Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

10 mrt 2014

Zesde Chakra, jouw bewuste derde oog!

/
Geplaatst door
/
Comments0

Het zesde Chakra wordt ook wel het Voorhoofdchakra genoemd. Als bijnaam krijgt het ook wel het derde oog, omdat het desbetreffende Chakra zich net iets boven en tussen de wenkbrauwen bevindt.

In het Sanskriet wordt het Ajna genoemd, dit betekent weten. Het geweten speelt een grote rol in het bewustzijn en de keuzes die je in het leven maakt.

Chakra nummer 6 staat voor bewustzijn en oplettendheid. Inzicht, intuïtie, wijsheid en visualisatie zijn belangrijke aspecten van het zesde Chakra. ‘Ik zie’ staat centraal. Daardoor zullen de hieronder besproken gerelateerde lichaamsdelen ook geen verrassing zijn.

Bij het derde oog worden namelijk het gezicht, de ogen, het zenuwstelsel en de hersenen aangesproken.

Het element licht wordt in verbinding gesteld met het 6e Chakra. De verlichting in jezelf vinden, zorgt voor bewuste keuzes en duidelijkheid in je leven.

Indigo is de kleur van het zesde Chakra. Deze kun je ook terug vinden in het desbetreffende Chakra symbool.

zesde chakra

Wat er gebeurt als het zesde Chakra niet optimaal functioneert

Op het moment dat het derde oog niet optimaal functioneert, kan dit leiden tot hoofdpijn, angst, concentratieproblemen, depressie, schizofrenie, slecht gezichtsvermogen, problemen met het geheugen en geestelijke problemen.

Het kan dus variëren van kleine ongemakken tot grote problemen. Gelukkig kun je er zelf ook gemakkelijk voor zorgen dat deze ongemakken en problemen voorkomen kunnen worden. Hoe? Dat leggen we hieronder graag aan je uit.

Hoe je het zesde Chakra optimaal kunt stimuleren

Om je derde oog optimaal te kunnen openen, moet je een erg grote mate van bewustzijn gecreëerd hebben. Dit is voor velen een lastig punt. In tegenstelling tot andere Chakra’s is het heel goed mogelijk om je zesde Chakra gedeeltelijk te openen.

Dit is ook voldoende om je zesde Chakra goed te kunnen laten functioneren. Je verstand en je geest is helder. Je bent in staat tot juiste inzichten te komen. Je kunt goed reflecteren op je eigen gedrag, veranderen waar dat nodig is. Je stuurt jouw leven in de juiste richting.

Het zesde chakra wordt gelinkt aan de epifyse. De epifyse is je pijnappelklier en produceert hormonen en heeft ongeveer de grootte van een doperwt.

De pijnappelklier is gevoelig voor impulsen die via het oog binnen komen. De pijnappelklier reageert dus op licht. Het doet dit onder andere door neurotransmitters om te zetten in het hormoon melatonine.

Melatonine is een hormoon wat erg belangrijk is voor je slaap-waak ritme. Het beïnvloedt dus je bioritme. De productie van melatonine is afhankelijk van de hoeveelheid licht die er binnen komt. Bij veel licht, wordt er minder melatonine geproduceerd waardoor je minder goed in de ‘slaap-modus’ komt. Dit ritme kan verstoord worden door kunstmatig licht van bijvoorbeeld smartphone, computers en televisie. Die kunnen ons slaap-waak ritme daarom dus ernstig verstoren.

Ook kan het zesde chakra in verband worden gebracht met je hogere bewustzijn. Durf te vertrouwen op jezelf en je intuïtie. Ieder mens zal ook fouten maken, maar door hier op een positieve manier mee om te gaan, zul je hier ook een beter bewustzijn door creëren.

Het mooie is dat je vandaag al kunt beginnen met het positief veranderen van de keuzes die je maakt.

Lees hier meer over de zeven chakra’s

Hieronder een overzicht van de zeven hoofdchakra’s:

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 1700+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter