Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

19 jan 2019

De Liforme Yogamat – nooit meer wegglijden tijdens je practice

/
Geplaatst door
/
Comments0

Laten we maar gelijk enthousiast met de deur in huis vallen. De Liforme yogamatten zijn geweldig. Met een hoofdletter G. De meest populaire yogamat van 2018 en ook in het kersverse 2019 de favoriet bij heel veel yoga liefhebbers.

In een vorig blog hebben we reviews over de Liforme matten verzameld. Ik wil jullie in dit blog graag wat meer achtergrond informatie geven over deze super goede mat.

Hoe is de yogamat eigenlijk tot stand gekomen? En wat is er nu zo bijzonder aan de Liforme Yogamat? Lees verder en ontdek de ‘magie van Liforme’ ;-)!

Liforme Yogamat

De yoga mat door de jaren heen

Even een stukje geschiedenis over de yoga mat. Voor duizenden jaren lang hadden yogi’s helemaal geen mat nodig. Het beoefenen van yoga bestond toen voornamelijk uit zittende ademhalingsoefeningen en meditatie. In deze tijden gebruikten yogi’s alleen een dierenvel of iets vergelijkbaars om het zitten iets aangenamer te kunnen maken (hier kun je meer lezen over de geschiedenis van yoga).

Eind 1800 werden asana’s populairder en de noodzaak voor een zachtere ondergrond groeide. Kleden en dunne tapijten werden toen de vervangers van het dierenvel.

In de jaren ’30 van de vorige eeuw werd het uitoefenen van staande yogahoudingen steeds ‘normaler’ en kwamen er matten gemaakt van katoen of synthetisch materiaal die in vorm lijken op onze yogamat van nu.

In de jaren ’60 groeide het enthousiasme voor meer dynamische poses en de populariteit van yoga over de hele wereld. Een slimme yogini kwam in deze tijd op het idee om een stuk foam onder de mat te leggen om niet uit te glijden. Dit vormde de basis voor de yoga mat van tegenwoordig.

De eerste ‘kleefmat’ werd op de markt gebracht in de jaren ’80. Deze mat was gemaakt van zacht foam materiaal en had als grootste nadeel dat de matten erg snel versleten. Niet heel duurzaam dus!

Een volgende ontwikkeling in de evolutie van de yogamat zijn de matten van PVC (Poly Vinyl Chloride) in de jaren negentig. Deze matten waren steviger en harder en zouden daarmee het duurzaamheidsprobleem moeten kunnen tackelen. Waar het niet dat er aan PVC een behoorlijk milieu onvriendelijk aspect zit.

De chemicaliën die vrijkomen bij het verbranden of weggooien van de matten zijn zeer schadelijk voor mens en natuur. Bovendien waren deze matjes ook erg glad, dus de ultieme grip was nog niet ontdekt.

De opkomst van de Liforme Yogamat

Begin 2008 begonnen een aantal enthousiaste yogis van Liforme met het brainstormen over een nieuwe soort mat. Na 5 lange jaren van onderzoek en innovatie met ’s werelds beste wetenschappers en het vergaren van veel feedback van yoga instructeurs en beoefenaars, werd de eerste Liforme Yogamat in 2013 op de markt gebracht.

En met succes! Sindsdien wordt de mat steeds iets verder ontwikkeld indien nodig, en waar de techniek dit toelaat.

Liforme’s levensmissie

Liforme gelooft in het betwisten van wat hoort en het verleggen van grenzen. Het verwijderen van obstakels, en betere producten creëren op een eco-vriendelijke, ethische en sociaal verantwoorde manier. Bij Liforme zijn de producten door yogi’s, voor yogi’s ontworpen.

In alle jaren van vooronderzoek tot aan ontwikkeling zijn ze hier niet van afgeweken. Absoluut geen consessies in duurzaamheid of inleveren op de kwaliteit van de matten. Punt uit.

De magische yogamat

Jaja, maar wat maakt de mat nou zo geweldig? Het precieze ‘recept’ van de mat wordt niet vrij gegeven, maar de resultaten liegen er niet om:

De Liforme Yogamat heeft allereerst een fantastische grip en zijn anti-slip. Zelfs als je erg zweet blijf je nog heerlijk stabiel in de downward facing dog. Er zijn natuurlijk een aantal manieren om meer grip op de mat te hebben, maar beginnen met het aanschaffen van een goede Yogamat is uiteraard nummer 1.

De productie van de Liforme Yogamat is zeer eco-vriendelijk. De mat is PVC vrij, biologisch afbreekbaar in 1,5 jaar, en gemaakt van hoge kwaliteit non-toxische materialen. In tijden van een toenemend broeikaseffect en zeeën vol plastic is dit niet alleen prettig, maar ook steeds meer een noodzaak. Door te kiezen voor Liforme draag jij in ieder geval jouw steentje bij.

Naast een super grip en een eco-vriendelijk karakter is het een stevige en tegelijkertijd zachte mat voor een stabiele en comfortabele beoefening van yoga. En wie wil dat nou niet? De tijd van de pijnlijke gewrichten en instabiele houdingen is voorbij!

Tot slot is het lijnenwerk (alignment markers) op de mat een uniek kenmerk. Wat we daarmee bedoelen, lees je hieronder.

Leidende lijnen voor asana’s

Je vraagt je misschien af ‘Leuk, die geschiedenis van de yogamat en die fantastische, baanbrekende mat met idealistische missie, maar hoe komt zo’n idee nu tot stand?’.

Het begon allemaal, zoals met veel dingen, met een vrij simpel idee. De bedenker van de mat, James, had in zijn leven al vele yogalessen gehad van veel verschillende instructeurs. Op een gegeven moment begon het hem op te vallen dat yoga docenten veel tijd kwijt zijn aan het geven van instructies over lijnen, houdingen en posities bij het uitoefenen van de asanas.

‘Deze voet iets meer uitdraaien’, ‘je linkervoet iets meer naar achter’, ‘je handen iets verder uit elkaar’ en ga zo maar door. De instructies die werden gegeven gingen vaak over de richting en positie van de handen, voeten of andere lichaamsdelen op een bepaalde plek op de mat.

Dus James vroeg zichzelf op een dag af: ‘Waarom zet niemand markeringstekens op de mat zodat ik zelf kan zien waar ik mijn handen en voeten precies neer moet zetten en mijn docent makkelijker instructies kan geven voor tips en aanpassingen?’

Om een lang verhaal kort te maken, was deze vraag het begin van een 5 jaar durend proces van onderzoek en ontwikkeling voor zowel het AlignForMe (zoals ze het lijnensysteem hebben genoemd) als de andere belangrijke kenmerken van de Liforme Yogamat (grip en eco-vriendelijk). Het ‘AlignForMe systeem’ is een slim uitgewerkt navigatiesysteem voor het uitoefenen van je asana’s.

Een fantastische Yogamat!

Yogis over de hele wereld hebben de smaak van Liforme’s revolutionaire yogamatten te pakken. Inmiddels wordt de mat al in meer dan 85 landen verkocht!

Ben je overtuigd, nieuwsgierig en enthousiast geworden? Breng je yogasessie naar een next level, en beleef yoga op een heel andere manier met een Liforme mat! 🙂

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter