Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

6 apr 2022

Chakra’s openen – Hoe doe je dat?

/
Geplaatst door
/
Comments4

Chakra’s openen klinkt voor de meeste mensen nogal zweverig. En ik moet toegegeven dat ik ook niet meteen op het puntje van mijn stoel zat toen mijn leraar tijdens mijn Yoga teacher training voor het eerst over Chakra’s begon.

Totdat ik beter begon te begrijpen wat een chakra eigenijk is.

Een chakra kan gezien worden als een energie centrum in je lichaam.

Dit zijn geen fysieke organen, maar je kunt het zien als een clustering van energie. Die clustering van energie wordt veroorzaakt doordat er op deze plekken in je lichaam veel zenuwen, nadi’s of meridianen aanwezig zijn.

Vergelijk het met een elektrisch circuit. De elektriciteit stroomt door het hele circuit. Maar het komt pas tot uiting op de plek waar je een lampje in de fitting schroeft.

Als er blokkades in het circuit zitten kan dat er voor zorgen dat het lampje niet of minder fel brandt. Als er te veel energie naar toe gestuurd wordt, dan kan er kortsluiting ontstaan.

Wat je wilt is de juiste hoeveelheid energie door het circuit sturen, zodat het lampje goed en duurzaam kan branden. Chakra’s openen is in mijn mening dus ook niet helmaal de goede bewoording. Het gaat meer om chakra’s in balans brengen.

Laten we eens kijken hoe we dit kunnen doen. In deze blog kom je meer te weten over:

  • De chakra’s in het algemeen
  • De betekenis van de chakra’s
  • Hoe je chakra’s kunt openen

Lees je mee?

chakra's openen

Vraag en antwoord

1.Wat betekent ‘chakra’?

Chakra is een woord dat uit het Sanskriet komt en betekent letterlijk ‘wiel’. Een Chakra kan je je daarom voorstellen als een draaikolk die energie door je lichaam laat stromen, of in andere woorden, een ‘draaiend wiel van energie’.

2.Heb je dan echt verschillende cirkels in je lichaam?

Nee, de chakra’s zijn niet iets wat je fysiek kun waarnemen in het lichaam. Deze Chakra cirkels verwijzen naar energiestromen door het lichaam. En de Chakra’s zijn daar de centrale punten van.

Er wordt gezegd dat er duizenden Chakra’s in het lichaam zijn. Maar binnen de Yoga, Ayurveda en meditatie wordt er voornamelijk gefocust op de 7 Chakra punten.

3.Hoeveel chakra’s zijn er?

In je lichaam zijn zeven belangrijke energiecentra aanwezig. Deze staan bekend als Chakra’s.

In ons lichaam zijn in feite nog honderden andere van deze energiecentra aanwezig, maar we richten ons nu op de zeven punten die het belangrijkste zijn.

Korte uitleg over de betekenis van de chakra’s

Wil je meer weten over de chakra’s? Lees dan eens deze uitgebreide uitleg over de chakra’s.

In de video hieronder vertel ik je ook graag meer over de chakra’s.

De 7 Chakra punten

Er zijn de 7 belangrijke Chakra punten in het lichaam. Het onderste punt ligt onderaan bij de basis van je ruggengraat en vervolgens lopen ze omhoog langs de ruggengraat tot aan je kruin.

Hieronder een overzicht van de 7 Chakra punten:

Extreem actief vs. gebrekkig

Zoals je al hebt kunnen lezen, draait het dus niet alleen maar om Chakra’s openen. Een chakra kan namelijk al open zijn en extreem actief. In dit geval is het chakra openen geen goed idee, want dat brengt het nog meer uit balans.

Je wilt ten alle tijden het chakra weer in balans brengen.

Aan de andere kant kan een chakra ook gebrekkig functioneren. In dit geval zou het chakra openen wat beter klinken. Maar over het algemeen draait het dus met name om het in balans brengen van Chakra’s.

Wanneer een chakra uit balans is kan dit er dus voor zorgen dat het extreem actief is, of juist gebrekkig functioneert. Dit zorgt ervoor dat we onze energie in sommige situaties juist te veel verhogen, of dat we ons juist bijna geheel terugtrekken.

Het verhogen of verlangen van onze energie is een survival mechanisme gebaseerd op ons zenuwstelsel. Een programmering die er is om ons te beschermen. Maar door trauma’s en andere dingen die we meemaken kan dit uit balans raken.

Laten we eens een voorbeeld bekijken.

Stel iemand is vroeger veel gepest. Chakra’s gerelateerd aan de emoties die hierbij betrokken zijn kunnen daardoor overactief zijn geworden.

Diegene wil er bijvoorbeeld alles aan doen om leuk gevonden te worden. Hij/zij zet zijn normen en waarden opzij om maar aandacht van anderen te krijgen en andere mensen te plezieren.

Dezelfde chakra’s kunnen juist ook een gebrekkige werking tonen die ervoor zorgt dat de persoon zich juist terugtrekt en heel erg op zichzelf is om verder negatieve gevoelens geassocieerd met pesten te voorkomen.

Een duidelijk survival mechanisme wat resulteert in vechten of vluchten. Beide is niet heel wenselijk. Zo zie je dat het draait om balans en dat chakra’s openen niet altijd de goede oplossing is.

Doe mee met onze online cursus: Yoga Nidra – Reis door de chakra’s
chakra cursus

Chakra’s openen – Hoe doe je dat?

Het openen van chakra’s, of beter gezegd in balans brengen, kan met behulp van Yoga meditatie en ademhalingsoefeningen.

Chakra’s en de ademhaling

Er zijn zeven hoofdchakra’s die voornamelijk liggen langs de ruggengraat. Het zevende chakra ligt eigenlijk buiten het lichaam. Het zesde chakra bevindt zich in het midden van het brein en functioneert als het controle centrum.

De andere vijf chakra’s liggen langs de ruggengraat. Wanneer we de volledige Yoga ademhaling toepassen, dan worden alle chakra’s gestimuleerd en komt er prana terecht bij alle chakra’s.

Wanneer we de ademhaling bijvoorbeeld vast zetten in de borst, breikt de ademhaling de onderste chakra’s niet.

Deze raken hierdoor uit balans en wanneer dit gebeurt voelen we ons vaker gestresst en komt ons survival instinct bijvoorbeeld meer naar voren. Dit wordt in verband gebracht met het eerste chakra, wat niet genoeg gestimuleerd wordt.

Chakra’s meditatie

Chakra’s openen en in balans brengen kan ook worden gedaan door meditatie. Er zijn verschillende chakra meditaties die je kunt doen.

Een simpele manier om dit te doen is om te gaan zitten met je ogen dicht en een rechte ruggengraat en je te concentreren op het specifieke chakra.

Je kunt de hele meditatie blijven focussen op een chakra, maar zelf vind ik het een goed idee om alle chakra’s mee te nemen.

Waarom zou je slechts een chakra willen dat goed functioneert? Je kunt beter regelmatig aandacht geven aan alle chakra’s, omdat alle chakra’s elkaar ook beïnvloeden.

Wanneer je op deze manier een chakra meditatie doet, verplaats je je aandacht steeds naar een ander chakra om hier vervolgens een tijdje op te concentreren en bewust van te worden.

Wil je meteen aan de slag? Dat kan met onderstaande video.

Chakra’s Yoga oefeningen

Van Yoga houdingen is bekend dat ze veel fysieke voordelen hebben. Maar ook energetisch is er het een en ander aan de gang als we asanas aan het beoefenen zijn.

Neem bijvoorbeeld iemand die heel erg op zichzelf en gesloten is. De kans is groot dat zijn/haar lichaamshouding ook heel gesloten is. Hangende schouders, een hangend hoofd, borst naar beneden gezakt etc.

Wanneer we op de mat een diepe achteroverbuiging doen, dan openen we juist de borst. We laten energie toe in dit gebied wat het chakra in de borst stimuleert. Chakra’s openen is nu wel van toepassing omdat het hartchakra geopend wordt.

Als iemand juist heel actief en extrovert is, kan het soms nuttig zijn om dit chakra niet verder te openen maar juist wat meer in balans te brengen.

Zo kan elke asana in verband worden gebracht met het in balans brengen van verschillende chakra’s.

Breng alles samen

Het meest effectief is om de ademhaling, Yoga en meditatie met elkaar te combineren. In een effectieve Yogales worden asanas en de ademhaling gebruikt om chakra’s in balans te brengen.

Zorg ook dat je je tijdens een les niet alleen maar op één enkel chakra richt. Je mag best wat meer aandacht geven aan een specifiek chakra, maar zorg dat je je ook richt op de andere chakra’s. Anders kan er alleen maar onbalans ontstaan.

Afsluitend kan er dan effectief gemediteerd worden door middel van een chakra meditatie.


Ben jij bekend met de chakra’s en doe je er wel eens bewust iets mee of blijft het vaag voor je? Laat het ons weten!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

4 Responses

  1. Liza

    Kan je ook yoga doen als je lichamelijk niet gezond bent
    Ik ben 60 en moeit met bijvoorbeeld de zithouding kleermakerszit Zou bij mij niet lukken

    1. Sven Poldervaart

      Hi Liza!

      Jazeker! Yoga is er namelijk in verschillende stijlen en je bepaalt altijd zelf hoeveel uitdaging je in je practice wilt opzoeken. Zo kun je bijvoorbeeld voor een rustigere Yogavorm kiezen en tijdens je practice lichamelijk lastigere oefeningen even overslaan of gemakkelijker maken. Geen zorgen dus!

  2. Lis

    Bedankt voor de duidelijke informatie! Ik ben me erg aan het verdiepen in spiritualiteit de laatste tijd dus dit is super handig!

Laat een reactie achter