Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Ebook: Ontdek de kunst van bewuste diepe ontspanning met Yoga Nidra

Ebook-Ontdek-de-kunst-van-bewuste-diepe-ontspanning-met-Yoga-Nidra

Yoga Nidra is een geweldige en krachtige tool. Er zijn weinig dingen die in essentie zo simpel zijn, maar die zo’n groot effect kunnen hebben op je fysieke, mentale, emotionele en spirituele gezondheid.

Ik gebruik het zelf met veel plezier en de effecten ervan zijn inmiddels onmisbaar in mijn leven. Ik lieg niet wanneer ik zeg dat Yoga Nidra een van mijn ‘geheime wapens’ is, als het gaat om balans, innerlijke rust, focus, creativiteit en geluk.

In dit Ebook help ik je graag om kennis te maken met Yoga Nidra en geven we je tips en info om er direct mee aan de slag te gaan. Ik wens je veel leesplezier en gun je veel ontspanning en rust.

Wie zijn wij eigenlijk?

Wij zijn Rolf en Melanie (Mel) van Happy with Yoga. We zijn beide Yogadocenten en hebben diverse Yoga opleidingen gevolgd. Ook zijn we veel bezig met Mindfulness. Daarnaast geven we Yoga workshops, Yoga weekenden, Yoga vakanties, Yoga trainingen en hebben we een aantal online cursussen.

Ik (Rolf) ben daarnaast ook Wim Hof Methode instructeur. Op ons blog delen we samen met een aantal ervaren gastbloggers onze tips en kennis over Yoga en een gezonde bewuste levensstijl en proberen we jou zou goed mogelijk op weg te helpen in de wereld van Yoga.

Rolf en Mel

Wil je graag een nóg uitgebreidere versie van deze blogpost als Ebook ontvangen? Schrijf je hieronder in en we sturen het meteen naar je op!

[convertkit form=5144837]

Yoga Nidra – een introductie

Yoga Nidra is een systematische methode waarbij naar complete fysieke, mentale en emotionele ontspanning wordt toegewerkt. Yoga Nidra bestaat uit twee woorden uit het Sanskriet. Yoga betekent ‘samenbrengen’ of ‘verbinden’. En Nidra betekent ‘slaap’.

Tijdens Yoga Nidra lijkt het alsof je slaapt, maar je bewustzijn is nog aan het werk op een dieper niveau. Bij Yoga Nidra balanceer je dus als het ware op het lijntje tussen wakker zijn en slapen. Je werkt naar deze staat toe door middel van een aantal systematische oefeningen en visualisaties. Je komt fysiek, mentaal en emotioneel compleet tot ontspanning en raakt daarnaast in een hele ontvankelijke staat.

Halverwege de twintigste eeuw bracht Satyananda Saraswati deze vorm onder de aandacht en heeft Yoga Nidra in de vorm gegoten zoals het nog beoefend wordt.

Yoga Nidra is een goede manier om tot diepe ontspanning te komen. Vaak wordt gezegd dat één uur Yoga Nidra kan voelen als 4 uur slaap. Sommige yogi’s gebruiken deze techniek om te slapen en zodoende hoeven zij niet veel te slapen. Echter, mijn mening is dat het geen vervanging is voor slaap.

Een korte Yoga Nidra sessie duurt van slechts 10 minuten tot een uur of langer. Uiteraard gaan de kortere sessies minder diep dan de langere sessies.

De opbouw van Yoga Nidra

Allereerst wordt er begonnen met een korte ontspannende reeks ademhalings- en bewustzijnsoefeningen: je word je bewust van de ruimte waar je bent en waar je lichaam zich bevind. Hierna zet je je intentie voor de sessie: De Sankalpa.

Een Sankalpa is een korte positieve intentie die zich richt op een probleem dat je wilt oplossen of iets wat je wilt belichamen. Bijvoorbeeld: ‘ik laat mijn angsten los’ of ‘Ik creëer met liefde’. Dit herhaal je in gedachten drie keer. Vanaf dan is je Sankalpa je intentie totdat het is opgelost, pas dan kies je een nieuwe. Het kan zijn dat je je hele leven dezelfde Sankalpa houdt.

Vervolgens begint de het roteren van het bewustzijn door het lichaam. Het lijkt op de bodyscan uit Mindfulness, maar is anders van aard. De begeleidende stem gaat het lichaam van voor naar achter en van links naar rechts af. Wanneer er een lichaamsdeel genoemd wordt, dien je het je voor te stellen en/of je bewust zijn er naar toe te brengen. Het gaat heel snel en het treedt flink in detail. Denk dan aan ‘rechter duim, rechter wijsvinger, middelvinger, ring vinger, pink, handpalm, rug van de hand, pols’.

Hierna begint het ademwerk. Er zijn verschillende effectieve ademhalingsoefeningen die je in tijdens deze fase van een Yoga Nidra sessie kunt doen. Je verschuift hierdoor met je aandacht van je fysieke lichaam naar de meer subtielere lagen zoals je energetische lichaam.

Vervolgens kom je in de diepere lagen van je bewustzijn en hier wordt gewerkt met emoties en visualisaties. Je visualiseert bijvoorbeeld een lachende Buddha, de zon die in de zee zakt, een blad dat van een boom valt. Wanneer je het moeilijk vindt om iets voor te stellen, kan je ook een gevoel bij de woorden oproepen: zolang het maar resoneert. Op het einde van de sessie herhaal je nog driemaal je Sankalpa en kom je langzaam terug in je lichaam.

yoga nidra

Nog enkele tips voor het beoefenen van Yoga Nidra

Tip 1: Het is belangrijk om te weten dat je je warm moet aankleden hiervoor: je kunt het heel koud gaan krijgen.

Tip 2: Zorg dat je goed ligt want het is de bedoeling dat je niet beweegt. Je kan het op de bank doen als de grond te hard is, let er dan wel op dat je voeten niet te hoog liggen: anders gaan ze slapen. Je kunt het in je bed doen, maar de kans is groter dat je dan in slaap valt. Dit is niet de bedoeling bij Yoga Nidra.

Tip 3: Beoefen Yoga Nidra niet direct na het eten omdat je buik dan zwaar kan zijn en het borrelen kan niet prettig voelen of juist afleiden.

Tip 4: Ondanks dat het niet de bedoeling is, wees niet bang om in slaap te vallen. Het is niet de bedoeling dat je in slaap valt, maar wanneer dit toch gebeurt; zie het als een teken van je lichaam. Daarnaast moet je niet vergeten dat je altijd wel iets meekrijgt van de oefening die ondertussen doorgaat.

Waar vind je een Nederlandstalige Yoga Nidra oefening?

Wij hebben een online Nederlandstalig online Yoga Nidra programma waar je je voor kunt aanmelden. Als je besluit om je aan te melden voor dit Yoga Nidra programma krijg je onder andere:

  • 7 verschillende Yoga Nidra sessies (Nederlandstalig)
  • Een Ebook met uitleg over Yoga Nidra
  • 3 korte Yogalessen die je eventueel kunt doen voor een Yoga Nidra oefening

Lijkt dit je wat?

Door op onderstaande afbeelding te klikken kan je meer info lezen over dit programma en kan je je er voor aanmelden.

5 manieren om Yoga Nidra oefeningen toe te passen

Is Yoga Nidra hetzelfde als Meditatie?

Yoga Nidra is een veel minder bekende vorm van Yoga dan gewone Hatha Yoga. In het westen beoefenen we voornamelijk Yoga door minder van houdingen (asanas).  Bij Yoga Nidra worden er geen houdingen gedaan. Maar het is ook geen meditatie.

Meditatie wordt meestal zittend gedaan en je hebt vaak een enkele dharana (focus). Yoga Nidra wordt vaak liggend gedaan en je bewustzijn wordt door verschillende ervaringen geleid. In tegenstelling tot meditatie heb je dus geen enkele focus, maar verplaatst je bewustzijn zich steeds.

Zoals je waarschijnlijk weet heb je slaap nodig om je mind te ‘resetten’. Zonder slaap kan je onderbewuste dingen niet verwerken. Het hoopt zich dan op en gaat voor spanningen en onrust zorgen. Net als een computer die constant bezig is met verwerken. Als je hem nooit defragmenteert en opnieuw opstart, raakt het werkgeheugen vol en uiteindelijk zal de computer crashen.

Met Yoga Nidra oefeningen bereik je voor een groot gedeelte dezelfde effecten als bij slapen.

Wil je graag een nóg uitgebreidere versie van deze blogpost als Ebook ontvangen? Schrijf je hieronder in en we sturen het meteen naar je op!

[convertkit form=5144837]

Hoe zien Yoga Nidra oefeningen er uit?

In een begeleide Yoga Nidra sessie wordt je door verschillende stadia heen geleid. Lichaam en geest worden als het ware in slaap gebracht, alleen je verliest je bewustzijn niet.

Tijdens de gehele sessie is het de bedoeling dat je bewust blijft. Je scheidt je bewustzijn af van de processen van je lichaam en geest en hierdoor kom je tot een diepe ontspanning, zonder dat je slaapt. Je doet dit dus vaak liggend in een stille ruimte, onder begeleiding van een audio tape of een docent wanneer je een live-sessie doet.

Zoals je misschien nu wel door hebt, zijn de voordelen van Yoga Nidra erg groot. En het heeft dus heel veel zin om dit een vast onderdeel te maken van je Yoga practice. Maar hoe doe je dit? Je hebt waarschijnlijk al zo’n druk leven en zoveel dingen waar je aan wilt werken. Dus hoe integreer je Yoga Nidra op een effectieve manier in je leven, zonder dat het voor meer spanningen zorgt?

Yoga Nidra oefeningen

5 Manieren om Yoga Nidra oefeningen toe te passen

1. Yoga Nidra oefeningen voor het slapen gaan

Yoga Nidra oefeningen doen voor het slapengaan is een van de meest gebruikelijke manieren waarop Yoga Nidra toegepast wordt. Veel mensen gebruiken Yoga Nidra om beter te kunnen slapen. Het brengt je lichaam, energie, emoties en je geest tot rust.

Door al deze lagen tot ontspanning te brengen, kun je uiteindelijk beter en dieper slapen. Je zult een hele kwalitatieve nachtrust hebben. Toch is het niet de bedoeling dat je tijdens de Yoga Nidra in slaap valt. Je wilt bewust blijven. Door altijd Yoga Nidra te gebruiken als tool om in slaap te vallen, train je jezelf als het waren om in slaap te vallen tijdens de sessies. Dit wil je eigenlijk voorkomen om alle voordelen van Yoga Nidra te ervaren. Let hier dus op!

2. Yoga Nidra oefeningen tijdens de lunchpauze

Yoga Nidra oefeningen tijdens de lunchpauze op het werk wordt in de Verenigde Staten al heel veel gedaan. Het is een populaire manier om op het midden van de dag en moment van ontspanning te creëren en je systeem te ‘resetten’. Zo kunnen werknemers weer met nieuwe energie en een frisse mind aan het tweede gedeelte van de werkdag beginnen.

Heerlijk om te doen en ontzettend effectief. Alsof je op een knopje drukt en spanningen, stress en emoties van de ochtend worden gewist. Ik verwacht dat steeds meer Nederlandse en Belgische bedrijven Yoga Nidra de komende tijd gaan inzetten als tool om stress te verminderen voor hun werknemers en hun algeheel gevoel van welzijn te bevorderen.

3. Yoga Nidra oefeningen na je Yoga practice

Een andere manier om Yoga Nidra oefeningen te integreren in je leven is door ze te koppelen aan je huidige Yoga practice. Je kunt je savasana vervangen door deze sessie. Voordeel is dat je in de goede staat van zijn bent door je Yoga practice en dat hierdoor de Yoga Nidra oefeningen extra veel effect op je hebben.

Je kunt Yoga Nidra sessies doen van een verschillende lengte, vaak variërend van 10 minuten tot een uur. Hoe lang je Yoga Nidra wilt doen bepaal je dus helemaal zelf! In ons online Yoga Nidra programma kun je kiezen uit Yoga Nidra oefeningen van verschillende lengtes.

4. Yoga Nidra oefeningen op elk moment dat je te gestresst bent

Stress is niet per definitie slecht. Soms heb je een beetje stress nodig om goed te presteren of om iets voor elkaar te krijgen. Wat niet helpt is chronische stress. Je hebt last van chronische stress wanneer je nooit meer tot volledige ontspanning kunt komen.

Als je lichaam altijd ‘aan’ staat. Je gedachten kunnen nooit tot rust komen en je lijf voelt altijd onrustig. Wanneer je hier last van hebt gaat de kwaliteit van je leven direct naar beneden. Je energieniveau is niet optimaal, je brein kan niet optimaal meer functioneren en je focus en beslissingen gaan achteruit, je bent prikkelbaar, laat je meer leiden door emoties en je voelt je fysiek slapper.

Er is absoluut geen reden om nog verder te pushen als je hier mee te maken hebt. Het is tijd om op de rem te stappen en eerst voor jezelf te zorgen.

Yoga Nidra is hier een uitstekende tool voor, omdat het je op verschillende vlakken helpt om ontspanning te ervaren. Elk moment dat je voor een langere tijd stress ervaart, is het dus heel nuttig om een Yoga Nidra sessie te doen. Zo breng je eerst jezelf weer in balans, zodat je daarna weer gefocust en met nieuwe energie aan de slag kunt.

Begrijp me niet verkeerd, want we hebben allemaal wel eens last van stress en spanningen. It’s a part of life. Alleen wanneer je merkt dat het je gaat beperken en de kwaliteit van je leven erdoor achteruit gaat, is het handig om in te grijpen. En met Yoga Nidra heb je een hele effectieve tool om dit te doen.

5. Yoga Nidra oefeningen als je thuiskomt van je werk

Eerlijk is eerlijk, gedurende de dag heb je niet altijd de mogelijkheid om een Yoga Nidra sessie te doen. Soms is er gewoon te veel aan de hand en kan je niet de tijd en ruimte vinden voor een sessie. Kan gebeuren. Maar vaak zijn het die extreem drukke dagen waarop we die stress en drukte ook mee naar huis nemen.

Omdat we de hele dag gestresst en druk zijn geweest, kunnen we dit moeilijk loslaten. Als gevolg hiervan reageren we dit af op de mensen met wie we leven. Onze partner, kinderen, ouders etc. En zij verdienen dit niet. Zij kunnen er ook niets aan doen dat je een minder leuke dag hebt gehad.

Zou het niet fijn zijn als je die stress achter je kunt laten en kunt omschakelen om de avond gezellig en met aandacht voor de mensen van wie je houdt door te brengen?

Offer 20 minuutjes van je tijd op om een Yoga Nidra sessie te doen als je thuis komt van je werk. Ik weet zeker dat je familie / partner het zal begrijpen. Natuurlijk gunnen ze je die 20 minuutjes als ze merken dat je daardoor de rest van de avond een veel gezelliger persoon bent met echte aandacht voor ze. Het is of vier uur lang een gestresst en prikkelbaar iemand naast zich op de bank. Of 3 uur een 40 minuten iemand naast zich op de bank die de stress van het werk achter zich heeft kunnen laten en relaxt en ontspannen op de bank zit. Met aandacht voor zijn/haar gezin.

Ontstress als je thuiskomt van je werk met een Yoga Nidra sessie en je zal een veel leukere avond hebben. Evenals je gezin.

Aan de slag met Yoga Nidra?

Met een open mind en een beetje creativiteit zijn er genoeg mogelijkheden om Yoga Nidra in je leven te integreren. Het zal je helpen om meer ontspanning en balans te vinden.

Klaar om te beginnen met Yoga Nidra?

Met onze downloadbare Nederlandstalige Yoga Nidra oefeningen van verschillende lengtes, kun je altijd en overal een sessie doen. Op je werk, thuis, op vakantie…. Waar en wanneer je maar wilt.

Klik hier om ons Yoga Nidra programma te bekijken.

Wil je graag een nóg uitgebreidere versie van deze blogpost als Ebook ontvangen? Schrijf je hieronder in en we sturen het meteen naar je op!

[convertkit form=5144837]

Yoga Nidra als natuurlijk slaapmiddel

Steeds meer mensen beseffen dat slaap iets ontzettend belangrijks is om zich fit, energiek en gelukkig te voelen. Slaaptekort, slaapproblemen of slaapstoornissen kunnen een ontzettend grote invloed hebben op hoe je je voelt. Niet goed kunnen slapen is daarom voor mensen die met slaapproblemen te maken hebben een groot probleem.

Vaak is het eerste wat je doet bij een slaapstoornis naar de huisarts gaan. Meestal krijg je dan een recept voorgeschreven wat je helpt om beter te kunnen slapen. Dit helpt vaak, maar het neemt de oorzaak van slaapproblemen vaak niet weg.

Zo lang de oorzaak van het slechte slapen niet wordt opgelost, zal je dus afhankelijk zijn van de middelen die de huisarts voorschrijft. En de kans bestaat dat je lichaam aan deze middelen gaat wennen. Hierdoor worden ze na verloop van tijd minder effectief, waardoor het slaaptekort terug komt en de dosering omhoog moet. Het is vaak maar de vraag of dit echt goed is voor je lichaam en je algehele gesteldheid.

Slaap is ontzettend belangrijk. Dus laten we eens kijken of we slaapproblemen gedeeltelijk kunnen oplossen door een natuurlijk slaapmiddel.

natuurlijk slaapmiddel yoga nidra

Wat is een natuurlijk slaapmiddel?

Bij een natuurlijk slaapmiddel denk je waarschijnlijk meteen aan een pil waarin alleen maar natuurlijke bestandsdelen zijn opgenomen. Deze pillen zijn inderdaad te krijgen en zijn, net als pillen en middelen die bij de huisarts / apotheek te krijgen zijn, vaak effectief. Voor een tijdje. En hoewel ze effectief zijn, pakken ze net als andere middelen niet de onderliggende oorzaak aan van de slaapproblemen. Een pil lost namelijk de symptomen op, maar niet de oorzaak.

Daarom wil ik graag een ander natuurlijk slaapmiddel aandragen. Een ontspanningstechniek vanuit de Yoga die al duizenden jaren wordt gebruikt om bewust tot diepe ontspanning te komen. Je raadt het al: Yoga Nidra.

Laten we eerst even kijken naar de oorzaak van veel slaapproblemen.

Hoe ontstaan slaapproblemen?

Veel mensen die moeite hebben om in slaap te komen, hebben hier mee te maken omdat ze niet tot ontspanning kunnen komen. Doordat er de hele dag ontzettend veel prikkels op ons afkomen, is het soms lastig om weer terug te schakelen naar onze ‘ontspanningsmodus’.

Veel mensen denken dat op de bank voor de tv zitten een vorm van ontspanning is. Maar dit is een misverstand. Je brein wordt door alles wat je op tv (en je smartphone) ziet namelijk nog steeds geprikkeld. Je leeft mee met de hetgeen wat je op tv ziet en ervaart in meer of mindere mate vaak dezelfde emoties. Dit is soms leuk, maar het is geen ontspanning.

Vaak merken we pas hoe druk we eigenlijk in ons hoofd zijn, op het moment dat we willen gaan slapen. Als je in je bed gaat liggen en het ligt uit doet, beginnen je gedachten te ratelen. Dit ratelen gaat eigenlijk de hele dag door, alleen als je geen middelen meer hebt om je aandacht af te leiden, zoals je smartphone, tv en interactie met andere mensen, realiseer je pas hoe druk je gedachten eigenlijk zijn.

Doordat je de hele dag door eigenlijk geen moment van rust hebt, geef je je zelf niet de tijd om al die prikkels op de juiste manier te verwerken. Gevolg is dat de prikkels en fysieke, mentale en emotionele spanningen die deze met zich mee brengen zich gaan ophopen in je lichaam en je geest. Al die spanningen kunnen er voor zorgen dat jij moeilijk tot ontspanning kunt komen en dus vaak ook slechter slaapt. En hoe meer spanningen je vast houdt, hoe moeilijker het is om terug te schakelen naar de ontspanningsmodus.

Je snapt zelf wel dat een pil deze symptomen kan onderdrukken, maar dat het de oorzaak niet oplost. Om bewust tot diepe ontspanning te komen, moeten we de verschillende lagen van je lichaam en geest (fysiek, mentaal, emotioneel) dus systematisch tot ontspanning brengen. Dit kan gezien worden als een natuurlijk slaapmiddel.

De techniek die je hiervoor kunt gebruiken, komt uit de Yoga en je gebruikt geen pillen of andere middelen. Het enige wat je hoeft te doen is liggen en luisteren naar de ontspanningstechnieken. De techniek waar ik het over heb en die je kunt gebruiken als natuurlijk slaapmiddel heet Yoga Nidra.

Yoga Nidra als natuurlijk slaapmiddel

Yoga betekent samenbrengen of verbinden. En Nidra betekent slaap. Yoga Nidra is een eeuwenoude techniek die gebruikt wordt door Yogi’s om tot een bewuste diepe ontspanning te komen. Het lijkt alsof je slaapt, maar je bewustzijn is nog aan het werk op een dieper niveau. Hierdoor kunnen spanningen die je onbewust vasthoudt, verwerkt worden en kan je lichaam zich op verschillende vlakken compleet ontspannen.

Yoga Nidra is een natuurlijk slaapmiddel wat zich dus richt op het oplossen van de oorzaak van de spanningen, en niet alleen op de symptomen. Als je de oorzaak op lost, zullen vaak ook de symptomen verdwijnen. Dit is dus voor veel mensen een veel betere methode dan een niet-natuurlijk slaapmiddel, wat zich richt op slechts het onderdrukken van de symptomen.

Bij Yoga Nidra is het niet de bedoeling dat je tijdens de sessies in slaap valt. Je blijft wakker en brengt je lichaam fysiek, mentaal en emotioneel systematisch tot een diepe ontspanning. Na de sessie zal je merken dat je vaak slaapt als een roosje.

Zelf gebruik ik Yoga Nidra zo’n twee of drie keer per week om alle spanningen uit mijn lichaam te krijgen. Het helpt me om bewust tot diepe ontspanning te komen en daarna heerlijk diep te slapen. Yoga Nidra draagt dus bij aan een kwalitatief goede nachtrust.

Een nachtrust die je nodig hebt om uit te rusten, te ontspannen en te herstellen. En het mooie is dat je er geen pil voor hoeft te nemen. Je hoeft alleen maar te gaan liggen en te luisteren en verder gaat het in feite vanzelf. Het enige wat je hoeft te doen is het jezelf gunnen.

Wil je graag een nóg uitgebreidere versie van deze blogpost als Ebook ontvangen? Schrijf je hieronder in en we sturen het meteen naar je op!

[convertkit form=5144837]