Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

12 aug 2023

Wat is aarden precies en hoe doe je het? 10 oefeningen en tips!

/
Geplaatst door
/
Comments9

Wat is aarden precies?

Toen ik het woord ‘aarden’ voor het eerst hoorde vond ik het maar zweverig. Grappig, want aarden is eigenlijk juist het tegenovergestelde van zweverig. ‘Down to earth’ heet dat toch?!

Ik wilde er dus niet zo heel veel mee te maken hebben. En doordat ik hier weinig aandacht aan schonk, maakten mijn eigen gedachten me regelmatig gek en liep ik uiteindelijk bijna tegen een burn-out aan.

Inmiddels lukt het me redelijk goed om geaard en ‘down-to-earth’ te blijven. Ik deze blog wil ik daarom ingaan op een aantal dingen die jou ook kunnen helpen. Je komt bijvoorbeeld te weten:

  • Wat aarden precies is
  • Hoe je merkt of je geaard bent
  • Wat goede tips zijn om jezelf te aarden

En nog veel meer! Lees je mee?

wat is aarden?

Wat is aarden precies?

Aarden wordt ook wel gronden genoemd.

Wanneer we het hebben over aarden, bedoelen we eigenlijk dat we weer even met beide benen op de grond moeten staan. Zowel letterlijk als figuurlijk.

Wanneer we niet geaard zijn missen we de energie van de aarde in ons lichaam.

Wanneer we de energie van de aarde missen, zijn we overal met onze gedachten behalve in het hier en nu. En het hier en nu is het enige waar we daadwerkelijk zijn.

Gastblogger Susanne verwoord het concept van aarden mooi in haar blog ‘Yoga en de elementen – Deel 1: Aarde’:

“Met je beide voeten op Aarde komen, gronden, aards zijn, zo stevig als een rots. Aarde is in ons gewone dagelijkse leven de grond, ons fundament. Het vertegenwoordigt stevigheid, vaste waarden, veiligheid en orde.”

Voor je verder leest hebben we hieronder al een video voor je klaargezet waarin we een paar belangrijke punten met je delen over aarden!

Aarden en het eerste chakra

Als je bekend bent met de chakra’s dan weet je waarschijnlijk dat het eerste chakra vaak in verband wordt gebracht met aarden. Het eerste chakra is ons wortelchakra of mooladhara.

Dit eerste chakra heeft te maken met veiligheid en je basisbehoeften om te overleven. Wanneer we ons niet geaard voelen, is ons eerste chakra vaak uit balans.

Hierdoor kunnen we ons onveilig voelen. We hebben minder liefde en compassie voor anderen en onze levensenergie wordt opgeslokt door stress, zorgen en angsten.

We zijn ons niet of nauwelijks spiritueel bewust en we houden ons vaak alleen maar bezig met het materiële en ons ego.

Aarden vs. zweverigheid

Aarden kan ook nodig zijn wanneer we het contact met het eerste chakra bijna helemaal verliezen.

Vaak worden de hoger gelegen chakra’s als beter gezien. En om je te ontwikkelen als mens moet je de hoger gelegen chakra’s openen, in balans brengen of goed laten functioneren.

Dit is in principe wel waar, maar alle chakra’s moeten goed kunnen functioneren. Net zoals dat een auto vier wielen nodig heeft om te kunnen rijden.

Wanneer mensen een spirituele groei doormaken, kunnen ze het contact met de lager gelegen chakra’s verliezen.

Ze zijn dan wel heel spiritueel, maar zijn het contact met de wereld om zich heen een beetje verloren. Ook hebben ze weinig contact meer met hun eigen fysieke lichaam.

Niet zo gek dus dat deze mensen vaak als ‘zweverig’ worden beschreven. Ze zijn het contact met de aarde namelijk kwijt.

Je wilt er dus voor zorgen dat je jezelf niet verliest in de spirituele ontwikkeling en dat je nog steeds in staat bent om te aarden.

gronden

De betekenis van aarden

Aarden kan naar mijn mening dus twee betekenissen hebben. Aarden in de Yoga is dus zowel het contact maken met het eerste chakra, als het in balans brengen hiervan.

‘Zweverige mensen’ die zichzelf een beetje verloren zijn in de spiritualiteit en geen goed contact meer hebben met hun lichaam en de wereld om zich heen, hebben er vaak baat bij om weer meer contact te maken met het eerste chakra.

Mensen die vooral gestresst zijn, veel angsten hebben en weinig houvast hebben in het leven, hebben vaak wel contact met het eerste chakra maar bij hen functioneert het niet naar behoren. Voor deze mensen heeft het nut om te aarden omdat dit helpt om weer een stevig fundament in het leven te krijgen, vanaf waar ze zich verder kunnen ontwikkelen.

De tips hieronder kunnen helpen in beide gevallen.

Aarden, hoe doe je dat? 5 tips

1. Loop op blote voeten

De betekenis van het woord ‘aarden’ kun je bijna letterlijk nemen door regelmatig op blote voeten te lopen. Het contact van je blote voeten met de aarde helpt je om de energie van de aarde weer in je lichaam te krijgen.

De ‘barefoot movement’ wordt steeds groter en steeds meer mensen ondervinden de voordelen ervan.

aarden barefoot

2. Chakra meditatie om te aarden

Ook tijdens je meditatie kan je je richten op aarden door een chakra meditatie.

Hoewel je misschien denkt dat het nuttig is om te mediteren op alleen het eerste chakra, is het een beter idee om een volledige chakra meditatie te doen en je te richten op alle chakra’s.

Jezelf teveel richten op één specifiek chakra kan juist ook weer voor onbalans zorgen. Nogmaals, een auto heeft vier wielen nodig om te kunnen rijden. Dus het hele systeem moet goed functioneren.

Doe de meditatie hieronder gerust eens mee om een idee te krijgen van een volledige Chakra meditatie!

3. Speel in de natuur

Jezelf in de natuur begeven is ook een hele goede manier om te aarden en je aandacht weer in het hier en nu te verankeren. Meestal vind je in de natuur bomen, en wat is er meer geaard dan een boom?

Contact maken met de natuur om je heen helpt je om dit gevoel ook weer van binnen te voelen en te ervaren. Ga dus lekker vaak naar buiten, vooral naar plekken met veel bomen.

4. Doe een bodyscan

Wanneer je niet geaard bent, ben je vaak niet goed in contact met je eigen lichaam. De kans bestaat dat je het zelfs een beetje verwaarloosd hebt. Hierdoor voel je je niet geaard.

De bodyscan is een oefening uit de Mindfulness die je hier heel goed bij kan helpen. Op een systematische wijze ga je weer voelen en contact maken met je lichaam. Dit is een hele goede manier om weer te ‘landen’.

Vanuit je hoofd breng je met een bodyscan de aandacht weer terug naar je lichaam.

5. Richt je Yoga practice op aarden

Ook zijn er veel Yoga oefeningen die je kunnen helpen om beter te aarden. De beste oefeningen hiervoor zijn de asanas die te maken hebben met het eerste chakra en de energiestroom apana vayu.

Apana vayu is de energiestroom die naar beneden stroomt en die te maken heeft met loslaten.

De oefeningen hieronder helpen je om beter te kunnen aarden.

5 Yoga oefeningen om te aarden

1. Berghouding (Tadasana)

De Berghouding (Tadasana) is een staande Yoga houding.

De Berghouding bij Yoga is bijzonder effectief omdat het heel veel spiergroepen tegelijkertijd traint. Om die reden komt de berghouding dan ook in praktisch iedere Yogavorm voor.

Je staat bij de berghouding geaard en zo stevig als een rots.

2. De Boomhouding (Vrksasana)

Boomhouding (of Vrksasana) is het een Yogahouding die veel verschillende kanten van de Yoga samenvoegt tot een mooie balans. Balans is dan ook hetgeen wat bij de Boomhouding centraal staat.

De boomhouding leert ons om balans te vinden. Als een boom die zijn wortels stevig gegrond heeft in de aarde proberen we onze houding en balans te vinden.

3. Alle Krijgerhoudingen

Ook de Krijgerhoudingen helpen je goed om te aarden en je sterk en krachtig te voelen. Er zijn verschillende variaties van de krijgerhoudingen. In deze blog lees je meer over de Krijger II houding.

4. De Kindhouding

Balasana is een houding waarin je goed kunt ontspannen. Je bent in staat om onnodige spanning in het lichaam los te laten.

De kindhouding kan heel prettig zijn als je merkt dat je last hebt van drukte in je hoofd en stress in en om je heen.

Je komt als het ware weer even helemaal bij jezelf en zondert je even af van alle hectiek en drukte om je heen. Echt aarden dus!

5. Janu Sirsasana

Janu Sirsasana is een houding die veel fysieke voordelen met zich meebrengt, als je graag de flexibiliteit zou willen bevorderen. Zo geef je onder andere de hamstrings, de rugspieren en de liezen een stretch.

Als je wat minder lekker in je vel zit en bijvoorbeeld last hebt van vermoeidheid, stress, menstruatieklachten of hoofdpijn, kan deze Yoga houding erg prettig zijn.

Janu Sirsasana helpt je dus echt om dingen die je niet meer nodig hebt los te laten en te aarden.

Deze video van ons PRACTICE platform helpt je om te aarden en gronden:

Wat helpt jou om beter te gronden? Deel het in een reactie onder dit blog! 🙂

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

9 Responses

  1. Suma

    Mooi verwoord. Wat vind je van de aarding muziek. Gericht op de individuele chakras? Ik merk wel dat het mij heel erg helpt. Je kan ze op YouTube vinden en ze gaan in op de frequenties van de chakra. Ik moet ook echt meer gaan aarden. Ben nu ongeveer vijf maanden ermee bezig. Moest ook van mn reiki heelster. Vanwege ook een psychose. Ik moet letterlijk hoe jij het zegt, weer landen op aarde. Maar muziek helpt dus ook heel erg. Gericht dan wel op de chakra.

    Bedankt.

    1. Sven Poldervaart

      Hi Suma,

      Met muziek voor specifieke chakra’s zijn wij minder bekend. Het klinkt echter vrij logisch om door middel van vibratie zoals muziek de chakra’s te triggeren. Mocht het voor jou dus goed werken dan zouden we je het niet per se afraden.

    1. Sven Poldervaart

      Hi Annet!

      Misschien is het goed om dit blog eens te lezen over het eerste chakra. Een blokkade in dit chakra zou namelijk de oorzaak kunnen zijn van je gevoel.

      Groetjes!

  2. Astrid Vergeer

    Wat een mooie blog met goede tips en fijne meditaties en asana’s! Als docent yoga zijn dit soort tips altijd welkom, zeker in deze bizarre tijd.
    Ik ga het snel in praktijk brengen tijdens mijn lessen. Namaste

    1. Stephanie van der Linden

      Hoi Astrid,

      Bedankt voor je reactie. Wat fijn dat je de tips en meditaties in praktijk gaat brengen.
      Veel succes.

      Groetjes!

Laat een reactie achter