Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

7 jun 2024

Chakra kleuren en hun betekenis

/
Geplaatst door
/
Comments2

Chakra kleuren hebben allemaal hun eigen betekenis en kunnen helderheid geven bij bepaalde fysieke en mentale klachten.

Door inzicht te krijgen in de Chakra kleuren kan je de oorsprong van een probleem dat je ervaart aan het licht brengen.

Het chakra systeem helpt je om bepaalde ervaringen letterlijk te kunnen ‘plaatsen in je lichaam’. Je kunt ze dus misschien niet zien, maar je kunt chakra’s wel voelen. – Melanie

Er zijn zeven Chakra’s die verbonden zijn met de energielijnen die door het lichaam lopen. Het eerste Chakra is rood. Vervolgens volgen de Chakra kleuren oranje, geel, groen, blauw, indigo en tot slot violet/paars.

In dit blog kom je te weten wat alle Chakra kleuren betekenen en hoe deze informatie je helpt om de Chakra’s in balans te brengen. 

chakra kleuren

Wat zijn Chakra kleuren?

Chakra kleuren verwijzen naar de kleur die aan ieder Chakra gekoppeld wordt. Het onderste chakra heeft een rode kleur, vervolgens volgen de Chakra kleuren naar boven toe oranje, geel, groen, blauw, indigo en tot slot violet/paars.

Wil je meer weten over de Chakra’s en het Chakra systeem? Lees dan dit blog.

Veel mensen kunnen Chakra kleuren niet zien, maar sommige mensen zijn van nature helderziend of voelend en kunnen Chakra kleuren al hun hele leven lang te zien.

Anderen mensen zien de kleuren meer als een schematische weergave die niet op realiteit gebaseerd is. Of je Chakra kleuren kunt zien is dus heel persoonlijk.

De betekenis van iedere Chakra kleur is anders. Hieronder lees je daar alles over.

Verschillende Chakra kleuren en hun betekenis

Rode Chakra kleur

De kleur rood komt bij het eerste Chakra aan bod. Het eerste Chakra staat in verbinding met de aarde. Het is eerste chakra is rood omdat dit Chakra rode aarde energie opneemt.

Rood staat voor warmte, activiteit, passie, kracht, liefde, energie, verlangen en agressie.

Het eerste Chakra zorgt ervoor dat je je stabiel voelt. Je bent geaard en je voelt je veilig. Door een goed contact te hebben met de aarde, voel je je zeker.

Lees hier meer over het eerste Chakra.

rood chakra

Oranje Chakra kleur

De tweede van de Chakra kleuren is oranje. Deze kleur ontstaat door een vermenging van het eerste rode Chakra en het derde gele Chakra.

Oranje staat voor enthousiasme, vrolijkheid, actie, vriendelijkheid en creativiteit.

Het tweede Chakra staat voor het uiten van emoties, het hebben van relaties, beweging, seksualiteit en creativiteit.

Je weet wat je wilt en durft emoties te uiten. Deze kun je uiten zonder over emotioneel te worden. ‘Ik voel’ staat centraal.

Klik hier om meer te lezen over het tweede Chakra.

oranje chakra

Gele Chakra kleur

Het derde Chakra heeft een gele kleur en staat voor het opslaan van energie. Het heeft een gele kleur omdat het ook wel het zonnevlecht Chakra wordt genoemd.

Geel staat voor licht, intelligentie, logica, samenwerking, energie, optimisme, duidelijkheid, nieuwsgierigheid en hoop.

Bij het derde Chakra staan blijheid, energie, zelfwaardering en controle over jezelf staat centraal. De kracht om te bereiken wat je wilt.

Op het moment dat dit derde Chakra in evenwicht is, kun je er voor jezelf en voor een ander zijn.

Klik hier om meer te lezen over het derde Chakra.

geel chakra

Groene Chakra kleur

Het groene Chakra bevindt zich ter hoogte van het hart en verbindt de onderste drie en de bovenste drie Chakra’s met elkaar.

Het weerspiegelt de verbinding tussen aarde (onderste drie Chakra’s) en geest (bovenste drie Chakra’s).

Groen staat voor vruchtbaarheid, groei, hoop, kalmte, geluk, stabiliteit, betrouwbaarheid, bezinning en evenwicht.

Het vierde Chakra staat voor de liefde, vriendelijkheid naar jezelf en anderen, geborgenheid, vertrouwen, hoop en het vinden van balans. ‘Ik bemin en word bemind’ staat centraal.

Klik hier om meer te lezen over het vierde Chakra.

groen chakra

Blauwe Chakra kleur

Het vijfde blauwe Chakra ontstaat door een vermenging van het groene en het gele Chakra en bevindt zich ter hoogte van de keel.

De kleur blauw staat voor wijsheid, rust vrede, veiligheid, vrijheid, toewijding, inspiratie en vriendschap.

Het vijfde Chakra staat in verbinding met het laten horen van jezelf, klanken maken, zingen. Het geluid is hoorbaar. Je durft jezelf te laten horen, aan te geven wie je bent en wat je nodig hebt.

Daarnaast is het luisteren naar anderen ook van groot belang. Het van binnenin stil kunnen worden, het zwijgen. Eventuele afleiding en prikkels kunnen weerstaan.

Klik hier om meer te lezen over het vijfde Chakra.

blauw chakra

Indigo Chakra kleur

Het zesde Chakra heeft de kleur indigo. Het heeft deze kleur omdat dit een menging is van het oranje en het blauwe Chakra.

Indigo staat voor intuïtie, loslaten, kennis, controle, vaardigheid, en acceptatie.

Dit chakra staat voor bewustzijn en oplettendheid. Inzicht, intuïtie, wijsheid en visualisatie zijn belangrijke aspecten van het zesde Chakra. ‘Ik zie’ staat centraal. Daardoor zullen de hieronder besproken gerelateerde lichaamsdelen ook geen verrassing zijn.

Het zesde Chakra wordt ook wel het derde oog genoemd.

Klik hier om meer te lezen over het zesde Chakra.

indigo chakra

Paarse Chakra kleur

Het laatste en zevende Chakra is paars.

Paars staat voor kracht, spiritualiteit, zelfvertrouwen, ambitie, arrogantie, dromen en overtuiging.

Het zevende Chakra, ook wel het Kruinchakra genoemd, bevindt zich in het gebied van de kruin. Dit Chakra is de laatste in de rij van 7 die ervoor zorgt dat jouw energie optimaal door je lichaam kan stromen.

Het zevende Chakra staat in relatie met verlichting het spiritualiteit. Je staat in verbinding met de geestelijke wereld en je bent je bewust van de kosmos. Je voelt je één.

Klik hier om meer te lezen over het zevende Chakra.

paars chakra

Een overzicht van de Chakra kleuren

Hieronder vind je een overzicht van de Chakra kleuren in een handig plaatje. Je ziet hier precies op welke hoogte de chakra’s zich in het lichaam bevinden.

Wat kan ik doen met al deze Chakra kleuren?

Misschien denk je leuk en aardig al die Chakra kleuren, maar waar is het goed voor?

Elke Chakra correspondeert met een bepaalde trilling. Als een Chakra blokkeert of juist te veel gestimuleerd wordt, dan raken de Chakra’s en daarmee ook je fysieke en mentale toestand uit balans. – Melanie

Door meer bekend te worden met de Chakra’s en hun symbolen en kleuren, kun je dus meer begrip krijgen voor de klachten en problemen waar je mee kampt. Hierdoor kunnen we deze klachten en problemen beter en bij de oorsprong aanpakken.

Een chakra meditatie kan hierbij ontzettend goed helpen om problemen bij de oorsprong aan te pakken end de Chakra’s te openen. Doe de meditatie hieronder maar eens mee en ervaar het zelf! 🙂

Kleuren zien tijdens meditatie

Soms zien mensen tijden het mediteren bepaalde kleuren. Die kleuren willen je vaak iets vertellen. Het is dus heel zinvol om te kijken naar de betekenis van de Chakra Kleuren.

Wanneer je bijvoorbeeld een paarse kleur ziet, dan verwijst dit naar je kruinchakra. Het kan zijn dat dit chakra heel actief is of dat de eigenschappen die hierbij horen om aandacht vragen. Wellicht is het tijd om je meer te verbinden met jouw dromen?

Doe mee met onze online cursus: Yoga Nidra – Reis door de chakra’s

Als de bovenstaande meditatie je goed bevallen is en je interesse hebt in het verder in balans brengen van je Chakra’s is onderstaande cursus zeker de moeite waard om eens te bekijken.

In de Yoga Nidra Chakra cursus geven we je namelijk alle begeleiding en tools om met de Chakra’s aan de slag te gaan! Klik op de afbeelding hieronder om de cursus te bekijken 🙂
chakra cursus

Wil je graag nog meer info, tips, video’s en quotes over Yoga, Mindfulness en meditatie? Like ons dan op Facebook!


Heb je vragen over of ervaringen met de Chakra’s? Laat dan hieronder een reactie achter! 🙂

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

2 Responses

Laat een reactie achter