Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

6 okt 2021

Zonnegroet Yoga in 10 stappen! (Incl. video)

/
Geplaatst door
/
Comments9

De Yoga Zonnegroet, in het Sanskriet ook wel Surya Namaskar genoemd, wordt van origine ‘s morgens beoefend tijdens het opkomen van de zon. Je begint de dag energiek, je voelt je hierdoor erg goed.

De Yoga Zonnegroet is vooral bedoeld om de Yogales of de dag goed te beginnen. Je zou het ook een warming-up kunnen noemen.

Dit betekent echter niet dat je de houdingen in een rap tempo afwerkt. Deze serie vraagt, net als de andere series en Yoga houdingen om volledige controle en concentratie.

Als je het bijvoorbeeld als opwarming van Hatha Yoga zou doen, kun je daarna op een prettige manier verder met het uitvoeren van verschillende Yoga houdingen (Asana’s) en de uiteindelijk ontspanning en meditatie.

In dit blog vertellen we je graag wat meer over de zonnegroet, zo kom je bijvoorbeeld te weten:

 • Wat de effecten en voordelen van de zonnegroet zijn
 • Hoe je de zonnegroet precies uitvoert
 • Welke aanpassingen je binnen de zonnegroet kunt doen
 • Waar en hoe je met de zonnegroet aan de slag kunt gaan

Benieuwd geworden? Lees dan snel verder!

yoga zonnegroet

6 effecten en voordelen van de Zonnegroet

1. De Yoga Zonnegroet zorgt voor een goede doorstroming van de energie door het lichaam

Je Chakra’s worden op een positieve manier geopend. Dit energiecentrum bevindt zich op verschillende punten langs het ruggenmerg van het stuitbeen richting de kruin.

2. Je wordt flexibeler

Omdat je tijdens de beoefening je spieren rekt. Het zenuwstelsel en het spierstelsel worden aangesproken.

3. Je kunt Surya Namaskar verschillend uitvoeren

Je kunt de Yoga Zonnegroet op een vloeiende manier uitvoeren, waarbij de ademhaling (Pranayama) de houdingen leidt. Hiervoor span je je bij de houdingen en de inademing in, maar bij de uitademing in de houding ontspan je.

De ademhaling wordt ruimer, dieper en goed gereguleerd. Je kunt de oefeningen ook statisch uitvoeren. Dan houd je de houdingen iets langer vast, terwijl je rustig doorademt.

4. Een betere bloedsomloop

De bloedsomloop wordt gestimuleerd, waardoor ook het hart beter gaat werken.

5. Een sterker immuunsysteem

De organen moeten harder werken tijdens de inspanning, waardoor je immuunsysteem positief gestimuleerd wordt. Daarbij worden de organen door middel van verschillende houdingen ook gemasseerd.

6. Diepe ontspanning

Surya Namaskar werkt ontspannend. Je moet je concentreren op de bewegingen. Door bewegingen en de adem te combineren, werkt dit ontspannend voor je lichaam.

De Yoga zonnegroet

Thuis beoefenen van Surya Namaskar

Het is goed om rustig te beginnen met het uitvoeren van de Yoga Zonnegroet. Zo kun je beginnen met 3 keer, daarna rustig opvoeren naar 6 tot 12 keer.

Laat de adem je leiden in deze serie. Een volledige Yoga ademhaling zorgt voor een betere concentratie en doorstroming van energie.

In de volgende 10 stappen doorloop je de gehele Zonnegroet A!

De Zonnegroet in 10 stappen:

 1. Ga rechtop staan, in de Berghouding.
 2. Buig door je knieën. Kom vervolgens weer omhoog en breng je armen zijwaarts omhoog tot je handpalmen tegen elkaar aan drukken.
 3. Breng je armen weer voorwaarts naar beneden en buig zover mogelijk naar voren en steun met je handpalmen op de grond, of pak je enkels vast.
 4. Kom met een rechte rug iets naar boven toe en buig weer naar beneden.
 5. Strek je rechterbeen naar achteren en strek vervolgens ook je linkerbeen naar achteren terwijl je je rug en armen gestrekt houdt, je staat nu in de Plankhouding. 
 6. Laat jezelf in de Plankhouding rustig door je armen zakken naar Chaturanga Dandasana of tot je buik de grond raakt. Kom nu met je bovenlichaam omhoog en neem de Cobrahouding of de Opwaartse Hond houding aan.
 7. Vanuit de Cobrahouding of Opwaartse Hond houding kom je in de Neerwaartse hond houding.
 8. Breng je benen naar voren toe, kom langzaam omhoog met een rechte rug en laat jezelf halverwege weer zakken.
 9. Spreid je armen uit elkaar en kom omhoog. Neem de Berghouding aan druk je handpalmen tegen elkaar in de Namasté houding.
 10. Herhaal stap 1 tot en met 9 nog één keer, nu met het andere been eerst.

Alle stappen van de Yoga Zonnegroet:

Video van de Zonnegroet

Onderstaande video laat zien hoe je Surya Namaskar thuis kunt uitvoeren:

Meer filmpjes? Abonneer je dan op ons YouTube kanaal!

Wil je graag de Zonnegroet en een aantal andere heerlijke series en houdingen van uit huis op je eigen tempo oefenen? Meld je dan aan voor onze Yoga beginnerscursus – Yoga Stap voor Stap.

Cursus Yoga stap voor stap

Aanpassingen van de Zonnegroet

Als je bovenstaande versie van de Zonnegroet erg zwaar vindt, dan kan je natuurlijk altijd aanpassingen maken om het voor jou wel werkend te maken.

Zo kan je Chaturanga Dandasana bijvoorbeeld uitvoeren met je knieën op de grond. Dit is voor veel mensen de zwaarste houding uit deze versie van de Zonnegroet, en door middel van deze kleine verandering in de serie maak je het jezelf iets gemakkelijker, zodat je niets hoeft te forceren.

Later, als je de Zonnegroet wat vaker hebt gedaan en wat meer kracht hebt kan je hem eventueel weer wat zwaarder proberen te maken als je dat prettig vindt (hoeft niet natuurlijk).

Daarnaast zijn er verschillende versies van Surya Namaskar; namelijk Surya Namaskar A, B & C.

Alle versies van de zonnegroet hebben wel hetzelfde doel: je lichaam opwarmen en de energie door je lichaam laten stromen.

Variaties van Surya Namaskar – De Egyptische zonnegroet

De Egyptische Zonnegroet is een serie houdingen die gebaseerd zou zijn op oude Egyptische muurschilderingen.

Je kunt de zonnegroet als warming-up gebruiken en je kunt de houdingen makkelijk aanpassen naar jouw behoeften.

Je beweegt vloeiend en bewust op elke in- en uitademing, maar het is fysiek minder intensief dan veel andere zonnegroeten. Het kan helpen om je hoofd rustig te maken, je ademhaling te verdiepen en om je energieker te voelen.

Wil je de Egyptische Zonnegroet leren? Lees dan deze blog.

Wat te doen na de Zonnegroet?

Wij zijn van mening dat het na deze inspanning altijd goed is om een totale ontspanning toe te passen. Dit wordt ook wel Savasana genoemd.

Dit doe je liggend op je rug. Maak het jezelf gemakkelijk in deze houding. Voel de complete uitwerking van de Yoga oefeningen en houdingen die je gedaan hebt en voel je lichaam compleet ontspannen.

Meer thuis Yoga doen?

Zelf aan de slag met Yoga oefeningen? Doe mee met onze 7 dagen online thuis Yoga challenge!

Bekijk de eerste video hieronder en/of schrijf je in voor leuke tips en inspiratie tijdens het volgen van de challenge.

Mocht je vragen hebben of gewoon even willen laten weten hoe het oefenen gegaan is, dan kan je hieronder een reactie achterlaten!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 1700+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

9 Responses

 1. Alice

  Zweeft je lichaam boven de grond( zoals de plank, maar dan lager) of mag je met je buik , bekken,, benen op de grond steunen? Anders erg zwaar?

  1. Rolf

   Hoi Alice, de houding die je bedoelt heet chaturanga dandasana (lage plank). Het is hierbij inderdaad de bedoeling dat je lichaam van de grond af is. Maar inderdaad, de houding is zwaar. Mocht het je nog niet lukken, dan zou je je knieën op de grond kunnen plaatsen op de houding ietsje lichter te maken! Succes met oefenen!

 2. Tessa Kennedy

  Hoe kun je de positie van je handen op de grond veranderen in verband met polsklachten? Ik kan niet op m’n handen zo m’n gewicht dragen?
  Bedankt!

  1. Rolf

   Hoi Tessa,

   Kijk allereerst eens naar dit artikel:

   https://www.happywithyoga.com/yoga/yoga-oefeningen-bij-pijnlijke-polsen/

   Daarnaast kun je oefeningen doen om je polsen wat sterker te maken. Train je polsen zodat je uiteindelijk de oefeningen wel kunt doen. Tot dit tijd zou je bijvoorbeeld de oefeningen aan kunnen passen door oefeningen op je onderarmen te doen i.p.v. je polsen. Of bijvoorbeeld je knieën op de grond te zetten waardoor er minder gewicht op je polsen rust.

   Groetjes, Rolf

 3. marlies

  Goedemorgen!
  Dank je wel voor je motiverende, leuke zonnegroet video!
  Ik heb de zonnegroet nu 5 dagen achter elkaar meegedaan.
  De eerste 3 dagen een beetje spierpijn in mijn armen, maar hij gaat steeds makkelijker.
  Ik voel me energieker, helder, vrolijker. Vergeleken met vorige week, gaat het veel beter met me.
  Het doet me goed, De discipline die nodig is om dit s morgens te doen, word ik vrolijk van, het past bij me.
  Dank je wel!! voor de motivatie en de goede uitleg.

 4. Marijke

  Hallo, ik ben al enkele jaren invalide verklaard door een erg slechte rug en nek en de vele operatie’s die ik al gehad heb. Een paar maanden geleden ben ik begonnen met Yoga en elke vorm hiervan bevalt mij prima.
  Ik voel me echt beter en vooral leniger en dat komt mij zeker ten goede in het dagelijkse leven dat ik voornamelijk in huis door breng.
  Vanaf morgenvroeg ga ik met de zonnegroet beginnen en hem rustig opbouwen zoals ik dat ook doe bij elke ander yoga practice.
  Bedankt voor de goede uitleg. Top ??

  1. Rolf

   Wow dat is geweldig om te horen Marijke! Heel mooi dat je toch gewoon Yoga kunt beoefenen op je eigen tempo! Hopelijk gaat de Yoga zonnegroet ook goed! Succes! 🙂

Laat een reactie achter