Yin Yoga Asana’s vs. Hatha Yoga houdingen
Yin Yoga Asana’s, heb jij ze al eens uitgevoerd? Misschien heb je al eens een Yin Yoga sessie gevolgd, of misschien heb je geen idee wat het verschil is ten opzichte van bijvoorbeeld een Hatha Yoga practice.
Een Yin Yoga sessie kan veel voordelen met zich meebrengen, dus ik vertel je in dit blog graag waarom ook jij voordelen kunt ervaren door Yin Yoga!
Wat zijn Yin Yoga Asana’s?
In eerste instantie kunnen Yin Yoga Asana’s je bekend voorkomen als je eerder een andere Yoga vorm gevolgd hebt.
Vooral Hatha Yoga lessen bevatten houdingen die je ook in een Yin Yoga les terug kunt zien.
Dit is eigenlijk heel logisch, omdat Yin Yoga afgeleid is van Hatha Yoga.
Maar al snel kom je dan tot de conclusie dat je deze Yin Yoga houdingen op een andere manier uitvoert en dat er andere benamingen zijn voor deze Asana’s.
Dus… Wat zijn dan eigenlijk Yin Yoga Asana’s?
Yin Yoga Asana’s houdt je ten eerste altijd voor een langere periode vast. Denk hierbij al snel aan 3 tot 5 minuten, maar soms kan het ook zo maar 10 minuten zijn dat je in een Yin Yoga houding blijft.
Deze Yin Yoga Asana’s hebben als doel om in een specifiek gedeelte van het lichaam weerstand op te zoeken, maar daarnaast de rest van het lichaam totaal te ontspannen.
Je zorgt als het ware voor stress/druk in een bepaald gebied van het lichaam. En door deze Yoga houding langer aan te houden, zorg je er dus voor dat deze stretch helemaal doordringt tot in het bindweefsel.
Door het voor langere tijd aanhouden van houdingen stimuleer je kort gezegd de flexibiliteit en ruimte in de desbetreffende ’target area’, het gebied waar je je op focust (bijvoorbeeld de buitenkant van je bovenbeen).
Bij Hatha Yoga wordt er vooral gericht op spierweefsel.
Hulpmiddelen/props bij Yin Yoga Asana’s
Je kunt je nu dus misschien ook beter voorstellen waarom hulpmiddelen bij Yin Yoga Asana’s zo belangrijk zijn.
Als je een bepaalt gebied wilt stretchen, maar de rest van het lichaam wilt ontspannen, is het gebruik van hulpmiddelen een must.
Yoga blokken, dekens en meditatiekussens… je wilt er eigenlijk zoveel mogelijk om je heen hebben. Want hoe meer je kunt ontspannen in de rest van je lichaam, hoe beter je kunt focussen en ruimte kunt ademen naar het gebied waar je spanning voelt.
Neem dus vooral de tijd om in de Yin Yoga Asana’s te komen en pas de houding aan naar jouw eigen mogelijkheden. Want zo bereik je uiteindelijk het beste resultaat.
Onthoud dat Yin Yoga niet gaat om een juiste alignment (hoe sta/lig je in een houding), maar om het opzoeken van weerstand in een gespecificeerd gebied en daarnaast ontspanning van de rest van het lichaam en de geest.
Dus… prop yourself up! 😉
Yin Yoga Asana’s vs. Hatha Yoga Asana’s
Misschien is het je al eens opgevallen dat een Yin Yoga houding soms qua uiterlijk niet zo heel veel verschilt als dat van een Hatha Yoga houding.
En toch zijn er als je goed kijkt verschillen te ontdekken…
Vaak hebben de Yin Yoga Asana’s een andere naam, bijvoorbeeld de sleeping Swan (yin) ziet er hetzelfde uit als de rustende Duifhouding.
Daarbij verschilt ook vaak de uitvoering.
Je kunt je misschien voorstellen dat een Sfinx houding op de Hatha Yoga manier veel minder goed uit te houden is. Bij Hatha Yoga sta, zit of lig je voor een langere periode actief in een houding.
Je duwt bijvoorbeeld in de Sfinx houding het bekken actief in de Yoga mat en spant de buik en bilspieren aan.
Bij Yin Yoga blijf je voor 5 à 10 minuten in dezelfde Yoga houding, dus misschien kun je je nu ook voorstellen dit op een actieve manier met aangespannen spieren minder prettig is voor bijvoorbeeld de bilspieren, nek, schouders en de focus. 😉
In Yin Yoga focus je op het ontspannen van het lichaam. Het ontspannen van de bilspieren en de schouders.
Mocht je ongemakken ervaren in de Yin Yoga Sfinx, dan zijn er veel manieren om deze Yoga houding aan te passen.
Bijvoorbeeld deze:
- Je kunt met de onderarmen op een meditatiekussen komen.
- Bij ongemakken aan de voorkant van het bekken/schaambeen kun je een klein dekentje plaatsen tussen het lichaam en de Yoga mat.
- Met de armen kun je het hoofd ondersteunen en de nek ontspannen.
- Onder de borst kun je een meditatiekussen plaatsen. Bijvoorbeeld om de buik vrij te houden (handig voor de zwangeren onder ons!).
Het is dus zeker een aanrader om je iets verder te verdiepen in Yin Yoga en de bijbehorende Asana’s als je voor langere periode in diverse Yoga houdingen wilt blijven.
Op deze manier stimuleer je juist jouw mogelijkheden, in plaats van te forceren.
Zelf aan de slag met Yin Yoga houdingen?
Wil je thuis lekker zelf aan de slag met Yin Yoga houdingen? Doe dan de houdingen uit onderstaande video met ons mee:
Dit vind jij ook leuk!
Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘♀️🤸
Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.Begin direct
Yoga inspiratie mails 🙏
Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.