Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

5 mei 2023

Meer grip op de yogamat – 10 Tips

/
Geplaatst door
/
Comments1

Meer grip op de yogamat, hoe bereik je dat?

Bijna elke Yoga beoefenaar kent het wel… Zweethanden, klamme voeten en wegglijden op een Yogamatje. Grip op de Yogamat is heel belangrijk.

Het is een van de meest gehoorde klachten over yogamatten en niet iedereen ervaart grip op dezelfde manier. Het is dan ook voor de meeste mensen best een uitdaging om de juiste yogamat te vinden.

Natuurlijk zijn er verschillen tussen Yogamatten in dikte, kwaliteit, materiaal en prijsklasse en daarmee ook in de mate van grip en stroefheid. Toch zijn er veel andere factoren die hierin een rol spelen.

In deze blog geef ik Lisanne, van Superyoga, je 10 tips voor het vinden van meer grip op de yogamat.

Lees je mee?

meer grip op de yogamat

Vraag en antwoord

1.Hoe kies je een yogamat?

Een yogamat is heel persoonlijk. Het is belangrijk om te bepalen wat voor soort yoga je wil doen, of je een dikke of dunne mat wil, of je hem mee op reis wil nemen, hoe vaak je aan yoga gaat doen etc.

Bepaal dus eerst voor jezelf waar de mat aan moet voldoen.

2.Waarom heb je geen grip op een yogamat?

Veel goedkopere matten bieden weinig grip. Het materiaal is dan vaak niet specifiek gemaakt om veel grip te ervaren. Het kan ook dat een matje te zacht is, vies is of dat je zelf heel veel zweet.

Waar moet je nou eigenlijk op letten bij het kopen van een yogamat? In onderstaande video legt Mel hier mer over uit.

Meer grip vinden op de yogamat, waar hangt dit mee samen?

Bij Bij Superyoga.nl krijgen we regelmatig de vraag van klanten wat de ultieme Yogamat is met de allerbeste grip. Kort gezegd is dit voor iedereen anders. De juiste Yogamat kopen is best een uitdaging.

Meerdere factoren spelen hierbij een rol. Bijvoorbeeld: Zweet je veel? Welk vorm yoga beoefen je? Zorg je goed voor jouw yogamat? Welke kleding draag je? En hoe plaats je jouw handen?

Grip is belangrijk, want als jij steeds uitglijdt dan ben je ook steeds je focus kwijt. Dit verstoort je flow.

In deze blog geef ik je daarom 10 tips waar je op kunt letten om ervoor te zorgen dat je meer grip vindt op de yogamat!

10 tips voor meer grip op de yogamat

Tip 1 – De juiste Yogamat voor de juiste vorm Yoga

Gebruik de juiste mat voor de juiste vorm Yoga.

Het klinkt simpel, maar het aanbod is tegenwoordig zo groot, dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Er zitten grote verschillen tussen verschillende yogamatjes, zoals de dikte, dichtheid en het materiaal.

Laat je altijd goed adviseren door een Yogawinkel of docent. Lees de productomschrijving van de mat goed voordat je deze aanschaft. Investeren in de juiste Yogamat is zeker de moeite waard en komt ten goede aan de grip.

Yogamat dikte en dichtheid

Als je meerdere vormen Yoga beoefent dan wil je natuurlijk de beste allround mat die er is. Je hoeft dan immers maar 1 Yogamatje te kopen die je overal mee naar toe kunt nemen.

Als de Yogavormen wat dichter bij elkaar liggen, dan kun je soms dezelfde mat gebruiken. Maar een combinatie van Power Yoga en Yin Yoga op dezelfde mat is bijvoorbeeld niet verstandig.

Voor Yin Yoga is een extra dikke mat heel fijn, maar voor Power Yoga bijvoorbeeld een dunne sticky mat van 2 mm. Doe je rustige Hatha Yoga? Dan is een Yogamat van minimaal 4 mm dik die wat zachter aanvoelt het meest geschikt.

Een overzicht van verschillende diktes Yogamatten vind je hier.

Globaal kun je stellen dat hoe actiever/intensiever de yogavorm, des te dunner en stroever de mat dient te zijn. En hoe rustiger de Yoga, hoe dikker en zachter (dus lagere dichtheid) de mat mag zijn.

Materiaal Yogamat

Ook het materiaal van een Yogamat kan verschil maken in grip. Over het algemeen zijn goedkope Yogamatten gladder dan duurdere merk yoga matten.

Een basic Yogamat kan prima zijn voor wat lichte oefeningen thuis of als je Yoga net aan het ontdekken bent, maar is niet bedoeld voor intensieve ‘sweaty’ Yogalessen.

Ze zijn vaak gemaakt van PVC (polyvinyl chloride) en hebben meestal geen specifieke onder- of bovenkant. Op zich heb je op deze type mat prima grip, mits de mat niet nat wordt (door bijvoorbeeld zweet).

Duurdere matten zijn vaak gemaakt van TPE (thermoplastic elastomer), rubber of een combinatie van deze twee met een semi-katoenen bovenlaag.

Een TPE Yogamat en een rubber Yogamat hebben beide stroevere eigenschappen (ook als het vochtig wordt) dan goedkopere PVC matjes en zijn bovendien non-toxic.

Tip 2 – Eerste gebruik van een nieuw Yogamatje

Als je de beste Yogamat voor jou hebt gevonden, dan is het belangrijk om de mat eerst goed schoon te maken voordat je deze gaat gebruiken. Daar wordt de mat stroever van.

Veel Yogamatten hebben namelijk een dun ‘glanslaagje’ vanuit de fabriek. Dit doen producenten vaak omdat de matten strak verpakt worden.

Het laagje zorgt er als het ware voor dat de matten die lange tijd op deze manier verpakt zijn, nog steeds goed uit te rollen zijn als ze verkocht worden.

De eerste keer reinigen van een yogamat moet je grondig doen. Gebruik hiervoor lauwwarm water met een klein beetje ecologisch schoonmaakmiddel (zoals allesreiniger van Ecover of groene zeep). Boen de mat met stevige druk aan beide kanten. Neem de mat daarna nog een aantal keren af met alleen water en laat de mat daarna goed drogen, voordat je deze oprolt of gaat gebruiken.

Gebruik nooit heftige middelen als chloor of schuurmiddel.

Tip 3 – Yogamat schoonmaken & wasvoorschriften

Belangrijk & hygiënisch: een schone mat is een stroevere mat! Maak dus regelmatig jouw yogamat schoon met een doek en warm water.

Af en toe kun je een paar druppels natuurlijk schoonmaakmiddel gebruiken om goed te ontvetten. Zorg er wel voor dat je vervolgens de mat nog een aantal keer goed met water afneemt, zodat er geen schoonmaakmiddel resten achterblijven.

Laat na het schoonmaken de mat goed drogen voordat je deze oprolt.

Het schoonmaken van Yogamatten kun je ook doen met een speciale yogamatten reiniger. Let wel op dat er niet teveel (geur) oliën zijn toegevoegd, want daar wordt de mat juist gladder van.

Online lees je veel over het gebruik van azijn of het opruwen van yogamatten met zeezout.

Als je dit wilt gebruiken, zorg dan dat je het met veel water mengt. Sommige materialen reageren minder goed op azijn (zoals rubber en TPE), dus check dit goed van te voren.

Zelf maak ik mijn matten het liefst schoon met een plantenspuit met water en een klein druppeltje Ecover (eco schoonmaakmiddel, dat verkrijgbaar is bij natuurwinkels). Dit is voor verschillende type matjes een betaalbare en effectieve schoonmaakmethode.

Wasvoorschriften

Kijk altijd goed naar de wasvoorschriften op de verpakking van de mat. De meeste Yogamatten zijn niet geschikt voor in de wasmachine of droger. Ze kunnen hierdoor hun open op juist gesloten celstructuur kwijtraken.

Gebruik bovendien nooit chloor of andere heftige schoonmaakmiddelen. Dat is niet vriendelijk voor je mat en het milieu.

Tip 4 – Gebruik de Yogamat zo veel mogelijk

Veel Yogi’s hebben ervaren dat een Yogamat door veelvuldig gebruik steeds ‘stroever’ wordt. Dus wil je meer grip op de mat? Dan is zoveel mogelijk Yoga doen een hele goede tip en een ‘win-win’ situatie :-).

Heb je een dikke Yogamat? Dan kan het soms ook goed zijn de mat om te draaien. Daarmee bedoel ik niet de kant die op de grond hoort naar boven draaien, maar de kant waar je handen vaak staan wisselen met de voeten.

Dikkere matten zijn namelijk vaak zachter en na verloop van tijd kunnen deze wat ‘indeuken’, net als een matras. Door deze af en toe te draaien heb je langer plezier van je Yogamatje en betere grip.

Tip 5 – Yogahanddoek of Yogatowelyogamat

Een Yoga handdoek, ook wel hot Yogatowel genoemd, is een vocht absorberende handdoek die je over je Yogamat legt. De onderzijde van de towel heeft vaak anti-slip nopjes, zodat deze niet verschuift tijdens het uitvoeren van asana’s.

Note: Yoga handdoeken hebben alleen nut bij intensieve Yogavormen waar veel gezweet wordt, zoals Hot Yoga en Bikram Yoga. De Yogatowels zijn vaak gemaakt van microfiber materiaal en deze worden stroever naarmate ze natter worden.

Tip 6 – Handen- en voetenwerk

De manier waarop je de handen en voeten plaats op de yogamat is heel belangrijk en draagt bij aan de grip, evenwicht en stabiliteit tijdens Yoga-houdingen.

Hoe plaats je de handen op een Yogamat?

De palmen van de handen hebben 4 belangrijke punten die als het ware een vierkantje vormen. De knokkel onder de wijsvinger, de knokkel onder de pink en links en rechts vlak boven de pols.

Deze vier punten plaats je met gelijke druk stevig op de mat. Ook de duimen en vingers plaats je (iets gespreid) ‘knokkel voor knokkel’ plat op de mat en probeer je zo lang mogelijk te maken.

Bij de Neerwaartse Hond (een asana die erg lastig is als je geen goede grip hebt) zijn de handen iets naar buiten gedraaid, de wijsvingers wijzen dus bijna naar voren toe.

Daarnaast is het ook belangrijk dat je de armspieren aanspant en natuurlijk lengte maakt in de rug. De handen staan qua breedte parallel aan de schouders.

In het begin kan het wat onwennig voelen om zo bezig te zijn met het plaatsen van de handen op de Yogamat. Je handen en/of polsen kunnen zelfs vermoeid zijn na de les.

Oefening baart kunst: geef de plaatsing van de handen altijd de nodige aandacht, want op den duur worden de spieren in de handen sterker en daar zul je zeker baat bij hebben in vele asana’s.

Hoe plaats je de voeten op een Yogamat?

Ook de bal van de voet kent vier belangrijke punten: onder de grote teen, onder de kleine teen en de linker- en rechterkant van de hiel. Deze punten druk je stevig en gelijkmatig op de Yogamat.

De tenen verleng je zo veel mogelijk en breng je iets gespreid op de mat. Bij de voeten kan het ook vaak helpen om te visualiseren dat er wortels (als een boom) uit de voeten groeien die zorgen dat je stevig ‘geaard’ staat.

Het plaatsen van handen en voeten lijkt misschien simpel, maar besteed er eens goed aandacht aan of vraag tips aan de docent.

Een halve centimeter naar rechts of de drukverdeling bijvoorbeeld kan namelijk een enorm verschil maken in de stabiliteit en grip op jouw yogamatje.

Tip 7 – Gebruik geen handcreme en zeep

Je kunt het beste voor een les je handen wassen met alleen water of zeep zonder ingrediënten die bedoeld zijn om de huid zacht te maken of te hydrateren. Ook handcrème kun je beter niet opsmeren voor de les.

Crème-achtige substanties zijn heel fijn voor de handen, maar niet voor de Yogamat. Deze wordt er glad van. Dus laat de tube handcrème even staan en gebruik deze lekker na de les.

Tip 8 – Zweten is goed!

Of je nu veel of weinig zweet tijdens een Yogales, het kan helpen om het zweet niet constant af te vegen of te drogen met een handdoek. Het lichaam maakt zweet namelijk aan om af te koelen.

Als je het zweet steeds wegveegt, dan verstoor je deze lichaamseigen reactie op hitte. Het resultaat is dat het lichaam juist meer zweet gaat aanmaken, omdat het niet voldoende kan afkoelen. En dat betekent dus nog minder grip.

Dus hoe minder je jouw lichaam afdept, hoe beter. Zweet van de yogamat afvegen kan natuurlijk prima.

Tip 9 – Draag de juiste Yogakleding

Ook de juiste Yogakleding kan een bijdrage leveren aan meer grip op jouw Yogamat. Als je een intensieve les hebt en je draagt te warme kleding, gaat je lichaamstemperatuur omhoog, met zweten als resultaat.

Draag dus Yogakleding die past bij de intensiteit van jouw workout. Kies voor dry-fit materialen als het een pittige les in en je snel zweet. Dit materiaal is vochtregulerend, ademend en droogt heel snel. Het lichaam kan zo zijn warmte kwijt.

Ook Yogakleding van bamboe kan bij medium intensieve lessen heel fijn zijn. Bamboe heeft als eigenschap bij lage temperaturen de lichaamswarmte vast te houden en bij hoge temperaturen voelt de kleding juist koel aan.

Het kiezen van de juiste kleding voor Yoga heeft dus direct gevolg op zweten, en daarmee dus ook op de Yogamat grip.

Tip 10 – Yogasokken en Yogahandschoenen

Er bestaan speciale Yogasokken en Yogahandschoenen. Deze zijn gemaakt van katoen of dry-fit materiaal en hebben aan de onderzijde siliconen nopjes. Deze nopjes zorgen ervoor dat je meer grip hebt op de ondergrond.

Voordat je de sokken of handschoenen gaat dragen in een Yogales, test deze eerst goed uit.

Sommige Yogamatten maken niet voldoende stroef contact met de sokken of handschoenen, en dat kan vervelende glijpartijen opleveren.

De ene Yogi heeft hele goede ervaring met yogasokken en handschoenen, maar anderen ervaren het als onprettig. Ze missen het ‘geaarde’ gevoel van blote voeten op de mat.

Heb je allerlei Yogamatten en tips al hebt geprobeerd en heb je nog steeds geen grip? Dan kan het gebruik van Yogasokken of -handschoenen misschien toch uitkomst bieden.

De beste Yogamat van de wereld?

Al zou je de beste Yogamat kopen van de wereld, dan kun je, ook als ervaren Yogi, nog steeds wegglijden. Het is dus afhankelijk van een aantal factoren, niet alleen de mat zelf.

Omdat we bij HWY ook vaak tegen het probleem van grip aanliepen, hebben we besloten om zelf een yogamat te ontwerpen. De enige echte HWY shine your light yogamat!

De bovenlaag van deze PU mat is stroef en daardoor geschikt voor alle yogastijlen. De yogamat heeft een afmeting van 185 x 68 cm en heeft een dikte van 5 mm.

Of het de beste yogamat van de wereld is, dat is natuurlijk aan jou om te bepalen ;). Maar wij zijn er zelf in ieder geval heel tevreden mee en we hopen natuurlijk dat jij dat ook bent! 🙂


Deze blog is een bijdrage van Lisanne van Superyoga.nl

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

1 Response

Laat een reactie achter