Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

12 apr 2022

11 geweldige wetenschappelijk bewezen voordelen van Mindfulness

/
Geplaatst door
/
Comments27

“If every 8 year old in the world is taught meditation, we will eliminate violence from the world within one generation.” – Dalai Lama

Dat is hoe krachtig de voordelen van Mindfulness kunnen zijn.

Niet voor niets dat Mindfulness en Meditatie met de dag populairder worden. Steeds meer mensen, maar ook hele bedrijven beginnen de voordelen van Mindfulness te ontdekken.

Een aantal simpele oefeningen die het ‘bewustzijn’ over het huidige moment vergroten, kunnen al een mega groot verschil maken in hoe je je voelt.

En hoe je je voelt, bepaalt de kwaliteit van je gedachten en hoe je handelt…. De kwaliteit van je leven dus.

Niet alleen steeds meer mensen en bedrijven ontdekken de voordelen van Mindfulness, maar er wordt ook steeds meer onderzoek naar gedaan door wetenschappers.

Ook zij realiseren zich dat Mindfulness oefeningen kunnen helpen bij het verhelpen van onder andere stress.

En stress is weer gerelateerd aan 60% tot 80% van alle doktersbezoeken blijkt uit diverse onderzoeken.(1)

Hieronder wil ik graag de vele voordelen van Mindfulness uitleggen, zodat ook jij dit kunt gaan gebruiken om de kwaliteit van je leven te verbeteren.

wetenschappelijk bewezen voordelen van Mindfulness

Vraag en antwoord

1.Wat is mindfulness?

Mindfulness betekent aandacht aanwezig zijn. Je bent met je volle aandacht bij het huidige moment.

2.Wat zijn de voordelen van mindfulness?

Het helpt je om beter om te gaan met je gedachten en emoties. Het is behulpzaam bij heel veel dingen zoals stress, angst, focus, relaties en creativiteit.

Hieronder vind je veel informatie over mindfulness en de voordelen daarvan. Wil je liever eerst een video kijken met uitleg over mindfulness? Dat kan natuurlijk ook!

Mindfulness en Meditatie

De reden dat Mindfulness vandaag de dag steeds populairder wordt heeft te maken met de definities van de begrippen Mindfulness en Meditatie.

Het begrip ‘Mindfulness’ is een westerse uitvinding.

Enkele tientallen jaren geleden was er alleen maar meditatie. Dit was zweverig en niet westers. Toch was er een groep westerse wetenschappers die hier graag onderzoek naar wilde doen.

Echter, zodra ze het begrip meditatie in een van hun publicaties noemden, werden ze niet meer serieus genomen door hun wetenschappelijke collega’s.

Omdat het te zweverig was dus.

Echter waren deze wetenschappers zeer benieuwd naar de voordelen van meditatie.

Mindfulness is verwesterd Boeddhisme

Die groep wetenschappers heeft daarom toen de belangrijkste componenten uit de meditaties en filosofieën uit het oosten, zoals het Boeddhisme, genomen en dit samengevat onder de term Mindfulness.

Dit konden mensen in de westerse wereld veel beter begrijpen, waardoor de wetenschappers verder konden met hun onderzoek.

Mindfulness staat nu in het westen vooral bekend omdat het goed helpt tegen stress. En nu denk je misschien ik heb helemaal geen last van stress, dus wat moet ik hier mee?

Doordat er zoveel onderzoek naar gedaan wordt is inmiddels ontdekt en bewezen dat de voordelen van Mindfulness zich niet alleen beperken tot het verminderen van stress.

Het is zelfs zo dat je algehele levenskwaliteit beter kan worden door deze Mindfulness oefeningen.

Bedrijven (en mensen) zijn dus niet alleen geïnteresseerd in Mindfulness omdat het tegen stress helpt, maar door nog tal van andere geweldige voordelen.

Door deze onderzoeken is het ook minder zweverig geworden. Het is namelijk geen speculatie dat Mindfulness al deze voordelen heeft, maar gewoon keihard bewezen.

Weg met alle vooroordelen over zweverigheid dus, en gewoon beginnen!

Nog niet overtuigd? Na deze 11 voordelen van Mindfulness ben je dat zeker wel!

boeddhisme

Wetenschappelijk onderzoek: 11 bewezen voordelen van Mindfulness

1. Mindfulness vermindert stress

Laten we beginnen met de meest bekende. Dit is een van de redenen waarom Mindfulness zoveel aan populariteit heeft gewonnen de laatste jaren.

We leven in gestresste samenleving. Mensen willen altijd maar doen, doen, doen. Terwijl we alleen maar aan het doen zijn, vergeten we vaak om gewoon te ‘zijn’.

Sterker nog, we vergeten wie we zijn. Er wordt zoveel van ons gevraagd en en we krijgen zoveel prikkels dat we nauwelijks meer weten wat onze echt passies zijn.

Als gevolg hebben we vaak een gevoel van leegte en zitten we niet lekker in ons vel. Dit leidt tot stress en depressies. We moeten veel dingen doen die we niet leuk vinden. En dat terwijl je je tijd op aarde maar één keer uit kan geven.

‘Een onderzoek onder 2000 Britten heeft laten zien dat 80% vindt dat het leven te snel aan hen voorbij gaat en dat het aantal dingen dat we moeten DOEN en waar we aan moeten denken de belangrijkste oorzaak is van stress, ziekte en je ongelukkig voelen. 50% van hen zei dat ze het moeilijk vonden om zichzelf te ontspannen en dat ze niet konden stoppen met denken aan de dingen die ze nog moeten doen.’

Mindfulness en stress

Hoe kan Mindfulness helpen?

Mindfulness meditatie helpt je om het goede gedeelte van je zenuwstelsel te activeren. Als we ons druk en gestresst voelen, staat de ‘fight or flight’ modus aan. Je lichaam bereidt zich dan voor om te vechten of vluchten voor je leven.

Processen als ontspannen, herstellen, jezelf gelukkig voelen en nog veel meer worden dan uitgeschakeld. Stel je maar eens voor wat dit met je lichaam doet…

Door Mindfulness meditatie probeer je het deel van je zenuwstelsel te activeren waardoor je je kunt ontspannen, herstellen en jezelf gelukkig voelen.

Er is dan meer ruimte voor focus, creativiteit en ontspanning. Dit is de staat waarin je zo veel mogelijk wilt zijn, met hier en daar een uitzondering.

Er zijn veel wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar hoe Mindfulness stress vermindert. Bijvoorbeeld deze meta-analyse van verschillende onderzoeken. (2)

2. Mindfulness verhoogt je focus en concentratieboog

Of je nu een topatleet bent, een CEO, een muzikant of wat je ook nastreeft, de mate waarin je leert of dingen gedaan krijgt, hangt af van hoe goed je in staat bent om jezelf te focussen.

Focus helpt je op je impulsen en emoties te controleren. Studies hebben aangetoond dat mensen die beter in staat zijn zich te focussen, meer kans hebben op succes op allerlei vlakken van hun leven.

Naast een betere productiviteit leidt dit dus bijvoorbeeld tot een lagere kans op een verslaving, meer voldoening uit hun huwelijk en minder overgewicht.

Een onderzoek uit de Verenigde Staten heeft uitgewezen dan Mindfulness helpt bij de mate waarop mensen zich kunnen focussen. (3)

De mensen uit het onderzoek die hadden meegedaan met een Mindfulness programma bleken veel langer ongestoord aan taken te kunnen werken en minder negatieve feedback te geven over deze taken.

Als je er over nadenkt is dit niet vreemd. Als je je twintig minuten of langer op je ademhaling kunt focussen, is dit een eitje voor andere taken waarbij je gewoon bezig bent.

3. Voordelen van Mindfulness: het vergroot je empathie en compassie

Een van de meesters hiervan is de Dalai Lama.

Iemand vroeg hem ooit eens of hij boos was op de Chinezen voor het binnenvallen en overnemen van zijn land (Tibet). Zijn reactie daarop was:

“They have taken everything from us; should I let them take my mind as well?”

Zijn geheim ligt bij een op Mindfulness gebaseerde meditatie.

Verschillende studies hebben aangetoond dat zelfs een hele korte meditatie al invloed kan hebben op de delen van je brein die gelinkt zijn aan empathie en compassie. (4)

Regelmatige beoefening van Mindfulness verandert dus de structuur van je hersenen.

Voordelen van Mindfulness

4. Mindfulness helpt je om je minder te laten leiden door emoties

Een van de voordelen van Mindfulness is dat je meer controle krijgt over je emoties. Natuurlijk is het niet de bedoeling dat we geen emoties meer hebben en veranderen in eentonige robots….

Maar het is wel degelijk belangrijk om je leven niet te laten leiden door je emoties.

Een heel simpel en eenvoudig voorbeeld hiervan is het weer. Hoe beïnvloed het weer je emoties. Ben je gelijk chagrijnig als je opstaat en je ziet dat het buiten giet van de regen?

Best zonde om hierdoor je dat te laten verpesten toch? Je kunt het immers beïnvloeden hoe het weer vandaag is.

Dit is maar een simpel voorbeeld. Er zijn natuurlijk veel andere dingen waarbij onze emoties de overhand kunnen krijgen en waardoor we even de controle lijken te verliezen.

Onderzoeken hebben uitgewezen dat mensen die Mindfulness beoefenen Minder emotioneel reageren op stressvolle gebeurtenissen of beelden. (5)

5. Voordelen van Mindfulness: het helpt bij angst

Ben jij een echte piekeraar en maak je je veel zorgen?

Vele van ons doen dat. Ik ben er zelf ook schuldig aan.

We hebben een ontzettend mooi en complex brein. Een van de dingen waardoor we ons als mensen onderscheiden van andere diersoorten is dat we de mogelijkheid hebben om na te denken over de toekomst.

We kunnen fantaseren over wat er zou kunnen gebeuren. Dit is natuurlijk een fantastische eigenschap. Op deze manier zijn we in staat om mooie doelen te stellen en een weg naar deze doelen toe te plannen.

Dieren kunnen dit niet.

Dieren maken zich ook nooit zorgen over de toekomst. Wij mensen daarentegen wel. Juist doordat we kunnen fantaseren over de toekomst, kunnen we ons ook bedenken wat er allemaal niet fout kan gaan.

En dit resulteert in angst. Angst voor wat er mogelijk gaat gebeuren.

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat Mindfulness helpt bij het omgaan met angsten. Door Mindfulness kan je brein letterlijk veranderen.

Het vaak beoefenen van Mindfulness zorgt ervoor dat het deel van je brein dat angst regelt, kleiner wordt en minder actief. Hierdoor kunnen we beter omgaan met angsten, onzekerheden en stress. (6)

meditatie bij angst

6. Voordelen van Mindfulness: het vergroot je creativiteit

Je denkt misschien dat creativiteit alleen voor artiesten of kunstenaars is. Maar eigenlijk is creativiteit belangrijk bij alles wat je doet.

Denk er maar eens over na….

We hebben allemaal problemen in ons leven. Kleine problemen, maar ook grotere problemen. Of je nu problemen hebt in je relaties, op je werk of bij andere dingen, een beetje creativiteit kan je helpen om de oplossing te vinden voor deze problemen.

Studies uit Nederland en de VS hebben bewezen dat het doen van Mindfulness oefeningen helpt om je creativiteit te vergroten. (7)

Zo worden andere mentale activiteiten meer naar de achtergrond verschoven, terwijl je met creatieve taken bezig bent.

De studie bewees dat Mindfulness oefeningen je probleemoplossend-vermogen vergroot, waardoor je problemen op een creatieve en originele manier kunt oplossen.

7. Mindfulness verbetert je relaties

Een van de meest bekende voordelen van Mindfulness is dat het je relaties verbeterd. Niet alleen met je partner. Maar met iedereen die je tegen komt.

Je ziet jezelf, andere mensen en de wereld in een nieuw perspectief. Je eigen ego staat niet zoveel meer in de weg, waar door er ruimte is om een echte connectie met iemand te maken.

Verschillende onderzoeken hebben uitgewezen dat mensen door Mindfulness beter in staat zijn om hun gevoelens uit te drukken, meer tevreden zijn met hun lichaam en sociaal minder angstig zijn. (8)

Mindfulness

8. Mindfulness verlicht pijntjes

We hebben allemaal last van kleine pijntjes in ons lichaam. De een heeft hier meer last van dan de ander.

Maar toch kan een groot gedeelte van die pijntjes alleen in je hoofd bestaan. Een onderzoek uit 2011 heeft aangetoond dat 80 minuten Mindfulness meditatie je perceptie van pijn bijna kan halveren.

Een ander onderzoek bevestigd dit. Dit laat zien dat mensen die Mindfulness beoefenen een andere perceptie van pijn kunnen creëren. (9)

9. Voordelen van Mindfulness: het verbetert je beslissingen

Mindfulness draait om die extra laag bewustzijn creëren. De laag bewustzijn die je helpt om meer controle te krijgen over je emoties en hoe je op dingen reageert.

De hele dag door krijg je impulsen. Goede, slechte, grote, kleine etc. Als je niet Mindful bent laat je je eigenlijk meeslepen door deze impulsen.

Een belangrijk iets bij Mindfulness is dat je ruimte creëert tussen die impuls en je reactie daarop. Door deze ruimte tussen impuls en reactie geef je jezelf de tijd om na te denken over hoe je reageert en omgaat met bepaalde situaties.

Bijvoorbeeld, wil ik wel echt boos reageren? Wil ik die zak chips wel openen? Is mijn gevoel van angst over dat pijntje terecht? Etc.

Zo maak je eigenlijk de hele dag door beslissingen over hoe je op bepaalde impulsen reageert. Door de extra laag bewustzijn die je probeert te creëren met Mindfulness ben je dus in staat om betere, weloverwogen beslissingen te maken.

Onderzoek bevestigt dit. (10)

10. Mindfulness verbetert je humeur

Een onderzoek onder Amerikaanse mariniers heeft aangetoond dat Mindfulness je helpt om je optimistischer te voelen. Dit staat ook bekend als een van de belangrijkste voordelen van Mindfulness.

Een groep mariniers die Mindfulness oefeningen had gedaan, bleek veel beter in staat om met de alle stress en emoties om te kunnen gaan die er komen kijken bij oorlogen en nare situaties.

Ze bleven alert en in het moment zonder overwelmd te worden door hun emoties. (11)

11. Mindfulness en de hersenen: het geeft je meer mentale veerkracht

Een onderzoek bij een goede vriend van de Dalai Lama heeft aangetoond dat Mindfulness de structuur van je hersenen letterlijk verandert.

Het onderzoek bewees dat de de prefrontale cortex van de vriend van de Dalai Lama bizarre verhoudingen had in vergelijking met normale mensen.

Zo bleek hij veel beter in staat om zichzelf weer te motiveren na tegenslagen en voelde hij zich in het algemeen veel gelukkiger.

Mindfulness vergroot dus je veerkracht.

Andere onderzoeken bevestigen dit. (12)

Dus, train je brein net zoals je je spieren traint in de sportschool.

Online mindfulness cursus

Ben je na deze voordelen overtuigd van het belang van mindfulness en wil je er nu zelf mee aan de slag gaan?

Dat kan! We hebben een online cursus gemaakt zodat jij zelf alle voordelen kunt ervaren. Je vindt de cursus hier.Cursus Mindfulness

Bronnen

  1. https://psycnet.apa.org/record/1993-70355-001
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5783379/
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6088366/
  4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29309198/
  5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24395196/
  6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3772979/
  7. https://link.springer.com/article/10.1007/s12671-014-0352-9
  8. https://www.nature.com/articles/s41598-020-78919-6
  9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5102902/
  10. https://www.researchgate.net/publication/323339297_A_Review_of_Mindfulness_Improves_Decision_Making_and_Future_Prospects
  11. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4458258/
  12. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0191886915005784

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

27 Responses

  1. Annemieke

    Beste Rolf,

    Wat een boeiende informatie!
    Dank je wel!
    Ik ben geïnteresseerd in verhalen over Mindfulness en kan hierdoor aan de weet komen of het bij mij zou kunnen helpen om wat meer discipline aan de dag te brengen waar het gaat om lijnen!!!
    Dus beter met mezelf kunnen focussen daar ontbreekt het denk ik aan…..
    Ook op mijn weer ervaar ik teveel stress omdat er teveel moet in te weinig tijd met te weinig personeel !

    1. Rolf

      Hoi Annemieke,

      Bedankt voor je reactie! Een heel bekend bij-effect van Mindfulness is inderdaad dat het kan helpen bij voornemens zoals lijnen. Bij Mindfulness maak je eigenlijk ruimte tussen de prikkel en jouw reactie daarop, waardoor je meer bewustere keuzes maakt, in plaats van op de automatische piloot handelt. Bij het lijnen kan dit erg nuttig zijn, bijvoorbeeld jezelf de vraag stellen ‘Wil ik dit wel echt eten, of is het gewoon een automatische gewoonte?’. Ook Mindful eten kan hierbij helpen.

      Hopelijk heeft deze blog je een beetje in de goede richting geholpen :-)!

    2. Mieke

      Ik vind het gewoon leuk omdat ik op deze manier even wat tijd voor mezelf maak. Ik werk in de zorgsector en als ik thuis ben, staan man en 4 kinderen op me te wachten. Het is af en toe superfijn om alléén te zijn en te ontstressen. Eens even zorgen voor mezelf!

  2. Sara

    Zo herkenbaar, een tijdje terug heb ik voor mijn ADD een therapie gehad die mindfulness stimuleert in het dagelijks leven. De eerste reactie van een aantal mensen in deze groep was; rollende ogen. Zo jammer, want het is zo goed voor je op zo veel vlakken.
    Nu kan ik het nog niet elke dag even goed volhouden, pietje ongeduld hier. Denk dat dat voor veel mensen is, ze willen graag direct resultaat zien en dat is er nog niet en al helemaal geen tastbaar resultaat.

    Super blog in elk geval!

    1. Rolf

      Hoi Sara,

      Bedankt voor je reactie en goed om te horen dat je met Mindfulness begonnen bent. In het begin is het zeker een uitdaging om het iedere dag vol te houden, totdat je echt de voordelen ervan gaat ervaren. Dan wil je niet anders :-).

      En je hebt gelijk, mensen willen vaak snel resultaat zien, maar dat is precies een van de oorzaken waarom Mindfulness in populariteit groeit. De resultaten worden belangrijker geacht dan de weg er naar toe. Terwijl eigenlijk het omgekeerde waar is.

      Succes met de Mindfulness en laat het weten als we ergens mee kunnen helpen!

  3. Barbara

    Hoi

    Zo een half jaar gekeden ben ik begonnen met yoga omdat ik veel te veel stress had . waarom wist ik niet zo goed. Ondertussen is mijn stresslevel gezakt en ben er in de tussentijd erachter gekomen dat mijn chakras dicht zaten, en dat kwam weer omdat ik heldervoelend ben. Dus al met al een achtbaan van emoties in mijn lijf. Nu ben ik nog begonnen met tai chi. En nu is mijn levenspad duidelijk, ik ga fijn verder met yoga, want het doet meer dan je denkt!

    1. Rolf

      Hoi Barbara, Bedankt voor je reactie. Wat mooi om te horen dat Yoga je geholpen heeft om dit te bereiken. Blijf zeker lekker doorgaan met oefenen. Je bent nooit uitgeleerd en er valt nog veel meer te ontdekken. Groetjes, Rolf

  4. Will van der wal

    Hoi ik heb veel last van stress krijg hier ook dry needling voor maar ik zou graag met yoga beginnen maar is dit duur en us 1x per week voldoende mag will

    1. Rolf

      Hoi Will,

      Een keer per week Yoga kost ongeveer € 10 per les. Je zal zeker effecten merken van een keer per week, maar als je het vaker doet zal dit nog meer effect hebben. Misschien is ons online Yoga programma voor beginners ook iets voor je. Dit is relatief goedkoop ten opzichte van lessen bij een studio en je kunt de lessen zo vaak doen als je zelf wilt. Zie:

      http://www.yogavoorbeginners.com/

  5. Ik ben drie jaar geleden in een stressvolle periode begonnen met een aantal keren yoga in de week. Hiernaast heb ik verleden jaar een cursus mindfulness gevolgd. Dit alles bij elkaar heeft gemaakt dat ik beter ontspan en gehoor geef aan mijn gevoel wanneer ik mijn persoonlijke grens bereik met activiteiten in het dagelijks leven. Daarnaast is mijn concentratie beter dan ooit er voor. Reden om yoga en mindfulness als een onderdeel van mijn huidige leven toe te passen.

    1. Rolf

      Hoi Hella, Wat goed om te horen dat je je zo goed voelt bij Yoga en Mindfulness. Dit is precies wat wij en vele andere ook ervaren en waarom we deze boodschap zo graag willen delen. Dank voor het delen! 🙂

  6. Menno Prins

    Mooie blog. Je hebt gelijk wanneer je zegt dat mindfulness is “onttrokken” aan Yoga (en het boeddhisme, voeg ik daar dan maar aan toe). Zo gaat het met veel zaken: pas als er een westers sausje overheen komt, neemt men het in het westen serieus en doet men alsof “wij” het hier zelf hebben ontdekt. Daarmee doen we in dit geval niet de Yoga tekort, maar onszelf. Althans, zo zie ik het.
    Ik ben zelf Yogaleraar sinds 1969 maar geef sinds 1987 geen lessen meer.

  7. Els

    Beste Rolf,

    Vroeger had ik zware hypertensie en leed vaak aan migraine. Voor de hypertensie neem ik reeds jaren medicatie, doch door yoga kan ik zeggen dat mijn medicatie ondertussen reeds meer dan gehalveerd werd en de migraineaanvallen kan ik gelukkig tegenhouden door meditatie. Als ik een tijdje geen yoga kan doen, voel ik echt dat ik het nodig heb.

    1. Rolf

      Wow geweldig om te horen Els! Hopelijk lukt het je in de toekomst om helemaal van de medicatie af te komen, dat zou super zijn! Blijven oefenen!

  8. Tony Deen

    Hey Rolf en Melanie,

    Ik woon in Oostenrijk in een erg mooi dal zonder industrie en super schone lucht. Ben hier naar toe gegaan 11 jaar geleden met astma ,COPD long inhoud van 40% . Door hier te leven is mijn astma weg COPD hersteld en longen weer hersteld. Normaal zou het zijn als je je dan bijvoorbeeld ook met Yoga zou bezig houdene, dat heb ik nooit gedan . Vreemd eigenlijk ook ik vond mediteren en yoga zweverig toch heb ik me er toe gezet en beoefen nu via jullie yoga( beginner)) en mediteer ik. Ik heb van alles geprobeerd om allerlei rug klachten te verminderen uiteindelijk lukt het me met yoga en het mediteren. Super goed ik ben muzikant en heb bijvoorbeeld geen barkruk meer nodig op het podium en mijn energie is ernstig toegenomen. Ik had er veel eerder aan moeten beginnen. Groet uit Oostenrijk Tony

    1. Rolf

      Hi Tony,

      Bedankt voor je reactie! Wow wat geweldig om te horen dat het nu zo goed gaat en dat Yoga en meditatie hierbij hebben geholpen! Altijd leuk om deze succesverhalen te lezen! 🙂

      Prachtig land trouwens, Oostenrijk. Ik kom er graag!

      Succes met oefenen!

      Rolf

  9. Trui

    Vandaag was voor mij een moeilijke dag. Ik moest afscheid nemen van mijn tante. Een hele lieve en wijze vrouw waar ik erg naar op keek. Haar motto was : leef vandaag want gisteren is voorbij en morgen kennen we nog niet. Na die emotioneel zware dag heb ik een les yoga gevolgd in ‘de studio’ waar ik nu al bijna 3 jaar yoga volg. Sedert ik regelmatig yoga doe en mediteer heb ik geen pijnstillers voor lage rugpijn meer nodig, slaap ik beter en vind ik rust in mijn hoofd. Ook op dagen als vandaag.

    1. Rolf

      Heftig om te horen…Wat mooi dat je haar op deze manier kunt herinneren. Goed om te lezen dat Yoga en meditatie je zoveel helpt! Sterkte!

  10. Marja

    Hoi Rolf, vanwege mijn burn out, ben ik een half jaar geleden begonnen met mindfulness. Het is echt een feit dat het resultaten boekt. Vooral die automatische piloot is altijd aanwezig, heel fijn om te leren hoe ja die “op een wolkje of golfje ” kunt zetten. Omdat ik me beter kan concentreren kan ik nu ook weer boeken lezen. Zelfs geluiden die irriteren kan ik nu waarnemen en er niks mee doen. Ik ben heel blij dat ik mindfulness toe ben gaan passen. Zweverig nee hoor, juist beter bij de pinken. Veel succes en een fijne dag

    1. Rolf

      Hi Marja! Wat geweldig om te horen dat Mindfulness je zo heeft geholpen bij je burn-out! En het is inderdaad helemaal niet zweverig! 🙂

  11. Hans Straatman

    Hi Rolf,

    Verbazend genoeg heb ik tijdens mijn assertiviteitscursussen al veel van bovenstaande vernomen en er wat mee geoefend, ook tijdens het wandelen dat ik graag en vaak mocht doen stond ik vaak even stil om te “luisteren” wat een boom, beestje of de wind te vertellen had.
    Uiteraard werd dat gek gevonden en een regelmatig terugkerend “doe effe normaal joh” kwam vaak mijn kant op.
    Ik heb ooit een proefles yoga gedaan en ik kon met toen al niet overgeven aan het hele gedoe op dat matje.
    En toch zou ik graag veel meer mediteren of mindfull willen zijn, wat mij steeds weer doet terugvallen jn het niet doen is dat ik nog steeds dat “doe effe normaal joh” hoor, alsof mijn oude vrienden nog naast me lopen. Ook een beetje mij eigenschuld is dat ik altijd maar druk (bezig) ben en dus denk geen tijd te hebben of het mezelf eigenlijk gewoon niet gun omdat er belangrijkere zaken gedaan moeten worden en een kwartier of halfuur stil gaan zitten dus een schuldgevoel oplevert, er blijft inmers wat liggen.

    Kortom, ik weet het dus allemaal wel eigenlijk maar hoe gun ik het mezelf nu zonder schuldgevoel?…

    Vriwndelijke groet,
    Hans

    1. Sven Poldervaart

      Hi Hans,

      Sterk dat je dit durft toe te geven want je bent zeker niet de enige die hier ‘last’ van heeft. Hoewel Yoga steeds populairder wordt en daarmee steeds breder geaccepteerd, zijn er inderdaad nog steeds mensen die het ‘vaag’ of ‘zweverig’ vinden. Dat is prima want iedereen moet voor zichzelf weten wat ze met hun leven willen doen.

      Dat jij je hierdoor beperkt voelt om zelf de mat op te stappen heeft denk ik te maken met dat je veel waarde hecht aan hun mening. De vraag is echter, hebben zij Yoga ooit echt een eerlijke kans gegeven? Wanneer je inziet dat veel mensen die kritiek hebben op Yoga dit nooit gedaan hebben, kom je erachter dat veel mensen iets ontzettend moois mislopen wat ze misschien heel goed had kunnen helpen.

      Schaam je daarom niet als je de mat op stapt maar doe het met een nieuwsgierige mindset en ontdek of het je kan helpen. Is dat het geval? Mooi toch, wat voor jou werkt werkt voor een ander misschien niet en dat is prima. Ik denk dat je vrienden zich ook prima in die gedachte kunnen vinden 🙂

  12. Carine

    Rolf en Mel,
    Bedankt om te blijven volharden en ons te doen inzien hoe goed meditatie, mindfulness, yoga, wel is
    Ik ervaar zelf zeer veel stress( als verplegende) maar heb spijtig genoeg het laatste jaar jullie positieve zaken verwaarloosd, ook al geloof ik er zeer sterk in!! Ga 1 dezer terug eens starten met de mindfulness(via jullie mail) en herstarten met de reeds gevolgde cursus vr beginners.
    Bedankt!!

    1. Rolf

      Hi Carine! We doen het met liefde! 🙂

      Vervelend dat je momenteel zoveel stress ervaart. Het kan gebeuren dat je practice er even bij in is geschoten. Dat gebeurt bij iedereen wel eens. Maar het is belangrijk dat je je daar niet ook gestresst over gaat voelen. Pak de draad gewoon weer op. Maak het lekker makkelijk en klein zodat je het goed vol kunt houden en bouw het vanaf daar verder uit!

      Succes!

  13. Pascal

    Hoe breng je de tijger in je tot rust? Veel respijt krijg je niet in de samenleving. Via een wijsheid, inzicht, mededogen…jullie kennen de te volgen weg. Je moet niets, je luistert naar je lichaam. PTSS is een vergaande stress-situatie, is zelfs geen angststoornis meer. Je lichaam en psyche reageert, in zijn ergste vorm via je immuniteit. Chronische pijnen zijn signalen, vaak het hoogst scorend op de schaal van McGill. Ziekelijke alertheid, wantrouwen, schuldgevoel, een constante druk,… Je hebt de keuze om toe te geven aan neerslachtigheid, die neerwaartse spiraal of net uw ervaringen te delen om anderen te helpen. Het systeem werkt niet mee en je moet jezelf coachen. Bij elke therapie is de ‘peut maar een gids, waarbij het moet klikken. Het grote deel hangt af van jezelf, in gelijk welke levensbeschouwing. Niet eenvoudig, als je sceptisch, niet open staat voor wat onwennig lijkt. Persoonlijk volg ik de idd het Boeddhistisch gedachtengoed en wetenschappelijk onderbouwd (Lama Zeupa – Prof. Laureys etc) Mijn lichaam hield op te bestaan, ik kom van een actieve politiecarrière, in een rolstoel. Nog nooit had de klassieke geneeskunde een lichaam met PTSS onder een scan gelegd. Holistische aanpak is er niet. Je gaat van de handspecialist, naar de neuroloog, naar de osteo, naar de ergo, naar de kiné naar het ergste. spelend met je pijnappelklier en de melatonine, het leren opwekken van je serotonine en oxytocine, de tegenwerkers van cortison, cortisol, noradrenaline. Dat is wat meditatie doet. Zonder SSRI’s, het systeem dat volledig ontregeld is, weer op de sporen krijgen. (back on track) De rode draad met burn out, depressie zijn veelal identiek, alleen bij PTSS is het nog wat heviger. Eén ding onthouden, ga er voorzichtig mee om, in slow motion. Een inspanning onder je goed gevoel, je dopamine kan nefast zijn. Voorbeelden genoeg. Goeie moed, geef niet op, je doet het niet alleen voor jezelf, maar ook voor je naasten. Een knuffel van 20 sec zet al het positieve in gang. Praat er over, schrijf het van je af. Slu.

Laat een reactie achter