Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

13 mrt 2021

Het sympathisch zenuwstelsel kalmeren – 3 tips om snel te ontstressen!

/
Geplaatst door
/
Comments4

Het sympathisch zenuwstelsel kalmeren is ontzettend belangrijk wanneer je last hebt van chronische stress.

Je kunt chronische stress herkennen aan het altijd hebben van stress en angsten. Je hebt het gevoel altijd ‘aan’ te staan. Wanneer dit het geval is, is je sympathische zenuwstelsel overactief.

Wanneer je hier last van hebt vraag je je natuurlijk af hoe je het sympathische zenuwstelsel weer kunt kalmeren om van je stress af te komen.

In dit blog geven we je daar graag een beter beeld van. Je komt onder andere te weten:

 • Wat je sympathische zenuwstelsel precies is en wat het doet
 • Waarom het sympathische zenuwstelsel constant aanstaat bij veel mensen
 • Hoe je het weer tot rust laat komen

En nog veel meer! Lees je mee?

sympathisch zenuwstelsel

Direct je sympathisch zenuwstelsel te kalmeren

Hoewel we later in dit blog tips om je sympathisch zenuwstelsel te kalmeren uitgebreider bespreken, zetten we hier alvast een paar vragen op een rij over hoe je chronische stress tegengaat:

1. Wat is het sympathisch zenuwstelsel?

Het sympathisch zenuwstelsel is het deel van je zenuwstelsel dat je wakker schrikt bij dreiging of gevaar, de zogenaamde ‘fight or flight mode’. Dit is de tegenhanger van het parasympathisch zenuwstelsel, dat je juist kalmeert.

2. Waarom is het nodig om mijn sympathisch zenuwstelsel te kalmeren?

Je sympathisch zenuwstelsel is de drijvende kracht achter het contante gejaagde gevoel wat je kunt hebben als je gestresst bent. De gevolgen van chronische stress zijn desastreus en moeten dus zo snel mogelijk voorkomen worden.

3. Hoe kalmeer je je sympathische zenuwstelsel?

Hier zijn verschillende methoden voor. Neem allereerst de oorzaak van de stress weg, probeer vervolgens stil te zitten en even helemaal niets te doen en kalmeer daarnaast je ademhaling.

In de video hieronder vertel ik je graag wat meer over het kalmeren van het sympathisch zenuwstelsel:

Mijn ervaring met chronische stress

De reden dat dit onderwerp me extra raakt, is omdat ik zelf heb ondervonden hoe het is om chronisch gestresst te zijn.

Een paar jaar geleden zat ik niet goed in m’n vel en had last van maagklachten. Nadat ik grondig onderzoek deed naar de oorzaak kwam ik erachter dat ik in die periode last had van chronische stress.

Stress activeert je ‘flight or fight modus’. Vroeger in de oertijd was dat heel handig om te vechten dan wel te vluchten voor bijvoorbeeld een tijger. Dit oerinstinct verhoogde onze overlevingskans.

Dat doet het nog steeds wanneer we in een gevaarlijke situatie terechtkomen, we krijgen dan vaak een adrenaline kick waardoor we meer wakker en alert zijn om ons uit de gevaarlijke situatie te begeven.

Met de grote hoeveelheid prikkels die we vandaag de dag te verduren krijgen wordt ons sympathische zenuwstelsel constant geprikkeld. De stressmodus wordt daardoor constant geactiveerd.

In mijn geval raakte mijn spijsvertering ontregelt door de stress. Wanneer je gestresst bent heeft het goed functioneren van je verteringssysteem namelijk een minder hoge prioriteit dan andere functies in je lichaam.

Dit kun je vergelijken met een stevige workout in de sportschool. Op het moment dat je hard traint heb je geen trek omdat je spieren om al je energie vragen en je bloed hiernaartoe stroomt.

Na de training richt je lichaam zich pas weer op je maag en komt er dan pas achter dat je eigenlijk best wel trek hebt!

Yoga en ademhalingsoefeningen gaven me de regie weer terug over mijn leven door het terugdringen van de stress die de basis was van mijn maagproblemen. Zo zie je maar hoe groot de invloed van stress op je lichaam kan zijn!

Het autonome zenuwstelsel

Nu we uitgebreid stilgestaan hebben bij het sympathisch zenuwstelsel, zul je vast wel denken aan dat je niet altijd gestresst bent. En natuurlijk klopt dat ook.

In rustmodus is ons parasympathisch zenuwstelsel actief, de tegenhanger van het sympathisch zenuwstelsel. Samen maken ze onderdeel uit van ons autonome zenuwstelsel.

Het parasympathisch zenuwstelsel kun je zien als het rempedaal en het sympathisch zenuwstelsel als het gaspedaal. We hebben ze allebei nodig om goed te functioneren maar een goede balans ertussen is essentieel.

Door drukte en prikkels in onze moderne samenleving gebruiken we ons ‘gaspedaal’ steeds vaker en de rem steeds minder. Onze sympaticus staat bijna constant aan en raakt overactief waardoor we chronische stress krijgen.

De gevolgen hiervan zijn bijvoorbeeld een hoge gejaagde ademhaling, meer spanning op je spieren en een hogere hartslag en bloeddruk. Om dit tegen te gaan is het kalmeren van het sympathische zenuwstelsel essentieel.

Sympathisch zenuwstelsel quote

3 tips om je sympathisch zenuwstelsel te kalmeren

Het kalmeren van het sympathische zenuwstelsel is gelukkig niet heel erg ingewikkeld en je kunt er direct mee aan de slag. De drie tips hieronder helpen je om direct meer rust te vinden:

Tip 1: Prikkels verminderen in je leven

De eerste tip om je zenuwstelsel te kalmeren ligt voor de hand, namelijk de oorzaak van teveel prikkels in je leven wegnemen.

Je kunt dit bijvoorbeeld doen door middel van een digitale detox voor direct resultaat. Maar ook het tijdelijk uitzetten van je mobiel en andere prikkels wegnemen helpt uitstekend om je stressniveau direct naar beneden te brengen.

Tip 2: Ga stilzitten

Het klinkt misschien simpel, maar stil gaan zitten en bijvoorbeeld even naar buiten kijken helpt aanzienlijk om je stressniveau omlaag te brengen.

Het zal geen verrassing zijn dat mediteren, mindfulness en Yoga hierop een hele mooie en krachtige aanvulling vormen.

Tip 3: Doe ademhalingsoefeningen

Een derde tip om meer rust te vinden is het doen van ademhalingsoefeningen.

Hierbij is het belangrijk om de ademhaling niet vast te zetten in de borst maar naar beneden te brengen. Daarnaast is het belangrijk om door de neus in te ademen.

Door de uitademing langer te maken dan de inademing bereik je een optimaal kalmerend effect en vind je nog meer stilte en diepte in je ontspanning.

Aan de slag met het sympathisch zenuwstelsel kalmeren

Om de rust op te zoeken en je zenuwstelsel optimaal te kalmeren, is het fijn om diverse oefeningen te hebben die je kunnen helpen om de ontspanning op te zoeken.

Op ons practice platform hebben we een divers aanbod aan talloze oefeningen om je die ontspanning te laten vinden. Neem dus zeker eens een kijkje op ons practice platform om te kijken of er wat passends voor jou bij zit!

Practice online yoga

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

4 Responses

 1. Ingrid

  Heel erg fijn om te lezen en beluisteren, heel herkenbaar ook. Ik sta ook altijd “aan”. Ik weet dat ik hooggevoelig ben maar dan nog neem ik niet genoeg actie om mezelf tot rust te brengen. Ik vind het zelfs moeilijk om gewoon stil te zitten of even te niksen, ik heb altijd het gevoel dat ik nuttig bezig moet zijn. Ik heb bij deze nu mijn facebook en mail van mijn telefoon gegooid en ga nog maar 1 moment per dag kijken of er berichten zijn, kleine stap om mee te gaan beginnen. Bedankt!

  1. Sven Poldervaart

   Hi ingrid,

   Wat goed dat je meteen stappen hebt gezet om meer rust in je leven te vinden! Heel veel succes gewenst met het vervolg 🙂

 2. Toos

  De uitleg over wat het sympatsche systeem doet geeft me meer inzicht in mijn eigen gedrag…..verhelderend. Dank je wel!

Laat een reactie achter