Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

25 aug 2014

Triangel Yoga houding (Driehoekshouding)

/
Geplaatst door
/
Comments2

De Triangel Yoga houding, ook wel de Driehoekshouding, of in het Sanskriet Trikonasana genoemd.

Dit is een staande Yoga houding, waarbij je optimaal contact met de aarde voelt. Deze stabiele houding biedt vele voordelen. Tenminste, als je deze op een juiste manier uitvoert. Hieronder vertellen we je daar graag meer over!

triangel yoga

Hoe voer ik de Triangel Yoga houding uit?

  • Begin in de Berghouding. Lees in ons artikel ‘De kracht van de Berghouding bij Yoga (Tadasana)’ Nog eens hoe je de Berghouding uitvoert.
  • Kom in spreidstand staan. Als je je armen horizontaal van je weg zou strekken, betekent dat dat je ongeveer op polsbreedte staat.
  • Draai je rechtervoet, knie en been 90 graden naar rechts. Je linkerhiel plaats je een stukje verder van je weg. Je tenen van je linkervoet wijzen nu ongeveer 45 graden richting je rechtervoet. De hielen zijn op dezelfde lijn.
  • Voel met beide voeten het contact met de grond.
  • Adem in, maak jezelf lang en breng de armen horizontaal op schouderhoogte.
  • Adem uit en beweeg de hele torso naar rechts. Je heup kantelt aan de linkerkant naar boven.
  • Als je je torso niet meer verder naar rechts kunt brengen, draai je je torso naar beneden en plaats je rechterhand op de grond of bij de enkel of kuit. Het maakt niet uit waar je uitkomt met je hand, zolang je rug maar recht blijft.
  • De linkerarm wijst nu naar boven. Houd de schouder in de kom en houd ruimte aan de rechterkant van de torso.
  • De schouders komen nu verticaal te staan. Maak lengte naar de linkerarm en aan de linkerkant van de torso. Kijk naar je linkerarm. Houd je nek en schouders recht.
  • Open de borst.
  • Houd de heupen recht en zorg ervoor dat je knie naar voren blijft wijzen.
  • Adem rustig met een volledige Yoga ademhaling door in deze houding.

Vervolgens kun je de Triangel Yoga houding ook de andere kant op doen. Op deze manier kunnen beide kanten van je lichaam de voordelen van deze houding ervaren.

Het is aan te raden om bij deze houding de ogen open te houden, omdat je met de Triangel Yoga houding gebruik maakt van je balans en focus.

Bekijk ook onderstaande video eens waarin we je stap voor stap uitleggen hoe je Trikonasana kunt doen. Dan kan je gelijk even meedoen ;-)!

Voordelen van de Triangel Yoga houding

Er zijn verschillende voordelen van de Triangel Yoga houding te noemen. Zo werkt deze staande Yoga houding erg ontspannend en stressverlagend.

Ook krijg je energie van deze houding.

Daarbij stretch je de armen, rug, benen en enkels. Rugklachten kun je hierdoor aanpakken en in het bijzonder de hamstrings worden verlengd.

Een ander voordeel is dat je de borst opent, hierdoor stretch je de borstspieren en krijgen de organen ruimte.

Variaties op de Triangel Yoga houding

Op het moment dat je het lastig vindt om je hand naast je voet op de grond te plaatsen, kun je een blok gebruiken. Hier kun je dan met je hand op steunen en voel je toch de uitwerking van de Triangel Yoga houding.

Een risico kan zijn, dat als je je hand niet op de grond kunt plaatsen, dat je dan je hand op bijvoorbeeld je knie plaatst. Hierdoor komt er teveel druk op de knie en kan dit tot ongemakken of zelfs blessures leiden.

Ook is het bij vooral bij nekklachten aan te raden het hoofd in het verlengde van de nek te houden. Kijk bij de uitvoering dus niet naar boven. Houd je blik gericht naar je onderste hand of recht naar voren.

Waar je op moet letten bij de Triangel Yoga houding

Omdat je het hoofd laag bij de grond houdt, is het belangrijk dat je na de uitvoering van de Triangel Yoga houding rustig naar boven komt. Anders kun je last krijgen van duizeligheid.

Kijk daarbij ook uit met je schouder. Zorg ervoor dat deze netjes in de kom blijft, anders kun je op den duur schouderklachten ontwikkelen.

Zoals we eerder aangaven is het nodig om een aanpassing te doen als je last hebt van nekklachten.

Maar ook bij mensen met een lage of hoge bloeddruk, rugklachten en mensen met migraine of hevige hoofdpijn is deze houding af te raden.

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

2 Responses

  1. Sanne

    Hallo Melanie,

    hoe ‘weet’ of voel je dat je schouder in de kom blijft? En misschien een rare vraag, maar wanneer is je rug recht? Ik vind dat lastig. Ik heb een smalle spiegel, dus kan het niet echt zien en ik kan niet zeggen dat ik voel wanneer ik goed zit of niet. Heb je daar een tip of idee voor?

    Groetjes,
    Sanne

    1. Melanie

      Hoi Sanne,

      Goede vraag! Ik snap zeker dat dit in het begin heel lastig is.
      Het draait eigenlijk allemaal om proprioceptie (het vermogen om te weten waar je lichaam zich bevindt in tijd en ruimte).
      Dit vergt oefening en tijd.

      Ik kan je aanraden om de video nogmaals te bekijken en vervolgens eens goed te voelen wat je lichaam doet, hoe je lichaam beweegt en hoe je in de houding komt als je voor de spiegel staat. Geef jezelf de mogelijkheid om de houding te onthouden.

      Let er daarbij vooral op dat je schouder niet teveel naar voren steekt. Breng je schouder naar achteren, het bekken naar voren en kijk maar eens wat er eigenlijk al automatisch gebeurt met je rug ;-).
      Wat betreft je schouders…Als je schouder in de kom is, voel je juist ruimte in plaats van weerstand. Succes! 🙂

Laat een reactie achter