Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Yoga op reis, zelfs voor in de auto!

30 jun 2022

Yoga op reis en onderweg – voordelen, tips en oefeningen

/
Geplaatst door
/
Comments0

Yoga op reis, een geweldige combinatie om meer uit jezelf en meer uit je reis te kunnen halen.

Misschien denk je in eerste instantie niet zo aan de combinatie tussen reizen en yoga, omdat je het tijdens het reizen al ‘druk genoeg hebt’.

Of misschien heb je juist behoefte aan ‘even helemaal niets’ tijdens je vakantie.

Juist deze redenen zijn goede voorbeelden om reizen en Yoga wél te combineren! Yoga kan je zelfs ook helpen om fitter en uitgeruster de reis door te komen.

Hoe doe je dat nou precies, yoga op reis? Waar moet je aan denken als je reizen en yoga wil combineren? En wat nou als die inspiratie om alles vrij te laten flowen niet komt of je eigenlijk gewend bent dat de docent de les voor jou bedenkt?

In deze blog vind je alles over yoga tijdens het reizen. Je komt erachter:

  • Wat de voordelen zijn van yoga op reis
  • Oefeningen voor yoga tijdens het reizen
  • Wat je nodig hebt om yoga te kunnen doen op reis
  • Tips voor yoga op reis
  • Motiverende travel quotes

En nog veel meer. Lees je mee?

yoga op reis en onderweg

Vraag en antwoord

1.Hoe combineer je yoga en reizen?

Precies zoals jij dat wil ;). Flauw natuurlijk, maar yoga is zo breed. Je kunt asana’s doen om je lichaam wat losser te maken nadat je veel gezeten hebt of je kunt bijvoorbeeld ademhalingsoefeningen doen om jezelf tot rust te brengen.

Maak thuis van yoga een routine, pas het in je schema in en doe op reis hetzelfde. Wees flexibel, je practice kan er op reis heel anders uit zien dan thuis en dat is helemaal prima. Pas het aan naar dat wat jij nodig hebt.

2.Wat zijn fijne yoga oefeningen om te doen tijdens het reizen?

Als je onderweg bent, zit je vaak lang in dezelfde houding. Zorg dat je regelmatig wat nek en schouder oefeningen doet. Tijdens een stop is het ook slim om je hamstrings te rekken.

Wat zijn de voordelen van Yoga op reis?

Yoga en reizen combineren heeft veel voordelen. Wanneer je yoga onderweg doet, zorgt het ervoor dat je comfortabeler en uitgeruster op de plaats van bestemming aan komt.

Eenmaal aangekomen, kan yoga je helpen om te aarden. Zeker na een lange vliegreis is dit erg fijn.

Hieronder deel ik nog een paar belangrijke voordelen van yoga tijdens het reizen en op vakantie.

1. Het helpt om je focus naar binnen te keren

Het is tijdens de reisdrukte erg fijn om af en toe even de focus bij jezelf te hebben.

Bijvoorbeeld als je je in een drukke stad bevindt, of samen reist met een reisgenoot, kan het prettig zijn om je even af te zonderen van al deze drukte en impulsen van buitenaf.

2. Genieten in het nu

Het is van belang dat je leert te genieten in het nu. Vaak heb je bij verdere reizen de neiging om te denken aan wat er allemaal nog gaat komen. Of als het einde van je reis nadert, om alweer bijna thuis te zitten met je hoofd.

Het draait er niet om wat je gezien hebt of nog gaat zien tijdens je reis. Je mag je er natuurlijk wel heel erg op verheugen of mooie herinneringen ophalen.

Maar probeer niet te leven in je herinneringen of in de toekomst. Waar ben je nu? Hoe ervaar je het nu? Hoe mooi is het nu eigenlijk?

Waarom is het leven in het hier en nu nou eigenlijk zo belangrijk? Rolf legt het uit in onderstaande video.

3.Stretchen van het lichaam

Ook is het heel prettig om het lichaam tijdens het reizen te stretchen en voor te bereiden om lange tijden zitten of lopen. Het is erg aan te raden om het lichaam regelmatig te bewegen en de bloedsomloop op deze manier te blijven stimuleren.

Urenlang in dezelfde houding zitten tijdens een vlieg-, auto- of busreis kan ervoor zorgen dat de doorbloeding minder goed verloopt.

Voordat je voor langere tijd gaat zitten, kun je alvast een aantal Yoga stretches en series uitvoeren om het lichaam wakker en warm te maken. De energie door het lichaam te laten stromen om zo voorbereid voor langere tijd te kunnen zitten.

4.Mindful omgaan met stressvolle momenten

Ook kan de combinatie tussen Reizen en Yoga veel voordelen bieden bij stressvolle momenten. Juist door het leren om Mindful om te gaan met stressvolle situaties en onverwachte situaties, zul je meer uit je ervaringen kunnen halen.

Je raakt minder snel in paniek of schiet in de stress, omdat je leert om de situatie beter te overzien.

De onverwachte of stressvolle situaties raken je veel minder. Je ziet deze situaties juist als leerpunten en kan daardoor ook in deze situaties leren om te genieten.

Er komt meer balans in je leven en daardoor ben je dus door Reizen en Yoga beter in staat om te genieten.

5. Omgaan met angsten

Voor sommige mensen kan reizen nog steeds veel angsten met zich mee brengen. Nieuwe situaties, een nieuwe omgeving, maar ook zeker de reis naar de bestemming toe kan in sommige gevallen heel spannend zijn.

Ik ga je niet vertellen dat Yoga je per direct van al je angsten af helpt, maar Yoga kan je zeker helpen om te leren hoe je met deze angsten om moet gaan.

Mindfulness, meditatie, de Yoga ademhaling en een aantal specifieke Yoga houdingen zijn al kleine voorbeelden van hoe Yoga je kan helpen om je angsten te overwinnen.

6. Jetlag

Daarnaast kan het tijdsverschil ervoor zorgen dat je last hebt van een jetlag. Je bent uit je ritme en je voelt je daardoor niet top fit.

De combinatie tussen Reizen en Yoga kan dan heel goed werken. Stretch in dit geval het lichaam, focus je op je ademhaling en ontspan volledig.

Dit zijn een aantal simpele voorbeelden die je kunnen helpen om beter te slapen en snel in je eigen ritme te komen.

yoga op reis

Wat heb je nodig voor yoga op reis?

Voor yoga heb je in feite niks anders nodig dan jezelf. Daarom kun je het altijd en overal doen.

Dat gezegd hebbende… een yogamat is natuurlijk wel heel erg fijn. Dit zorgt ervoor dat je niet uitglijdt tijdens je asana beoefening en daarnaast zorgt je mat ook echt voor je eigen plekje. Dit kan zeker op vakantie erg fijn zijn.

Het is natuurlijk mega lastig om overal heen te reizen met zo’n grote Yogamat. Hij past waarschijnlijk niet eens in je koffer. En als je een backpack hebt, is je backpack meteen zo goed als vol.

Maar gelukkig is hiervoor een goede oplossing. Namelijk een Travel Yoga Mat. Dit is een hele dunne mat die je op kunt vouwen. Zo neemt hij bijna geen ruimte in in je bagage!

Een bolster en blokken meenemen is een beetje veel gevraagd. Maar misschien heb je wel een handdoek of sarong die je op kunt rollen tot een soort bolster?

Als blok kun je ook een boek gebruiken (mits je die bij je hebt natuurlijk – met een ereader wordt het moeilijk ;)).

Oefeningen – Yoga tijdens het reizen

Er zijn superveel manieren om yoga en reizen te combineren. Het zal je misschien verbazen hoeveel verschillende houdingen je (al dan niet aangepast) al tijdens het reizen kunt uitvoeren!

Hieronder worden diverse voorbeelden gegeven hoe je reizen en Yoga op een gemakkelijke manier kunt combineren.

1. De totale Yoga ademhaling

De totale yoga ademhaling werkt rustgevend en zorgt ervoor dat je optimaal gebruik maakt van de longcapaciteit. Hierdoor voel je je rustiger en ontspannen.

2. Kalmerende ademhalingsoefeningen

Last van vakantie stress? Ontspan jezelf door je te richten op de uitademing. Adem te totale Yoga ademhaling en op de uitademing verleng je uitademing. Adem in, tel de inademing. Uitademend maak je deze twee keer zo lang.

3. Ademhalingsoefeningen voor meer energie

Adem de totale Yoga ademhaling krachtig in door de neus en uit door de mond. Ook kan voor de gevorderde Yogi’s de Bhastrika ademhaling energiek werken.

Pas hier echter wel mee op als je nog niet zoveel ervaring hebt met Yoga, omdat er veel energie vrij kan komen.

4. Stretch en verleng de ruggengraat

Als je inademt breng je je kruin richting het plafond. Uitademend claim je die ruimte. Je zakt dus niet terug in je stoel. Herhaal deze oefening voor drie keer en kom dan weer rustig in een goede zithouding in je stoel zitten.

5. Chakravakasana op de stoel

Leg je handen op de knieën.  Inademend maak je jezelf lang en open je de borst naar voren. Uitademend bol je de rug. Breng de navel naar binnen. Bouw de oefening rustig op.

Let erop dat je met de inademing niet in de onderrug gaat handen. Verleng de ruggengraat en open de borst.

6. Herinner jezelf eraan dat je in een goede houding zit

Vooral met een langere reis, kun je gemakkelijk in je rug gaan hangen. Let erop dat je rechtop blijft zitten.

7. Stretch de flanken

Breng de handen inademend in de lucht en strengel de vingers in elkaar. Of pak met de handen de ellebogen vast als je in een auto zit met een laag plafond ;-).

Uitademend beweeg je het bovenlijf en de armen naar rechts. Voel de stretch in de linkerflank. Blijf hier voor drie ademhalingen. Inademend kom je weer omhoog. Wissel uitademend van kant.

8. Geef aandacht aan de nek en schouders

Draai halve rondjes met het hoofd. Van de schouder via de borst naar de andere schouder, maar rol niet helemaal door. Draai de schouders rustig naar voren en naar achteren.

In onderstaande video vind je 3 tips en oefeningen om je nek te ontspannen.

9. Roteer het bovenlichaam

Plaats de voeten recht onder de knieën. De handen zijn naast de heupen. Adem uit. Inademend verleng je de ruggengraat en plaats je je rechterhand aan de buitenkant van je linkerknie. Draai je torso, terwijl je lengte blijft maken.

Je linkerhand plaats je achter je zitvlak. Sluit de ogen en adem voor een minuut rustig door in deze houding.

Iedere inademing blijf je verlengen. Uitademend claim je de ruimte en draai je misschien nog een klein beetje verder. Kom inademend terug en wissel van kant.

10. De duif

Ook de duivenhouding kun je op een aangepaste manier uitvoeren.

Zo plaats je eerst beide voeten recht onder de knieën. Til je ene been op en plaats de hiel op de knie. Adem ruimte in het bekken. Voel een lichte stretch. Zorg ervoor dat je goed rechtop blijft zitten.

Deze Yoga op reis oefening lijkt misschien heel makkelijk, maar probeer echt de ruimte in het bekken te voelen. Zo zorg je ervoor dat de heupen en het bekken ook tijdens het reizen soepeler blijven.

Wissel na een aantal minuten van kant.

11. Staande yoga houdingen

Ook kun je bij een autostop of een plaspauze in het vliegtuig een aantal staande Yoga houdingen uitvoeren. Vooral het stretchen van de hamstrings is een fijne aanrader.

Denk bijvoorbeeld aan het uitvoeren van de diverse Krijger houdingen en Trikonasana.

Een andere staande Yoga houding kan Tadasana (de Berghouding) zijn. Hierbij span je alle spieren aan en maak je alles weer even wakker.

Yoga tijdens het reizen: 3 tips

Je hebt al gelezen dat er behoorlijk wat oefeningen zijn die je onderweg kunt doen. Hieronder vind je nog een paar belangrijke tips voor yoga onderweg.

1.Neem voldoende pauzes tijdens het reizen

Pauzes zijn altijd belangrijk en tijdens het reizen al helemaal! Ga stukjes lopen wanneer dat mogelijk is. Doe een paar van bovenstaande oefeningen.

Rust nemen is echt een onderdeel van yoga op reis.

2.Kies je yoga oefeningen zorgvuldig

Yoga oefeningen zijn er in alle soorten en maten. Energiegevend en meer ontspannend. Kies wat je op dat moment nodig hebt.

Hou er rekening mee dat je je door sommige oefeningen misschien iets te relaxt gaat voelen en dat dat niet altijd handig is… Je wil natuurlijk niet in slaap vallen als je zelf nog moet rijden bijvoorbeeld!

3.Eet en drink gezond

Je weet het natuurlijk wel, maar zorg ervoor dat je onderweg (en op bestemming) genoeg water drinkt en gezond eet. Dit zorgt ervoor dat je energie veel beter in balans is. Dit maakt het reizen echt veel leuker!

Yoga op reis: 6 tips

Ook op bestemming aangekomen zijn er superveel manieren om yoga onderdeel te laten zijn van je reis. Hieronder vind je een aantal voorbeelden.

1.Boek je overnachting bij Airbnb

Omdat we veel reizen willen we allereerst een goede tip met je delen. Als je op reis gaat moet je natuurlijk ergens slapen.

Nu kan je natuurlijk een heel luxe hotel of een kamer bij een resort boeken met alles er op en eraan…Maar onze ervaring is dat andere opties het reizen als Yogi veel leuker maken.

We nemen aan dat je het leuk vindt om nieuwe dingen te ontdekken, de lokale cultuur te leren kennen en te connecten met locals. Niet?

Een van de bekendste definities van Yoga is ‘verbinden’. Als je dit begrip wat breder pakt en toespitst op Yoga tijdens het reizen, wil je als Yogi verbondenheid voelen met de plek waar je op dat moment bent, met de mensen, de natuur en de cultuur.

Er is geen betere manier om dat te doen dan via Airbnb. Via Airbnb kan je kamers huren bij zowel hotels, en hostels, maar ook bij gewone mensen thuis.

De mensen van wie je de kamer huurt willen je vaak maar al te graag helpen om je ‘hun thuis’ te laten zien en ervaren. Het systeem van Airbnb zorgt ervoor dat dit helemaal veilig en betrouwbaar is.

Wij maken al jaren met heel veel plezier gebruik van Airbnb, en we raden jou aan om het ook eens te proberen.

Mocht je hier interesse in hebben, dan kan je je hier registreren en krijg je ook nog eens € 30 gratis tegoed om kamers te boeken. Als je bijvoorbeeld naar Azië gaat is dit vaak al goed voor 2-3 gratis nachten!

2.Volg lessen bij lokale Yogastudio’s

Persoonlijk vind ik het geweldig om lessen te volgen bij lokale studio’s. Natuurlijk kan je dit vragen aan locals, of grondig onderzoek doen via Google. Maar je kunt ook voor het avontuur gaan en een willekeurige studio en les uitkiezen.

Laat het maar op je af komen!

Routine en herhaling zijn belangrijk om de voordelen van Yoga goed te ervaren. En dit kan je vinden door dagelijks zelf je eigen practice te doen wanneer je gewoon thuis bent.

Maar het is ontzettend leuk om af en toe even de routine te doorbreken en ergens anders lessen te volgen. Je zal merken dat het in een andere stad, ander land, met een andere docent en misschien wel een andere stijl Yoga gelijk weer even wennen is.

Voor mij geldt, hoe minder bekend, hoe beter!

Ik vind het juist geweldig als ik nieuwe dingen tegenkom en leer. Docenten die een andere aanpak hebben dan dat wat ik gewend ben.

Vaak pik ik wel een of twee nieuwe dingen uit een les van iemand anders die ik zelf nog nooit eerder gedaan heb. Dat is het mooie van de diversiteit van Yoga.

Ga dus vooral lokale studio’s ontdekken op de plekken waar je naar toe reist.

3.Blijf je eigen Yoga practice doen

Lessen bij lokale studio’s zijn ontzettend leuk. Maar het is ook belangrijk om te blijven werken aan je eigen ‘normale’ practice. De dingen waar jij je op aan het focussen bent.

Een vakantie kan een mooi moment zijn om je te verdiepen in een nieuwe, vaste sequence of wellicht de sequence die je met enige regelmaat oefent.

Dit kan bijv de Ashtanga Primary Series zijn, maar je kunt ook gewoon zelf een keer een sequence bedenken (of je yoga docent vragen om te helpen) en deze sequence elke dag op vakantie uitvoeren.

Maak de serie niet te lang, dan is de kans groter dat je het echt elke dag doet.

En ben je bijvoorbeeld aan het werken naar meer flexibiliteit in je hamstrings? Dan raad ik je aan om dit tijdens je reis ook te blijven doen. De flexibiliteit kan hard achteruitgaan als je er even geen aandacht aan besteedt. Been there, done that!

Probeer dus om je eigen practice er in te houden tijdens het reizen. En laten we eerlijk zijn, het is toch geweldig om een Yogapractice te doen op de mooiste plekken ter wereld?

Zie jij jezelf je matje al uitrollen tussen de bergen, op het strand of aan de rand van een mooi groot meer? Frisse lucht, een zacht briesje, zonnetje….Ik teken er voor!

4.Doe online yoga

Hoe leuk het ook is om ergens anders yoga te doen, soms heb je juist behoefte aan een stukje herkenning. Gelukkig is ook dat tegenwoordig geen enkel probleem meer. Bijna overal is WiFi dus het enige wat je nodig hebt is je telefoon, je laptop of je tablet.

Zet je favoriete YouTube filmpje aan of doe mee met een van onze video’s op ons practice platform

practice platform

5.Creer een routine

Natuurlijk is het altijd moeilijker om een bepaald ritme te integreren in je leven als je afhankelijk bent van andere factoren, zoals een hele vroege excursie of een ingeplande reis.

Maar toch zijn dit geen redenen om de combinatie tussen Reizen en Yoga geen gewoonte te kunnen maken!

In de meeste gevallen heb je ’s ochtends zeker de mogelijkheid om even een half uurtje tot een uurtje voor jezelf te nemen. Gun jezelf deze tijd en investeer in jezelf. Op deze manier stimuleer je tegelijkertijd jouw reiservaring.

En lukt het je die ochtend even niet, pak het dan vooral op een ander moment op de dag op. Probeer een vast ritme te creëren en bij uitzonderingen pas je dit gewoon aan.

6.Wees je bewust van culturele verschillen

Ergens anders een Yogales volgen is leuk, maar wees je er van bewust dat de les die je gaat volgen heel anders kan zijn dan de Yogalessen die jij gewend bent.

Yoga is ontzettend divers. Andere locaties, leraren en stijlen brengen vaak andere ervaringen met zich mee. Persoonlijk vind ik dit prachtig.

De reden waarom ik dit zeg, is dat ik mensen de les uit heb zien lopen omdat het niet was wat ze er van verwacht hadden.

Ik zal je een ding vertellen… Als ik een les in het buitenland volg, dan is het bijna nooit wat ik ervan verwacht had. En dat vind ik nu precies het leuke aan deze lessen.

Ik ga niet naar een les in het buitenland om precies te krijgen wat ik thuis ook krijg. Ik ben juist op zoek naar die nieuwe en unieke ervaring.

Misschien is de practice die je volgt niet meteen de meest nuttige voor je eigen ontwikkeling, maar probeer die mooie en aparte ervaring mee te nemen.

16 Travel quotes voor de reislustige Yogi

Heb je er al helemaal zin in om yoga op reis te doen? 😉

Om je nog wat meer in de reisstemming te brengen, hebben we een aantal mooie inspirerende Travel quotes voor je verzameld waar het hart van een reislustige Yogi zeker harder van gaat kloppen!

1.‘A journey of a thousand miles, begins with a single step’ – Lao Tzu

2.‘You don’t always need a plan. Sometimes you just need to breathe, trust, let go, and see what happens’ – Mandy Hale

3.‘If you think adventure is dangerous, try routine; it’s lethal.’ – Paulo Coelhotravel quotes

4.‘Collect moments, not things.’ – Unknown

5.‘To my mind, the greatest reward and luxury of travel is to be able to experience everyday things as if for the first time, to be in a position in which almost nothing is so familiar it is taken for granted.’ – Bill Bryson

6.‘Wandering re-establishes the original harmony which once existed between man and the universe.’ – Anatole France

7.‘Life begins at the end of your comfort zone’ – Unknown

8.‘The woman who follows the crowd will usually go no further than the crowd. The woman who walks alone is likely to find herself in places no one has ever been before.’ – Albert Einsteintravel quotes

9.‘Like Yoga travelling is never complete. It is a lifetime practice.’ – Unknown

10.‘The use of traveling is to regulate imagination with reality, and instead of thinking of how things may be, see them as they are.’ – Samuel Johnson

11.‘Twenty years from now you will be more disappointed by the things you didn’t do than by the ones you did do.’ – Mark Twain

travel quotes

12.‘Once a year go someplace you’ve never been before.’ – Dalai Lama

13.‘We travel not to escape life, but for life not to escape us.’ – Unknown

14.‘The earth has music for those who listen.’ – Shakespeare

15.‘She is free in her wildness, she is a wanderess, a drop of free water. She knows nothing of borders and cares nothing for rules or customs. ‘Time’ for her isn’t something to fight against. Her life flows clean, with passion, like fresh water.’ —Roman Payne

16.‘It is better to travel well than to arrive.’ – Buddhatravel quotes


Heb je zelf goede en leuke tips voor Yoga tijdens het reizen? Ik ben ontzettend benieuwd!

Deel ze in de reacties hieronder!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter