Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

13 mrt 2014

Hatha Yoga oefeningen voor beginners (incl. video’s)

/
Geplaatst door
/
Comments0

Hatha Yoga oefeningen voor beginners kunnen voor velen erg lastig zijn. Mensen zijn tegenwoordig erg bezig met de buitenwereld. Je legt je focus op de anderen om je heen, maar vergeet daarbij eigenlijk naar jezelf te kijken.

Gevolg; je gaat steeds verder van jezelf af staan. Terwijl je bij Hatha Yoga juist weer terug bij jezelf leert te komen. Voor velen in het begin onwennig, maar ook erg confronterend.

Toch is het contact met jezelf van groot belang. Hierdoor leer je naar je lichaam te luisteren, waardoor zelfs eventuele lichamelijke en geestelijke klachten voorkomen of genezen kunnen worden.

Waarom nog langer wachten met Yoga? Hieronder 6 tips die ervoor zorgen dat Hatha Yoga oefeningen voor beginners gemakkelijk toegankelijk wordt! Ook geven we je 5 Yoga oefeningen met video waar je direct mee aan de slag kunt! Lees snel verder!

hatha yoga oefeningen voor beginners

5 tips die Hatha Yoga oefeningen voor beginners positief stimuleren

1. Zorg voor een rustgevende ruimte. Denk hierbij aan rustige, zachte kleuren. Zorg daarnaast voor een zachte, stabiele ondergrond, zoals een Yoga mat.
2. Luister naar je lichaam. Durf rust te nemen als je lichaam daar om vraagt. Uiteindelijk vertelt je lichaam wat het nodig heeft en daar zul je het meeste voordeel mee behalen.
3. Forceer niet. Denk eraan dat je zover gaat als dat mogelijk is. Hier zul je uiteindelijk veel meer resultaat mee boeken. Forceren werkt averechts en zal uiteindelijk zelfs tot blessures of meer klachten kunnen leiden.
4. Vooral in het begin is het aan te raden je goed te laten voorlichten. Denk aan een professional die jou goede, passende tips kan geven. Een juiste plan van aanpak en opbouw van de oefeningen levert uiteindelijk de beste resultaten.
5. Denk aan je ademhaling. Vooral in het begin kan het erg onwennig aanvoelen als je met je ademhaling de oefening moet sturen. Beoefen je langer Yoga, dan zal de ademhaling je juist meer ruimte gaan geven in de oefening. Door buiten de Yoga les te oefenen met een juiste ademhaling, zul je dit beter en sneller toe kunnen passen in de Yoga oefeningen.

Yoga oefeningen voor beginners: anders dan sporten

Ik weet nog wel het moment dat ik met mijn eerste yogales begon. Ik wilde alles meteen perfect doen en mezelf pushen tot ik niet verder kon. Net als met de meeste sporten. En dat is nu juist precies de verkeerde mentaliteit bij Yoga.

Hoewel je jezelf bij Yoga moet uitdagen, is het belangrijk om niet te pushen en te forceren door over je grenzen heen te gaan. Juist hierdoor krijg je meer controle over je lichaam en geest en word je als persoon sterker.

Het dus waarschijnlijk wat anders als wat je bij normale sporten gewend bent. Hierdoor kunnen Yoga in het begin wat onwennig zijn, simpelweg omdat je niet gewend bent om op deze manier met je lichaam en geest bezig te zijn.

Direct toepasbare Hatha Yoga oefeningen voor beginners

Maak direct kennis met Hatha Yoga, de meest bekende vorm van Yoga, en bekijk onderstaande video’s. Hierbij worden op een duidelijke, goede wijze een aantal oefeningen uitgelegd waar jij als beginner direct mee aan de slag kunt!

Onthoud daarbij bovenstaande tips en je hoeft echt niet alles in een keer perfect na te doen! Elke expert was ooit een beginner, dus wees niet bang om een beginner te zijn!

Hatha Yoga oefeningen voor beginners # 1: De Berghouding

In dit artikel kun je meer lezen over de berghouding.

Hatha Yoga oefeningen voor beginners # 2: De Cobra Houding

In dit artikel vind je nog meer tips en voordelen van de Cobrahouding.

Hatha Yoga oefeningen voor beginners # 3: Neerwaartse Hond Houding

Lees hier meer info over deze houding.

Hatha Yoga oefeningen voor beginners # 4: Krijgerhouding

Meer weten over deze krachtige Hatha Yoga oefening? Check het hier!

Hatha Yoga oefeningen voor beginners # 5: De Zonnegroet

Nu je een aantal losse houdingen hebt geoefend, is het tijd om de Yoga houdingen aan elkaar te gaan linken. Dit doe je door middel van vloeiende bewegingen en de ademhaling. Een hele geschikte serie hiervoor is de Zonnegroet. Maak je geen zorgen als het niet meteen lukt, het kan best lastig zijn in het begin.

Maar oefening baart kunst. We leggen je ook precies uit bij welke beweging je in- en uit moet ademen, dus het komt helemaal goed!

Meer Hatha Yoga oefeningen voor beginners? Bekijk dan eens ons YouTube kanaal en kijk welke oefeningen er nog meer op staan!

Hatha Yoga oefeningen voor beginners: Meditatie?

Zoals je misschien weet bestaat Yoga lang niet alleen uit fysieke houdingen. Veel mensen worden weliswaar aangetrokken door Yoga vanwege de fysieke voordelen, maar eigenlijk is het veel meer dan dat. Zo kan je hier lezen dat de houdingen (Asana’s) eigenlijk maar een klein deel van de Yoga zijn.

Je vraagt je misschien af of je ook moet mediteren?

Je moet natuurlijk helemaal niets. Maar ik zou het wel erg aanraden! Er zitten namelijk ontzettend veel voordelen aan mediteren.

Vroeger had ik het idee dat mediteren zweverig was. Urenlang stilzitten in de Lotushouding, in een kamer vol met wierook. Ik ben 180 graden van mening veranderd.

Mediteren zal de volgende grote ‘trend’ worden in de gezondheidsindustrie. Mensen beginnen nu pas te beseffen dat ze niet alleen hun lichaam fit en gezond moeten houden, maar ook hun geest. Dit kan door middel van meditatie.

Nieuwsgierig? Lees dan deze meditatie oefeningen voor beginners!

Begin vandaag nog Yoga en voel je beter, energieker, gewaardeerder en rustiger!

We zijn erg benieuwd wat je van de oefeningen vond en hoe het gegaan is? Moeilijk? Vreemd? Onwennig? Laat het ons weten in de reacties hieronder! Ook als je vragen hebt natuurlijk!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 1700+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter