Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

19 aug 2018

Het nut en de voordelen van Mindfulness

/
Geplaatst door
/
Comments0

Mindfulness staat bekend om stressreductie en meer leven in het hier en nu. Mindfulness is echter veel meer dan alleen dat.

Als je het mij vraagt is Mindfulness in het moment leven en bewust aandacht geven aan dit moment zonder daar direct een oordeel aan te koppelen. Een mooie levensstijl die mij en veel anderen om mij heen onwijs inspireert.

In dit blog laat ik je daarom graag kennismaken met het nut en de voordelen van Mindfulness en hoop ik dat je enthousiast wordt om direct aan de slag te gaan!

Nut van Mindfulness

Het belang van het nu-moment

Je leeft altijd in het nu-moment. Toch dwalen onze gedachten regelmatig af naar het verleden en de toekomst. Dat is best zonde omdat het nu-moment het enige moment is waarop je veranderingen in je leven kunt aanbrengen om het beter en mooier te maken.

Op het moment dat je nadenkt over het verleden of de toekomst, ben je energie aan het sturen naar iets waaraan je niets (meer) kunt veranderen. Je verliest daarmee een hoop energie die je had kunnen steken in het veranderen van je leven op dit moment.

Ook wanneer je leven in balans is, is het zonde om onvoldoende in het nu te leven. We maken onderdeel uit van een mooie wereld, waarvan we moeilijk kunnen genieten als onze gedachten er niet bij zijn.

Mindfulness en bewustzijn

Mindfulness creëert als het ware een extra laagje bewustzijn. Door dat extra laagje creëer je ruimte tussen een prikkel en je reactie daar op.

Je hebt een moment waarin je volle controle over je gedachten hebt, en zelf volledig bepaalt hoe je op een prikkel wilt reageren. Daarmee creëer je ontzettend veel persoonlijke ruimte in het nu-moment.

Je reacties op prikkels heb je zelf onder controle, en jij wordt de baas over je gedachten en conditioneringen. Je kunt daardoor veel krachtiger leven, écht de baas worden over je eigen mind en betere keuzes maken.

De voordelen van Mindfulness

Naast bewuster leven in het nu-moment, biedt Mindfulness nog meer voordelen. Zo helpt het je om je gedachten beter op een rijtje te zetten, je ontwikkelt een betere focus, en je leert om beter om te gaan met stress.

Gedachten organiseren

Mindfulness helpt je om je gedachten beter op een rijtje te zetten. Door jezelf aan te leren om vaak even uit je gedachten terug te keren naar het nu-moment, ben je je bewust van de veranderingen die je in je leven kunt doorvoeren. Je leert om je leven in het nu-moment te gebruiken om je leven te verbeteren.

Ook leer je om hoofdzaken beter van bijzaken te scheiden. Mindfulness helpt je namelijk om je gedachten even aan de kant te schuiven en je te richten op wat nu écht belangrijk is. Je creëert daardoor meer rust en ruimte om gewoon lekker te genieten.

Een betere focus

Mindfulness werkt met praktisch toepasbare oefeningen om je gedachten terug naar het nu-moment te halen. Door veel met Mindfulness bezig te zijn leer je jezelf dus automatisch een betere focus aan.

Omdat je hoofdzaken van bijzaken kunt scheiden en je door oefeningen leert te richten op het nu-moment, kun je je beter focussen. Je hebt hier veel profijt van als je bijvoorbeeld wilt studeren of echt goed in de flow wilt komen met je werk.

Beter omgaan met stress

Stress is iets waar we helaas steeds vaker en extremer aan worden blootgesteld. Mindfulness helpt je om dit makkelijker los te laten.

In plaats van je energie te sturen naar gedachten waar je in het nu-moment niet veel mee kan, leer je om afleidende gedachten beter naast je neer te leggen. Je voelt je hierdoor minder gehaast en je kunt je gedachten beter structureren en prioriteren.

Serieus met Mindfulness aan de slag gaan

Om de voordelen van Mindfulness te ervaren, is het verstandig om je goed te verdiepen in Mindfulness oefeningen. Door met goede oefeningen aan de slag te gaan leer je om het maximale uit Mindfulness te halen en krijg je betere resultaten.

Zelf ben ik al een lange tijd bezig met Mindfulness, en in het begin vond ik het best moeilijk om goede Mindfulness oefeningen te vinden. Wanneer je nog niet bekend bent met Mindfulness is het tenslotte lastig om te bepalen wat goed is en wat goed bij je past.

Om deze reden heb ik een eigen Mindfulness cursus ontwikkeld met goede oefeningen om anderen deze zoektocht te besparen. Mocht je meer willen weten over deze Mindfulness cursus dan vind je hier de directe link naar de pagina 🙂

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter