Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

23 okt 2021

Hoe kies je een milieuvriendelijk yoga product?

/
Geplaatst door
/
Comments0

Yoga producten, zoals matten, blokken en riemen kunnen erg handig zijn bij de beoefening van yoga. Er is veel op de markt te vinden en producten kunnen erg variëren in prijs, materiaal en kwaliteit.

Maar heb je er ook weleens bij stil gestaan of jouw yoga producten ook milieuvriendelijk zijn?

Wanneer je het belangrijk vindt dat jouw yoga producten milieuvriendelijk zijn, is het handig als je weet waar je op moet letten. Uit welke materialen kun je bijvoorbeeld kiezen?

In dit blog helpen we je een handje en gaan we dieper in op de milievriendelijkheid van yoga producten. Zo kom je in dit blog te weten:

  • Welke yoga producten milieuvriendelijk zijn
  • Uit welke materialen je kunt kiezen
  • De voordelen en nadelen van verschillende materialen
  • Of milieuvriendelijk en duurzaamheid hetzelfde is
  • Hoe je kunt bepalen welke producten bij jou passen

Lees je mee?

Milieuvriendelijk yoga product

Vraag en antwoord

1. Zijn yoga producten milieuvriendelijk?

Ja, veel producten zijn dat gelukkig wel. Milieuvriendelijkheid past helemaal bij de yoga lifestyle dus veel producenten van yoga producten spelen daarop in. Verderop in dit blog lees je meer over wat ‘milieuvriendelijk’ eigenlijk is.

2. Welke materialen zijn het meest milieuvriendelijk?

Kurk is een van de meest natuurvriendelijke materialen.

3. Waar zijn milieuvriendelijke yogaproducten verkrijgbaar?

Op heel veel webshops en winkels kun je milieuvriendelijke yogaproducten kopen! Kijk bijvoorbeeld eens bij superyoga.nl

Welke verschillende materialen voor yogaproducten zijn er?

Kurk

Een van de meeste natuurvriendelijke en slijtvaste materialen is kurk. Het is afkomstig van de kurkeik en het kurk wordt op een duurzame manier eens per negen jaar geoogst.

Met droge handen en voeten biedt het een prima grip, zodra je handen en voeten vochtig worden neemt de grip zelfs extra toe. Voor een yoga mat is dit dus een uiterst geschikte keuze als je waarde hecht aan het milieu.

Daarnaast is het yogablok van kurk populair omdat het lekker stevig is en er ook nog eens goed uitziet!

Wil je weten wat nou eigenlijk het nut is van een yogablok? We leggen het in de bovenstaande video uit.

Bijkomstig voordeel is dat kurk van nature bacterie werend is en dus altijd hygiënisch zal zijn.

Rubber

Veel yoga matten zijn gemaakt van natuurrubber.

Let er bij het kiezen van natuurrubberen producten goed op dat het rubber afkomstig is uit een niet-Amazone gebied. Zo bied je met je aankoop geen onbewuste steun aan de ontbossing van de Amazone.

Natuurrubber is afkomstig van de rubberboom en is volledig natuurlijk. Het materiaal natuurrubber biedt vanzelf een zeer goede grip, beter is bijna niet te vinden.

Natuurrubber kent wel een gebruiksaanwijzing en de nodige noemenswaardigheden:

  • Zo mag het niet langdurig in direct en fel zonlicht of in hoge (tropische) temperaturen verblijven. Het materiaal kan dan gaan plakken omdat je het natuurlijke afbraakproces in gang zet.
  • Het slijt stukken sneller dan een minder natuurlijk product waardoor je sneller een nieuw product nodig hebt.

Vaak wordt natuurrubber als onderlaag van de yoga mat gebruikt omdat het een fijne demping biedt. De bovenlaag van de mat wordt dan afgewerkt met een ander materiaal zoals microvezel.

Onder andere Manduka (eKO serie) en Kurma (GECO serie) bieden yoga matten aan van 100% natuurrubber.

Wol

Wol biedt veel voordelen: zo is het super hygiënisch omdat het zelfreinigende eigenschappen heeft en isoleert het zeer goed waardoor je het nooit koud krijgt op je wollen producten.

Stel je maar eens voor hoe het is om op een lekker warme, wollen yoga mat te liggen. Dat is natuurlijk niet geschikt voor alle yogastijlen, maar voornamelijk voor rustige en statische stijlen.

Wol biedt een prima grip maar leent zich minder goed voor zeer intensieve yoga sessies.

Het is vooral geschikt voor bijvoorbeeld Yin Yoga, Restorative, Kundalini, Hatha yoga of Yoga nidra.

Iets meer weten over yoga nidra? In deze video legt Rolf je uit wat yoga nidra is.

Je kunt ook meditatiekussens, bolsters, yoga dekens en zelf oogkussentjes in wol vinden.

Let bij de aankoop van een wollen product goed op hoe het wol wordt gewonnen. Dat gebeurt namelijk niet altijd even diervriendelijk.

Veel merino wollen producten die in omloop zijn, zijn gelukkig wel op een mens-, dier- en milieuvriendelijke manier tot stand gekomen. Merinowol biedt een van de hoogste kwaliteiten en wordt veelal tegen een eerlijke prijs gekocht van boeren uit Europa.

Katoen

Buiten de yoga mat zijn de meeste yoga accessoires zoals meditatiekussens, bolsters, oogkussentjes, yoga riemen, handdoeken en tassen gemaakt van katoen.

Katoen is een 100% natuurlijk materiaal wat makkelijk afbreekbaar is en geen voetafdruk in het milieu achterlaat. Een meditatiekussen of bolster is vaak gevuld met boekweitkaf of kapok wat eveneens 100% natuurlijke materialen zijn.

Wil je een extra milieuvriendelijke keuze maken? Kies dan voor een naturelkleurig product. Deze zijn niet geverfd waardoor het milieu nog minder belast is tijdens de productie.

Zorg er daarnaast voor dat je je product bij een verantwoord bedrijf koopt waarvan je mag verwachten dat de producten op een zo milieuvriendelijk mogelijke wijze worden geproduceerd.

Bij het produceren van katoenen producten kan namelijk veel water worden verbruikt wat ook weer impact heeft op het milieu.

TPE

De ideale kruising tussen niet natuurlijk maar wel milieubewust is het materiaal TPE, ook wel thermoplastisch elastomeer. Het is een synthetische rubber dat bij kamertemperatuur zeer elastisch is.

TPE is een niet natuurlijk materiaal dat wél 100% biologisch afbreekbaar is en daardoor geen voetafdruk in het milieu achterlaat. Het materiaal leent zich perfect voor het produceren van yoga matten.

Het materiaal biedt een zeer goede grip en is voornamelijk bedoeld voor low-impact yogastijlen of beginnende yogi’s. Een yoga mat gemaakt van TPE is minder geschikt voor (zeer) intensieve of dynamische yogastijlen.

Wat betekent milieuvriendelijk eigenlijk?

Wat is eigenlijk een milieuvriendelijke keuze? Je kunt hierin veel kanten op denken en per persoon verschilt de definitie van ‘milieuvriendelijk’.

Waarschijnlijk zal je al snel denken aan het kiezen van een materiaal dat 100% natuurlijk is. Maar wat als dit product sneller slijt waardoor je eerder een nieuw product nodig hebt en dus meer afval produceert?

Veel yoga matten zijn gemaakt van PVC. PVC is een niet-natuurlijk materiaal dat slecht kan worden afgebroken. Hierdoor blijft het lang achter in het milieu.

Tegelijkertijd kun je wel jarenlang van dit product genieten en het daarna afstaan aan een ander die er ook weer een lange tijd van kan genieten.

Tip: Geef je afgedankte yoga mat weg aan iemand anders. Denk bijvoorbeeld aan een vluchtelingenopvang of de voedselbank!

Yoga producten aanschaffen

Als je op zoek bent naar een milieuvriendelijk yoga of meditatie product dan heb je bij de webshop van Superyoga veel keuze.

Binnen de productlijn van Lotus vind je talloze milieuvriendelijke producten in alle soorten en maten.

Ook vind je er het merk Pure dat zich volledig focust op milieuvriendelijkheid en enkel producten bevat die van 100% natuurlijk materiaal zijn gemaakt.

Daarnaast kun je altijd een veilige keuze maken door voor een product van Manduka, Yoga Design Lab of Kurma te kiezen.

Let wel iedere keer weer op dat je een bewuste keuze voor materiaal maakt. Zo produceert Manduka altijd op een milieuvriendelijke wijze maar is desondanks een groot deel van hun producten gemaakt van PVC.

Het gaat er dus om dat jij bepaalt wat voor jou belangrijk is. Kies je voor duurzaamheid, 100% natuurlijk materiaal of goede biologische afbreekbaarheid?

Alle beschreven producten in dit artikel zijn te koop op www.superyoga.nl.


Dit is een gastblog van Superyoga.nl

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter