Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

19 jan 2016

Waarom Yoga hulpmiddelen zo belangrijk zijn.

/
Geplaatst door
/
Comments0

Yoga hulpmiddelen, zijn deze eigenlijk echt wel zo belangrijk? Tegenwoordig kun je steeds meer Yoga hulpmiddelen kopen, maar is dit nu eigenlijk wel zo nodig?

Helemaal als je net begint met het thuis beoefenen van Yoga, dan kan het zijn dat je in het begin niet zo goed weet welke hulpmiddelen je echt daadwerkelijk nodig hebt en gaat gebruiken.

Vandaar dat ik je hieronder graag iets meer uitleg over het gebruik van verschillende Yoga hulpmiddelen.

yoga hulpmiddelen

Het voordeel van Yoga hulpmiddelen

Over het algemeen kan het gebruik van Yoga hulpmiddelen een positieve uitwerking hebben op je Yoga sessie.

Zo kun je doormiddel van deze Yoga hulpmiddelen op een optimale manier de voordelen ervaren van de verschillende Yoga houdingen, in plaats van dat je jezelf geforceerd in een bepaalde houding probeert te krijgen.

Forceren is niet goed voor lichaam en geest en kan uiteindelijk zelfs leiden tot verschillende blessures.

Wel is het ten aller tijde aan te raden om iedere dag weer te kijken naar je eigen mogelijkheden. Zorg ervoor dat je de basis Yoga hulpmiddelen bij de hand hebt, maar kijk naar de mogelijkheden van vandaag.

Misschien heb je doordat je dagelijks aan Yoga doet wel meer flexibiliteit ontwikkeld in bepaalde gebieden en kun je sommige Yoga hulpmiddelen een standje lager gebruiken of zelfs aan de kant schuiven.

Of misschien voel je juist die dag meer weerstand en heb je daardoor ook iets meer ondersteuning nodig.

Blijf jezelf vooral uitdagen binnen je eigen mogelijkheden.

Het niet gebruiken van Yoga hulpmiddelen

In sommige Yoga studio’s zie ik nog steeds gebeuren dat er helemaal geen Yoga hulpmiddelen aanwezig zijn.

Ik vind dit heel erg zonde en in sommige gevallen kan door het missen van diverse hulpmiddelen ook de veiligheid in de Yoga les minder goed gewaarborgd worden.

Iedereen heeft een andere lichaamsbouw en andere mogelijkheden in het lichaam. Doordat iedereen een andere achtergrond heeft (bijvoorbeeld met diverse sporten) kun je andere mogelijkheden op het gebied van flexibiliteit, maar ook bepaalde andere weerstanden tegenkomen.

Om er voor te kunnen zorgen dat je de optimale voordelen van een Yoga houding kunt ervaren, is het belangrijk om diverse hulpmiddelen bij de hand te houden.

Ik zal je hier een klein voorbeeld van geven:

Misschien bemoeilijkt jouw armlengte of flexibiliteit in het lichaam om de Driehoekshouding (Trikonasana) zonder hulpmiddel uit te voeren. Je staat daardoor misschien (zonder dat je het door hebt) met je bovenste schouder gespannen en ‘uit de kom’ naar voren gericht.

Toch niet heel handig, als je je bedenkt dat een van de voordelen van Trikonasana juist is dat je de borst optimaal opent in deze houding. Sterker nog, je kunt door deze manier van uitvoering zelfs het schoudergewricht forceren en blessures ontwikkelen.

Door het gebruik van het Yoga blok (op de voor jou gewenste stand) kun je je borst veel beter openen en de schouder netjes in de kom houden.

Zo ervaar je de voordelen van deze Yoga houding en kun je deze Asana op een veilige manier uitvoeren.

Dit is slechts een enkel voorbeeld van waarom Yoga hulpmiddelen juist zo waardevol kunnen zijn.

Maar is het dan eigenlijk ook direct te bedoeling dat ik alle Yoga hulpmiddelen moet aanschaffen?

Welke Yoga hulpmiddelen heb ik nodig?

Het is zeker in het begin helemaal niet nodig om alle Yoga hulpmiddelen die er maar zijn aan te schaffen.

Dan zou je bijvoorbeeld al je hele kamer vol hebben liggen met een Feetup, Yoga blok, Yoga mat, Yoga riem, Meditatiekussen, Meditatiebankje en ga zo nog maar even door.

Het is vooral aan te raden om te kijken naar de mogelijkheden en beperkingen in je eigen lichaam. Bouw de Yoga oefeningen stap voor stap van onder af en veilig op en kijk waar je ‘vastloopt’.

Als beginnende Yogi kan dit in het begin wel erg lastig zijn. Je bent immers niet bekend met de Yoga houdingen en veel Asana’s voelen vreemd en onwennig aan.

Voor deze beginnende Yogi’s heb ik een aantal Yoga hulpmiddelen op een rijtje gezet die ik je zeker aanraad.

Yoga hulpmiddelen die ik je zeker aanraad.

Als je graag wilt beginnen met Yoga, dan raad ik je zeker een aantal Yoga hulpmiddelen aan.

Zo is het ten eerste belangrijk om gebruik te maken van een goede ondergrond. Zorg ervoor dat je grip hebt en dat je zacht kunt zitten of liggen. Een Yoga mat is hier een goede oplossing voor.

Daarbij is het belangrijk dat je gebruik maakt van een aantal handdoeken. Bij voorkeur twee grote handdoeken. Deze kun je gebruiken om onder je zitvlak te leggen in diverse houdingen.

Je bent door deze handdoek(en) beter in staat om het bekken naar voren te kunnen kantelen en daardoor een kleine holling in de onderrug te creëren. Op deze manier zit je volledig recht op en dit zorgt ervoor dat je diverse stretches of je meditatie op een goede manier uit kunt voeren.

Deze handdoeken kun je ook gebruiken voor de Schouderstand.

Daarnaast is een Yoga blok erg belangrijk. Bijvoorbeeld bij houdingen als Trikonasana, de ondersteunende Brughouding, Parivrtta Parsvakonasana en de Dolfijn houding kan een Yoga blok een uitkomst zijn.

Maar ook voor een comfortabele zithouding tijdens je meditatie kan dit Yoga blok heel goed werken. Plaats een van je handdoeken op de bovenkant van het Yoga blok en leg de voeten gebogen en gekruist naar achteren.

Op deze manier zorg je weer voor een kleine holling in de onderrug en de kanteling van het bekken richting de voorkant.

Als je besluit om geen hulpmiddelen te gebruiken in je comfortabele zithouding, wees je dan wel bewust van het effect op je meditatie.

Alleen met een rechte rug ben je in staat om goed te kunnen mediteren. Veel mensen hebben niet de flexibiliteit in het bekken om zelfstandig voor langere tijd rechtop te zitten zonder enig hulpmiddel.

(Onbewust) kun je dan de rug gaan bollen en dit heeft effect op de uitwerking van je meditatie.

Natuurlijk is een meditatiekussen of een meditatiebankje het meest ideale hulpmiddel om je meditatie te stimuleren, maar de oplossing van een Yoga blok is zeker een goed alternatief.

Ontvang ons gratis Ebook!

Download direct ons gratis Ebook t.w.v. € 17! Laat je email achter en je kan meteen beginnen met lezen! Ook word je gratis lid van onze nieuwsbrief met leuke Yoga tips en info!

Laat een reactie achter