Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

10 apr 2014

Yoga en Dans, een perfecte balans!

/
Geplaatst door
/
Comments2

Yoga en Dans, een geweldige combinatie. Het combineren van deze twee disciplines zorgt ervoor dat beiden elkaar goed versterken. Je leert je zowel naar binnen als naar buiten te keren. Heel gericht en met veel plezier!

Yoga en Dans hebben een positieve uitwerking op lichaam en geest. Je krijgt meer energie, maar wordt tegelijkertijd ook rustiger omdat je in staat gesteld wordt je hoofd te legen.

Je wordt soepeler, voelt je fit, concentratie en creativiteit worden bevorderd.

Er zijn vele overeenkomsten en voordelen te benoemen bij de combinatie Yoga en Dans. Benieuwd naar wat voor positieve effecten deze combinatie op jou kunnen hebben? Lees dan snel verder! 

yoga en dans

Overeenkomsten van Yoga en Dans

Yoga en Dans hebben verschillende punten met elkaar gemeen. Graag leggen we hieronder de verschillende overeenkomsten uit:

1. De creativiteit wordt gestimuleerd. Je maakt zowel actief als passief je hoofd leeg, waardoor er meer rust en ruimte overblijft om je creativiteit te ontwikkelen. Ook vragen de verschillende combinaties, houdingen en visualisaties om een ontwikkeling van de creativiteit.

2. Er kan bij beiden gebruik gemaakt worden van het bewegen op (het ritme van) muziek. Zo biedt bij Yoga de muziek ondersteuning van een oefening of een serie oefeningen. In het geval van Dans een combinatie genoemd.

3. Je voert verschillende houdingen of oefeningen uit. Zowel in verschillende dansvormen als Yogavormen worden statische en dynamische uitvoeringen van de houdingen gevraagd. Per danssoort of yogasoort kan de statische of dynamische aanpak verschillen.

4. Je kunt bij beiden, vooral op jongere leeftijd, gebruik maken van thematische lessen. Hierdoor speel je in op de belevingswereld van het kind en is het gemakkelijker om in te spelen op de gewenste behoeften. 

8 Voordelen van de combinatie Yoga en Dans

Juist de combinatie van Yoga en Dans stimuleert de ontwikkeling van de verbinding tussen lichaam en geest positief. Onderstaande punten geven de voordelen van de combinatie Yoga ne Dans goed weer.

1. Je creëert het bewustzijn van je eigen lichaam en geest. De verschillende lichaamsdelen leer je afzonderlijk of tegelijk te bewegen. Zowel de grove als fijne motoriek worden aangesproken. Dans is vooral erg fysiek ingesteld. Yoga zorgt ervoor dat je je ook naar binnen kunt keren. Een goede balans dus!

3. Dans kan op bepaalde vlakken competitief zijn. Hierdoor kun je gemakkelijker over je eigen grenzen gaan. Yoga is erop gespitst niet verder te gaan dan de eigen mogelijkheden. Deze combinatie zorgt ervoor dat je op tijd rust weet te pakken of een aanpassing weet te doen.

4. De ademhalingstechnieken bij Yoga, zorgen ervoor dat je deze beter kunt toepassen tijdens de dansles. Een volledige Yoga ademhaling stimuleert het uithoudingsvermogen, waardoor je de les beter en langer kunt volhouden.

5. Zowel Yoga als Dans vragen verschillende evenwichts- en balansoefeningen. Beide disciplines maken gebruik van oefeningen die het evenwicht stimuleren. Hierdoor zul je bij een combinatie van beiden de oefeningen beter uit kunnen voeren.

6. Dans en Yoga vragen om een goede opbouw en structuur in de les. Toch kan het bij Dans wel eens moeilijker zijn, omdat bijvoorbeeld de combinatie nog even snel een aantal keer herhaald moet worden en er daardoor geen tijd meer over is voor een cooling down. Yoga leert ons hoe belangrijk het is gebruik te maken van een juiste structuur.

7. Yoga vraagt erom om je eigen gevoel op te zoeken en daarmee om te gaan. Dans kan vragen om inleving tijdens een combinatie. Door je eigen emoties te kennen en te leren uiten, kun je deze toepassen tijdens de Dans. De inleving wordt gestimuleerd. Let er hierbij wel op dat de Dans met deze gevoelens persoonlijk kan worden. Stel hierbij de grens tot hoever je wilt gaan.

8. Yoga richt zich naar binnen, waarbij Dans zich op sommige momenten ook even naar buiten kan keren. Zo zorg je ervoor dat de emoties ook naar buiten gebracht kunnen worden. Je leert je gevoel niet alleen te signaleren, maar ook (tot op bepaalde hoogte) te uiten.

Meer weten over Yoga en Dans?

Wil je graag meer weten over de combinatie tussen Yoga en Dans? Neem dan gerust eens contact op of laat je reactie hieronder achter.

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

2 Responses

 1. Simone

  Lieve Melanie,

  Ik wil graag meer weten over de combinatie van Yoga en Dans. Zijn er bijv. verschillende “stijlen” en zijn er opleidingen (tot leraar) voor Yoga en Dans? Bieden jullie ook Yoga en Dans lessen aan?

  Graag hoor ik van je.

  Hartelijke groet, Simone Rietkerk

  1. Stephanie van der Linden

   Hi Simone,

   Bedankt voor je reactie.
   Zou je ons een mailtje kunnen sturen? Dan helpen we je daar heel graag verder.

   Fijne dag.

   Groetjes,
   Stephanie

Laat een reactie achter