Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

18 mrt 2014

Bhastrika ademhaling, een energie-explosie!

/
Geplaatst door
/
Comments7

De Bhastrika ademhaling, ook wel de Bhastrika Pranayama of Blaasbalg genoemd, is een opladende ademhalingsoefening. De energie gaat doormiddel van deze oefening door je lichaam stromen.

Deze Blaasbalg zorgt ervoor dat de spijsvertering op gang komt. Er komt immers in korte tijd veel zuurstof in je bloed doormiddel van deze ademhaling. Daarbij span je de buikspieren aan, waardoor deze ook ontwikkeld worden.

Ook worden doormiddel van deze ademhalingsoefening de lever, milt en alvleesklier aangesproken.

De Bhastrika Pranayama komt vaak voor bij Kundalini Yoga. Vooral het derde Chakra, de Zonnevlecht, wordt hierbij aangesproken.

bhastrika ademhaling

Uitvoering van de Bhastrika ademhaling

1. Ga rechtop zitten. Je rug is recht. Je kunt deze oefening uitoefenen terwijl je op je knieën zit, maar het kan ook in kleermakerszit. Als je het niet prettig vindt om lang in deze houdingen te zitten, dan kun je ook gebruik maken van een meditatiekussentje.

Je zou de Bhastrika ademhaling zelfs op een stoel kunnen doen, dus ook een goede oefening van achter je bureau… 😉

2. Leg je handen met de handpalmen omhoog op je bovenbenen. In het beginstadium kun je je handen ook op je onderbuik leggen, zodat je de adem gemakkelijker naar je buik stuurt.

3. Sluit je ogen. Richt je aandacht op je adem en het hier en nu.

4. Je ademt krachtig in door je neus en stuurt de adem naar je buik.

5. Je spant je buikspieren aan en doormiddel van deze aanspanning duw je de lucht krachtig door je neus naar buiten.

7. De inademing is gelijkmatig aan de uitademing. Je ademt dus weer krachtig in door je navel van de ruggengraat af te bewegen.

8. Je herhaalt deze oefeningen tien tot twintig keer. Vervolgens adem je nog een vijftal keer rustig in en uit terwijl je ogen gesloten blijven.

Waarom je op moet passen met de Bhastrika ademhaling

De Bhastrika ademhaling zorgt voor een energie-explosie. Eerder hebben we geschreven over de Chakra’s. Door middel van de Bhastrika ademhaling gaat de energie door je Chakra’s stromen, maar teveel energie afgeven kan ook negatieve klachten geven.

Bij de Bhastrika Pranayama maak je gebruik van een buikademhaling.

Veel mensen ademen verkeerd, waardoor alleen het hebben van een buikademhaling al een moeilijk punt kan zijn. Voor deze mensen kan de Bhastrika ademhaling met een verkeerde buikademhaling ook een verkeerd effect hebben.

Aan te raden is om de Bhastrika ademhaling vooral in het begin onder begeleiding uit te voeren. Hierdoor kan een ander je in de gaten houden. Ook op het moment dat de energie in je lichaam teveel wordt en je het misschien zelf niet in de gaten hebt.

Daarbij is het van belang om de Bhastrika Pranayama goed op te bouwen. Denk er bijvoorbeeld aan dat je eerst je handen op je buik doet tijdens de ademhaling. Zo stuur je de adem beter naar de buik.

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

7 Responses

  1. Cecile

    Hallo,kan het zijn dat ik deze ademhaling vroeger leerde.
    Ik doe die nu op het einde van mijn practice, maar rechtstaand, de tenen naar elkaar gericht,lichtjes gebogen staan en de handen naar elkaar wijzend op de bovenbenen. Eerst al de lucht uit de longen met een uit ademhaling en dan 10 keer Door de neus in-en uitademen eigenlijk uitstoten,telkens buik in en uitstoten.
    Heel korte in en uitademingen.De leraar van toen vertelde dat dit een massage was voor al de organen,moeilijk in het begin omdat je heel erg geconcentreerd moet zijn,maar heel afdoend.
    Zou dit dezelfde oefening zijn?
    Vriendelijke groetjes Cecile

    1. Rolf

      Hoi Cecile,

      Er zijn veel verschillende ademhalingsoefeningen binnen de Yoga. En bij elke traditie worden sommige ademhalingsoefeningen soms ook weer net even iets anders uitgevoerd. Als ik het zo lees denk ik niet dat dit de bhastrika ademhaling was, maar de kapalabhati ademhaling. Hierbij adem je kort en krachtig uit door de neus. Dit lijkt denk ik meer op wat jij beschrijft. Groetjes, Rolf

  2. Marjon

    Dit klinkt als Kapalbhati (the breath of fire van kundalini yoga), die is door je buik. Bhastrika zit hoger toch, in je middenrif.
    Onder de youtube video die je hier linkt staat het vol met datzelfde commentaar zie ik nu.
    Dit helpt niet, dit is verwarrend.

  3. Marjon

    Het verwarrende komt denk ik doordat de vrouw in de video die je laat zien de buik erbij betrekt, terwijl ik begrepen heb dat de Bhastrika in je middenrif zit (bij je ribben). Er is ook heel veel commentaar op de die video op youtube.

    Het verschil tussen Bhastrika en Kapalbhati is, dat Kapalbhati in je buik zit en alleen de uitstoot van adem met kracht is terwijl de inademing daarop vanzelf gaat. Bij Bhastrika is zowel de uit- als de inademing met kracht en het zit bij je ribben (en niet in je buik).

    Dat is wat ik geleerd heb over deze ademhalingen. Zijn jullie het daarmee eens?

    1. Rolf

      Hi Marjon! Bedankt voor je reactie. Ik snap je verwarring. Omdat de vrouw in de video bhastrika vrij snel en krachtig uitvoert, lijkt hij heel erg op de kapalbhati ademhaling. Het naar buiten stoten van de adem doe je bij kapalbhati. Je doet dit vanuit het bekkengebied. Bhastrika is gericht op het navelgebied. Ademhalingen zijn krachtig en gelijkmatig. Dit hoeft niet per se zo snel te zijn als de vrouw video het doet. Hij is dus wel gericht op de buik, niet op de ribben. Als je alleen met je ribben zou bewegen, zou je het middenrif niet gebruiken. Je zet de adem dan min of meer vast in de borst en dit kan heel vervelend voelen. Groetjes, Rolf

  4. Simone

    7. De inademing is gelijkmatig aan de uitademing. Je ademt dus weer krachtig in door je navel richting de ruggengraat te bewegen.

    Je ademt toch weer krachtig in door je navel weg van de ruggengraat te bewegen.
    En uit door de buikspieren aan te spannen en je navel richting je ruggengraat te bewegen?

    Vriendelijke groetjes Simone

Laat een reactie achter