Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

14 mei 2020

Angst overwinnen – 4 stappen om je angst de baas te worden!

/
Geplaatst door
/
Comments0

Angst overwinnen. Wat is daar precies voor nodig? Ik besloot het uit te zoeken door me erin te verdiepen…

‘Hoe minder je weet, hoe beter.’ was een van de dingen die ik te horen kreeg in de ‘fear liberation’ workshop die ik deed.

Nou ben ik van nature nieuwsgierig, hou ik van leren en wil ik graag veel weten, dus ik stond niet direct te springen toen ik dat hoorde.

Maar m’n nieuwsgierigheid was getriggerd en dus wilde ik weten wat er bedoeld werd. (Lekker tegenstrijdig natuurlijk?)

In dit blog leg ik je uit wat ‘minder weten’ te maken heeft met angst, en help ik je in vier stappen op weg om je angst te overwinnen!

angst overwinnen

Twee soorten angst

Allereerst, is het belangrijk om onderscheid te maken tussen twee soorten angst. De eerste soort is biologische angst. Dit is angst die ervoor zorgt dat je in leven blijft.

Dus als jij op de rand van een cliff gaat staan, zorgt deze angst ervoor dat je een stapje naar achter doet.

De tweede soort angst is psychologische angst. Dat is angst die niet gaat om leven of dood (al kan dat wel zo voelen). Deze angst is gecreëerd door gedachten en patronen uit het verleden.

Biologische angst is nuttig en belangrijk, psychologische angst niet. Psychologische angst is een blokkade en het weerhoudt je om in actie te komen.

Wat gebeurt er als je je angstig voelt?

Angst zorgt ervoor dat de hypothalamus, een specifiek gedeelte van de hersenen, de ‘vlucht of vecht’ respons activeert.

De hypothalamus is onderdeel van het reptielenbrein, het meest primitieve gedeelte van de menselijke hersenen. Dit gedeelte van je hersenen heeft o.a. controle over je hartslag en je ademhaling.

Door de vlucht of vecht respons komen er hormonen in je lichaam vrij zoals cortisol en adrenaline.

Je hartslag gaat omhoog, je ademhaling wordt zwaarder, je handen worden klam en je spieren spannen zich aan.

Het zorgt ervoor dat je snelle beslissingen kunt maken en het is dus heel nuttig bij biologische angst. In de oertijd was dat letterlijk van levensbelang.

Als een sabeltanttijger je probeerde aan te vallen, moest je snel beslissingen kunnen maken.

Adrenaline zorgt er ook voor dat bepaalde processen in het lichaam worden stopgezet. Als een sabeltanttijger voor je staat ben je bijvoorbeeld niet bezig met het feit dat je eigenlijk honger hebt.

De energie wordt alleen gebruikt voor de dingen die op dat moment het belangrijkst zijn. Een leeg gevoel in je maag of een goede vertering bijvoorbeeld zijn dan niet relevant.

Als de stoot adrenaline dusdanig groot is, kan het een schok geven aan het hart waardoor het hart stopt. Dan is er dus letterlijk sprake van doodsangst.

Dat is gelukkig heel zeldzaam, maar het laat wel goed zien hoe veel effect angst op ons kan hebben.

ademhaling

Vertrouwen

We hebben allemaal psychologische angsten. Die angsten ontstaan door de verhalen die we onszelf wijsmaken.

Ze ontstaan door negatieve gedachten die steeds terugkeren. Gedachten waarmee je je bent gaan identificeren. Je hebt ze zo vaak gedacht, dat je denkt dat je die gedachten bent.

In feite ben je niet echt dat verhaal en die angst. Je bent niet geboren met die verhalen en angsten.

Als je volledig in het nu bent, zijn er geen verhalen. Je kent het misschien als een gevoel van flow, waarin je voelt dat alles precies goed is zoals het is. Het is een gevoel van overgave en volledig vertrouwen.

Vaak willen we controle uitoefenen op ons leven. We willen de touwtjes in handen hebben. Maar het leven is niet te controleren. Alles is altijd aan verandering onderhevig.

Het leven is onvoorspelbaar en onbekend. En juist in het onbekende zit een enorme kracht.

Ze zeggen niet voor niks: the magic happens right outside of your comfortzone.

Als je op dat onbekende durft te vertrouwen, is er geen angst. Dat is wat er in de workshop werd bedoeld met ‘hoe minder je weet, hoe beter’.

Durf te vertrouwen op het onbekende, op het niet weten. Vertrouw op jezelf en op het leven.

Jorine Kuilman

Angst overwinnen in 4 stappen

Angst overwinnen is echter geen gemakkelijk proces, maar door de volgende stappen te volgen, lukt het je een stuk beter:

1. Identificeren

Als eerste is het belangrijk dat je de angst identificeert, wat is het precies? Breng het onder woorden in 1 zin. Ik ben bang dat/voor …

2. Voelen

Om de angst te kunnen bevrijden is het van belang dat je het durft te voelen.

Ga zitten, laat het verhaal rondom de angst naar boven komen en zie en voel hoe de angst verschijnt.

Wat voel je in je lichaam? Waar voel je dat in je lichaam? Wat gebeurt er met je adem? Dit kan behoorlijk moeilijk zijn, maar alleen als je het gevoel toe durft te laten kun je jezelf er ook van bevrijden.

Als het teveel wordt, concentreer je dan vooral op de lichamelijke sensaties en niet op de gedachten.

3. Willen 

Deze stap is heel erg belangrijk. We zeggen vaak dat we van een angst af willen, maar we hebben ons vaak zo volledig geïdentificeerd met een angst, dat we niet meer weten wie we zijn zonder de angst.

Je stapt volledig uit je comfortzone. Wat blijft er over van jou zonder die angst? Neem een paar diepe ademhalingen en breng je aandacht naar je hartgebied.

Zeg tegen jezelf dat je er klaar voor bent, dat de angst niet meer nodig is dat je bereid bent om de angst vrij te laten. Zeg het krachtig en oprecht totdat je het echt voelt.

4. Vrijlaten

De laatste stap is het daadwerkelijk vrijlaten van de angst. Je laat het verhaal rondom de angst oplossen en je vervangt het met een ander verhaal. Je kan dit bijvoorbeeld doen door visualisatieoefeningen.

In de video hieronder geeft Rolf je ook nog een paar goede tips om angst te overwinnen! 🙂

De stappen toepassen en angst overwinnen

Visualisatie

De volgende visualisatie kan je helpen bij angst overwinnen.

Zorg dat je ergens bent waar je niet gestoord kunt worden en waar je rustig kunt zitten. Maak het jezelf gemakkelijk. Doe eerst stap 1 t/m 3 zoals hierboven beschreven.

Ga met je aandacht naar je hartgebied en haal een paar keer diep adem. Laat de angst bovenkomen.

Visualiseer dan een doos voor je. Stel je voor dat je een stukje van je angst uit jezelf neemt. Bedank het en leg het liefdevol in de doos voor je.

Zie het als een spel, geniet ervan en maak het speels en leuk. Als de doos helemaal vol is, doe je de deksel erop en zie je voor je hoe de doos naar boven vliegt richting de zon.

Helemaal boven lost de doos met jouw angst op in de zon. Met je ogen nog steeds gesloten, beweeg je je ogen een aantal keer rustig van boven naar beneden en van rechts naar links.

Visualiseer je dan hoe jij jezelf ziet zonder de angst. Wie ben jij zonder die angst? Wat zie je voor je? Wat ruik je? Wat doe je? Wat voel je? Hoe ziet het eruit? Dompel je helemaal onder in het beeld.

Beweeg dan, met je ogen nog steeds gesloten, wederom je ogen een aantal keer rustig van boven naar beneden en van rechts naar links.

Adem een paar keer diep in en uit. Merk op hoe je je nu voelt. Open dan je ogen.

Je kunt ook op insight timer zoeken naar ‘fear’. Dan vind je meerdere geleide meditaties over angst.

Angst overwinnen met de ‘Ik ben’ affirmatie

Iets anders waar je mee kunt oefenen, zijn affirmaties en dan met name de ‘ik ben’ affirmatie. ‘Ik ben’ is een krachtige zin. Het gaat over datgene waarmee je jezelf identificeert.

Sta eens wat vaker stil bij wat je zegt. ‘Ik ben onzeker’, ‘ik ben onhandig’, ‘ik ben niet lenig’ zijn negatieve dingen waarmee je jezelf identificeert.

Je doet misschien weleens onhandig, maar je bent in essentie niet onhandig.

Gebruik ‘ik ben’ alleen voor positieve dingen. Bijvoorbeeld ‘Ik ben zelfverzekerd’ of ‘ik ben goed zoals ik ben’.

Het lijkt een minimaal verschil, maar het kan groot effect hebben als je je hier bewust van wordt en dit verandert.

Kom in actie

Je eigen angsten onder ogen zien is spannend, dat heb ik zeker zelf ervaren tijdens de workshop.

Tegelijkertijd voelde ik me ook heel krachtig, juist doordat ik die angst onder ogen durfde te zien en er mee aan de slag wilde gaan.

Natuurlijk heeft het geen zin om een angst te bevrijden en dan vervolgens geen actie te ondernemen. Verandering is essentieel.

Dus stap uit je comfortzone en ga datgene doen waar je eerder juist bang voor was. Je kunt het!


Dit blog is een bijdrage van Jorine Kuilman van jorinekuilman.nl

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter