Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

25 dec 2023

Zeven redenen waarom Yin Yoga goed voor je is!

/
Geplaatst door
/
Comments3

yin yoga

Wat is yin yoga?

Bij Yin Yoga draait het om verzachten, overgave en het oplossen van weerstand en spanning. Daarom worden houdingen op een passieve manier lang aangehouden, vaak variërend van ongeveer 3 tot 10 minuten.

Het doel is om je zoveel mogelijk over te geven aan de houding zodat je bindweefsel de ruimte krijgt om te stretchen en de rest van het lichaam kan ontspannen.

Het is een van de populairste yogavormen. Het is op dit moment de yoga soort die samen met Hatha Yoga het meest wordt gegeven!

Ik begrijp dit heel goed, want ik viel een aantal jaren geleden ook als een blok voor deze Yogavorm. Het biedt precies dat waar ik behoefte aan heb: tijd en ruimte om te voelen en het ervaren van een diepe ontspanning. – Miriam

In onderstaande video legt Mel aan je uit wat yin yoga precies is.

Waar is yin yoga goed voor?

Yin yoga zorgt voor een strekking van het bindweefsel waardoor er meer ruimte ontstaat in je lichaam. Dit helpt je om flexibeler te worden.

Daarnaast heeft een yin les een meditatief karakter, je zoekt de stilte op in jezelf en je leert om te gaan met weerstand. Zowel fysiek als mentaal

7 redenen waarom Ying Yoga goed voor je is

1. Je hoeft niets te doen

Bij Yin Yoga hoef je niet iets actiefs te doen om in de houding te komen. Juist door niets te doen, gebeurt er wat.

Door je helemaal aan de houding over te geven, de zwaartekracht haar werk te laten doen, zal je voelen dat er ruimte ontstaat. Letterlijk en figuurlijk.

Ik vind het zelf iedere keer weer zo’n mooi inzicht om te merken dat je niet altijd wat hoeft te doen om iets te bereiken.

2. Soepel bindweefsel

De lessen richten zich op het creëren van ruimte in je bindweefsel en je gewrichten. Door een houding lang aan te houden (en niet te bewegen zoals bij actievere vormen van Yoga) bereik je het stugge bindweefsel.

Je bindweefsel speelt een grote rol bij hoe lekker je je in vel zit (ook weer letterlijk en figuurlijk). Lees in dit blog meer over je bindweefsel!

3. Balans Yin/Yang

Yin zorgt voor balans tussen yin en yang omdat de hele les in het teken staat van loslaten en ontspannen. Je lichaam en geest kunnen hierdoor weer herstellen en opladen, en het helpt je om lekkerder te kunnen slapen!

Stress en spanning hoeven helemaal niet erg te zijn, zolang er maar genoeg momenten van rust en ontspanning tegenover staan.

Yin Yoga

4. Stimuleren van de doorstroming van Chi

Bij alle yin yoga houdingen worden specifieke meridianen gestimuleerd door middel van stretch of druk, hiermee stimuleer je de doorstroming van Chi.

Een goede doorstroming van Chi is volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde de basis van een goede lichamelijke en geestelijke gezondheid.

5. Zelfkennis

Yoga gaat wat mij betreft helemaal over het ervaren en (h)erkennen van (ont)spanning, gevoelens en patronen op de mat. Deze kan je vervolgens meenemen naar je dagelijkse leven buiten je practice.

Bij Yin Yoga lessen heb je alle ruimte en de tijd om dit te voelen.

In de rust en stilte tijdens een houding kunnen opeens bepaalde patronen duidelijk worden (ik zoek altijd de maximale grens op of ik vind het moeilijk om niets te doen, niet bezig te zijn). Het is mijn ervaring dat zo’n inzicht veel directer bij je binnenkomt, dan wanneer je het ergens leest of wanneer iemand het tegen je zegt.

6. Mindful

Yin Yoga en mindfulness zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De basisprincipes van mindfulness lopen als een rode draad door de lessen.

Je oefent in het niet-oordelen, je leert om je aandacht naar het hier en nu te brengen, en je niet te verbinden met gevoelens en gedachtes die voorbijkomen.

Yin Yoga

7. Accepteren en compassie

Ik vind misschien wel het allermooiste dat je tijdens de houdingen leert en ervaart om te accepteren en compassie te voelen.

Je lichaam is goed zoals het nu is, je ademhaling is goed zoals het nu is, jij bent gewoon helemaal goed zoals je nu bent.

Het loslaten van naar iets streven en iets willen veranderen omdat het nog niet goed (genoeg) is, kan heel bevrijdend werken.

Je hebt natuurlijk af en toe Yang-energie nodig om iets te bereiken, maar over het algemeen hebben we daar wel genoeg van in ons drukke dagelijkse leven. Het is daarom heerlijk om je af en toe onder te dompelen in de zachte Yin-energie.

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je het zelf uitproberen? Hieronder vind je twee gratis lessen van het HWY YouTube kanaal! 

Is yin yoga geschikt voor beginners?

Yin yoga is heel geschikt voor beginners. Veel mensen ervaren spanning, onrust en weerstand en yin yoga is daar bij uitstek heel geschikt voor.

Het balanceert de “yang”, oftewel het actieve deel, in ons. In ons leven is vaak meer yang (doen, doelen, acties) aanwezig dan yin (rust, overgave, stoppen), dus yin yoga is een hele mooie manier om die balans te herstellen.

Doordat je werkt met veel hulpmiddelen, zijn houdingen gemakkelijk aan te passen aan verschillende lichamen.

Wil je graag stap voor stap Yin yoga leren en lijkt het je fijn om het online te doen die je op ieder moment thuis kunt volgen? Dan zijn de lessen op het PRACTICE platform een hele goede optie.

Zo staat er bijvoorbeeld een hele online Yin Yoga cursus voor beginners op die je vanuit je huiskamer (of slaapkamer) mee kunt doen.

Meer weten? Klik op de afbeelding hieronder!

yin yoga cursus voor beginners

Wat doe je aan bij yin yoga?

Bij yin yoga is het fijn om gemakkelijk zittende, warme kleding te dragen. Je ligt vaak voor langere tijd stil, waardoor je het koud kunt krijgen. Warme sokken, een trui of shirt me lange mouwen zijn daarom fijn.

Onze ervaringen met yin yoga

Miriam: Dankzij yin lukt het mij in m’n dagelijkse leven nu veel beter om iets ongemakkelijks (zoals angst) er gewoon te laten zijn, het ruimte geven zodat het kan stromen en ik niet verkrampt raak.

Melanie: Iedere keer als ik de mat opstap leer ik weer iets over mezelf. Mag het soms ook een beetje oncomfortabel zijn?

Conclusie

Yin yoga is een hele rustige vorm van yoga, maar dat wil niet zeggen dat het niet uitdagend of intensief kan voelen. Het is een hele mooie aanvulling op ons drukke, hectische leven en nodigt ons uit om te vertragen.

Wij raden je zeker aan om het eens zelf uit te proberen.

Heb jij het al eens gedaan en ben je fan van yin yoga? Dan zijn we heel benieuwd, wat is jouw favoriete houding en waarom? Laat het ons weten in een reactie hieronder!


Dit blog bevat een bijdrage van Miriam Evers van Slowww.nl

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

3 Responses

Laat een reactie achter