Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

4 mrt 2024

De dikte van een yogamat, hoe belangrijk is dat?

/
Geplaatst door
/
Comments0

dikte yogamat

Dat een goede yogamat belangrijk is, dat wist je waarschijnlijk al wel. Maar hoe dik moet de mat nu eigenlijk zijn?

Bij je zoektocht naar de juiste yogamat kom je al snel heel veel verschillende diktes tegen, van heel dun, 1,5 mm, tot een dikte van soms wel 15 mm.

Een yogamat is niet zomaar iets dat je op de grond legt, het is een heel belangrijk hulpmiddel bij het uitoefenen van alle yogastijlen en het is belangrijk dat het de juiste ondersteuning en bescherming voor je gewrichten biedt. – Mascha, Superyoga

In dit blog van Superyoga lees je meer over het belang van de dikte van een yogamat.

Hoe dik moet een yogamat zijn?

De keuze van de dikte van de yogamat hangt mede af van de soort yoga die je beoefent. Voor welke yoga stijl ga je de mat gebruiken?

Doe je bijvoorbeeld aan intensieve yoga zoals Vinyasa of Power yoga, waarbij je voor de opeenvolgende bewegingen extra grip nodig hebt? Of ga je een kalme yoga stijl doen, zoals Yin Yoga, waarbij je houdingen langere tijd vasthoudt?

Je begrijpt al wel dat hierbij meer demping goed is.

Je keuze voor de beste yogamat hangt dus erg af van de intensiteit van de yoga die je beoefent.

Je wilt natuurlijk niets liever dan het beste uit je yogasessie halen, of dat nu is om dieper te kunnen stretchen of sneller en gebalanceerd iedere flow uit te kunnen voeren.

Wat zijn ook alweer de verschillen tussen de yogavormen? In onderstaande video leggen Mel en Rolf daar meer over uit.

De verschillende diktes van yogamatten uitgelegd

Zoals gezegd zijn yogamatten dus te vinden in alle soorten en maten. Welke mat kun je nu het beste waarvoor gebruiken? Hieronder vind je daar meer over.

Extra dikke yogamatten

Als we het over een extra dikke yogamat hebben dan valt deze binnen een dikte van 6mm tot 12mm, waarbij gezegd moet worden dat alles boven de 8mm zó dik is dat het voor yoga niet aan te bevelen is.

Bij het uitvoeren van dynamische yoga met opeenvolgende asana’s zul je merken dat zo’n dikke mat minder stabiliteit geeft en het kost je ook meer energie.

Een uitzondering hierop is als je graag Yin Yoga doet waarbij je voor een langere tijd (3-5 min.) in dezelfde houding blijft, zoals bijv. in de vlinderpose (baddha konasana) of liggende twist (jathara parivartanasana).

Heb je last van gevoelige gewrichten of heb je snel pijn aan je knieën, ook dan kan een extra dikke mat je de juiste demping bieden.

Nog een uitzondering is de wollen yogamat, deze is met 12mm heel dik maar kan voor mensen die het snel koud krijgen tijdens een kalme yoga sessie heel aangenaam zijn.

Alle andere extra dikke yogamatten die dikker zijn dan 8 mm zijn vaak gemaakt van schuim en dus niet duurzaam. Ze zijn niet milieuvriendelijk en kunnen giftige stoffen bevatten.

Matten van gemiddelde dikte (4-6mm)

Voor de meeste yoga stijlen raden we yogamatten aan die een dikte hebben van 4-6 mm. Deze bieden genoeg demping om ongemak te voorkomen, maar niet zoveel dat het je balans verstoort.

In het ideale geval wil je het gevoel hebben dat er een stabiele ondergrond onder je ligt, zonder dat je de hardheid van de vloer eronder ervaart – Mascha, Superyoga

Een mat van deze dikte is geschikt voor de meest voorkomende yogastijlen, zoals Vinyasa Yoga, Hatha Yoga, Power Yoga, Ashtanga Yoga en Iyengar Yoga. 

Dunne yoga matten

Een yogamat die dunner is dan 4mm wordt vaak gebruikt om mee te nemen op reis.

Een dunne yogamat van 2mm bijvoorbeeld is licht van gewicht maar kun je vaak ook opvouwen. Wat heel handig is voor als je ze mee wilt nemen in je tas of koffer.

Ze zijn niet geschikt om het hele jaar door, dag in, dag uit te gebruiken. De dunne yogamat biedt niet de allerbeste ondersteuning of de meest comfortabele ervaring.

Waar moet je op letten bij het kopen van een yogamat?

Bij het kopen van een yogamat zijn er, naast de dikte, ook nog andere aspecten waar je rekening mee kan houden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan duurzaamheid. Helaas zijn niet alle yogamatten namelijk even duurzaam.

Gelukkig zien we steeds vaker yogamatten op de markt die gemaakt zijn van materialen die minder schadelijk zijn voor het milieu en goed zijn voor je lichaam.

Eco yogamatten zijn meestal gemaakt van natuurlijk rubber of materialen zoals kurk. Deze yogamatten hebben vaak een dikte tot maximaal 5mm en helpen je de juiste balans te vinden om de meest voorkomende yogahoudingen uit te voeren.

Andere aspecten waarmee je rekening kan houden zijn:

  • Lengte
  • Draagbaarheid
  • Grip
  • Kleur
  • Materiaal

Wil je een yogamat kopen? Lees dan vooral ook deze blog even, waarin we uitgebreider ingaan op de dingen waar je op kunt letten. Of kijk naar onderstaande video 🙂

Conclusie: wat is nu de beste dikte voor een yogamat?

We kunnen ervan uitgaan dat voor de meeste yogi’s een yogamat met een dikte van ongeveer 4-6mm de beste keuze is.

Dit is de ideale dikte die ervoor zorgt dat je goed in balans bent, de beste ondersteuning biedt en voldoende isolatie geeft waardoor je de kou van de vloer niet voelt.

Maar natuurlijk zijn er meerdere factoren die bepalen wat de beste keuze voor een yogamat is voor jou. Het is belangrijk dat de yogamat jou tijdens een yogasessie ondersteunt en voordelen biedt en niet dat je het moeilijk krijgt.

Vraag jezelf dus af:

  • Waar ga je  de mat voor gebruiken?
  • Wat zijn je persoonlijke omstandigheden? (blessures of pijnklachten bijvoorbeeld)
  • Ben je een beginnende of gevorderde yogi?
  • Transpireer je veel tijdens een yogasessie?

Mocht je merken dat je met de yogamat snel uit balans raakt of je krijgt last van je gewrichten, dan is de yogamat waarschijnlijk toch te dik of te dun voor jou.

Wat is jouw favoriete yogamat? Laat het ons weten in een reactie onder dit blog.


Dit is een gastblog van Mascha van Superyoga.nl

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter