Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

2 mrt 2016

Vergroot je creativiteit door Yoga!

/
Geplaatst door
/
Comments0

Dit is een gastblog van Sabine Mooijweer van Additieve therapie Mooijweer.

Onderzoek toont aan dat yoga en meditatie de structuur van onze hersenen veranderen.

Een vergroting van en verhoogde activiteit in de frontale cortex, die te maken heeft met:

impulsbeheersing, beoordelingsvermogen, probleemoplossing, planning, sociaal gedrag, taal, rust, geheugen, concentratie en focus.

Ook is er een aantal onderzoeken dat aantoont dat de yoga ademhaling de alfa hersengolven vergroten.

Deze alfa staat zorgt voor een lager stressniveau en een verhoogde creativiteit. Yogi’s bevinden zich vaker in alfa staat dan de gemiddelde mens en hebben daardoor een beter geheugen, meer ontwikkelde intuïtie en creativiteit.

Uit een vergelijking in een onderzoek van mensen die langdurig regelmatig mediteerden, die soms of sinds kort mediteerden en mensen die nog nooit hadden gemediteerd, blijkt dat het deel in de hersenen wat zorgt voor snellere informatieverwerking significant meer ontwikkeld is bij mensen die regelmatig, en voor langere periode hebben gemediteerd.

Hieruit valt te concluderen dat yoga en meditatie de hersenen kan omvormen tot innovatief denken. Yoga en meditatie vergroten de creatieve expressie. Doordat yoga de emoties verfijnt, door balans te brengen in lichaam, geest en ziel, leidt dit tot meer behoefte en ongeremdheid in creatieve expressie.

yoga en creativiteit

Dus wat betekent dit?

Voor mij betekende vooral bij mijn lichaam in soms onmogelijke posities manoeuvreren, dat er meer acceptatie ontstond, meer doorzettingsvermogen (wat ik wel al in mij had) en nog minder gene om te falen.

Ook leerde ik dat hoe meer ik oefende met de posities die mij niet lukte, het meestal toch steeds beter ging. De ene natuurlijk sneller dan de andere en sommige lukten helemaal niet, hoe lang ik ook oefende.

Ik geloof dat het de bedoeling is van yoga dat we deze ervaringen doortrekken naar het dagelijks leven.

En dat deed ik dus ook. Sommige dingen zullen nooit lukken, hoe hard ik ook mijn best doe. Acceptatie is daarbij de sleutel tot zelfbevrijding.

Aan de andere kant zijn er dus ook dingen waarvan ik denk dat ik het niet kan, maar waar doorzetten in korte of lange tijd zeker vruchten afwerpt. Als ik op deze manier denk en te werk ga, zoek ik de grenzen van mijn kunnen en dus van creativiteit op.

Ik verruim mijn visie van het onbekende (out of the box), en rek hier eigenlijk het innovatief, creatief denken mee op.

Ik ervaar dat mijn verruimde bewustzijn, inzicht en vergroot perspectief deels begon op de yoga mat en vervolgens doorzette in de rest van mijn leven.

Yoga is naar mijn mening altijd een combinatie van yoga (oefening en ademhaling), meditatie en mindfulness.

Natuurlijk zou ik het los van elkaar kunnen beoefenen. Soms doe ik dit ook. Meditatie en mindfulness is los van yoga te doen, maar wat mij betreft is yoga de perfecte combinatie hiervan.

De oefeningen dwingen mij in het hier en nu te zijn en geven mij een groter perspectief, doordat ik inzichten krijg. In dit vergrote perspectief kunnen unieke ideeën en een originele visie ontstaan.

Door mindfulness en meditatie ontwikkel ik een heldere visie, kan ik zaken vanuit meerdere invalshoeken bekijken. Yoga zorgt er ook voor dat de chakra’s en dus het energetisch systeem in balans komt.

Hierdoor voel ik me vrijer in wie ik ben. En deze vrijheid geeft mij ook een gevoel van toestemming te uiten wie ik ben, wat ik voel en denk.

“Every child is an artist, the problem is staying an artist when you grow up” –  Pablo Picasso

Creativiteit is niets waard wanneer ik het niet durf te delen. Daarom is dit vrije gevoel zo belangrijk. De vrijheid tot expressie. Ik ben altijd een vrije geest geweest in de zin dat ik mij niet zoveel aantrok wat anderen van mij vonden.

Door yoga is het echter zover gekomen dat ik ook maatschappelijke normen en waarden zelf onder de loep neem. Wat vind ik ervan en voel ik erbij. Dit betekent voor mij dat er geen grenzen zijn in hoe ik mij kan uiten, behalve de grenzen die ik zelf stel.

Wel heb ik gemerkt dat pas wanneer ik fysiek en emotioneel in balans ben, mijn creatieve vermogen volledig tot bloei kan komen.

Dit doet mij denken aan de behoefte piramide van Maslow.

Volgens hem zou de mens pas streven naar bevrediging van de behoeften die hoger liggen in de hiërarchie nadat de lager geplaatste behoeften bevredigd zijn.

Zo zul je, wanneer je honger hebt, niet direct denken aan zelfontplooiing. Ook hierin voorziet yoga in behoeften (fysiek en emotioneel welbevinden) die ertoe bijdragen dat de creativiteit wordt gestimuleerd.

Zo zie je maar weer: yoga is voor zoveel dingen goed, zaken waar je in eerste instantie niet aan denkt.

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter