Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

23 okt 2016

Navasana (Boot houding)

/
Geplaatst door
/
Comments0

Navasana is de Sanskriet naam voor de Boot houding. Ik vond het in het begin best moeilijk om deze Yoga houding uit te voeren.

Maar eigenlijk kon ik nog niet zo goed thuisbrengen waar dat nu precies aan kon liggen. Soms lukte de houding me aardig, maar de volgende dag kon dat zomaar ineens helemaal anders zijn. Ik hield Navasana vaak niet zo lang vol en rolde regelmatig naar voren of naar achteren.

Een aantal handige tips die mij geholpen hebben om Navasana op te bouwen, heb ik in dit blog even voor je op een rijtje gezet.

navasana

Voordelen van Navasana

De Yoga houding Navasana heeft verschillende voordelen. Zo zorgt deze houding er bijvoorbeeld voor dat de buikspieren getraind worden.

Daarnaast wordt de rug versterkt, net zoals de heupflexoren.

Ook wordt er focus van je gevraagd, omdat je anders heel snel uit de houding kunt vallen. Balans en focus wordt zeker van je gevraagd in deze Boot houding.

Een ander voordeel van de Boot houding is dat het stressniveau gereduceerd kan worden met het uitvoeren van deze houding.

Hoe voer je Navasana uit?

Om Navasana uit te voeren kun je het beste op een Yoga mat komen zitten. Dit zorgt voor stabiliteit en een zachte ondergrond. Er komt veel druk op het zitvlak terecht, dus dan is het prettig om een zachte ondergrond te hebben.

Vervolgens kun je beginnen in Dandasana. Dit is tegelijkertijd prettig om alvast de lengte in de ruggengraat te stimuleren.

Daarna kun je de knieën richting de borst brengen. De voeten rustig van de mat af.

Nu kun je de onderbenen parallel aan de mat brengen. De tenen wijzen hierbij naar het plafond. Je brengt je gewicht nu iets meer naar achteren op het zitvlak. Het is dus zeker normaal dat je iets naar achteren komt, maar je blijft wel op het zitvlak zitten.

Zorg ervoor dat de nek in het verlengde van de ruggengraat blijft en dat de ruggengraat recht is. Hiermee bedoel ik dat je de onderrug niet gaat bollen. De kruin blijf je weg strekken vanaf de zitbotten.

Het aanspannen van de buikspieren is van belang om de kracht te vinden en stabiliteit te creëren.

De handen kun je naast de onderbenen recht voor je uit strekken. De handpalmen wijzen hierbij naar elkaar toe.

Adem de Yoga ademhaling in deze houding. En als je de stabiliteit voor een aantal ademhalingen hebt gevonden in deze houding, kun je proberen de benen te strekken richting het plafond.

Je vormt nu met het bovenlichaam en de benen een V.

Blijf lengte maken en de buikspieren aanspannen voor ongeveer 6 Yoga ademhalingen. En kom dan rustig uit te houding.

Ik vind het na deze Boot houding altijd prettig om mijn voetzolen achter het zitvlak op de mat te zetten met de knieën uit elkaar. Vervolgens laat ik mijn armen rusten op mijn knieën en het hoofd tussen mijn knieën. Hier stabiliseer ik de ademhaling.

Waar je op moet letten bij Navasana

Het is erg belangrijk om de kruin weg te strekken van de zitbotten, omdat je anders sneller in staat bent om de rug te gaan bollen. Dit werkt nadelig voor de rug en daarbij met name het onderste gedeelte van de rug.

Ook wil je graag in deze Boot houding de rugspieren versterken en dat doe je door jezelf lang te maken en gebruik te maken van deze rugspieren.

Het gebruik van de buikspieren is belangrijk om de controle in de houding te behouden. Stel jezelf voor dat je een compact gebied van kracht bent en gebruik die kracht in het centrum van je lichaam om in de houding te kunnen blijven.

Daarnaast is de Yoga ademhaling van belang om focus in de houding te behouden, ook als het zwaarder wordt. Daarbij ben je doormiddel van de Yoga ademhaling in staat om Navasana minder zwaar te maken.

Je ademt naar de restrictie die je voelt en geeft ruimte aan de delen die veel aandacht vragen. Hierdoor wordt de Boot houding als veel minder zwaar ervaren.

Een andere Yoga houding die ook veel minder zwaar wordt door de Yoga ademhaling is bijvoorbeeld de Plankhouding.

Uitkijken bij Navasana

Als je last hebt van nekproblemen of rugproblemen, dan is het aan te raden om deze Yoga houding te vermijden. Of eventueel aan te passen binnen je eigen mogelijkheden.

Daarbij kan het af te raden zijn als je zwanger bent of als je last hebt van zwakke buikspieren.

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter