Yoga blessures voorkomen – 4 tips voor een veiligere practice
Yoga blessures komen af en toe voor. Gelukkig is hier veel tegen te doen, zolang je weet waar je op moet letten tijdens je practice.
In dit blog geef ik je daarom graag een paar nuttige tips mee die ervoor zorgen dat je practice niet alleen fijn, maar ook veilig blijft.
Omgaan met Yoga blessures
Wanneer we te maken krijgen met Yoga blessures, is vaak onze eerste ingeving om (tijdelijk) te stoppen met Yoga. Angst speelt hierbij een belangrijke rol. Je bent het vertrouwen kwijt in Yoga en denkt misschien al snel dat Yoga niet goed voor je is.
“Het tegenstrijdige hieraan is, dat Yoga juist een van de beste middelen is om van blessures af te komen.”
Door Yoga op de juiste manier te beoefenen kun je niet alleen blessures voorkomen, het kan je zelfs helpen genezen. Graag deel ik daarom een paar nuttige tips met je, zodat je veilig met Yoga aan de slag kunt gaan.
Tips om Yoga blessures te voorkomen
Het risico op Yoga blessures kun je nooit volledig uitsluiten. Echter, kun je de kans hierop wel sterk verkleinen. In de onderstaande tips help ik je graag op weg om je practice zo veilig mogelijk te maken.
Tip 1: Luister naar je lichaam
Een van de belangrijkste onderdelen van Yoga, is het luisteren naar je lichaam. Voelen is begrijpen, en door goed te voelen wat je lichaam je vertelt, leer je begrijpen wat binnen je mogelijkheden ligt.
Belangrijk om daarbij te vermelden, is dat het iedere practice weer belangrijk is om bij jezelf in te checken. Hoe voel je je vandaag? En wat ligt er vandaag binnen je mogelijkheden?
Iedere dag voelen we ons anders, en dat merk je aan je practice. Respecteer je grenzen van vandaag, en daag jezelf uit maar ga niet over je grenzen. Zoals alles in het leven, draait het ook in je practice om het vinden van de juiste balans.
Tip 2: Pas je practice aan
Wanneer je bij jezelf ingecheckt hebt, heb je een overzicht van wat er vandaag binnen je mogelijkheden ligt. Let er daarbij vooral op, of je in een specifiek gebied een scherpe pijn voelt. Soms voel je dit niet voor je practice, maar komt dit pas tijdens je practice naar voren.
Ook hier draait het weer om de juiste balans. Voel je een klein pijntje omdat je jezelf uitdaagt, dan is er misschien niets aan de hand. Voel je echter een stekende pijn, dan is het belangrijk om je practice aan te passen.
Pas bijvoorbeeld houdingen aan, of sla deze geheel over wanneer je veel pijn ervaart bij het uitvoeren ervan. Je lichaam zal automatisch aangeven hoe je de houding moet aanpassen om pijn te vermijden. Wanneer dit niet genoeg is, kun je bijvoorbeeld voor een moment in een ontspannende houding komen zoals de kindhouding.
Wanneer je tijdens je practice geen pijn voelt, maar achteraf wel veel pijn ervaart, kun je dit het best bespreken met je Yogadocent, fysiotherapeut, of dokter. Het is daarbij natuurlijk wel belangrijk om onderscheid te maken tussen gezonde spierpijn en serieuze klachten.
Tip 3: Gebruik hulpmiddelen
Toen ik zelf net met Yoga begon, wist ik niet zo goed wat ik van hulpmiddelen, of zogenaamde Yogaprops, moest denken. Ik had geen idee of ze echt nuttig zijn, of meer een accessoire zijn om je practice wat gemakkelijker te maken.
Inmiddels zijn Yogaprops niet meer weg te denken uit mijn practice. Niet alleen helpen ze om het maximale uit je practice te halen, ook zijn ze ontzettend belangrijk bij het voorkomen van blessures.
Een Yogablok kan je bijvoorbeeld goed helpen als je last hebt van je schouders. En een extra dekentje kan fijn zijn wanneer je last hebt van je onderrug.
Ieder persoon heeft fysiek andere mogelijkheden, en Yogaprops helpen je om het maximale uit je practice te halen op een veilige manier.
Tip 4: focus op het doel van de houding en niet hoe deze eruit ziet
Een misvatting die leeft onder veel Yogi’s, is dat een houding pas goed is wanneer deze er perfect uitziet. Dat is echter niet waar, een houding is goed wanneer je er uithaalt wat op dat moment binnen jouw mogelijkheden ligt.
Het is dus belangrijk om het doel van de houdingen als uitgangspunt te nemen, en niet de looks ervan. Natuurlijk moet de houding wel op een goede manier uitgevoerd worden, maar hij hoeft er niet perfect uit te zien.
Pas dus indien nodig de houding aan om te kunnen ervaren waarvoor de houding bedoeld is, ook wanneer dit er misschien wat minder flitsend uitziet 😉
Heb je ervaring met Yoga blessures? En heeft Yoga je geholpen om hier ook weer vanaf te komen? Laat het me weten in een reactie hieronder 🙂
Dit vind jij ook leuk!
Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘♀️🤸
Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.Begin direct
Yoga inspiratie mails 🙏
Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.
Hallo, ik beoefen sinds een paar maanden Hata yoga, waar ik veel plezier aan beleef, ben 64 jaar en mijn lijf zit zich af te vragen waar ik mee bezig ben, maar het gaat steeds beter, jammer dat ik er zo laat achter ben gekomen hoe fijn dit uurtje is.
groetjes van een wat oudere yogi🙏
Hi Hennie!
Wat ontzettend leuk om dit te horen! Heel veel succes en plezier met je practices! 🙂
Wat een fijne blog dankjewel hier voor .
Ik ben 48 en 8 weken geleden begonnen met yoga vanwege de Corona virus en het voelt alsof ik eindelijk thuis ben.
Dit is mijn ding.
Nu baal ik ontzettend want ik heb een blessure in mijn schouder en het ging zo lekker en goed.
Ik doe nu yoga zonder mijn schouder te belasten maar het is toch minder leuk vind ik.
Heb je misschien tips voor mij hoe ik dit zo snel mogelijk kan laten genezen ?
Lieve groetjes Sophia
Hi Sophia,
Wat tof om dit te horen!
Hoe vervelend het misschien ook is, is het belangrijk om zoveel mogelijk rust te nemen. Op die manier kun je zo snel mogelijk weer zonder complicaties de mat op. Geef het dus gewoon de tijd die het nodig heeft.