijk te ontspannen. Houd vast op het diepste punt en blijf daar even. Daarna kun je met een rechte rug ook langzaam naar voren bewegen terwijl je in deze houding zit.

lenig worden met yoga

3. Paschimottanasana

Zittende tang (onderrug). Leg je benen lang naar voren neer. Op een uitademing laat je je handen over je benen naar voren glijden. Het bovenlichaam strekt zich eerst zo ver mogelijk naar voren. Op een inademing kom je weer terug.

Herhaal deze oefening een aantal keren, pak je enkels vast of een andere plek op de benen. Jouw eigen maximale punt. Blijf hier even en adem door in deze houding. Let op dat je het bovenlichaam blijft strekken.

En variatie op deze oefening kan zijn dat je benen in kleermakerszit legt of in een V-vorm naar voren. In dit geval schuif je de handen op de grond zo ver mogelijk naar voren.

Sluit de oefeningen af met een volledige ontspanning, zodat het lichaam na de inspanning even kan rusten.

Lenig worden? – Doe een Yogalesje met ons mee!

Onderstaande les is een online Yoga les uit onze cursus ‘Basis flexibiliteit’ op ons PRACTICE platform:

Hoe kun je leniger worden? – 3 laatste tips voor meer lenigheid!

1. Houd houdingen langer vast

Door langer in Yoga houdingen te blijven geef je spieren de kans om weerstand los te laten. Je zal merken dat de spier zich als het ware gewonnen zal geven je dat je meer ruimte gaat krijgen in een houding als je een houding langer vast houdt.

2.  Adem naar de weerstand

Je hebt weliswaar geen longen in je spieren, maar je kunt heel bewust richting gebieden ademen waar je weerstand voelt. Doe dit bewust en met aandacht en combineer het met de eerste tip. Je zal zien dan je snel veel verder in een houding kan komen.

3. Oefen met regelmaat

Lenig worden? Oefen dan met regelmaat. Een uurtje per week naar de Yogales wordt al snel teniet gedaan als je de rest van de week zittend op de bank of achter je bureau doorbrengt. Liever elke dag 20 minuten even stretchen, dan een keer in de week een uurtje.

Het maakt niet uit welke leeftijd je hebt of hoe je lichaam gebouwd is, deze tips zijn voor iedereen van toepassing. Hoe lenig je op dit moment bent maakt niet uit. Begin op jouw beginpunt waar je nu bent, vergelijk jezelf niet met anderen en bouw het rustig op.

Tot slot….

Snel lenig worden bestaat niet. Je lichaam heeft tijd en ruimte nodig om zich aan te passen. Oefen met regelmaat en oefen bewust, zonder te forceren. Dit is de snelste manier om zonder blessures leniger te worden.

 

Welke tips heb jij om je lenigheid te verbeteren? Deel het met me in een reactie onder dit blog!

Ontvang ons gratis Ebook!

Download direct ons gratis Ebook t.w.v. € 17! Laat je email achter en je kan meteen beginnen met lezen! Ook word je gratis lid van onze nieuwsbrief met leuke Yoga tips en info!

2 Responses

 1. Desiree

  Hoi,

  Wat een mooie en leuke en interessante website met prachtige artikelen. Ik ben net begonnen met lezen en mij te verdiepen in de Yoga.Omdat ik pas begin is dit een mooie start om met de basis te beginnen.Ik sta om 6.00 op en begin met de zonnegroet. Ik zou dan ook heel graag de Yin Yoga willen volgen.
  Warme groet,
  Desiree

  1. Sven Poldervaart

   Hi Desiree,

   Wat leuk dat je ons ontdekt hebt! Je bent zeker op de juiste plek om meer over Yoga te weten te komen 🙂 En op ons practice platform vind je talloze Yin lessen, misschien is dat wat voor je!

   Groetjes 🙂

Laat een reactie achter