Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

9 mrt 2014

Vijfde Chakra, laat van je horen!

/
Geplaatst door
/
Comments4

Het vijfde Chakra, ook wel het Keelchakra genoemd, bevindt zich in het gebied van de nekwervels en het strottenhoofd. Het vijfde Chakra bevindt zich dichtbij de schildklier, waardoor de stofwisseling een grote rol speelt bij dit Chakra.

In het Sanskriet wordt het vijfde Chakra ook wel de Vishuddhi genoemd. Deze staat voor reiniging. Op het moment dat je jezelf laat horen, je laat weten wat je nodig hebt, zal er reiniging van je lichaam optreden.

vijfde chakra

Kenmerken van het vijfde Chakra

Naast een typerend symbool, is de ether het element dat in verband staat met het vijfde Chakra. De ether staat voor de ruimte die geboden kan worden op het moment dat je jezelf kunt laten horen. Je kunt het kwijt.

Hierbij staan de oren, de ademhaling, de kaak, de keel, de nek, armen, mond en handen centraal. Het spreken, schrijven en jezelf durven uiten. Creativiteit is van groot belang bij het vijfde Chakra.

‘Ik spreek en ik word gehoord’ is een typerende uitspraak voor dit gebied.

Het vijfde Chakra staat in verbinding met het laten horen van jezelf, klanken maken, zingen. Het geluid is hoorbaar. Je durft jezelf te laten horen, aan te geven wie je bent en wat je nodig hebt.

Daarnaast is het luisteren naar anderen ook van groot belang. Het van binnenin stil kunnen worden, het zwijgen. De eventuele afleiding en prikkels kunnen weerstaan.

De kleur lichtblauw is de kleur die in verbinding staat met het vijfde Chakra.

Wat te doen als het vijfde Chakra niet optimaal functioneert

Op het moment dat het vijfde Chakra niet optimaal functioneert, kun je bijvoorbeeld heel veel praten (overactief vijfde Chakra) of juist helemaal niet durven praten (onderontwikkeld vijfde Chakra).

Tandproblemen, keelproblemen (denk aan keelontsteking), verkoudheid, nekproblemen en spraakproblemen kunnen voorkomen.

Ook kun je aan het stemgeluid horen hoe het met het vijfde Chakra gesteld is. Een hele zachte stem en verlegenheid kan in verbinding staan met onderontwikkeling, een hele harde stem en de onderbreking van anderen in een gesprek kan gelinkt worden aan overactiviteit.

Er zijn vele geschikte Yoga oefeningen om je Keelchakra te kunnen openen. Bijvoorbeeld de oefeningen waar geluiden aan te pas komen, kunnen stimulerend werken.

Men zegt dat je het vijfde Chakra ook kunt stimuleren door je te omringen met blauwe elementen. Ook werkt de geur van pepermunt en eucalyptus positief. Anderen geven geven juist weer aan dat dit helemaal niet werkt.

Het jezelf durven laten horen en het luisteren naar gezang zal het vijfde Chakra ook stimuleren.

Belangrijk is dat je de Chakra’s niet zomaar afzonderlijk van elkaar gaat openen. In vele gevallen weet men niet welk Chakra er geopend is of meer geopend moet worden. Dit kan nare gevolgen hebben. Met onderstaande chakra meditatie geef je aandacht aan alle chakra’s:

Ontdek meer over de zeven chakra’s

Hieronder een overzicht van de zeven hoofdchakra’s:

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 1700+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

4 Responses

 1. Ine

  Beste Mel ik heb net de film van de Chakra. S zitten te beluisteren.heel goed word het verteld en uitgelegd. Hier ga ik zeker mee aan de slag .Ik heb het deze week namelijk met mijn zoon en dochter er nog over gehad dat dat goed voor mij zou zijn zo zie je maar weer het komt op je pad als je eraan toe bent .Hiervoor wil ik je bedanken Liefs Ine.

 2. Ramona

  Fascinerend hoe ons lichaam toch in elkaar zit! Hoe meer ik te weten kom, hoe groter mijn fascinatie wordt, maar ook hoe meer gecompliceerd lijkt het haast wel!

  Op de één of andere manier blijk ik problemen te ondervinden met mijn keel en hartchakra, dat deze niet in evenwicht met elkaar zijn… tijdens een sessie paardencoaching is dit maar wat duidelijk naar voren gekomen!

  Vooral de aanhoudende klachten achterin mijn nek ter hoogte van de laagste nekwervels, blijken dit duidelijk tot uiting te brengen…. de spieren willen maar niet versoepelen!

  Tijd om eens aan de slag te gaan met de speciale yoga oefeningen om mijn keelchakra en overige chakra’s eens zo optimaal mogelijk te openen! Wie weet tot welke ontwikkelingen ik dan mag komen!

  Bedankt voor jullie mooie opgezette Blog!

  1. Melanie

   Hi Ramona,

   Fascinerend en tegelijkertijd gecompliceerd is het zeker!
   Daarom is het, zoals je zelf aangeeft, zeker aan te raden om aan de slag te gaan met het in balans brengen van alle Chakra’s.
   Heel veel succes ermee! En dankjewel voor je lieve compliment. 🙂

Laat een reactie achter