Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

7 mei 2014

Kleermakerszit oefenen, 3 tips voor jou!

/
Geplaatst door
/
Comments0

Jouw kleermakerszit oefenen, misschien omdat je het lastig vindt om langer in deze positie te zitten, of omdat je jouw manier van zitten iets zou willen verbeteren.

De kleermakerszit stamt van origine af van de kleermakers. Vroeger zaten de kleermakers in deze houding op een tafel. Zo konden ze de kleding gemakkelijk op hun schoot leggen en bleef het schoon op tafel.

Deze zit zorgt er ook voor dat je voor langere tijd in dezelfde houding kunt blijven, zonder daarbij de nek of rug te belasten. ARBO-technisch verantwoord dus ;-).

Maar waarom zou je vandaag de dag de kleermakerszit oefenen? En welke oefeningen helpen jou om de kleermakerszit te verbeteren? Lees dan hieronder snel verder!

Waarom zou je je kleermakerszit oefenen?

Jouw kleermakerszit oefenen heeft verschillende voordelen. De kleermakerszit is een houding waarbij je je nek en rug ontlast. Ook kun je voor langere tijd in deze positie blijven zitten.

Tenminste, als je de houding juist uitvoert. Anders kun je deze gebieden meer gaan belasten en kun je last krijgen van diverse klachten. Een goede kleermakerszit oefenen is dus van groot belang.

Daarbij is de kleermakerszit een houding die vaak gebruik wordt bij Yoga oefeningen of meditaties. Door langer in deze houding te kunnen blijven, zorg je ervoor dat je minder last hebt van ongemakken tijdens het uitvoeren van oefeningen of meditaties.

3x de kleermakerszit oefenen

De kleermakerszit oefenen kan op verschillende manieren.

Buiten het feit dat het te allen tijde van belang is dat je rechtop zit en het zitvlak goed en stevig aan de grond plaatst, zijn er oefeningen om ervoor te zorgen dat de flexibiliteit van het bekken gestimuleerd wordt en de spanning in dit gebied vermindert.

Hieronder geven we je graag 3 voorbeelden.

Ga vlinderen. Hierbij buig je je knieën en zet je je voetzolen recht tegen elkaar aan. Maak je rug recht en houd je schouders laag. Ga nu rustig de vlinderbeweging maken met je benen. Houd daarbij na een aantal keer vlinderen vast op het laagste punt.

Leg één been languit en houdt het andere been gebogen. Adem in. Buig nu met een rechte rug op de uitademing naar het gestrekte been. Kom op de inademing met een rechte rug weer naar boven.

Herhaal dit drie keer en blijf daarna even laag. Adem rustig door, kom terug met een rechte rug en wissel van been.

Houd één knie gebogen. Het andere been leg je recht naar voren neer. Pak de voet van het gebogen been beet in je onderarmen. Net als een baby. Ga nu de voet van de gebogen knie in je handen zachtjes van links naar rechts wiegen. Wissel van been.

Onderstaande video geeft je nog meer goede oefeningen om de kleermakerszit te oefenen.

Hulpmiddelen bij de kleermakerszit oefenen

Als je het in het begin lastig vindt om langer in een kleermakerszit te blijven, dan kun je verschillende hulpmiddelen gebruiken.

Denk hierbij aan een meditatiekussentje, die ervoor kan zorgen dat je gemakkelijker, rechtop, in kleermakerszit kunt zitten. Het meditatiekussen plaats je onder het zitvlak.

Ook kun je gebruik maken van kussentjes onder je benen als je in kleermakerszit zit. Zo geef je de benen even rust als je langer in deze houding moet blijven.

Daarbij kun je gebruik maken van de muur. Op deze manier zit je gemakkelijk rechtop en rol je niet zo snel naar achteren.

Wel willen we hierbij graag aangeven, dat hulpmiddelen er zijn om je te helpen, maar dat het aan te raden is om zoveel mogelijk zonder hulpmiddelen aan te slag te gaan.

Als de kleermakerszit ongemakkelijk en zelfs pijnlijk aan gaat voelen, zijn hulpmiddelen zeker aan te raden. Maar als je nog geen ongemakkelijke pijntjes voelt, mag je jezelf best een beetje uitdagen. Zo bereik je uiteindelijk het beste resultaat.

Like ons op Facebook voor meer praktische Yogatips, video’s, houdingen quotes en meer!

Ontvang ons gratis Ebook!

Download direct ons gratis Ebook t.w.v. € 17! Laat je email achter en je kan meteen beginnen met lezen! Ook word je gratis lid van onze nieuwsbrief met leuke Yoga tips en info!

Laat een reactie achter