Mindfulness bij autisme – zo kan het je helpen
Mindfulness kan je ontzettend goed helpen als je autisme hebt.
Wanneer je autisme hebt kun je namelijk ervaren dat de wereld om je heen in sneltreinvaart functioneert. Je kan hierdoor enorm overprikkeld raken. Mindfulness helpt om die overprikkeling tegen te gaan.
Wat mindfulness precies is en hoe het je helpt bij autisme lees je in deze blog. Je komt meer te weten over:
- Wat mindfulness is
- Wat autisme is
- Hoe mindfulness helpt bij autisme
- Goede mindulness oefeningen bij autisme
En nog veel meer! Lees je mee?
Wat is mindfulness?
Mindfulness houdt in dat je je volledig bewust bent van je huidige ervaring. Men spreekt ook wel van volledig aanwezig zijn in het ‘hier en nu’.
In deze mindfulle staat van ‘zijn’, zijn er geen oordelen. Doormiddel van mindfulness oefeningen kun je een staat van mindfulness bereiken.
In de video hieronder vertellen we je graag meer over de sleutelprincipes van mindfulness:
Wat is autisme?
Autisme is de verzamelnaam voor stoornissen in het autistisch spectrum. Als je autisme hebt, verwerk je informatie op een andere manier. De hersenstructuur verschilt ten opzichte van iemand die geen autisme heeft.
Autisme is te zien aan bepaalde kenmerken die zich uiten in het gedrag. Dit kan in de manier waarop iemand praat, in sociaal contact of hoe iemand op een bepaalde bepaalde manier emoties reguleert.
Mensen met autisme doen vaak langer over het verwerken van prikkels. Ook is het omgaan met veranderingen voor veel mensen met autisme een uitdaging.
Mindfulness biedt talloze voordelen om deze prikkels beter te verwerken waardoor je stressgevoelens dempt.
Wat wil je bereiken met mindfulness?
Het doel van mindfulness is je aandacht naar het heden brengen. Doordat je je aandacht naar het heden brengt, kun je helemaal in het nu zijn en verdwijnen zorgen die zich hierbuiten afspelen.
Mindfulness helpt om het huidige moment gevoelsmatig intenser te beleven. Door in het ‘hier en nu’ te leven en je aandacht te richten op het huidige moment zullen gedachten die niet van belang zijn verdwijnen.
Mindfulness vermindert hierdoor piekergedachten en gevoelens zoals stress, angst en somberheid.
Tijdens mindfulness leer je je gedachten observeren en welke gevoelens hierbij vrijkomen. Ook patronen zijn gemakkelijker te herleiden. Je bent immers wat je doet en het doen ontstaat in het denken.
Hoe helpt mindfulness bij autisme?
Mensen met autisme raken sneller overprikkeld of informatie komt intenser binnen. Door het doen van mindfulness oefeningen leer je om je gedachten te kalmeren en deze los te laten.
Doordat stressvolle gedachten verdwijnen, zullen negatieve gevoelens ook verminderen. Dit heeft een positieve invloed op je algehele gezondheid.
Ook zul je op den duur merken dat je sneller in de ‘zijn modus’ komt. Mensen met autisme zitten namelijk vaak in de ‘doe-modus’ en staan veelal ‘aan’. In de video hieronder ontdek je waar dit aanstaan mee te maken heeft.
Door het doen van een mindfulness meditatie leer je om volledig aanwezig te zijn in het huidige moment. Alles wat zich aandient, mag er zijn. Zodoende leren mensen met autisme beter omgaan met hun gevoelens en emoties. Acceptatie is hierin dan ook het sleutelwoord.
Daarnaast kan het observeren van de ademhaling helpen om terug te keren naar het ‘hier en nu’. De ademhaling wordt als ware het focuspunt in plaats van stressvolle gedachten.
Het doen van ademhalingsoefeningen heeft een kalmerend effect op het zenuwstelsel, waardoor je je ontspannender en vrediger zult voelen.
In een ontspannen staan van zijn, ben je ontvankelijker. Sociale interacties zullen hierdoor gemakkelijker verlopen. Mindfulness heeft daarmee verschillende positieve effecten bij autisme.
Goede mindfulness oefeningen bij autisme
De bodyscan is een effectieve oefening om mindful te worden. Tijdens een bodyscan ga je met je gedachten als het ware langs alle lichaamsdelen. Hierdoor vergroot je lichaamsbewustzijn en leer je begrijpen wat er gebeurt in je lichaam.
Door het doen van een bodyscan zul je op den duur merken dat je beter in staat bent om te luisteren naar je lichaam.
Ook is de meditatie een bekende oefening welke helpt bij autisme. Door het doen van een geleide meditatie leer je de adem, gedachten en gevoelens te observeren. Probeer de geleide meditatie hieronder maar eens!
Vooral ademhalingsoefeningen hebben een positieve invloed op je algehele welzijn. Door het doen van ademhalingsoefeningen kalmeert je zenuwstelsel en kun je je gedachten tot rust brengen. De yoga ademhaling is hier een goed voorbeeld van.
Wil je meer weten over de yoga ademhaling? Bekijk dan eens onze yoga ademhalingscursus op ons practice platform.
10 mindfulness tips bij autisme
Samengevat zijn de volgende 10 tips erg doeltreffend om tot rust te komen wanneer je autisme hebt:
- Observeer je gedachten
- Let regelmatig op hoe jij je voelt
- Doe één ding tegelijk
- Doe alles met bewuste aandacht
- Focus op je ademhaling
- Mediteer dagelijks 10-15 minuten
- Bouw gedurende de dag reminders in
- Schrijf op wat je denkt en hoe jij je voelt
- Beoefen yoga
- Wandel om te ontprikkelen
Kortom, mindfulness verbetert de levenskwaliteit enorm voor mensen met autisme!
Dit vind jij ook leuk!
Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘♀️🤸
Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.Begin direct
Yoga inspiratie mails 🙏
Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.