Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

29 aug 2022

Chakra Yoga oefeningen

/
Geplaatst door
/
Comments0

Chakra Yoga oefeningen zijn oefeningen die gericht zijn op de chakra’s in ons lichaam.

Chakra betekent in het Sanskriet ‘wiel’. De chakra’s kun je zien als energie centra in je lichaam.

In totaal zijn er zeven hoofdchakra’s. Dit zijn geen fysieke organen, maar je kunt dit zien als een clustering van energie. Dit wordt veroorzaakt doordat er op deze plekken in je lichaam veel zenuwen, nadi’s of meridianen aanwezig zijn.

Je kunt je voorstellen dat zowel een te veel energie als een te weinig energie in een chakra problemen kan geven. Op het moment dat ze allemaal goed kunnen functioneren, kan de energie optimaal door je lichaam stromen.

De zeven Yoga Chakra’s bevinden zich allemaal in een rechte lijn vanaf het heiligbeen via je ruggenmerg naar je kruin en hebben allemaal een eigen uitwerking op het lichamelijke gebied er omheen.

Daarbij hebben ze ook allemaal een eigen invloed op je geestelijke gesteldheid.

Eigenlijk hebben alle vormen van Yoga effect op de Chakra’s. De ene vorm van yoga benoemt de chakra’s specifieker dan de ander en is er meer op gericht.

In deze blog kom je meer te weten over:

  • De chakra’s in het algemeen
  • De link tussen de chakra’s en kundalini yoga
  • Wat chakra yoga oefeningen zijn
  • Wat de risico’s zijn van chakra yoga oefeningen

En nog veel meer. Lees je mee?

chakra yoga oefeningenVraag en antwoord

1.Wat betekent ‘chakra’?

Chakra is een woord dat uit het Sanskriet komt en betekent letterlijk ‘wiel’. Een Chakra kan je je daarom voorstellen als een draaikolk die energie door je lichaam laat stromen, of in andere woorden, een ‘draaiend wiel van energie’.

2.Hoeveel chakra’s zijn er?

We hebben heel veel chakra’s in ons lichaam, maar meestal spreken we over 7 chakra’s. Dit zijn namelijk de belangrijkste.

3.Wat zijn chakra yoga oefeningen?

Dit zijn oefeningen die gericht zijn op een of meerdere chakra’s. Je doet deze oefeningen om de chakra’s te openen en ze beter in balans te brengen.

In de video hieronder kom je meer te weten over de chakra’s.

De zeven belangrijkste chakra’s

Om ons leven in balans te houden en niet ziek, depressief, angstig, verdrietig etc. te raken moeten we er voor zorgen dat de Chakra’s niet geblokkeerd raken zodat de energie goed door het lichaam kan stromen.

Er zijn 7 belangrijke Chakra centra in het lichaam. Het onderste punt ligt onderaan bij de basis van je ruggengraat en vervolgens lopen ze omhoog langs de ruggengraat tot aan je kruin.

Hieronder een overzicht van de 7 Chakra punten:

Meer weten hierover? In deze blog vind je een complete niet-zweverige handleiding over de chakra’s.

Wat er gebeurt als een Yoga Chakra niet optimaal functioneert

Helaas komt het vaak voor dat niet alle Yoga Chakra’s optimaal functioneren. Wanneer een bepaalde Chakra te weinig energie geeft, gaat een andere Chakra vaak te veel geven. Dit zorgt voor negatieve balans in het lichaam.

Te weinig activiteit of overactiviteit is een slechte zaak en kan zowel lichamelijk als geestelijke klachten geven.

Denk bij overactiviteit van bijvoorbeeld het Wortelchakra aan zwaarlijvigheid en hebzuchtigheid. Te weinig activiteit kan zorgen voor bijvoorbeeld angst, ondergewicht, nervositeit.

Wat zijn chakra yoga oefeningen?

Chakra yoga oefeningen zijn oefeningen die specifiek gericht zijn op het openen van chakra’s.

Met ‘Chakra’s openen‘ wordt bedoeld dat je de balans in de Chakra’s weer herstelt zodat de energie weer goed door het lichaam kan stromen en jij je fit, goed en in balans voelt.

Stel jouw eerste chakra, het wortelchakra, is uit balans. Deze chakra heeft als kleur rood en heeft te maken met veiligheid, vertrouwen en aarden. Het kan dat jij je dan vaak angstig en onveilig voelt.

Om deze chakra in balans te brengen kan je bijvoorbeeld aardende yoga houdingen doen.

Chakra yoga oefeningen kunnen variëren van yoga houdingen, ademhalingsoefeningen, meditaties, (hand)mudra’s, mantra’s of klanken of een combinatie van deze vormen.

Soms zijn ze ook gericht op de kleuren en vormen van de chakra’s.

Hieronder vind je een voorbeeld van een chakra meditatie voor innerlijke rust en balans.

Chakra Yoga oefeningen en Kundalini Yoga

Eigenlijk heeft yoga dus altijd effect op de chakra’s, alleen staan we daar vaak niet zo bewust bij stil. Maar denk je maar eens in, yoga heeft altijd effect op je energie en je staat van zijn toch?

Soms voel je je na een yoga practice juist energieker, soms meer ontspannen. Een andere keer merk je dat je je minder angstig voelt of je krijgt een ingeving tijdens de eind-meditatie. Dat heeft allemaal met de chakra’s te maken.

Er zijn ook yoga vormen die bewuster aandacht geven aan de chakra’s en hun practice hierop baseren. De meest bekende vorm is Kundalini yoga.

Kundalini Yoga kent veel oefeningen die specifiek gericht zijn op het openen van Chakra’s. Deze Yogavorm heeft twee belangrijke kenmerken:

  • De Yoga oefeningen zijn dynamisch, alle oefeningen lopen dus vloeiend in elkaar over.
  • De Yoga oefeningen zijn aan een vaste tijd gebonden. Alle oefeningen moeten binnen een vastgestelde tijd uitgevoerd zijn.

Daarnaast worden de oefeningen vaak uitgevoerd door veel bewegingen te maken, hierdoor komt de energie uit de Chakra’s vrij. Ook wel Kundalini energie genoemd. De ademhaling is daarbij van groot belang.

“Belangrijke kanttekening: Wanneer we het hebben over ‘kundalini yoga’, bedoelen we niet per se de geregistreerde merknaam kundalini yoga. Veel mensen zijn hierdoor verward. Hatha of Vinyasa Yoga kan ook kundalini Yoga zijn, wanneer het zich op het activeren van kundalini richt. 

Wij geven zelf voornamelijk hatha vinyasa yoga, maar richten ons ook op het subtiel activeren van kundalini (ook al benoemen we dat nooit direct). Het hoeft dus niet per se ‘kundalini yoga’ te heten.

Dezelfde verwarring bestaat ook bij Ashtanga Yoga, omdat dit ook een Yogastijl is die eveneens als merknaam is vastgelegd. Raak hierdoor dus niet in de war!”

Deze kenmerken zorgen ervoor dat deze Kundalini Yoga oefeningen zich extra goed richten op het openen van je Chakra’s. Je krijgt hierdoor veel energie, en je gaat jezelf meer “in balans” voelen.

Wanneer je jezelf dus wilt richten op het openen van je Chakra’s kan Kundalini Yoga een geschikte Yogavorm zijn om je mee bezig te gaan houden.

Toch is het verstandig hier niet zomaar op eigen houtje mee te starten. Intensieve Chakra Yoga oefeningen kunnen risico’s met zich meebrengen. Wees je daar goed van bewust!

De risico’s van Chakra Yoga oefeningen

Wanneer je heel specifiek aan de slag gaat met chakra yoga oefeningen, kan dit nog weleens vervelende gevolgen hebben. Het kan namelijk dat de chakra’s op een verkeerde manier geopend worden.

Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat een chakra juist al te veel energie in zich heeft (en je daardoor klachten ervaart).

Wanneer jij door middel van chakra yoga oefeningen nog meer energie gaat toevoegen aan deze chakra, zullen de klachten verergeren of kunnen er zelfs nieuwe en heftigere klachten optreden.

Zo zijn er voorbeelden van mensen die allerlei psychologische klachten gekregen hebben naar aanleiding hiervan.

Zorg er dus voor dat je eerst genoeg betrouwbare informatie hebt verzameld voor je aan Chakra Yoga oefeningen gaat beginnen en doe dit bij voorkeur onder begeleiding van een ervaren docent.

chakra yoga oefeningen

Photo credit: nessman

Belangrijke tips 

Zorg ervoor dat je voor het uitvoeren van Chakra Yoga oefeningen de basis van Chakra Yogaoefeningen goed onder de knie hebt.

Dat wil zeggen: ken de bewegingen, weet hoe je ze in elkaar moet laten overlopen, weet hoe lang iedere oefening moet duren, en weet welke ademhaling je het best kunt aannemen.

Wanneer je dit doet onder begeleiding van een professional, kunnen Chakra Yoga oefeningen je een hoop verborgen energie opleveren en je leiden naar een hogere, nieuwe dimensie van de Yoga!

Ontdek de chakra’s

Wil jij meer te weten komen over je eigen chakra’s en deze op een veilige manier meer in balans brengen? Wil je een diepe ontspanning ervaren en aan overtuigingen werken die jouw belemmeren om je mooiste leven te leiden?

Start dan nu met de cursus: Yoga Nidra – Reis door de chakra’s

Cursus Yoga nidra chakra


Hou jij in je practice en je oefeningen bewust rekening met je chakra’s? Sta je hier weleens bij stil of voelt het nog steeds wat vaag? Laat het ons weten in een reactie hieronder!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter