Het parasympathisch zenuwstelsel – de basis van ontspanning
Het parasympathisch zenuwstelsel.
Misschien doet deze term ergens een belletje rinkelen uit een biologie les uit een ver verleden.
Dit is het deel van ons zenuwstelsel dat ons helpt om te ontspannen. En dat ontspanning vinden tegenwoordig lastiger is dan ooit heb je vast al wel eens ervaren.
Probeer maar eens eerlijk antwoord te geven op de vragen hieronder:
- Merk je vaak dat je veel drukte hebt in je hoofd?
- Vind je het moeilijk om ontspanning te kunnen vinden?
- Heb je vaak negatieve gedachten en emoties?
Wanneer je dit herkent, is er een grote kans dat je last hebt van chronische stress. Om dit tegen te gaan is meer kennis over het parasympathisch zenuwstelsel essentieel.
Het parasympathisch zenuwstelsel in het kort
Voordat we uitgebreider ingaan op het parasympathisch zenuwstelsel, beantwoorden we hieronder meteen een aantal vragen om je een compleet beeld te geven van wat dit inhoudt.
1. Wat is het parasympathisch zenuwstelsel?
Het parasympathisch zenuwstelsel is onderdeel van ons autonome zenuwstelsel en de tegenhanger van het sympathisch zenuwstelsel. Het parasympathisch zenuwstelsel kun je zien als ons rempedaal en zorgt ervoor dat we kunnen ontspannen.
2. Welke voordelen heeft het stimuleren van het parasympathisch zenuwstelsel?
Wanneer je het parasympathisch zenuwstelsel activeert kom je tot rust. Dit heeft niet alleen invloed op de drukte in je hoofd maar staat je lichaam ook toe om bijvoorbeeld beter je eten te verteren en sneller te genezen.
Dit gaat door tot op celniveau. Vaker tot rust komen helpt je dus om sneller en beter te herstellen.
3. Hoe kan ik het parasympathisch zenuwstelsel vaker activeren?
Door goed op je ademhaling te letten en ademhalingsoefeningen te doen geef je een signaaltje aan je hersenen dat het tijd is om te ontspannen. Het parasympathisch zenuwstelsel wordt hierdoor geactiveerd.
In de video hieronder vertellen we je ook graag meer over het parasympathisch zenuwstelsel en hoe je deze kunt activeren 🙂
Het autonome zenuwstelsel en stress
Een van de grootste uitdagingen van onze moderne wereld, is het omgaan met eindeloze prikkels. Ons autonome zenuwstelsel reageert hierop, waarbij stress ons sympathische zenuwstelsel triggert.
Dit werkt als volgt. Ons autonome zenuwstelsel is het deel van ons zenuwstelsel dat vitale functies autonoom verzorgt. Je hoeft hierbij dus niet actief na te denken maar dit gaat helemaal vanzelf.
Het autonome zenuwstelsel regelt onder andere onze hartslag, ademhaling, bloeddruk en temperatuur. Dingen waar we dus niet actief bij stilstaan maar die wel aansturing nodig hebben.
Het autonome zenuwstelsel bestaat uit twee gedeeltes, het parasympathische zenuwstelsel en het sympathische zenuwstelsel.
Het sympathische zenuwstelsel kun je zien als ons gaspedaal en het parasympathische zenuwstelsel als ons rempedaal.
Een goede balans hiertussen is gezond.
Af en toe hebben we even een boost nodig om te presteren en hebben we veel aan ons sympathisch zenuwstelsel. Maar tegelijkertijd moeten we ook kunnen blijven ontspannen, waar ons parasympathisch zenuwstelsel ons bij helpt.
We hebben beide even hard nodig. Het is dus niet zo dat de een goed is, en de ander slecht. Maar wanneer er een disbalans is tussen de twee, kunnen en complicaties in onze lichaam en geest ontstaan.
In de drukke wereld van vandaag wordt ons sympathische zenuwstelsel bijna constant geprikkeld. Bijvoorbeeld wanneer we een appje of telefoontje krijgen maar ook als we geconfronteerd worden met verplichtingen en werkdruk.
Overal zijn afleidingen en al die prikkels en gedachten creëren onrust en stress. Hierdoor weten veel mensen niet goed meer hoe ze de ontspanning kunnen opzoeken.
Dit is een van de belangrijkste redenen waarom Yoga in de afgelopen jaren zo explosief gegroeid is. Steeds meer mensen zijn namelijk op zoek naar een toegankelijke manier om de rust in hun leven (weer) te vinden.
Het parasympathisch zenuwstelsel en de ademhaling
Zoals ik hierboven al beschreef, is de ademhaling een van de onderdelen waar het autonome zenuwstelsel over gaat.
De relatie van de ademhaling met ons zenuwstelsel is daarbij erg bijzonder. Door je ademhaling te controleren kun je namelijk het parasympathisch zenuwstelsel activeren.
Denk maar eens aan je ademhaling als je aan het hardlopen bent. Hoe harder je gaat rennen, hoe sneller en hoger in de borst de ademhaling zal zijn.
Dit is hetzelfde wanneer je stress hebt. Stress zorgt namelijk ook voor een hoge en snelle ademhaling. Tijdens mijn eerste Yogaopleiding leerde ik dan ook direct meer over de Yoga ademhaling.
Een rustige buikademhaling door de neus met een lange uitademing, stimuleert het parasympathisch zenuwstelsel en geeft je direct meer rust.
In aanvulling daarop zorgt een focus op de ademhaling ook dat je meer in het hier en nu bent, want je kunt tenslotte niet in het verleden of de toekomst ademen.
Door de Yoga ademhaling toe te passen sla je daarmee eigenlijk twee vliegen in een klap. Enerzijds stimuleer je het kalme deel van je zenuwstelsel, anderzijds doe je tegelijkertijd een krachtige mindfulness oefening.
In de video hieronder kun je de Yoga ademhaling eens meedoen en wat beter leren kennen.
Meer rust in je leven creëren
Het zal je inmiddels wel duidelijk zijn dat het stimuleren van het parasympathische zenuwstelsel de basis vormt om meer rust in je leven te creëren.
Hoewel hier binnen de Yoga ontzettend veel tools voor zijn, is de basis hiervan nagenoeg altijd de Yoga ademhaling.
De Yoga ademhaling op zich kan een uitdaging zijn om volledig onder de knie te krijgen en valt of staat met de juiste begeleiding en instructies.
Wanneer je een verkeerde ademhalingstechniek aanleert kan het lastig zijn om deze binnen een korte tijd af te leren waardoor je als het ware verder weg komt te staan van een goede ademhalingstechniek en meer rust in je leven.
In onze ademhalingscursus op het practice platform hebben we met zorg een cursus voor je samengesteld waarbij we uitgebreide ingaan op de Yoga ademhaling en andere relevante ademhalingstechnieken.
Ook in onze beginnerscursus staan we uitgebreid stil bij de Yoga ademhaling en leren we je daarnaast ook een completen basis van Yoga houdingen (asana’s).
Via de afbeeldingen hieronder kun je deze twee cursussen eens bekijken.
Hopelijk heb je nu een beter beeld gekregen van het parasympathisch zenuwstelsel, hoe dit ons stressniveau beïnvloedt en welke belangrijke rol onze ademhaling daarbij speelt.
Hoe zorg jij er eigenlijk voor dat je regelmatig kunt onstspannen? Laat het me weten in een reactie onder dit blog!
Dit vind jij ook leuk!
Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘♀️🤸
Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.Begin direct
Yoga inspiratie mails 🙏
Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.
Hi Rolf, vandaag kreeg ik de tip om de rust te zoeken en het parasympatische systeem te activeren…. Het wat??? Dacht ik… dus dank voor je blog, met uitleg en inspiratie 😁