Ontdek pure rust in de Liggende Vlinder houding
Van A naar B racen is voor mij niet onbekend. Ook merk ik vaak de dagelijkse stress die hierbij komt kijken. Want tja, we moeten natuurlijk wel boodschappen doen, presteren op werk, gezellig bijkletsen met iedereen, je relatie goed houden en boven alles gezond eten en met regelmaat naar de Yoga of een rondje hardlopen.
Klinkt dit bekend in de oren? Dan ben jij vast ook even toe aan mentale rust. Tijdens de yogales vind ik het dan ook heerlijk als de Liggende Vlinder (Supta Baddha Konasana) houding voorbij komt. Dit is namelijk een houding waarin je je lichaam ultiem kan ontspannen en de waan van de dag even kan laten voor wat het is.
Voor deze houding kun je props gebruiken zoals twee blokken en een bolster. Hierbij zorgt de bolster ervoor dat je je borst opent en bieden de blokken de ondersteuning voor je knieën bij de heupopening.
Tip: Kom een paar minuutjes eerder naar de Yoga. Dit is ook een heerlijke houding om even “te landen” voordat de les begint.
Hoe voer je de Liggende Vlinder houding uit?
Voor het uitvoeren van de liggende vlinder kan je beginnen met het plaatsen van een bolster op je matje in de lengterichting. Neem vervolgens plaats voor dit kussen en buig de knieën, waarbij je je hielen richting je bekken brengt.
Vervolgens laat je je bovenlichaam langzaam op het bolster zakken en merk hierbij dat je torso geopend wordt. Mocht je net als ik aardig lang zijn, dan kun je een dekentje onder je hoofd plaatsen wanneer je hoofd op het uiteinde van de bolster ligt. Leg je armen dan iets van je lichaam af en draai de handpalmen omhoog voor extra opening in de borst. Houdt de schouders hierbij laag.
Beweeg dan je knieën langzaam naar buiten zodat de voetzolen tegen elkaar aan komen. Trek dan je kin iets in, waardoor je je nekwervels verlengt door je kruintje nog iets meer naar achteren te strekken.
Ligt dit al lekker? Het plaatsen van blokken onder je knieën ter ondersteuning kan nog net even zorgen voor die extra ontspanning.
Het enige wat je nu nog te doen staat is het sluiten van je ogen en ontspannen maar. Richt je vervolgens op je ademhaling waarbij de spanning uit je lichaam ontsnapt. Heerlijk toch!
Wil je meer weten over de yogi ademhaling zodat je meer verdieping kan vinden in de houding? Lees dan hier verder.
Tip: Luister goed naar je lichaam. Probeer de houding iets aan te passen wanneer je last hebt van ongemakken, zoals bijvoorbeeld door het gebruik van de blokken bij het ondersteunen van de knieën. Voelt de houding echt niet fijn, kom er dan rustig uit. Wellicht is de zittende versie van de Vlinder dan wat voor jou?
Zo kom je weer uit de houding
Zitten jouw 5 tot 10 minuten ontspanning erop? Kom dan voorzichtig uit de houding door de knieën langzaam weer naar elkaar toe te bewegen.
Hierbij kan het fijn zijn om jezelf letterlijk even een handje te helpen. Rol vervolgens rustig op je zij en duw jezelf tot zit wanneer jij er klaar voor bent.
3 voordelen van de Liggende Vlinder houding
Naast een heerlijke diepe ontspanning heeft deze houding je nog meer te bieden. Je leest hier alles over in de volgende vijf punten.
1. Opgebouwde spanning verdwijnt uit je lichaam
Wanneer je regelmatig stress hebt zul je merken dat er meer spanningen in je lichaam komen. Veel voorkomende gebieden in je lichaam waar deze spanning te merken is zijn je nek, schouders, onderrug en de heupen.
Door het openen van je borst en je heupen zul je merken dat naarmate de houding vordert je steeds een stukje verder kan openen doordat je spieren meer ontspannen en er meer rek is te ervaren in je bindweefsel, wat vooral bij yin yoga wordt gestimuleerd. Hierna voelt je lichaam een stuk soepeler!
2. Het kalmeert het parasympatische zenuwstelsel
Doordat er meer ontspanning plaatsvindt in je lichaam en je adem meer kan vloeien zul je merken dat je het parasympatische zenuwstelsel beïnvloed. Het parasympatische zenuwstelsel is onderdeel van het autonome zenuwstelsel. Dit zorgt ervoor dat je lichaam in rust en herstel toestand kan komen.
Tegenovergesteld, zorgt het orthosympatische zenuwstelsel voor een fight of flight toestand. Iets wat je kan herkennen wanneer je veel stress ervaart. Door je te richten op de ademhaling en hierbij de rust toe te laten zul je merken dat je je adem kan verdiepen, je hartslag omlaag gaat en je bloeddruk daalt.
In deze toestand van rust krijgt je lichaam de kans om te herstellen en krijgt het onder andere de kans om meer spijsverteringssappen aan te maken, de darmbeweging te versnellen, de bloedvaten te verwijden naar het spijsverteringsstelsel en verbetert het de nierwerking.
3. Accepteer en laat los
Wanneer je rust vind in een open houding zoals deze kan je het gevoel hebben dat je je kwetsbaar opstelt. Dit is dan ook een mooi moment om eens te voelen wat jou dan precies kwetsbaar maakt. Wellicht maar je je druk om iets op je werk of voel je je onzeker over bepaalde dingen? Voel dan wat dit met je doet terwijl je ondertussen op je ademhaling focust, waardoor je voorkomt dat je wordt meegesleept in je gedachten.
Ook zorgt het richten op je ademhaling ervoor dat deze gevoelens er gewoon mogen zijn. Kortom, je accepteert jezelf en je gedachten. Het zal je dan ook niks verbazen dat dit de sleutel is naar het loslaten van emoties of situaties. Wil je meer weten over loslaten? Lees dan hier verder.
Je kwetsbaar opstellen, het accepteren van je gedachtes en het loslaten hiervan zorgt op zijn beurt weer voor het verdwijnen van spanningen uit je lichaam, wat je parasympatische zenuwstelsel ook weer positief beïnvloed. En dan is de cirkel weer rond!
Dit vind jij ook leuk!
Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘♀️🤸
Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.Begin direct
Yoga inspiratie mails 🙏
Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.