Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

27 jul 2022

Kleermakerszit oefenen – 3 tips

/
Geplaatst door
/
Comments2

De kleermakerszit, een houding die we allemaal wel kennen.

De kleermakerszit stamt van origine af van de kleermakers. Vroeger zaten de kleermakers in deze houding op een tafel. Zo konden ze de kleding gemakkelijk op hun schoot leggen en bleef het schoon op tafel.

Deze zit zorgt er ook voor dat je voor langere tijd in dezelfde houding kunt blijven, zonder daarbij de nek of rug te belasten. ARBO-technisch verantwoord dus ;-).

Maar waarom zou je vandaag de dag de kleermakerszit oefenen? En welke oefeningen helpen jou om de kleermakerszit te verbeteren? In deze blog kom je erachter.

Je leest hier:

  • Waarom het goed is om de kleermakerszit te oefenen
  • Welke oefeningen je helpen om de kleermakerszit te verbeteren

Lees je mee?

kleermakerszit

Vraag en antwoord

1.Wat is de kleermakerszit?

De houding wordt ook wel sukhasana, easy pose, of gemakkelijke houding genoemd. Het is een houding die vaak wordt gebruikt als zithouding tijdens meditatie.

Deze houding wordt vaak gedaan aan het begin of einde van een yogales.

2.Hoe voer je de kleermakerszit uit?

Ga zitten met je benen gekruist voor je. That’s it. Je zit in de kleermakerszit ;).

Waarom zou je je kleermakerszit oefenen?

De kleermakerszit oefenen heeft verschillende voordelen. De kleermakerszit is een houding waarbij je je nek en rug ontlast. Ook kun je voor langere tijd in deze positie blijven zitten.

Tenminste, als je de houding juist uitvoert. Anders kun je deze gebieden meer gaan belasten en kun je last krijgen van diverse klachten. Een goede kleermakerszit oefenen is dus van groot belang.

Daarbij is de kleermakerszit een houding die vaak gebruik wordt bij Yoga oefeningen of meditaties. Door langer in deze houding te kunnen blijven, zorg je ervoor dat je minder last hebt van ongemakken tijdens het uitvoeren van oefeningen of meditaties.

3x de kleermakerszit oefenen

De kleermakerszit oefenen kan op verschillende manieren.

Buiten het feit dat het te allen tijde van belang is dat je rechtop zit en het zitvlak goed en stevig aan de grond plaatst, zijn er oefeningen om ervoor te zorgen dat de flexibiliteit van het bekken gestimuleerd wordt en de spanning in dit gebied vermindert.

Hieronder geven we je graag 3 voorbeelden.

1.Vlinderen

Buig je knieën en zet je je voetzolen recht tegen elkaar aan. Maak je rug recht en houd je schouders laag. Maak rustig de vlinderbeweging met je benen. Houd daarbij na een aantal keer vlinderen vast op het laagste punt.

2.Leg 1 been languit en houdt het andere been gebogen

Leg één been languit en houdt het andere been gebogen. Adem in. Buig nu met een rechte rug op de uitademing naar het gestrekte been. Kom op de inademing met een rechte rug weer naar boven.

Herhaal dit drie keer en blijf daarna even laag. Adem rustig door, kom terug met een rechte rug en wissel van been.

3.Wieg je been als een baby 😉

Houd één knie gebogen. Het andere been leg je recht naar voren neer. Pak de voet van het gebogen been beet in je onderarmen. Net als een baby.

Ga nu de voet van de gebogen knie in je handen zachtjes van links naar rechts wiegen. Wissel van been.

Het is ook zinvol om aan de slag te gaan met je algehele flexibiliteit. Doe bijvoorbeeld eens deze yogales voor meer flexibiliteit.

Hulpmiddelen bij het oefenen van de kleermakerszit

Als je het in het begin lastig vindt om langer in een kleermakerszit te blijven, dan kun je verschillende hulpmiddelen gebruiken.

Denk hierbij aan een meditatiekussentje, die ervoor kan zorgen dat je gemakkelijker, rechtop, in kleermakerszit kunt zitten. Het meditatiekussen plaats je onder het zitvlak.

Ook kun je gebruik maken van kussentjes onder je benen als je in kleermakerszit zit. Zo geef je de benen even rust als je langer in deze houding moet blijven.

Daarbij kun je gebruik maken van de muur. Op deze manier zit je gemakkelijk rechtop en rol je niet zo snel naar achteren.

Wel willen we hierbij graag aangeven, dat hulpmiddelen er zijn om je te helpen, maar dat het aan te raden is om zoveel mogelijk zonder hulpmiddelen aan te slag te gaan.

Als de kleermakerszit ongemakkelijk en zelfs pijnlijk aan gaat voelen, zijn hulpmiddelen zeker aan te raden. Maar als je nog geen ongemakkelijke pijntjes voelt, mag je jezelf best een beetje uitdagen. Zo bereik je uiteindelijk het beste resultaat.

Online yoga voor flexibiliteit

Als je algehele flexibiliteit verbetert, wordt vaak je kleermakerszit ook comfortabeler. Wil je hiermee aan de slag? Doe dan mee met onze cursus yoga voor flexibiliteit.

BASIS FLEXIBILITEIT CURSUS


Vind jij de kleermakerszit een fijne houding of zit je liever op een andere manier?

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

2 Responses

Laat een reactie achter