Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

9 mrt 2022

Waarom een goede Yoga mat cleaner zo belangrijk is

/
Geplaatst door
/
Comments0

Een goede Yoga mat cleaner, waarom zou je daar eigenlijk meer onderzoek naar doen?

Net zoals dat je je huis schoonmaakt, waarin geleefd en misschien zelfs gewerkt wordt, is het ook belangrijk om je Yoga mat niet te vergeten.

Je staat immers vaak op de mat te transpireren en dat komt jouw schone Yoga mat niet ten goede. Een goede Yoga mat cleaner zorgt ervoor dat je met een gerust hart jouw Yoga mat op kunt stappen.

Maar hoe doe je dat, je mat schoon houden?

In deze blog leg ik je uit: 

  • Hoe je je mat schoon kunt houden
  • Welke goede Yoga mat cleaner je kunt gebruiken
  • Wat ik je af raad qua schoonmaken
  • Hoe je zelf een Yoga mat cleaner kunt maken

Lees je mee?

yogamat cleaner

Vraag en antwoord

1.Waarom moet je een yogamat schoonmaken?

Het is met de meeste dingen nou eenmaal verstandig om ze regelmatig schoon te maken ;).

Misschien heb je een keer iets viezere voeten terwijl je op de mat staat, zweet je veel of ligt je yogamat ergens waar het minder schoon is. Dan is het prettig om je yogamat regelmatig schoon te maken, zodat je weer met een schone mat begint.

2.Hoe maak je je yogamat schoon?

Je kunt hier speciale yoga mat cleaner voor kopen of je kunt deze zelf maken. Het is ook slim om je yogamat regelmatig uit te hangen.

Waar je op moet letten voordat je je Yoga mat op stapt

Eigenlijk begint het schoon houden van je Yoga mat al voordat je je mat op stapt. Je kunt namelijk door een aantal simpele dingen je Yoga mat al veel schoner houden.

Daarmee bedoel ik natuurlijk niet dat je je Yoga oefeningen dan maar moet inkorten of je Yoga les maar over moet slaan ;).

Zorg er ten eerste voor dat je zelf schoon op jouw Yoga mat stapt. Ook al ga je transpireren, toch zal je met een schoon lichaam en schone kleding minder vuil achterlaten op je Yoga mat.

Let hierbij vooral op je handen en voeten, omdat deze het grootste gedeelte van de Yoga les in contact zijn met je Yoga mat.

Daarbij is het goed om schone kleding te dragen dat gemakkelijk vocht op kan nemen. Zo voorkom je beter dat er veel zweet op je Yoga mat terecht komt.

Ook is het belangrijk om je Yoga mat altijd schoon en op een schone plek op te ruimen. Zo voorkom je dat je bij je volgende les al begint op een vieze Yoga mat.

Kun je zelf een goede Yoga mat cleaner maken?

Er zijn heel veel recepten te vinden voor het maken van een Yoga mat cleaner. Ik maak zelf naast mijn Manduka spray ook gebruik van een natuurlijk recept, om mijn Yoga mat en deze van de cursisten goed schoon te kunnen houden.

Daarbij moet ik wel aangeven dat je ten aller tijde moet kijken naar de eigenschappen van jouw Yoga mat. Vaak raden de verschillende merken al aan hoe je jouw Yoga mat goed schoon kunt houden zodat de Yoga mat niet beschadigt.

Wil je een yogamat kopen? Kijk dan even naar deze video zodat je weet waar je op kunt letten.

Het recept dat ik gebruik voor een Yoga mat cleaner op natuurlijke basis is:

  • Een half kopje water.
  • Een half kopje witte azijn.
  • 2 tot 3 druppeltjes Tea tree oil.
  • Een lege spray fles.
  • Een warme, vochtige doek.

Als ik alle matten wil cleanen, maak ik een grotere hoeveelheid met dezelfde verhoudingen.

Ik spray deze Yoga mat cleaner op de matten en neem het vervolgens af met een warme, vochtige doek. Je kunt de cleaner ook heel even in laten trekken en daarna afnemen.

Ik merk dat deze Yoga mat cleaner goed zijn werk doet, maar voor de beste en meest intensieve Yoga mat reiniging raad ik toch de Manduka Yoga mat cleaner aan.

Een intensieve reiniging hoef je alleen niet iedere dag te doen.

Sterker nog, het is ook niet zo heel erg goed voor je mat om dagelijks intensief te reinigen. Dus je kunt beide producten natuurlijk ook afwisselen. Scheelt ook gelijk weer in de portemonnee! 🙂

Hoe vaak je een Yoga mat cleaner moet gebruiken

Hoe vaak je je Yoga mat cleaner moet gebruiken, hangt af van hoe vaak je op je Yoga mat staat. Daarbij is het ook afhankelijk van hoe lang je op de mat staat en hoe intensief je Yoga les is.

Ik sta zelf per dag ongeveer gemiddeld een half uur op mijn mat een intensieve Yoga les te doen. Het is voor mij dus aan te raden om de Yoga mat iedere dag te reinigen.

Geen intensieve reiniging, maar de Yoga mat cleaner gewoon op de mat sprayen en direct afnemen met een warme vochtige doek.

Daarbij reinig ik mijn Yoga mat zeker 1x in de maand intensief. Zowel de bovenkant als de onderkant. Ik laat de Yoga mat cleaner dan langer intrekken. Denk hierbij aan ongeveer 10/15 minuten. Vervolgens neem ik de Yoga mat aan beide kanten af met een warme, vochtige doek.

Welke Yoga mat cleaner ik aan zou raden

Er zijn een aantal kant en klare Yoga mat cleaners te koop. Toch is het belangrijk om van tevoren goed te bepalen welke Yoga mat je hebt.

Er bestaan namelijk verschillende soorten Yoga matten die allemaal van ander materiaal gemaakt zijn. Zo heb je EKO-matten, Yoga matten die een dichte structuur hebben, maar ook matten met een ‘open’ structuur.

Ik vind het altijd prettig om een Yoga mat cleaner uit te zoeken die bij mijn type Yoga mat past. Zo weet ik zeker dat mijn Yoga mat cleaner mijn mat optimaal schoon maakt, terwijl ik mijn Yoga mat niet kan beschadigen.

De Yoga mat cleaner die ik meestal gebruik is de spray van Manduka. Aangezien ik voor dagelijks gebruik in het bezit ben van een een goede yoga mat, is deze Yoga mat cleaner erg geschikt voor deze mat.

Voor mijn Manduka EKO lite travel mat heb ik een andere spray nodig.

Aangezien deze mat het geluk heeft om overal met mij mee naartoe te reizen, komt deze mat helaas ook erg veel bloot te staan aan vuil. Omdat deze mat een andere structuur heeft, gebruik ik daarvoor een andere Yoga mat cleaner van Manduka.

Hoe je je Yoga mat NIET moet cleanen

Misschien zou jouw beste Yoga mat cleaner in jouw ogen de wasmachine zijn…

Kijk hier mee uit!

De meeste Yoga matten zijn niet geschikt voor de wasmachine. Ik wil niet weten hoe jouw Yoga mat dan uit de wasmachine komt, dus doe het maar niet.

In sommige gevallen kun je je Yoga mat wel in de wasmachine wassen. Maar doe hiervoor eerst goed onderzoek bij het merk van jouw Yoga mat en het desbetreffende type.

Ook kan er in sommige gevallen aangeraden worden om een flinke dosis sop te gebruiken om je Yoga mat intensief te reinigen. Ik raad dit af, ongeacht welke Yoga mat je hebt.

Sop resten kunnen de grip op je Yoga mat flink verminderen. Ook de volgende dag.

In het geval van een intensieve reiniging, raad ik altijd aan om eerst de Yoga mat cleaner (of het nu je eigen cleaner is, of de Manduka versie) goed op je Yoga mat te spuiten en in te laten trekken.

Na 10 minuten neem je je Yoga mat af met een warme, vochtige doek en klaar ben je!

Aan de slag met een schone mat!

Nu je mat weer helemaal brandschoon is, is het natuurlijk tijd om aan de slag te gaan ;). Heb je al eens op ons practice platform gekeken? Het is een soort Netflix van yoga, met yogalessen variërend in intensiteit en lengte.

Practice online yoga

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter