Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

4 mrt 2014

Vierde Chakra, laat je hart spreken!

/
Geplaatst door
/
Comments0

Het vierde Chakra, ook wel het hart Chakra genoemd, bevindt zich bij de hartstreek. In het Sanskriet noemt men het ook wel Anahata Chakra.

Je lichaam bevat zeven Chakra punten. Deze bevinden zich in een rechte lijn van je stuit tot aan je kruin langs je ruggenmerg. Ieder Chakra heeft zijn eigen eigenschappen en staat verbonden met verschillende delen van het lichaam.

vierde chakra

Waar het vierde Chakra voor staat

Het vierde Chakra staat voor de liefde, vriendelijkheid naar jezelf en anderen, geborgenheid, vertrouwen, hoop en het vinden van balans. ‘Ik bemin en word bemind’ staat centraal.

Het bijbehorende element is lucht. In het vierde Chakra kun je dit zien als jezelf lucht geven. De lichtheid van lucht en de adem (Pranayama) speelt een grote rol.

Na het derde Chakra, waarbij het element vuur centraal staat, kan het luchtige vierde Chakra veel rust en kalmte bieden. Na de kracht van het derde Chakra is het belangrijk de rust op te zoeken.

Het vierde Chakra is verbonden met het hart, de longen, de handen en de armen.

De kleur groen staat, naast het bijbehorende Chakra symbool, centraal in het vierde Chakra. Sommigen zeggen dat het erg positief kan werken als je je omringt met groene elementen.

Wat er gebeurt als het vierde Chakra niet optimaal functioneert

Op het moment dat het vierde Chakra niet optimaal functioneert, kan het zijn dat de bloedsomloop minder gaat werken. Er kunnen zich hartproblemen aandienen. Het belemmeren van het vierde Chakra kan ook komen door problemen die in het verleden hebben plaatsgevonden.

Oefeningen om het vierde Chakra te stimuleren

Er zijn veel verschillende oefeningen om het vierde Chakra te stimuleren. Omdat dit Chakra nauw verbonden is met de adem, kunnen vooral ademhalingsoefeningen erg positief zijn. Deze kunnen zuiverend werken.

Ook kunnen de verschillende oefeningen (Asana’s) ruimte bieden in bijvoorbeeld de borst en flanken, om de adem ruimer te laten worden. Dit kan erg positief werken.

Belangrijk is dat je de Chakra’s niet zomaar afzonderlijk van elkaar gaat openen. In vele gevallen weet men niet welk Chakra er geopend is of meer geopend moet worden. Dit kan nare gevolgen hebben. Open daarom ten aller tijde alle Chakra’s tegelijk.

Bewezen is dat veel mensen verkeerd ademen. Het is dus vooral in het begin erg aan te raden de oefeningen en het plan van aanpak van een professional op te volgen. Zo loop je het minste risico met het meest optimale resultaat!

Overzicht van de chakra punten

Hieronder een overzicht van de zeven hoofdchakra’s:

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 1700+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter