Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

13 okt 2022

Meditatiekussens – Hoe kies je de juiste?

/
Geplaatst door
/
Comments0

Meditatiekussens kunnen je meditatie een stuk prettiger maken. Nou kan mediteren ook liggend, lopend of zelfs zingend en dansend, maar de meeste mensen mediteren zittend.

Of je nu voor het eerst mediteert of al jaren ervaring hebt, het is heel belangrijk dat je de juiste houding aanneemt tijdens een meditatiesessie.

Meditatiekussens of yogakussens zijn een heel goed hulpmiddel om te zorgen dat je op een correcte manier zit. Je kunt ontspannen zitten en volledig de focus leggen op jouw meditatie.

Een juiste zithouding zorgt voor goed contact met de ondergrond en een goede uitlijning van zitvlak en wervelkolom.

Bovendien wordt de geest niet afgeleid door een zeurend of zelfs pijnlijk bekken, knieën of onderrug. Een goed kussen is dus zeker aan te raden!

Maar hoe kies je het juiste meditatiekussen? In deze blog legt Lisanne van Superyoga je het uit. Je komt te weten:

  • Welke verschillende meditatiekussens er zijn
  • Waar meditatiekussens meestal uit bestaan 
  • Waar je nog meer op kunt letten bij het kopen van een meditatiekussen

Lees je mee?

meditatiekussens

Vraag en antwoord

1.Wat is het beste meditatiekussen?

Dat hangt helemaal af van jou wensen. Wil je een hoog kussen of een lage? Wat wil je uitgeven aan het meditatiekussen? Vind je duurzaamheid belangrijk?

2.Waarom een meditatiekussen gebruiken?

Een meditatiekussen zorgt ervoor dat je comfortabeler kunt zitten. Zo kun je gemakkelijker langere tijd stil zitten. Je wordt minder afgeleid door lichamelijke ongemakken en je kan je daardoor beter concentreren.

Benieuwd hoe je een meditatiekussen kunt gebruiken? In onderstaande video legt Melanie het uit.

Meditatiekussen vulling

Meditatiekussens zijn meestal gevuld met boekweitkaf. Boekweitzaden hebben harde bruine schilletjes (ook wel kaf of doppen genoemd) die bol van vorm zijn. Boekweitkaf vormt een stevige, maar toch comfortabele ondergrond.

Enerzijds zit er lucht tussen de doppen wat zorgt voor voldoende veerkracht. Anderzijds klemmen de doppen goed in elkaar voor een stabiele ondergrond.

Verschillende soorten meditatiekussens

Er zijn verschillende soorten meditatiekussens verkrijgbaar in yogawinkels. Elke lichaam is uniek en vraagt om een andere zithouding en dus ook om een ander meditatie kussen. Maar hoe kies je nu het beste kussen?

Dit is afhankelijk van je lengte, lenigheid (met name bij de heupen/bekken) en eventuele blessures. Over het algemeen kun je stellen dat hoe leniger je bent, hoe lager je kunt zitten.

Hieronder volgen de meest voorkomende meditatie- en yogakussens en voor wie deze geschikt zijn.

Rond Meditatiekussen

De meeste standaard meditatiekussens zijn rond en hebben een hoogte van ongeveer 13 cm tot 15 cm en een diameter van 30cm tot 33 cm. Ronde meditatiekussens zijn geschikt voor mensen met een gemiddelde lengte.

Heb je geen last van bekken, onderrug of knieën, dan is de kans groot dat dit standaard formaat heel geschikt voor je is. Je kunt hier de lotushouding, de kleermakerszit en de geknielde houding op uitoefenen.

Extra hoog meditatiekussen

Ben je langer dan gemiddeld (of heb je lange benen)? Of heb je wat sneller last van het bekkengebied, de kniegewrichten of rug/schouders)? Dat is hoger zitten aan te raden.

Een extra hoog meditatiekussen heeft een hoogte van circa 21 cm en een diameter van 36 cm. Een hoger yogakussen is met name prettig als een lotushouding of kleermakerszit niet prettig voelt en de voorkeur ligt bij een geknielde houding.

Ook voor beginners kan een hoger kussen fijn zijn.

Extra laag meditatiekussen

Ben je wat kleiner dan gemiddeld? Of ben je al langer bezig met mediteren of heb je een soepel bekkengebied? Maar is de grond of yoga mat nog net even een tikje te laag? Kies dan een lager meditatiekussentje.

Een extra laag meditatiekussen is ongeveer 10 cm tot 12 cm en heeft een diameter van 30 cm tot 33 cm. Een heel geschikt kussen voor gevorderden. En bovendien compact en licht in gewicht, dus gemakkelijk mee te nemen.

Halve maan of sikkelvormige meditatiekussens

Het voordeel van een halve maan meditatiekussen is dat het iets meer ondersteuning geeft aan de dijen en je de voeten dichter naar je toe kunt brengen.

Bovendien loopt een sikkelvormig yogakussen iets af naar voren toe, waardoor je automatisch het bekken wat naar voren kantelt.

Doorgaans zijn halve maan kussens een paar cm lager dan een gemiddeld kussen en dus geschikt voor de wat meer lenige of ervaren meditatie beoefenaars.

Meditatiebankje of stoel

Tot slot: is een kussen voor jou niet prettig of te laag? Dan kun je ook kiezen voor een meditatiebankje of stevige stoel met rechte leuning.

Voor de ‘mind’ is mediteren een kwestie van oefenen en opbouwen, maar dit geldt natuurlijk ook voor het lichaam. Begin met een stoel en bouw dit langzaam op naar een bankje, een hoog kussen, en zo steeds lager.

Geef je lichaam de tijd en forceer niets.

Kleuren en prints

Het oog wil ook wat natuurlijk! Meditatiekussens zijn er in vele kleuren en prints. Van effen grijs tot vrolijke lotusbloemen. Kies iets wat bij je past, want ook kleuren en symbolen kunnen een extra dimensie geven aan jouw meditatie sessie.

Ook leuk als het in jouw interieur past, want een meditatiekussen kan ook prima dienen als poefje voor volwassenen en kinderen!

meditatiekussens

Waar kun je nog meer op letten bij het kopen van een meditatiekussen?

Tip 1: Boekweitkaf versus katoenen of kapok vulling

Kies altijd een kussen met boekweitkaf vulling, niet met een kapok of katoenen vulling. Boekweitkaf is steviger en zakt veel minder snel in dan katoen of kapok. Bovendien vormt boekweitkaf zich beter naar je lichaam en geleidt het warmte.

Tip 2: Handige binnenhoes

Controleer of het kussen een binnenhoes heeft, die er gemakkelijk uit te halen is door middel van een rits of tuit, zodat je de buitenhoes kunt wassen (let altijd op de wasvoorschriften).

Bovendien zorgt een binnenhoes ervoor dat jouw meditatiekussen niet stuift.

Tip 3: Stevige buitenhoes met handvat

Kies voor een buitenhoes van canvas katoen of hennep, dit zijn stevige materialen en gaan heel lang mee, wel zo duurzaam natuurlijk. Te dun katoen of bijvoorbeeld zijde of synthetische materialen beschadigen sneller en zijn zwakker bij de naden.

Een handvat aan de zijkant van het kussen is handig. Je kunt het kussen gemakkelijk verplaatsen en met je mee nemen.

Tip 4: Meditatiekussen hoger of lager maken

Je kunt meditatiekussens hoger of lager maken door de hoeveelheid boekweitkaf aan te passen. Koop bij aanschaf van jouw meditatiekussen extra boekweitkaf, zodat je het kussen kunt bijvullen voor de juiste zithoogte.

Na enkele maanden zakt boekweitkaf namelijk iets in. Een standaard kussen bevat zo’n 2 kg tot 2,5 kg boekweitkaf. Dus als je 500 tot 1000 gram boekweitkaf vulling koopt, dan kun je even vooruit.

Tip 5: Leg een dekentje onder de voeten

Als je lange tijd zit op een kussen en de voeten rusten op de grond, dan kan het voorkomen dat je last krijgt van pijnlijke plekjes waar de voeten de (harde) grond raken.

Het kan prettig zijn om bijvoorbeeld een (fleece)dekentje opgevouwen onder de voeten te plaatsen. Ook bestaan er speciale meditatiematten.

Tip 6: Meditatiekussen kantelen voor geknielde houding

Als je in de kleermakerszit of lotushouding mediteert dan kun je het kussen het beste op een normale manier gebruiken.

Wil je graag geknield plaatsnemen (dus met de knieen naar voren en de voeten naar achter), maar is het kussen dan te laag waardoor je last krijgt van de gebogen kniegewrichten? Dan kan het fijn zijn om het kussen een kwartslag te draaien.

Daardoor is het kussen hoger en smaller. Ook kan het prettig zijn in deze houding om dubbel gevouwen (fleece)dekens onder de onderbenen te leggen.

Tip 7: Aangepaste zithouding bij blessures of ongemakken

Heb je ondanks het gebruik van een meditatiekussen toch last van het bekkengebied of knieën? Probeer dan eens of je de spanning eraf kunt halen door de knieën, en daarmee het bekken, te ondersteunen met yogablokken en bolsters.

Ook kan het helpen om een yogariem te spannen tussen de bovenbenen waardoor het bekken minder ver openvalt.

Heb je verschillende kussenhoogtes geprobeerd en toch last van de rug? Probeer dan eens om jouw meditatiekussen direct langs een muur te leggen en dan plaats te nemen. De muur kan dan dienen als een ‘steuntje in de rug’.

Zorg er wel voor dat je het bekken iets naar voren blijft kantelen en niet de neiging hebt ‘lekker’ achterover te leunen.

Belangrijk: kies altijd een houding die prettig voelt voor jouw lichaam. Dat kan per dag verschillen en is voor iedereen anders. Het gaat bij meditatie niet om de ultieme lotushouding op de grond, maar om comfort en focus.

Tip 8: Gebruik een meditatiedeken of omslagdoek

Door langere tijd stil te zitten daalt de lichaamstemperatuur. Je kunt een comfortabel vest aan doen of een meditatiedeken of grote omslagdoek om je heen slaan.

Dit houdt het lichaam warm en bovendien kan het helpen om je af te sluiten van de buitenwereld. Je creëert als het ware je eigen ‘cocon’.

“A good stance and posture reflect a proper state of mind.” – Morihei Ueshiba

Daar zit je… Correct en comfortabel op jouw meditatiekussen. En dan?

Een goed kussen is natuurlijk niet het enige ingrediënt voor een fijne meditatiesessie.

Er zijn nog vele factoren die het mediteren gemakkelijker en comfortabeler maken, zoals stilte (of juist speciale meditatie-muziek), zacht licht, geuren, comfortabele (yoga)kleding en omgevingstemperatuur.

Maar het begint bij een juiste zithouding, dus investeren in jouw ideale meditatiekussen of yogakussen is zeker aan te raden.

Op zoek naar een meditatiekussen dat bij je past? Klik hier om verschillende soorten meditatiekussens te bekijken.


Dit is een gastblog van Lisanne van Superyoga.nl

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter