Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

28 apr 2017

Yin Yoga en het bindweefsel

/
Geplaatst door
/
Comments1

Wie weleens Yin yoga beoefend heeft, weet dat deze yogavorm daadwerkelijk het tegenovergestelde is van een Yang yogavorm zoals ashtanga of vinyasa flow. De focus van deze laatstgenoemde vormen ligt namelijk op de spieren en wordt daarom actief en krachtig uitgevoerd.

Daarentegen wordt de yin yoga volledig passief uitgevoerd, met zo min mogelijk spierspanning. Dat komt omdat de focus van Yin Yoga op bindweefsel en bindweefselvlies ligt, ook wel fascie genoemd.

yin yoga en het bindweefsel

Elastiek & Plastic

Je kunt je spieren vergelijken met elastiek; het rekt makkelijk uit als je eraan trekt en het rekt makkelijk weer terug. Spieren zijn vrij gemakkelijk te beïnvloeden: als je ze sterker wilt maken kun je krachttraining doen, als je meer flexibiliteit wilt kun je rekoefeningen doen.

Bindweefsel verbindt de huid met eronder gelegen spieren, hecht de spieren aan de pezen, bedekt de bloedvaten, en omhult de organen. Het bindweefsel heeft een verbindende en verzorgende functie in het lichaam.

Het bindweefsel kun je meer zien als plastic. Het duurt even voordat hier beweging in komt. Als je het bindweefsel wilt aanspreken dan zal je daar langer rek of compressie op uit moeten oefenen. Dit is de reden dat je in de Yin yoga langer in een houding verblijft, meestal zo’n 3 tot 5 minuten.

Het is belangrijk dat bindweefsel vochtig blijft. Door de rek of compressie een langere tijd vast te houden en daarna weer los te laten, wordt deze plek gehydrateerd en brengt dit soepelheid terug op deze plek in het bindweefsel.

Het kan daarom zijn dat je, als je de houding weer los laat, je letterlijk iets voelt stromen in het lichaam.

Waarom werken aan het bindweefsel?

Frozen Shoulder

Bindweefselvlies krimpt als het voor een lange tijd niet wordt aangesproken. Bijvoorbeeld wanneer je je arm een tijd in een mitella draagt wegens een botbreuk. Het kan dan zijn dat je een ‘frozen shoulder’ oploopt.

Het vlies is dan dusdanig gekrompen of strak geworden, dat het de schouder vastzet. Het heeft dan de schouder als het ware ingekapseld.

Dit is een extreem voorbeeld, maar je kunt je vast voorstellen dat het goed is om naast de spieren en de organen, aan het bindweefsel te werken!

Onderrug

Vooral als je een zittend beroep uitoefent, kun je veel baat hebben bij het beoefenen van Yin yoga. Pijn in de onderrug is een veelgehoorde klacht. Hier bevindt zich veel bindweefsel. Bij te weinig beweging kan dit erg pijnlijk worden en kan de pijn uitstralen naar andere plekken in het lichaam, zoals de benen.

Stevig & Soepel

Daarnaast draagt ons bindweefsel ons de hele dag door! Het zorgt ervoor dat we rechtop kunnen lopen, kunnen zitten, buigen, liggen etc. Het houdt ons stevig én soepel. Genoeg redenen waarom het bindweefsel onze aandacht verdient!

Yin & Yang

Yin yoga stimuleert het bindweefsel en gewrichten en het kan daarom zijn dat je meer ruimte en mobiliteit gaat ervaren. Een veel gehoorde opmerking na een Yin les is dat mensen zich langer voelen en het idee hebben dat ze grotere stappen zetten.

Houd er wel rekening mee dat je ook Yang yoga blijft beoefenen. Yang kan niet bestaan zonder Yin, en Yin kan niet bestaan zonder Yang! Zorg dus dat je een goede balans vindt in je eigen practice.


Dit is een gastblog van Tessa Mook van Yogabird.

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 1700+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

1 Response

 1. Fijda van der Pluym

  Beste Tessa Mook,

  Een mooi verhaal over het bindweefsel. Denk dat dit zeker effectief kan zijn.
  Graag zou ik echter willen horen van u of het voor mij verstandig is. Ik heb het vermoeden van niet, maar zou fijn zijn als het wat voor mij kan betekenen.
  In mijn bindweefsels zit volgens de artsen teveel ‘elastiek’. Waardoor mijn gewrichten hypermobile zijn er op veel plekken artrose schade zit. Dit naast de zenuwpijn die ik nu op meerdere plekken heb, omdat deze geïrriteerd of bekneld raken.
  Dagelijks doe ik oefeningen om mijn spieren sterk te houden. Ik sta onderbegeleiding van revalidatieartsen en reumatoloog. Zij zijn echter niet bekend met deze yogavorm.

  Mocht u andere suggesties voor mij hebben dan hoor ik die ook graag. Deze afwijking komt niet veel voor. Het is dan ook heel erg zoeken naar vaak tijdelijke oplossingen.

Laat een reactie achter