Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Yoga op reis, zelfs voor in de auto!

19 mrt 2015

Yoga op reis, zelfs voor in de auto!

/
Geplaatst door
/
Comments0

Yoga op reis, misschien een lastig punt als je je bedenkt dat je vaak niet zoveel ruimte hebt of de mogelijkheid om goed te kunnen bewegen.

Rolf en ik zijn helemaal weg van reizen, of het nu met een backpack naar een zonnig oord is, of met de ski’s en snowboards richting de sneeuw. Het zal je vast niet ontgaan zijn als je onze Youtube video’s volgt. Heerlijk!

Maar ook wij kunnen soms veel ongemakken ervaren als we onderweg zijn. Dus natuurlijk vond ik het tijd om daar eens verandering in te brengen.

Want er zijn zeker diverse mogelijkheden om Yoga op reis toe te kunnen passen. Je kunt zelfs Yoga in de auto of in het vliegtuig doen!

Van oorsprong zijn mensen er helemaal niet op gemaakt om voor langere tijd in dezelfde positie te zitten. Als je te weinig beweegt en teveel in dezelfde houding blijft zitten kunnen er diverse nadelige effecten optreden.

Vandaar dat niet alleen tijdens het reizen, maar ook bij een zittend beroep wordt aangeraden om vaak even een rondje heen en weer te lopen en wat oefeningen te doen.

Maar op welke manier kan Yoga je helpen om fitter en uitgeruster het reizen door te komen? Hieronder worden de voordelen en diverse voorbeeld oefeningen uitgelegd!

yoga op reis

Allereerst….

Omdat we veel reizen willen we allereerst een goede tip met je delen. Als je op reis gaat moet je natuurlijk ergens slapen. Oftewel, je hebt accommodatie nodig.

Nu kan je natuurlijk een heel luxe hotel of een kamer bij een resort boeken met alles er op en eraan…Maar onze ervaring is dat andere opties het reizen als Yogi veel leuker maken.

We nemen aan dat je het leuk vindt om nieuwe dingen te ontdekken, de lokale cultuur te leren kennen en te connecten met locals. Niet?

Er is geen betere manier om dat te doen dan via Airbnb. Via Airbnb kan je kamers huren bij zowel hotels, en hostels, maar ook bij gewone mensen thuis. De mensen van wie je de kamer huurt willen je vaak maar al te graag helpen om je ‘hun thuis’ te laten zien en ervaren. Het systeem van Airbnb zorgt ervoor dat dit helemaal veilig en betrouwbaar is.

Rolf en ik maken al jaren met heel veel plezier gebruik van Airbnb, en we raden jou aan om het ook eens te proberen. Mocht je hier interesse in hebben, dan kan je je hier registreren en krijg je ook nog eens € 30 gratis tegoed om kamers te boeken. Als je bijvoorbeeld naar Azië gaat is dit vaak al goed voor 2-3 gratis nachten!

Voordelen van Yoga op reis

Op het moment dat je reizen en Yoga met elkaar combineert, ben je in staat om comfortabeler en uitgeruster op de plaats van bestemming aan te kunnen komen.

Last van stijfheid en slapende benen? Je voert diverse Yoga op reis oefeningen uit die ervoor zorgen dat je minder stijf wordt en de bloedsomloop op een positieve manier wordt gestimuleerd.

Doormiddel van Yoga op reis zorg je ervoor dat je in de juiste positie blijft zitten. Dit werk positief aan een goede zithouding en kan er voor zorgen dat je minder last krijgt van je (onder)rug tijdens het reizen.

Ook kunnen diverse Yoga oefeningen ervoor zorgen dat je je minder gespannen voelt. Heb je ook vaak dat je je in het vliegtuig of in de auto nog druk maakt of je alles wel bij je hebt? Ontspan, je bent nu al onderweg en je kunt er nu toch niets meer aan doen. Yoga op reis kan je helpen om je rustiger en ontspannen te voelen.

Voorbeelden van Yoga op reis

Er zijn diverse oefeningen die je kunt uitvoeren als je Yoga op reis of Yoga in de auto toepast. Het zal je misschien verbazen hoeveel verschillende houdingen je (al dan niet aangepast) kunt uitvoeren.

Hieronder worden diverse voorbeelden gegeven hoe je reizen en Yoga op een gemakkelijke manier kunt combineren.

1. Het toepassen van de totale Yoga ademhaling. Deze ademhaling werkt rustgevend en zorgt ervoor dat je optimaal gebruik maakt van de longcapaciteit. Hierdoor voel je je rustiger en ontspannen.

2. Kalmerende ademhalingsoefeningen. Last van vakantie stress? Ontspan jezelf door je te richten op de uitademing. Adem te totale Yoga ademhaling en op de uitademing verleng je uitademing. Adem in, tel de inademing. Uitademend maak je deze twee keer zo lang.

3. Ademhalingsoefeningen voor meer energie. Adem de totale Yoga ademhaling krachtig in door de neus en uit door de mond. Ook kan voor de gevorderde Yogi’s de Bhastrika ademhaling energiek werken. Pas hier echter wel mee op als je nog niet zoveel ervaring hebt met Yoga, omdat er veel energie vrij kan komen.

4. Stretch en verleng de ruggengraat. Als je inademt breng je je kruin richting het plafond. Uitademend claim je die ruimte. Je zakt dus niet terug in je stoel. Herhaal deze oefening voor drie keer en kom dan weer rustig in een goede zithouding in je stoel zitten.

5. Chakravakasana op de stoel. Leg je handen op de knieën.  Inademend maak je jezelf lang en open je de borst naar voren. Uitademend bol je de rug. Breng de navel naar binnen. Bouw de oefening rustig op. Let erop dat je met de inademing niet in de onderrug gaat handen. Verleng de ruggengraat en open de borst.

6. Herinner jezelf eraan dat je in een goede houding zit. Vooral met een langere reis, kun je gemakkelijk in je rug gaan hangen. Let erop dat je rechtop blijft zitten.

7. Stretch de flanken. Breng de handen inademend in de lucht en strengel de vingers in elkaar. Of pak met de handen de ellebogen vast als je in een auto zit met een laag plafond ;-). Uitademend beweeg je het bovenlijf en de armen naar rechts. Voel de stretch in de linkerflank. Blijf hier voor drie ademhalingen. Inademend kom je weer omhoog. Wissel uitademend van kant.

8. Geef aandacht aan de nek en schouders. Draai halve rondjes met het hoofd. Van de schouder via de borst naar de andere schouder, maar rol niet helemaal door. Draai de schouders rustig naar voren en naar achteren.

9. Roteer het bovenlichaam. Plaats de voeten recht onder de knieën. De handen zijn naast de heupen. Adem uit. Inademend verleng je de ruggengraat en plaats je je rechterhand aan de buitenkant van je linkerknie. Draai je torso, terwijl je lengte blijft maken. Je linkerhand plaats je achter je zitvlak. Sluit de ogen en adem voor een minuut rustig door in deze houding.

Iedere inademing blijf je verlengen. Uitademend claim je de ruimte en draai je misschien nog een klein beetje verder. Kom inademend terug en wissel van kant.

10. De duif. Ook de duivenhouding kun je op een aangepaste manier uitvoeren. Zo plaats je eerst beide voeten recht onder de knieën. Til je ene been op en plaats de hiel op de knie. Adem ruimte in het bekken. Voel een lichte stretch. Zorg ervoor dat je goed rechtop blijft zitten.

Deze Yoga op reis oefening lijkt misschien heel makkelijk, maar probeer echt de ruimte in het bekken te voelen. Zo zorg je ervoor dat de heupen en het bekken ook tijdens het reizen soepeler blijven.

Wissel na een aantal minuten van kant.

11. Ook kun je bij een autostop of een plaspauze in het vliegtuig een aantal staande Yoga houdingen uitvoeren. Vooral het stretchen van de hamstrings is een fijne aanrader. Denk bijvoorbeeld aan het uitvoeren van de diverse Krijger houdingen en Trikonasana.

12. Een andere staande Yoga houding kan Tadasana (de Berghouding) zijn. Hierbij span je alle spieren aan en maak je alles weer even wakker.

Waar je op moet letten bij Yoga op reis

Reizen en Yoga kunnen op een hele goede manier samen gaan. Wel is het belangrijk om te weten dat je beter geen meditatie kunt doen als je direct daarna nog moet rijden.

Het kan soms zijn dat bepaalde meditaties een intensievere uitwerking kunnen hebben. Deze kunnen soms je focus aantasten. Houd daar dus met Yoga op reis rekening mee.

Daarbij is het een aanrader om te lopen wanneer dat mogelijk is. Neem pauzes tijdens het autorijden, ook dat is Yoga op reis!

Beweeg, drink en eet gezond en voldoende. Ook als dat inhoudt dat je nog een keer extra moet stoppen om een plaspauze in te lassen. Kun je gelijk weer even in beweging komen ;-).

Op deze manier kom je energieker en uitgeruster aan op je bestemming. Goed begin van je vakantie toch?! 🙂

In welk land zou jij graag een keer Yoga willen doen?

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 1700+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter